Europatipset 31/5

Publicerad på 30 Maj 2017 - 14:01

Tipsexperten

Tipsexperten

30 Maj 2017 - 14:01

Svenska Spel har trots brist på matcher lyckats sätta ihop en Europatipskupong i veckan för alla spelälskare. För oss svenskar är det två tävlingar som inte är de mest kända som dominerar kupongen. Finska Veikkausliiga står för full omgång samtidigt som vi tar oss till Brasilien för returmötena i Copo do Brasils åttondelsfinaler.

1. Marocko - Holland 2
Träningslandskamp mellan två före detta stora nationer som just nu är på dekis. Marocko var länge ett av Afrikas bästa lag men har inte spelat ett VM sedan 1998. Holland missade som många känner till otroligt förvånande EM i Frankrike senast och nu ligger de orangea pyrt till i Frankrike och Sveriges kvalgrupp till VM. Till matchen kommer Holland med starkast möjliga trupp. Det återstår dock att se hur nya förbundskaptenen Dick Advocaat mönster Oranjes lag. Troligt är att den meriterade tränaren ändå ställer en stark elva på benen som är tänkt att försöka ta Holland till VM via kvalet i höst. Marocko är inte helt oävet och med hemmafördel ska de absolut inte räknas bort. Holland har dock ett klart bättre spelarmaterial och får därför tipset. Blir de orangea för stora favoriter är det dock läge att gardera här.

2. Djurgården - Eskilstuna United 2
Eskilstuna har inlett serien strålande och leder överraskande efter sju omgångar. För Djurgården har det inte varit en lika rolig inledning. Blåränderna har fallit på målsnöret i flertalet matcher och ligger i dagsläget precis över strecket. Spelmässigt har det dock inte sett så illa ut för Djurgården och laget har bland annat pressat övriga två guldkandidater Rosengård och Linköping. Förra säsongen var det täta möten dessa lag emellan och även om Eskilstuna visar god form och gjort det oerhört bra såhär långt har de blivit för stora favoriter. Detta är en match Djurgården absolut är kapabla att skrälla i. Gardera tvåan!

3. FC Ilves - PS Kemi Kings 1
Vi tar oss in till finska Veikkausliiga och full veckoomgång. Inget av dessa lag är några som spelat i finska högstaligan under en längre tid. Ilves från Tampere var nykomlingar 2015 och PS Kemi beläget strax öster om Haparanda gjorde sin första säsong förra året. Ilves har startat serien klart starkare och ligger på övre halvan medan nordlaget Kings ser ut att gå en tuff andrasäsong till mötes i botten av tabellen. Ilves ska vara det starkare laget av de två och med hemmafördel känns ettan trygg.

4. FC Inter - FC Lahti X
Finska Inter har länge varit ett lag som spelat i Veikkausliiga. Laget från Turku, Åbo vann ligan 2008 men har de senaste åren härjat i botten och varit på vippen att åka ur. Här ställs de mot Lahti, mer kända för sin längdskidåkning än sitt fotbollslag. Likt Inter är dock Lahti ett lag som spelat i finska högstaligan massvis med år och dessa båda lag känner alltså varandra utan och innan. Säsongsinledningen har varit relativt snarlikt och båda ser ut att bli mittenlag. Inbördes har Lahti haft en kraftig fördel de senaste åren dessa lag emellan. I höstas lyckades dock Inter äntligen slå sitt bogeyteam efter tolv raka matcher utan vinst. Mycket talar för en tät match mellan dessa mittenlag där kryss är väldigt troligt.

5. HJK Helsingfors - Seinajoen 1
Dominanterna i finsk fotboll HJK tog mellan 2009 och 2014 sex raka titlar men har fått finna sig i att komma tvåa och trea de två senaste säsongerna. HJK får dock som brukligt finna sig i att vara massiva favoriter även denna säsong och leder också planenligt efter nio omgångar. Här ställs Huvudstadslaget mot Seinajoen från Seinäjoki strax öster om Vaasa. SJK har sedan de som nykomlingar 2014 kom upp i Veikkausliiga varit ett topplag och skrällvann också till sig titeln 2015. De senaste årens möten har varit tighta lagen emellan där Seinajoen bland annat lyckades snuva HJK på titeln i Finska Cupens final i höstas. På Sonera Stadium i Helsingfors ska HJK alltid vara favoriter mot finskt motstånd men SJK har här potential att skrälla. Vill man nå de stora pengarna är det läge att gardera HJK här. SJK har slagit storfavoriterna förr och kan göra det igen!

6. JJK Jyväskylä - KuPS 2
JJK från djupaste inlandet i Finland har som nykomlingar varit alldeles för tunna hittills i ligan. Laget lyckades förvisso ta sin första seger i helgen men det var mot ett svagt spelande Ilves. JJK ligger fortfarande sist och har trots vinsten massvis att bevisa för att sejouren i högstaligan inte ska bli ettårig. KuPS har länge varit ett mittenlag men har startat säsongen strålande och utmanar HJK i toppen av tabellen. Här råder det klasskillnad mellan lagen och tvåan är given. Bergtvåa!

7. Mariehamn - Rovaniemi 1
Ålänningarna Mariehamn skrällde förra säsongen stort när laget tog sig hela vägen till titeln. Detta år har inte börjat alls lika bra för Finlands representanter i Champions League i år och laget ligger på den undre halvan. Rovaniemi, mest kända för tomten har gjort det bra sedan de kom upp som nykomlingar 2013. Framförallt är det på hemmaplan, i kylan i norra Finland, Rovaniemi skördat sina framgångar. På Åland ska Mariehamn vara stora favoriter och här har också Mariehamn överlägsen statistik mot sina gäster under onsdagen. Lagen har stött på varandra elva gånger på Åland under 2000-talet och Mariehamn har förkrossande nio vinster.

8. Vaasa - HIFK 1
HIFK från Helsingfors är ett relativt nytt lag i den finska toppfotbollen. Laget har sedan de kom upp som nykomlingar 2015 etablerat sig. Länge var HIFK de svenskspråkigas lag i Helsingfors medan HJK var de finskspråkigas. Numera har dock HIFK stöd från både svensk- och finskspråkiga. Här ställs laget i en tuff bortamatch mot VPS Vaasa som länge varit etablerat i Veikkausliiga. VPS har fyra raka segrar lagen emellan och har börjat serien starkt. 1X känns väldigt tryggt.

9. Atlético MG - Parana 1
Serie B-klubben Parana lyckades vinna första mötet på hemmaplan med 3-2. När laget nu beger sig till Belo Horizonte och match mot Mineiro ska det dock mycket till om de ska kunna behålla ledningen i dubbelmötet. Atlético MG förlorade förvisso hemma mot Fluminense i Serie A i helgen men hade dessförinnan tolv raka hemmasegrar under 2017. Det skulle förvåna otroligt mycket om inte Mineiro vänder på steken här. Given etta!

10. Atlético PR - Santa Cruz 1
Ännu en match mellan en klubb från Serie A och Serie B. Här är dock inte styrkeskillnaden lika kraftig mellan lagen. Santa Cruz spelade förra säsongen i Serie A och slog bland annat tillbaka onsdagens motstånd med 1-0 på hemmaplan. Hemmamötet i Copo do Brasil för några veckor sedan slutade mållöst och därför är det fördel Atlético Paranaense här. Paranaense har dock visat svag form och har enbart vunnit en av sina sju senaste. Här finns det skrällchans och det är läge att gardera ettan.

