LelleSandahl

Länge leve fotbollens bakgård

26 April 2015 - 11:52
Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga och Ligue 1 i alla ära. Svensk fotboll vurmar jag allra mest för. Nej, inte för att kvalità©n är den bästa - det är vi nog alla överens om - men för närheten. Tillgängligheten. I eftermiddag glider jag ned på Friends arena och ser ett revanschsuget AIK gå ut för att meja ner Örebro SK, som öppnat säsongen svajigt. Promenaden runt Råstasjön i solsken, ölen innan matchen och den förfärliga korven i halvtid. Supportermässigt står sig allsvenskan väl mot betydligt större ligor och att se storlagen spela är alltid en upplevelse på plats. Oavsett om det är AIK, Bajen, Djurgården, Blåvitt, Malmö FF eller något annat. I takt med att talangutvecklingen blivit proffsigare (släpps fram yngre spelare betydligt tidigare än för några år sedan) och vi inte tappar spelare utomlands (framförallt till nordiska grannar) i lika stor utsträckning, tycker jag även att spelet blivit bättre de senaste åren. Vi har några klubbar som år efter år är med och slåss om medaljerna. Det är riktigt bra för allsvenskan.

Sedan har vi de svenska lägre serierna. Slitna idrottsplatser med högt, lågt eller inget gräs alls. Konstgräsfiltar där bäst före-datumet gick för längesen. Ideellt arbetande eldsjälar och spelare som siktar uppåt, eller bara spelar för att det är så sjukt roligt. Charmigt som tusan. Är själv aktiv som sportchef i division 3-laget Karlberg, men ser gärna matcher i såväl division 1 och 2 i mån av tid. Klubbarna jag tycker bäst om satsar ungt och långsiktigt. Lägger pengarna på talangutveckling. Sedan har vi köpelagen. De finns nästan på alla orter. Klubbar som lägger 2, 3, 4, 5 eller 10 000 i månaden på (ofta trötta) spelare från högre divisioner. Finns det publikunderlag, en fungerande ungdomsverksamhet, och ekonomi för det - så fine! Gör er grej. Men alla klubbar som bara har ett A-lag med någon starke man (finns rätt många bara i Stockholm) har jag svårare för. Stor omsättning på spelare, mycket pengar och knappt några intäkter. Ska inte dra alla över en kam men överlag känns sådana satsningar tveksamma. Om ni har så mycket pengar, varför inte lägga dom på att bygga upp en stark ungdomsverksamhet och bli självförsörjande över tid? När det är klart så kan man absolut lägga avsätta en peng till ett par spetsspelare.

Spelbolagen är ofta väldigt försiktiga med odds och utbud på den här nivån, samtidigt finns det ändå ofta fynd att hitta. Snackade om tillgängligheten förut. Här finns ju definitivt chansen att slå oddssättarna och marknaden. De har inte möjlighet att se matcherna, jämföra med andra lag på samma sätt som de tv-sända ligorna. Är ju även lätt att få reda på truppstatus på den här nivån om du har någon kontakt i klubben. Spelar dock ändå mest själv på superettan. Har följt serien ganska hårt sedan min gamla klubb Östersunds FK gick upp för ett par år sedan. Alla matcher streamas och där tycker jag det är väldigt mycket lättare att hitta spelvärde än i allsvenskan, där marknaden har större koll.

Bara en match i superettan i dag. Assyriska tar emot nykomlingen Frej. Bortalaget har visat prov på kämpaglöd, men saknar mycket kvalitet i anfallspelet. Det har årets Assyriska mer av och raka ettan till 1,90 duger gott för mig.

Länge leve bonnfotbollen - där rektakten från mig kommer öka när de stora ligorna spelats klart i vår. Håll till godo!

***
Först och främst har vi flera stormatcher att se fram emot denna söndag!

Everton har inte gått att känna igen den här säsongen och vi får väl se om Roberto Martinez vill/får knyta näven och bygga om från början i sommar. Manchester United jagar en direktplats till CL och kommer till Goodison med revansch att utkräva från senaste torsken mot Chelsea. Formen har varit god en längre tid och jag tror inte Everton räcker till när både motivation och klass talar för bortaseger.
  Speltips Odds

,


Nästa PL-match att ratta in är Londonderbyt mellan Arsenal och Chelsea. Josà© Mourinho är garanterat nöjd med kryss på förhand, och med tanke på hans anfallsproblem tror jag det blir fokus på defensiven från de blåkläddas sida. Samtidigt vågar nog inte Arsenal flytta fram hela laget och riskera att bli bortkontrade. Lirat underspelet och har en längre motivering till det här nedan.
  Speltips Odds

,


Spelhelgen avslutas med Serie A-mötet Napoli - Sampdoria. Rafa Benitez har fört klubben till semifinal i Europa League mot ukrainska Dnipro. Vägen ligger öppen till final och laget spelar bra för tillfället. Men Sampdoria är ett organiserat och taktiskt skickligt motstånd, som gått bra den här säsongen. Tror bortalaget har möjlighet att ta poäng och har lagt ett halvtidsspel i matchen.
  Speltips Odds

,


Lycka till med spelen och glöm inte att varva stormatcherna framför tv:n med att ta er ut på svenska matcher också!
2 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
17:27  Moni To Spare - Finish Futur
Trav - Örebro - H2H 1
1.70
17:30  AIK - IFK Göteborg
Fotboll - Allsvenskan - Under 2,5 mål
1.74
20:45  Juventus - Napoli
Fotboll - Serie A - 1
2.10
01:00  Colorado - Nashville
Ishockey - NHL - Stanley Cup - 2
2.00
19:00  Malmö FF - BP
Fotboll - Allsvenskan - 1 asian hcp -1,5
1.80
20:45  Genoa - Hellas Verona
Fotboll - Serie A - Hellas ö2,5 hörnor
1.74
21:00  Athletic Bilbao - Levante
Fotboll - La Liga - 1
1.71

Skador & Avstängningar