holms

Sverige. Därför blev det så här.

3 December 2014 - 18:01
Regeringskris!
Det basuneras ut överallt just nu.
Och det stämmer förstås. Sverige som politiskt land befinner sig i en unik situation som aldrig tidigare upplevts.
Så långt är alla med.
Men är alla med på varför det här nu har inträffat?
Ja, det tror jag faktiskt.
I alla fall alla bortsett från landets alla avlönade statsvetare, journalister och en hel drös med politiker.

Det var som bekant alldeles nyss Sverigedemokraterna var ett ickeparti i Sverige. Med ungefär noll procent av rösterna. Och det var alldeles nyss de skeppade in nästan 13 %. I världens kanske minst rasistiska land (bortsett från Costa RIca).
Från noll till att styra hela den svenska politiken i inledningen av december 2014.
Om man följt med ett tag så har det varit glasklart. Det mest bisarra är däremot att de som följt med ännu mer, nu står helt förlamade och inte är kapabla till att analysera vad som skett under de senaste åren. Det är både bisarrt och skrämmande.

Sverigedemokraterna kunde på ett mycket okomplicerat vis reducerats till ett ickeparti för längesedan.
Hade jag själv suttit som M-ledare så skulle SD inte existerat. Det är min fasta övertygelse. De hade inte behövts.
För att M skulle byta kostym och bli ultranationalistiskt över en natt?
Nej. Det finns ett mycket mer effektvit sätt. Håll i dig nu.
Att varje gång en Sverigedemokrat kliver upp i en talarstol, skriver en insändare eller en debattartikel, you name it. Varje gång den handlar om att jorden är rund, då kan man inte svara med att den är platt.
Och efter att man har svarat med att jorden är platt. För att påvisa att man verkligen "tycker" att den är platt, så som grädde på moset vända sig till en av de större politiska motståndarna och söka en politisk uppgörelse.
Bredvid står partikamrater runt om i landet och gapar som fågelholkar. Helt nollställda.
För människor är inte dumma i huvudet. De flesta kan tänka själva.
När ledande Moderater slår sig för bröstet och låtsas vara stolta över en migrationsuppgörelse med MP så tänker gemene man: "men, om nu det där var det enda rätta, varför genomförde ni den inte på egen hand tidigare med Alliansen?"

Vilket parti växer när sådant hyckleri öppnar vissa ögon?

Det finns ett exempel som är ännu mer tydligt, om den sandlåda som riksdagen blivit i och med SD inträde.
Från Socialdemokraten Ulf Bjerelds blogg:

"I dag framkom att Socialdemokraterna kommer att rösta emot sitt eget riksdagsförslag om erkännande av Västsahara. Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade enats om att stödja en socialdemokratisk reservation om att erkänna Västsahara, men när Sverigedemokraterna meddelade att de också tänkte stödja reservationen drog sig Socialdemokraterna ur"

Vilket parti växer? S eller SD?

Stefan Löfvà©n droppar över på ett besök till Norge. Träffar sin statsministerkollega Erna Solberg.
Han får frågan efteråt vad han anser om Norges flyktingpolitik. Han ser inget problem i den.
De har valt sin väg - vi har valt vår.
Det var mjuka ord jämfört med hur det låter i Sverige när ett parti vill bedriva exakt samma politik som grannländerna.
Det blir alltså ett löjhets skimmer över alltihop.

Vilket parti växer när människor i det här landet ser den inkonsekventa handlingen?

"Öppna era hjärtan, svenskar"

Det är inga problem. Om du har allt.
Det är inte lika enkelt om du precis blivit utförsäkrad, står med två tomma händer, får vända på varenda krona varje månad (och inte ens det räcker) samtidigt som du ser hur drivor med miljarder plöjs ned i migrationsindustrin.
Vi som har det på det torra kan med enkelhet köpa Fredrik Reinfeldts bönande hundögon.
Men jag kommer aldrig någonsin att avkräva någon som hamnat i kläm här hemma i Sverige med åtstramande regler, att de ska se på med öppna hjärtan. Att sedan avhumanisera dessa för sin nya politiska hemvist, det kan på sikt skapa monster.

Vilket parti söker sig dessa människor till?

Lastbilschaufförer. Hur många av dessa röstar SD? 80-90 %? 100%?
Åkerinäringen har kapats av utländska företag där noll och inga regler alls följs.
Och så här är det. Det är bra. För dig och mig. Det leder i slutändan att du kan köpa en tv på Elgiganten för priset av en daimstrut.
Bra för oss konsumenter.
Men för den svenska åkerinäringen är det katastrof. Jobben slaktas i en vansinnig fart.
Först har dessa chaufförer blivit hotade att gå med i facket (mer om det längre ned). När de sedan ser att hela rörelsen håller på att gå upp i intet, och inget av de etablerade partierna vill ta i frågan, och de då ser utvägen att engagera sig i SD. Då blir de uteslutna.
Jag säger ingenting om det. Facken gör precis som de vill.
Men hur vi än vrider på det så återkommer vi till samma fråga.

När vanligt folk ute i stugorna läser om det här, eller får det berättat för sig, vilket parti tyr sig dessa människor till då?

Apropå facket så var jag med där en gång under en kort tid. Då jag var 21 år.
Ville ha ett jobb där jag slapp tänka, och hamnade på ett satans rövhål i Lindesberg, vi kan kalla det för Lindemaskiner.
Första dagen så avbröts vi mitt i produktionen, det var tydligen viktigt att ha ett snabbt möte med en fackansvarig fåntratt på stället.
Han gick igenom lite vad facket gjorde. Fine.
Men det var avslutningen jag aldrig glömmer.

"För ett par år sedan så anställde vi fem personer här. Fyra utav dem gick med i facket, en valde att stå utanför. När vi sedan bara kunde behålla fyra utav dem så kan ni ju gissa vem som fick gå ..."

Det är så de jobbar. Fackförbunden.
Och efter valet nu 2014 så har jag funderat på om inte just fackförbunden varit de allra bästa valarbetarna åt SD på senare år.

Och det är här allt fallerar. För SD ska inte behöva vara alternativet för dessa 800.000 människor som röstade på partiet 2014.
Att partiet har gått från noll till nära en miljon är inte deras egen förtjänst, utan det är de ryggradslösa politikerna i Socialdemokraterna och Alliansen som med sin totala beröringsskräck och istället för att finnas som ett alternativ helt vänt slagsida i hopp om att parian skulle självdö.
Det gjorde den inte.

När PISA-resultaten kom och visade att Sverige var på väg rätt ned i ett avgrundsdjupt svart hål så var det bara ett enda parti som såg det med nyktra ögon.
Tänk att inte en enda ledande Moderat vågade knuffa elefanten i rummet, det skulle faktiskt kunna ha räddat tappet från M till SD. En sådan liten sak.

"Okej. Vi i Sverige tar det största ansvaret i EU gällande flyktingmottagning. Då kommer vi få tumma på vissa saker. Men det är ett pris vi får betala. Skolan är ett utav dem"

Enkelt. Rakryggat. Och inte alls kontroversiellt.
Bara att se på sig själv. Skulle jag fly till ett land som 12-åring, med väldigt bristfällig skolgång i ryggen, hur skulle jag kunna ha samma förutsättningar för att lösa godkända betyg som de inhemska elevena?
Den ekvationen går inte ihop.
De här eleverna slukar resurser (vilket de måste göra) vilket så klart går ut över skolans resultat överlag.
Man vet sedan inte om man ska skratta eller gråta när ödesfrågan sedan verkar vara huruvida vi ska ha betyg i sjätte eller fjärde klass.

Elefanten står kvar och stampar

Och ... vi tar det igen. Vilket parti växer ytterligare?

Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet. Men känner att det blivit en skvätt långdraget nu.
Det är helt självklara saker jag plitat ned. Men ändå ljusår i från vad alla avlönade statsvetare och deras anhang kommit fram till i deras eftervalsanalyser.
Om du anser att jag har fel i min amatöranalys angående SD:s framgångar?
Fine, ge mig ett motdrag.

Och nu står vi där. Med att parti med väljare som bespottas dagligen. Som med vuvuzelor försökt tystas på varenda torgmöte de haft.
Vi är många (men tyvärr skramlar inte de fulla tunnorna högst) som dömt ut det här agerandet tusentals gånger.
Idag var det en budgetomröstning i riksdagen. Sverigedemokraterna var helt ensamma på arenan. Från att nyligen vart ett obefintligt parti.
Efter år av spott och spe så tryckte de ner vuvuzelorna i halsen på alla som gjort sitt yttersta att på pajasmanà©r tysta partiet.
Och det sitter tyckare runt om i landet och är förvånade?

För Socialdemokraterna kunde det räckt med att inte lekt barnunge och röstat emot sin egen motion angående erkännandet av Västsahara.
För Moderaternas del sett till att bara vara Moderater.
De tappade journalisterna kan dra sitt strå till stacken genom att i fortsättningen inte ringa upp någon "aktiv antirasist" när t.ex Börje Salming fotats som sin idol, Sitting Bull.
Gällande fackförbunden så finns det nog ingen väg att gå. För där är de högsta hönsen så hjärntvättade att hoppat är ute.

Ni som nu är förvånade över vad som skett i Sverige får nog ta en titt i spegeln. En gång till.

Det har gått så långt att svenskarna börjar tröttna.. De röstar inte på ett parti de tycker är speciellt bra. Utan de röstar emot någonting. Emot allt jag nämnt här ovanför.
Jag lovar. Jimmie Åkesson skulle kunna bli ertappad ute på en åker utanför Sölvesborg, iförd en full nazimundering, i full flärd att knulla bonden Perssons halta ko. Och ändå lyfta sitt parti till oanade höjder i nästa val.

Inse att SD vann. Ni förlorade. Personligen står jag bredvid och skakar på huvudet.
Antingen får de nu bli oheliga allianser över blockgränsen. Vilket då förvandlar SD till ensam opposition = straffspark i nästa val och 15-20 %.
Eller så får Alliansen helt enkelt anamma lite av SD:s politik. Skulle nog räcka med en bråkdel för att få tillbaka ett koppel av väljare som flytt.
Och kom ihåg, det här är inte SD:s förtjänst alls. Utan de många andra aktörerna på den svenska kartan som agerat som förtappade amöbor under de senaste åren ...

Och. Till sist. Viktigt att påpeka i ett land som Sverige.
Jag vill leva i ett samhälle där invandringen är fri men välfärden nästintill utplånad.
Sverigedemokraterna i ett land med kraftigt begränsad invandring och en blomstrande välfärd.
Om nu någon var osäker på var jag hade mina sympatier med den här texten.
Men inte står jag som ett fånhuvud på gator och torg och förvägrar motståndet sin rätt att basunera ut sitt budskap - trots att det går tvärtemot min övertygelse.

Men, trampa på, Sverige.
Sassa brassa mandelmassa ...
9 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Figueretas - 2014-12-07 00:17

Holms! Din analys av detta är lika klockren som vissa av sportanalyserna! Jag är långt ifrån säker att du och jag TYCKER lika, men om din analys gjorts av något av de partier du nämner, förutom SD, så hade vi nog inte stått i den rödgrönalliansröran nu. För att inte tala om hur hur en nyanserad press hade kunnat hjälpa till att räta ut frågetecknen istället för det som nu pågått i 15år eller mer. Din blogg skulle egentligen tvångsmatas till de 349 tjänstemän svenska folket valde senast. Grymt bra sammanfattat, och det var inte för långt med tanke på allvaret i de pågående händelserna.

niclas - 2014-12-04 18:44

Visst!. Jag tror att mycket av det du skriver stämmer. Dock tror jag att det alltid funnits 6-8% med "genuint" rasistiska åsikter men de har nu sugits upp av ett parti som har sina ideologiska rötter i konservatismen. Med lite liberal fernissa.

Dock är det ju så att SD påfallande ofta har mycket röster på orter med få flyktingar eller knappt ens några invandrare. Man behöver ju inte vara kvantfysiker för att förstå vad det beror på.

Av alla röstande i senaste valet valde 87% att inte lägga sin röst på nationalism eller politisk fördumning.

Liknande partier har ju funnits ganska länge på kontinenten. Glöm ej att vi hade Ny Demokrati i början på 90-talet som påminde om SD i retoriken. Inga jämförelser i övrigt.

Visst kan SD växa ytterligare ett par procent men sen är det nog stopp. Det är ju trots allt ett parti på den yttersta högerkanten. Den demokratiska högerkanten skall jag väl tilläga så att ingen sätter i vrångstrupen. Kristdemokraterna framstår ju som socialliberaler i jämförelse.

Ser för övrigt inte varför 13% skall få diktera villkoren i en fråga där 87% inte har samma inställning. Jag antar att du inte tycker att om vänsterpartiet skulle få 13% skulle de diktera villkoren för näringsverksamheten i Sverige!. Eller?

Niclas

jacob1983 - 2014-12-04 18:26

Ruskigt bra skrivet!! Mitt i prick!

holms - 2014-12-04 17:31

Sakrågan då, det texten handlade om. Som ingen orkade svara på.
Varför har SD gått från ett ickeparti till 13 % med makt?

LazyLoop - 2014-12-04 15:44

jag ska klippa din tung din jaevel hahaha skämtåsido sånt här snack leder ingenstans

Stockholm - 2014-12-04 14:36

Holms tror sig veta exakt att "Sverige. Därför blev det så här". Tja, det är ju hans syn på det hela och ska tas med en nypa salt.

Jag är mer intresserad över då han inför valet rackade ner på "svetsaren" Stefan Löfven och ställde hans "kvaliteer" gentemot "statsmannen" Fredrik Reinfeldts så var det det som väljarna skulle ta ställning.

Vi vet ju att väljarna inte såg det som holms trodde, visar ju inte minst M:s totalras i valet.

Nu kan det mycket väl bli så att högern kommer ha en kvinna som sin statsministerkanditat om högern (alliansen) blir största blocket.
Anna "lantisar e dumma, stockholmare e smarta" Kinberg Batra ska alltså ställas mot Stefan "svetsaren" Löfven.

Visst, svetsaren fått rejält på käften men, jösses, en politikerbroiler som AKB som precis blivit partiordförande för M kan alltså bli statsminister?!?

Det är kanske det nyvalet kommer handla om?!?

(Det här förutsätter ju att alliansen blir största blocket vilket ser lite svårt ut såvida inte en massa rödgröna väljare hoppar över vilket inte är speciellt sannolikt, eller att M får tillbaka sina 6-7% som valde SD i valet.
Eller så blir det som högern gjort i andra länder, accepterar SD och går med på en hel del eftergifter å regerar med stöd av SD.
Men med den hybris SD har så måste det väl innebära att SD kräver ministerposter??
Mkt spekulation här men fullt tänkbart.)

Makten är allena.

niclas - 2014-12-04 14:03

handerss: - Vad Holm tror och vad Holm tycker är två helt olika frågeställningar. Förstår du?

Niclas

handerss - 2014-12-04 12:56

Holm tror inte att alla miljarder som vi satsar på migrationsindustrin skulle plöjas ner på vården,skolan mm. Holm vill ju ha fri invandring och en välfärd som är utplånad :)

niclas - 2014-12-04 11:53

Varför tror alla SD-anhängare (och tydligen du också, Tobias) att "alla dessa miljarder som plöjs ned i migrationsindustrin" skulle läggas på vården, skolan och omsorgen. Den inställningen är ju inte bara naiv.

De senaste åtta åren har skatterna sänkts med 130 miljarder kr. Enligt alliansen har man behövt sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Det låter rimligt att det måste bli något billigare. Det är ju dock inte anställningsvillkoren som är det viktiga. Det viktiga är att stimulera efterfrågan. Om efterfrågan finns är det alltid billigt att anställda. Att då anställa inom offentlig sektor som leder till att idag arbetslösa personer får en högre inkomst som i sin tur leder till att dessa personer kommer att konsumera mer.

Att dessa personer konsumerar mer gör att företag på den inhemska marknaden säljer mer och antagligen behöver anställa mer för att stilla efterfrågan. Detta under förutsättning att man inte försöker öka produktiviteten ytterligare.

För att nu återgå till inledningen. De senaste åtta åren har klart och extremt tydligt visat att den dåvarande regeringen har prioriterat skattesänkningar vilket SD låtit gilla. Att sen försöka skylla det på migrationspolitiken är ju inte bara magstarkt utan fullständigt felaktigt. Tyvärr är det många människor som köpt den logiken.

Om man nu skulle bortse från det ekonomiska har ju dessutom SD vid upprepade tillfällen hävdat att migrationen sliter itu samhället. Varför hör man aldrig frågor om detta?. Vad är det som slits itu?. Vart pågår detta?. Bergsjön, Husby, Rosengård osv kommer då som ett mantra ifrån en visst håll. Om Sverige nu skulle varit en "etnisk homogen nation" skulle dessa ställen då inte funnits?. Naturligtvis. Inte ens SD vill föra fram en sådan idiotisk slutsats.

Men kriminaliteten skulle vara mindre hävdar SD gång på gång.... Det måste ju betyda att en fattig etnisk svensk är mindre benägen att begå brott än en fattig invandrad svensk. Men den fattiga etniska svensken känner väl tydligen en sådan sympati och "nationskänsla" att hans/hennes kriminalitet är liksom bara på skoj till skillnad ifrån den svartmuskige "utlänningen" som ju tydligt är biologiskt ond.

Det är ju påfallande ofta som generaliseringar om människor kommer från liberaler och konservativa. Samtidigt som ju dessa personer hävdar att just deras ideologi är den mest frisinnade och individuella. Det är ju sant också; - så länge man håller med och rättar in sig i fållan. Det gör inte jag!!

Slutligen vill jag bara erkänna dig, Tobias Holm och din hållning vad gäller facket. I en sann demokrati kan ju inte en "mellanstatlig" organisation som fackföreningen är, hålla tillbaka friheten att organisera sig och ta upp kampen mot arbetsköparna. Facket har ju ett "lönetak". Arbetsköparna får ju kräva hur mycket vinster dem vill. Synnerligen odemokratiskt. Heder till dig för denna insikt!!.

Må väl i Costa Rica

Niclas

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
17:27  Moni To Spare - Finish Futur
Trav - Örebro - H2H 1
1.70
17:30  AIK - IFK Göteborg
Fotboll - Allsvenskan - Under 2,5 mål
1.74
20:45  Juventus - Napoli
Fotboll - Serie A - 1
2.10
01:00  Colorado - Nashville
Ishockey - NHL - Stanley Cup - 2
2.00
19:00  Malmö FF - BP
Fotboll - Allsvenskan - 1 asian hcp -1,5
1.80
20:45  Genoa - Hellas Verona
Fotboll - Serie A - Hellas ö2,5 hörnor
1.74
21:00  Athletic Bilbao - Levante
Fotboll - La Liga - 1
1.71

Skador & Avstängningar