Polsater

Allsvenska specialer

8 Februari 2015 - 13:18
Tiden går. Vi är redan inne i februari och alla allsvenska lag är i stort sett igång med träningsmatcher. Fortfarande tidigt på säsongen, så en hel del frågetecken väntar alltjämt på att rätas ut. Än så länge har det inte kommit ut långtidsspel på så många bolag, men jag tycker att det finns ett par intressanta objekt redan nu.

Ett spel jag plockat är följande:

Guillermo Molins att vinna skytteligan. Odds 10.50 på Nordicbet.

Många kanske glömt bort det, men i början av våren var Molins den kanske allra bäste MFF:aren. Dominerade totalt och överglänste både Rosenberg och Forsberg. Sen drog han av främre korsbandet. Efter sju månaders skadefrånvaro är han nu på väg tillbaka:

"Guillermo Molins ser äntligen ljuset efter sju månaders skadehelvete.
- Jag är så sjukt j-a sugen på fotboll just nu, säger han till Sport­bladet."

- Knät är bra, nu är det muskler som fattas och som ska byggas. Det är sista etappen. Titta här, se det i jämförelse med det.
Molins visar upp sina lår där det ena är markant större än det andra och säger sedan:
- Jag är ungefär en månad från att spela nu. Jag siktar på att vara med premiären mot Sundsvall, men om det blir mot AIK eller Göteborg i stället så får det bli så. Jag har lärt mig att inte stressa."

Vi har fortfarande två månader till ligan sparkar igång, så nog borde Molins hinna komma i form till dess.

När han återvände till MFF 2013 efter ett misslyckat proffsäventyr gjorde han 8 mål på 9 starter (+2 inhopp). I fjol hann han göra 8 mål på 10 starter (+ ett inhopp). Noterbart från i fjol är också att han fick ta straffen i derbyt mot Helsingborg, trots att Rosenberg, Forsberg och Mange Eriksson fanns på planen. Så möjligen får han ta straffarna även i år. Det är ett rimligt antagande att ett lag som MFF, som har duktiga individuella spelare och dessutom ofta för matcherna, kommer få en del straffar. Räknas Molins som yttermittfältare eller forward? För mig spelar det inte så stor roll. Hareide visade i fjol att han inte är blyg för att rotera laget (så Molins lär förmodligen spela på båda positionerna). Dessutom är han målfarlig även om han skulle spela yttermittfältare. Malmös spel är offensivt och yttermittfältarna får många lägen - Emil Forsberg gjorde 14 mål som yttermittfältare i fjol exempelvis.

Malmö gjorde, tillsammans med AIK, flest mål av alla lag i fjol. I år är man storfavorit till guldet. Huruvida man vinner eller inte återstår att se, men att MFF kommer vara ett topplag är tämligen givet och att skytteligasegrare i regel kommer från topplag är självklart.

Vilka är då hans största konkurrenter?
Lasse Vibe. Omgärdas av flyttrykten. Kan mycket väl försvinna under sommaren. IFK Göteborg bygger dessutom ett nytt lag, frågan är hur man kommer prestera i år.

Markus Rosenberg. 15 mål på 25 starter (och tre inhopp) i fjol. Statistiskt hade Molins gjort fler mål om han följt snittet han hade första tredjedelen av säsongen. Rosenberg agerade mycket som framspelare i fjol, ett år äldre och någon procent snabbhet ytterligare borta - ännu mer playmaker i år? Ser honom som det största hotet.

Mohamed Bangura. Osäkert kort då man inte riktigt vet vart han står. Kan bli fågel eller fisk.

Nabil Bahoui. Fantastiskt bra spelare och inte helt olik Molins egentligen. Men lär säljas under sommaren?

Henok Goitom. Nja. Mer playmaker och länkspelare egentligen. Gör nog runt 10-12 mål som i fjol.

Alhassan Kamara. Kom in i ett stim i fjol, precis som hela Örebro. Men är han och Örebro tillräckligt bra för att leverera över en hel säsong? Tveksam till det.

Simon Gustafsson? Gustav Engvall? Måns Söderqvist? Nja, nja, nja. Inte tillräckligt många mål för att hota om skytteligatiteln IMO.

Kan Molins bara hålla sig frisk (och som jag hoppas det för hans skull) bör han ha chansen. Nu har han drabbats av två tunga knäskador på relativt kort tid, men han bevisade tidigare att han klarat av att komma tillbaka. Trevligt odds.

Ett annat spel jag sneglat mot, men inte plockat själv är:

Allsvenskan 2015 - Vem gör flest frisparksmål under säsongen? (Stats från svenskfotboll.se) :
Kennedy Bakircioglü 2.0 gånger pengarna. Också det på Nordicbet.

Jag spelar nog inte det här själv (som det känns nu), men Kennedy bör ju ha stora möjligheter att vinna det här. I fjol gjorde ingen spelare mer än 1 frisparksmål i Allsvenskan. Samma sak 2013. 2012 gjorde Ishizaki, Arvidsson och Daniel Nordmark 2 frisparksmål var. 2011 gjorde Wanderson 3 och några andra spelare 2. Ni ser mönstret.
Kennedy gjorde 6 frisparksmål i fjol
2013 gjorde han 2 på 23 starter.
2012 gjorde han 3 på 9 starter.
2003 (senast han var i Allsvenskan) gjorde han 3 på 25 starter.

För mig är det inte mycket svårare att göra mål på frispark i Allsvenskan än i Superettan. Visst, Bajen kommer inte lika ofta vara spelförande (= vara mycket på motståndarnas planhalva och därmed få frisparkar) så det blir nog inte lika många lägen som i fjol. Men sett till statistiken ovan...ja, ni fattar att han har god chans att ta hem titeln som frisparkskung 2015.

Själv tror jag inte jag kommer spela det. Oddset är trots allt rätt lågt för att vara ett säsongsspel och en allvarlig skada kan förstöra mycket. Därmed inte sagt att jag inte tror på spelet - så om du känner för att lägga det är det bara att köra.
0 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
11:00  Berrettini - Ymer
Tennis - ATP Budapest - Berrettini
1.71
15:00  BK Häcken - Hammarby
Fotboll - Allsvenskan - 1
2.05
15:00  Chievo Verona - Inter
Fotboll - Serie A - 2 asian hcp -1.0
1.90
15:00  Udinese - Crotone
Fotboll - Serie A - 2 asian hcp +0,5
1.93
15:00  Atalanta - Torino
Fotboll - Serie A - BLGM
1.81
17:30  AIK - IFK Göteborg
Fotboll - Allsvenskan - Under 2,5 mål
1.74
20:45  Juventus - Napoli
Fotboll - Serie A - 1
2.10
19:00  Malmö FF - BP
Fotboll - Allsvenskan - 1 asian hcp -1,5
1.80

Skador & Avstängningar