Super Bowl 51. Äntligen är vi där. Ett väntat lag på ena planhalvan; ett annat mer oväntat på den andra halvan. Jag hade New England Patriots som finallag mot Green Bay Packers. MEN de två lag vi ser ikväll har varit rakt igenom enastående över hela året. Låt oss gå tillbaka och kika på 2016-säsongen som helhet. Först New England Patriots:

1. Patriots inledde de fyra första omgångarna utan mr QB, Tom Brady pga "Deflategate". Under den tiden vann Patriots 3 av matcherna med QB2 och en rookie som QB3, vilket är helt outstanding.

2. Vecka 5 var Tom Brady tillbaka som skipper och hans 12 efterföljande matcher gav honom 28 touchdowns mot 2 interceptions, vilket var "best ratio" i NFL's historia. Vilken comeback! Det är av stor vikt att berätta att Brady's wide receivers/tight ends som Edelman (plockad i sjunde rundan som wideout), Gronkowski (borta mer än halva säsongen) och Hogan (fd omskolad lacrosse-spelare); inga Pro Bowl-receivers här inte. Trots detta och det som gör Patriots till det de är LAGET är styrkan. En enhet. OBS! Brady har fyra (!) Super Bowl-ringar och truppen som möter Falcons idag har stor Super Bowl-rutin. I Atlanta Falcons finns det EN (!) kille som spelat i Super Bowl. Resterande är rookies...

3. Kolla in Patriots defense. Inga superstjärnor i det ledet, MEN Patriots vann hela NFL i minst tillåtna poäng per match. Ruggig bedrift. De sju sista matcherna av grundserien tillät man endast 13 gjorda poäng emot sig. Matt Patricia har byggt en "brick wall" av bra spelare som levererar som superstjärnor. Belichick trejdade bort storstjärnan Jamie Collins i slutet av serien. Det till trots levererade New England Patriots.

4. Belichick, Patricia och McDaniels är den bästa ledarstaben i hela NFL och har varit så sedan Drutten och Jenas tid. Belichick gör sin sjunde Super Bowl-final. Sjunde!

5. Dion Lewis är New Englands okända "difference maker" och samtidigt deras "lucky charm". När laget vann mot Houston satte han tre TD's och på tre olika sätt; via springspel, via mottagning och via kick-off retur. MEN den statsen som Falcons kommer tycka är exceptionellt jobbig är att Dion Lewis är 16-0 i New England Patriots dress. Whoa!

Det var 2016 i ett nötskal gällande New England Patriots. Nu skall vi prata om Atlanta Falcons:

1. QB Matt Ryan har varit enastående hela 2016 och vann välförtjänt årets MVP igår på NFL Honors. Förutom en liten dipp i mitten av säsongen har laget som helhet spelat fläckfritt och lyft sig steg för steg och gjort det vansinnigt bra. Ryan fixade 4 944 passing yards och hela 38 touchdowns under 2016. Hans passer rating var 117,1 och det är bara att säga - wow!

2. Atlanta har varit ligans bästa offense i hela NFL i år tack vare Matt Ryan och Julio Jones. Nu möter de ligans bästa defense och det är vedertaget att defense wins championships. Hur ser Falcons defense ut? Jo; ungt. Mycket ungt. Det som är mest fascinerande är att Falcons defense varit bättre i slutspelet än under grundserien. Detta trots sin orutin. Falcons head coach Dan Quinn blev anställd pga av sina klokheter i att bygga ett defense (en av de kloka hjärnor som byggde "Legion of Boom" i Seattle) och det har han lyckats med.

3. I slutspelet har Falcons varit en maskin. