NBA

Läs dagens bästa speltips med analys från vår expertbloggare NBA. Ta del av dagens bästa speltips och unika insättningsbonusar.

NBA
NBA

Hemma bra men borta bäst?

3 Februari 2015 - 08:49
Hur stor är egentligen hemmaplansfördelen i NBA? Ganska liten har det visat sig. Åtminstone den här säsongen. Hemmalagen vinner bara strax över 53 procent av matcherna. De senaste åren har den siffran minskat kraftigt. För fyra säsonger sedan vann hemmalagen över 60 procent av matcherna.

Allra tydligast syns trenden i jämna matcher. När en tuff och jämn match ska avgöras har hemmalagen varit historiskt dåliga. Om det skiljer fem poäng eller mindre mellan lagen när fem minuter återstår så är det faktiskt bortalagen som har presterat allra bäst. Hemmalagen har bara vunnit 47,7 procent av de 354 matcher där det har skiljt fem poäng eller mindre med fem minuter kvar. Aldrig tidigare har hemmalagen vunnit mindre än 50 procent av de matcherna.

Allt talar för att detta snarare är en trend än en tillfällighet. Vi som spelar regelbundet på NBA bör givetvis snappa upp den här typen av trender och statistik. Att överskatta hemmaplansfördelen kan bli ett dyrt misstag.
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.