11. Fluminense - Gremio X
Två riktigt klassiska brasilianska lag möts här där sydlaget Gremio från Porto Alegre beger sig upp längs kusten till Rio med 3-1 i bagaget för returmötet mot Fluminense. Dessa klubbar har inte fostrat vilka spelare som helst. I Gremio startade en viss Ronaldinho sin karriär medan bland annat Thiago Silva fostrats hos Fluminense. Det är två formstarka lag som möts. Båda lagen vann de två första omgångarna i Serie A, men torskade senast. Sett till inbördes möten är det även tight mellan dessa giganter genom åren. Som brukligt i Sydamerika råder hemmafördel för respektive lag. Gremio har dock fått med sig kryss fem av de sju senaste matcherna borta mot Fluminense och mot ett hemmalag som måste gå för fullt framåt kommer lägen uppstå för Gremio. Matchen är oviss men X2 lockar mest till låg procent.

12. Internacional - Palmeiras 1
Internacional är tillsammans med Gremio den stora klubben från Porto Alegre. Storklubben har vunnit Serie A tre gånger och bland annat Sydamerikas Champions League, Copa Libertadores två gånger. Förra säsongen åkte dock laget mycket överraskande ur Serie A och spelar alltså nu i andraligan. Första mötet förlorades med 0-1 borta mot Sao Paulo-klubben Palmeiras. Även om det är Serie B mot Serie A här ska Internacional ha goda chanser att vända på steken. Hemmadominansen har de senaste åren varit stark mot Palmeiras för Internacional. Laget har vunnit sju av de tolv senaste samtidigt som det bara blivit en förlust hemma på Estádio Beira-Rio. I dagsläget är dock Palmeiras det bättre laget av de två och därför är det riktigt svårt att tippa utgången här. Gardera!

13. Sport Recife - Botafogo
En öppen åttondelsfinal inför returen mellan två lag från Serie A avslutar kupongen. Första mötet slutade med 2-1 för Riolaget Botafogo. Med en entusiastisk hemmapublik i ryggen har Sport Recife från en av Brasiliens ostligaste städer en bra chans att vända. Tre av de fyra senaste mötena i Recife har Sport vunnit och här krävs alltså ytterligare en seger för Lejonen som de kallas. Ettan är absolut inte säker men en rimlig chansspik på en mycket lurig kupong.

Kupongens kassaskåp

Atlético MG
Klassiska Mineiro är tvingade att vinna mötet med Parana för att ta sig vidare i cupen. Hemmafördelen betyder alltid extra mycket i Sydamerika och på Estadio Independencia är Atletico MG extremt starka och har vunnit tolv av 14 matcher under 2017. Här skiljer det dessutom en division mellan lagen och det ska därför inte vara något snack.

Varningens finger!

Djurgården
Förvisso möter Djurgården i botten serieledande Eskilstuna här. Det skiljer dock inte så extremt mycket mellan lagen och Djurgården tog bland annat poäng av Eskilstuna förra säsongen. Blåränderna har pressat övriga två topplag och varit på vippen till poäng i dessa matcher. Kanske är det dags för Stockholmslaget att ta en efterlängtad skrällseger? Chansen finns absolut!

Lilla raden 144r

1. Marocko - Holland 2
2. Djurgården - Eskils. U x2
3. Ilves - Kemi Kings 1
4. FC Inter - Lahti x
5. HJK - Seinajoen 1x2
6. Jyväskylä - KuPS 2
7. Mariehamn - Rovaniemi 1
8. Vaasa - HIFK 1x
9. Atlético MG - Parana 1
10. Atlético PR - Santa Cruz 1x
11. Fluminense - Gremio x2
12. Internacional - Palmeiras 1x2
13. Sport Recife - Botafogo 1

Stora raden 1458r

1. Marocko - Holland 2
2. Djurgården - Eskils. U 1x2
3. Ilves - Kemi Kings 1
4. FC Inter - Lahti 1x2
5. HJK - Seinajoen 1x2
6. Jyväskylä - KuPS 2
7. Mariehamn - Rovaniemi 1
8. Vaasa - HIFK 1x
9. Atlético MG - Parana 1
10. Atlético PR - Santa Cruz 1x2
11. Fluminense - Gremio 1x2
12. Internacional - Palmeiras 1x2
13. Sport Recife - Botafogo 1

Spela på Europatipset - klicka här!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto