Sista raderna 2017

29 December 2017 - 11:54

Året lider mot sitt slut, vilket känns lite märkligt. För det känns som det var igår Olivier Giroud gjorde det där magiska skorpionmålet hemma mot Crystal Palace, vilket kickstartade 2017. Även om flera stora fotbollsligor redan är mer eller mindre avgjorda finns det mycket att se fram emot 2018 

Måste säga att jag gillar den här tiden på året. Mängder av sport på TV och en hel del ledighet. Januari blir värre... 

Ett par rader inför helgen:
Liverpool, Chelea och Man United är alla tunga hemmafavoriter under lördagen. Går att spela som en boostad trippel till 2.40 hos LeoVegas eller 2.35 hos Betsson , vilket faktiskt känns okej. Plockar man ihop trippeln själv ger den just nu 2.10-2.14. Det tajta schemat gynnar storlagen med bredare trupper. Stoke (Newcastle hemma) och Leicester (Huddersfield hemma) har betydligt mer överkomliga uppgifter redan på nyårsdagen - varför bränna krutet i "omöjliga" bortamatcher? Southampton har Crysttal Palace hemma den 2 januari, så samma sak där. 

I övrigt är jag inne på Everton borta mot formsvaga Bournemouth, mer info bland rekarna. 

För den som vill spela på JVM i ishockey och ta del av ett par bra kampanjer:
LeoVegas erbjuder fyra vinstökningar á 25% här. Välj odds från JVM och aktivera vinstökningen på kupongen, så boostas dina vinster med 25%. 
Nordicbet och Betsson ett gratisspel värt 100 kr här och här. Anmäl dig, spela på hockey för 100 kr och få ett gratisspel på JVM. 

Önskar alla en fin spelhelg och ett gott nytt år! 

0 Kommentarer

xG - en introduktion

29 November 2017 - 17:05

I ett par av mina senaste speltips har jag tagit upp analysverktyget xG, eller expected goals. Det har lett till att jag i olika sammanhang fått frågor om vad det är för något, så jag tänkte försöka mig på att ge en kort introduktion i ämnet här. Vill börja med en brasklapp - xG är rätt nytt även för mig och jag är således ingen expert i ämnet. Men för den som vill förkovra sig ytterligare finns det ett antal artiklar, poddar och dylikt med nyttig info en googling bort. Det här inlägget är mer tänkt som en allmän introduktion.

______

Inget gällande fotboll är så intressant som själva matcherna och därför fokuseras mycket av intresset helt naturligt där. När matchen spelats klart ska ofta en expert eller tränare svara på frågan varför matchen slutade som den gjorde.

Det som under en längre tid slagit mig i min fotbollskonsumtion är hur matchens slutresultat helt format matchanalysen.

Ett påhittat exempel: Kalmar FF gästar Örebro i en på förhand svårtippad match. De ligger nära varandra i tabellen, har tagit ungefär lika många poäng och trupperna känns hyfsat jämna. ÖSK är knappa oddsfavoriter tack vare hammaplansfördelen. Örebro gör 1-0 i 31:a minuten. Fram till målet var det böljande och målchanserna var fördelade rätt jämnt mellan lagen. Efter ledningsmålet backar Örebro hem för att slå vakt om sin ledning. De drar tillbaka laget och har knappt några egna anfall. Kalmar tar över bollinnehavet och taktpinnen resten av matchen, men trots ett gäng bra målchanser slutar matchen 1-0.

Hur skulle matchanalysen låta? Trots att Kalmar skapat betydligt fler målchanser är det inte otänkbart att det är ÖSK som hade hyllats på något av följande sätt:
a) en taktiskt perfekt match
b) de ville mer
c) en prickfri försvarsinsats, de är mindre naiva än tidigare säsonger. 


Detta trots att det kanske inte är så rimligt att ÖSK hyllas sett till hur spelet faktiskt såg ut. De gnetade till sig en trepoängare, men över tid är det inte hållbart att spela som Örebro gjorde. Om matchen hade spelats om är det mer troligt att Kalmar åtminstone kvitterat matchen. Resultatet är såklart det allra viktigaste, men prestationsmässigt kanske Kalmar egentligen gjorde det snäppet bättre än ÖSK?

Då kan det vara intressant att ta hjälp att titta på matchen med analysverktyget xG. Varje skott i matchen analyseras och ges ett expected goal value (EGV). EGV är helt enkelt sannolikheten för att ett visst skott går i mål. Faktorer som påverkar EGV är försvarande spelares position, vilken position skottet tas från och vilken typ av anfall det är. Efter en "EGV-analys" av samtliga skott i en match räknas ett lags xG-värde från matchen.
Enkelt uttryckt: Sett till kvalitén på målchanserna - hur många mål borde lagen ha gjort?
Det finns olika xG-modeller, men skillnaderna är små, i praktiken fungerar de på väldigt liknande sätt.

Ett par exempel för att illustrera:

Om ett lags xG-värde från en match är 2,23, men de gjorde de facto bara 1 mål i matchen innebär det att
a) avsluten var av dålig kvalitet, eller
b) målvakten i andra laget var riktigt bra i den enskilda matchen.


Om ett lags xG-värde från en match är 1,07, men de gjorde 3 mål i matchen kan det innebära att
a) individuell briljans skapade mål från "omöjliga" positioner, eller eventuellt att
b) målvakt/försvar i andra laget tabbade sig.


Varför är xG ett bra verktyg?
För mig ger det en bra indikation om resultatet i en enskild match var logiskt eller ej. Vissa puritaner vill hävda att ett slutresultat alltid är rättvist och visst kan jag köpa att de har en poäng. Personligen tycker jag dock att man måste gå in lite djupare på vad som faktiskt hände i matchen. Nu är Sveriges playoff-match mot Italien ett extremt exempel, men om vi skulle leka med tanken att returmötet på San Siro var första matchen i en serie - vilket lag hade gått bäst i den serien tror du? xG är ett sätt att gradera målchanser i en match, vilket jag saknat. Hundraprocentiga målchanser, halvchanser eller vad det nu kallats tidigare är mer eller mindre subjektivt definierade.

Ser man på ett lite längre perspektiv kan xG ge en indikation om ett lag verkligen håller den nivå som tabellpositionen säger. Är deras prestationer så stabila och bra att det går att förvänta sig att de fortsätter med samma poängsnitt? Bollen är rund och alla lag kan ha tur i en eller ett par enskilda matcher - men över tid brukar sånt jämna ut sig. Förr eller senare gör de så många mål det går att förvänta sig sett till antalet målchanser de skapar och de släpper in så många mål de rimligtvis borde sett till vad motståndarna skapar. Därför är jag övertygad om att ett lag som Burnley kommer börja ta betydligt färre PL-poäng inom kort (de har genomgående gjort fler och släppt in färre mål än vad de "borde" enligt xG).

I VM-semifinalen 2014, när Tyskland vann mot Brasilien med 7-1, hade brassarna fler skott och mer bollinnehav. Men xG-värdet var väldigt klart i tysk favör. Det säger någonting om hur begränsad klassisk statistikfakta kan vara i att faktiskt säga något om matchen.

Samtidigt kan två experter se på en match med helt olika par ögon och därmed ge två helt olika analyser/förklaringar till varför matchen slutade som den gjorde. xG tar inte hänsyn till sånt - för mig är det ett rättvist analysverktyg som säger mycket om hur matchen faktiskt såg ut. Om en expert eller tränare efter en förlust säger "vi förtjänade mer" kan xG ge kraft eller skapa frågetecken kring ett sånt uttalande. Spelet går ut på att göra fler mål än motståndaren och över tid gör lag fler mål ju fler målchanser de skapar.

Från och med den här säsongen visar engelska Match of the Day ("engelska fotbollskväll") xG för varje match.

____

xG är fortfarande relativt nytt och visst finns det svagheter med det. Spelare och lag är exempelvis olika bra på olika typer av avslut. Och visst kan det vara problematiskt att säga exakt EGV-värde för ett enskilt skott. Men jag är övertygad om att det här är ett verktyg vi kommer höra mer om framöver. Det kommer säkerligen komma andra verktyg som kan ge liknande besked om defensiva prestationer. 3 Kommentarer

Mot Frankrike!

16 Juni 2016 - 11:52
Planet mot Frankrike lyfter om två timmar. Onekligen en speciell känsla att veta att en fantastisk vecka med två Sverigematcher på plats ligger framför en. Med tanke på att det här är det sista riktiga mästerskapet Sverige lär spela på ett bra tag får en ta och njuta av de här matcherna, som på förhand tyvärr känns väldigt svåra.

Svårt att se Sverige vinna ta poäng imorgon med premiäromgången färskt i minne. Den som lever får se. Spontant känns den raka ettan till runt 1.90 bra.

Några specialspel på matchen:

Isaksson skjuta en inspark rakt över sidlinjen utan att någon spelare rör bollen? 5 gånger pengarna på det kan vara en rolig tv-slant. Finns på Betsson under fotboll- euro 2016- specialare.

Kim Källström att dra på sig ö1,5 frisparkar. 1.57 på Unibet. Såg ruskigt trög ut mot Irland. Bättre motstånd nu, Sverige lär få jaga en del boll. Att söka upp spelare och falla lätt är ju lite av en italiensk paradgren.

Sverige under 3,5 avslut på mål. 2.20 på Unibet. Anfallsspelet mot Irland lämnade en del att önska om man säger så. Belgien hade två skott på mål mot Italien...

Ha en trevlig helg kamrater!

2 Kommentarer

Veckans femling, 29 januari

29 Januari 2016 - 11:55
Beskrev konceptet veckans femling i ett tidigare blogginlägg. Det är ett upplägg jag har med fyra kompisar. Varje fredag presenterar alla ett varsitt spel med 1.50 som lägsta odds. Alla lägger spelet som en femling och den/de som bommar tvingas bjuda på lunch nästkommande vecka.

Vi har haft en bra start på året då 13/15 spel har suttit, tyvärr har endast en femling hittat hem. Vi har gjort det här i runt 30 veckor och är plus totalt sett då vi satt 5 femlingar.

Veckans spel:
SHL: Karlskrona +2,5 mot Örebro (1.55)
Handbolls-EM: Spanien-Kroatien u53,5 (1.63)
Träningsmatch: Öster-Falkenberg 2,5 (1.70)
Svenska Superligan innebandy: AIK-Växjö x2 (1.72)
Träningsmatch: Alta-Tromsö ö2,5 mål (1.55)

Totalodds: 11.45.

Trevlig helg!
6 Kommentarer

Konceptet veckans femling

25 December 2015 - 15:48
Länge sedan jag kastade ut ett blogginlägg nu, så det är väl på tiden.

Först och främst vill jag passa på att tacka alla läsare för året som gått. Hoppas alla är mitt inne i ett trevligt julfirande med nära och kära just nu. En härlig sporthelg ligger framför oss och jag tänkte att jag skulle dela med mig av ett småroligt koncept jag har med fyra kompisar. Kanske kan passa en bakfull lördag i soffan?

____________

Veckans femling.

Reglerna är enkla.
- Vi är fem personer, innan klockan 13:00 varje fredag ska alla kasta upp ett spel som avgörs innan klockan 09:00 på måndagen.
- Spelet måste vara en singel, oddset måste vara 1.50 eller högre.
- Den eller de som missar spelet under helgen måste bjuda de som satt sitt spel på lunch kommande vecka.
- Är man ensam att klara sitt spel måste övriga fyra bjuda på oxfilà©-middag.
- Missar man sitt spel tre helger i rad måste man bjuda de övriga på oxfilà©-middag.

Enkelt va?

Veckans femling:
Bollnäs +0,5 (elitseriebandy, 2.0 i odds)
Aranäs +9.5 (elitseriehandboll, 1.80)
Modo +2,5 (SHL, 1.50 i odds)
Southampton-Arsenal ö2,5 mål (2.0 i odds)
Sverige vs Schweiz ö5,5 mål (1.60, JVM)

Totalodds 17.28.

Vi håller ner insatsen till runt en tiondel av vad vi brukar sätta på de singlar vi normalt spelar.

Hur har det gått då?
Vi har hållit på i 20 veckar och har satt femlingen tre gånger. Totaloddset varierar naturligtvis, men det brukar ligga runt 10 ggr degen, så vi behöver sätta en på 10 för att vara plus minus noll.

Internt har vi en Facenbook-grupp där hetsen och diskussionerna pågår konstant. För fem spelintresserade grabbar är det en riktigt rolig grej. Kan rekommendera att skapa liknande koncept med vänner som också spelar.

Trevlig helg gott folk!
0 Kommentarer
Fler inlägg: