Europatipset 28/5

Publicerad på 28 Maj 2017 - 13:29

Tipsexperten

Tipsexperten

28 Maj 2017 - 13:29

För första gången i år bjuds det på ett helsvenskt Europatips. Kupongen är laddad med 13 matcher från Sveriges tre högsta divisioner där Blåvitt mot Elfsborg i ”El Västico” får anses vara den riktiga höjdaren.

1. Hammarby - Jönköping
Bajen och Jönköping har varit två positiva injektioner i årets Allsvenska såhär långt. J Södra föll dock senast klart borta mot Elfsborg och frågan är om inte smålänningarna är på väg nedåt i tabellen efter en strålande säsongsinledning. Hammarby ligger stabilt i mitten men kryssar alldeles för mycket för att blanda sig i toppstriden. Här ska stockholmarna i detta grönvita möte vara klara favoriter och kunna avgå med segern. Hammarby är dock Hammarby och laget har en tendens att inte knipa ihop säcken i matcher likt dessa. Runt 70% är för mycket på ettan och bör därför garderas. Tvåan är dock rensaren här, därav 12 en möjlig väg att gå.

2. IFK Göteborg - Elfsborg 1
Två lag som börjat Allsvenskan under förväntningarna och ligger i mitten av tabellen. Vinst här skulle dock innebära toppkänning och matchen är således otroligt viktig för båda lagen. Även om Blåvitt inte alls imponerat är laget extremt starka på Gamla Ullevi och detta har Elfsborg fått känna av genom åren. Boråsarna har inte vunnit här sedan 2003 och kommer få tufft även denna gång. Potentiell spiketta, där dock krysset tas med som en säkring på större system.

3. Gefle - Brommapojkarna 2
Det har varit total kris hos Gefle och Gästriklaget är för tillfället jumbo i tabellen. Spelet har låst sig totalt för laget som spelat allsvenskt mellan 2005 och 2016 och de ljusblåa riskerar nu att trilla ner ytterligare en division. Här möter Gefle serieledande BP och egentligen ingenting talar för hemmalaget här. Stockholmarna har imponerat stort och går från klarhet till klarhet. Fortsätter de rödsvarta såhär ska inget kunna stoppa talangfabriken från västra Stockholm att spela allsvenskt 2018. Spiktvåa!

4. Trelleborg - Öster 1
Fyran Öster gästar Skåne och femman Trelleborg i en riktigt intressant match i toppen av tabellen. Här ska båda lagen gå för seger då risken att de starka topp tre lagen rycker ifrån är markant. Trelleborg är alltid starka på Vångavallen och är obesegrade såhär långt. Skåningarna ska därför vara favoriter där ettan tas med först men Öster har gjort det bra i många luriga bortamatcher i år. Tre segrar på fem bortamatcher har inkasserats för Växjölaget där bland annat besegrat Falkenberg. Vinst är som sagt ett måste för båda dessa lag att hänga på topptrion. Norskingen 12 är därför ett bra alternativ där också tvåan rensar fint.

5. Assyriska - Akropolis 2
Efter en miserabel start har meriterade Assyriska ryckt upp sig och tagit fyra poäng på två senaste. Första segern togs förra veckan men detta var mot jumbon Enskede. Nu väntar betydligt tuffare motstånd i fjärdeplacerade Stockholmslaget Akropolis och det är upp till bevis för Assyriska. Det går inte att dra för stora växlar av Södertäljelagets vinst senast och sett till inledningen av säsongen ska Akropolis hållas före här. En match som ska garderas där X2 ligger närmast.

6. Carlstad United - Västerås SK X
Uppflyttningskandidaterna Västerås har gjort det relativt bra såhär långt och ligger på en andraplats som betyder kval uppåt. Detta är dock en väldigt lurig och svår bortamatch för de grönvita. Carlstad United är seriens tightaste lag och framförallt på hemmaplan har de spikat igen med målskillnaden 2-0 på tre spelade hemmamatcher. VSK får dock hållas som det bättre laget av de två här och får första tecknet. Stor kryssvarning utfärdas dock!

7. Ljungskile - Assyriska BK 1
Efter fyra inledande starka omgångar med tio poäng föll Ljungskile sent i seriefinalen mot Landskrona. Förra veckan fick bohuslänningarna bara med sig en poäng från Husqvarna och nu måste de gröna börja vinna för att inte tappa kontakten med toppen. Hemma mot nykomlingarna Assyriska BK finns naturligtvis toppchans men bortalaget är inget som ska underskattas. Laget från västra Göteborg har ett otroligt go i truppen och har redan stått för tre segrar. Samtliga av dessa har dock tagits hemma på Ruddalen och det har varit stor kontrast hemma och borta för Assyriska. Krysset rensar otroligt fint här och är ett tecken som är intressant att ta med, med tanke på Ljungskiles något vacklande form.

8. Ängelholm - Landskrona X
Skånederby och seriefinal mellan ettan och tvåan. Båda lagen är obesegrade efter sex omgångar och står på 14 poäng. En riktig prestigekamp väntar där Landskrona får bära det lilla favoritskapet. Detta är dock ovisst och kan sluta hur som helst. Ett oavgjort resultat lär båda lagen vara tillfreds med och det skulle därför inte förvåna om det blir delad pott i detta Skånederby. Tänkbart spikkryss men en match att gardera!

9. Mjällby - Husqvarna 1
Mjällby från Sölvesborg spelade allsvensk fotboll så sent som 2014 men har sedan dess rasat ihop fullständigt. Blekingelaget har inte klarat av genereationsväxlingen och tappen på spelare som Marcus Ekenberg har stått laget dyrt. De gulsvarta är i nuläget ett mittenlag i division 1 och kommer få det tufft att avancera till Superettan i år. I denna match mot Husqvarna som ännu inte vunnit ska Mjällby dock ha toppchans. På Strandvallen har de startat säsongen med tre raka segrar och mot ett svagt Husqvarna ska den fjärde raka komma. Spiketta!

10. Arameisk-Syrianska - Team Thorengruppen 1
Arameisk-Syrianska från Norsborg i södra Stockholm vann förra säsongen division 2. Laget har stått för en strålande start som nykomlingar och är placerade på en femteplats efter sex omgångar. På platsen efter följer Umeålaget Team Thorengruppen som förra säsongen var nykomlingar och slutade på en stabil femteplats. Sett till säsongsinledningen är en jämn match att vänta här som kan sluta åt endera hållet. Team TG har dock inte tagit någon seger utanför Umeå såhär långt och därför ska Arameisk-Syrianska hållas som knappa favorit. Gardering är att föredra där 12 kan vara ett bra alternativ.

11. Brage - IFK Luleå 1
Seriesuveränen Brage har varit överlägsen i serien och står på maximala 18 poäng. Här möter det ett Luleå som haft otroliga problem med målskyttet och enbart mäktat med två mål framåt på fem matcher. Traditionella Brage som numera får finna sig att vara nummer 2 i Borlänge ska vinna denna matchen komfortabelt. Bergetta!

12. Enskede - Vasalund
Vasalund beger sig från Solna ner genom Stockholm till söderort och match mot jumbon Enskede. Enskede har efter att ha klarat sig kvar som nykomlingar förra säsongen haft en jobbig start på tuffa andraåret och står på ynka tre poäng efter sex omgångar. Senast föll man med hela 0-4 mot Assyriska och fick dessutom mittfältaren Kevin Thompson utvisad, vilket innebär att tidigare U17-landslagsmannen för Ghana missar söndagens match. Förra säsongen vann Vasalund båda mötena med Enskede och det mesta talar för att Solnalaget gör det igen. Spiktvåa!

13. Umeå - Nyköping 1
Båda dessa lag har varit etablerade i division 1 norra sedan 2013 men nu har säsongen startats riktigt svagt. Umeå ligger förvisso över strecket men föll senast i derbyt mot Team TG med hela 0-4. Bissarna från Nyköping har fått en riktig mardrömsstart och ligger placerade nästsist i tabellen. Laget är i behov av en vinst och har absolut alla möjligheter här. Även om Umeå är rättmätiga favoriter när matchen spelas i Västerbotten skiljer det inte speciellt mycket i truppstyrka mellan dessa lag och procenten på ettan är därför alldeles för hög. Här finns det chans till skräll och detta är en match att helgardera.

Kupongens kassaskåp

Brage
Brage har inlett serien med sex raka segrar och går med stormsteg mot Superettan. Ett Luleå som snittar 0,4 mål framåt per match och som just nu ligger på kvalplats ner till division 2 ska inte kunna hota det minsta på Domnarvsvallen.

Varningens finger!

Nyköping
Sörmlänningarna Nyköping har en tuff uppgift framför sig i Umeå men absolut inte omöjlig. Förra säsongen tog Bissarna fyra poäng mot Umeå och även om formen inte är den bästa ska det finnas chans till en bortaskräll i match 13.

Lilla raden 192r

1. Hammarby - J Södra 12
2. Göteborg - Elfsborg 1
3. Gefle - Brommapojkarna 2
4. Trelleborg - Öster 12
5. Assyriska - Akropolis x2
6. Carlstad - Västerås x2
7. Ljungskile - Assyriska BK 1x
8. Ängelholm - Landskrona x
9. Mjällby - Husqvarna 1
10. Arame-Syr - Team TG 12
11. Brage - Luleå 1
12. Enskede - Vasalund 2
13. Umeå - Nyköping 1x2

Stora raden 1728r

1. Hammarby - J Södra 12
2. Göteborg - Elfsborg 1x
3. Gefle - Brommapojkarna 2
4. Trelleborg - Öster 12
5. Assyriska - Akropolis x2
6. Carlstad - Västerås x2
7. Ljungskile - Assyriska BK 1x
8. Ängelholm - Landskrona 1x2
9. Mjällby - Husqvarna 1
10. Arame-Syr - Team TG 1x2
11. Brage - Luleå 1
12. Enskede - Vasalund 2
13. Umeå - Nyköping 1x2

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto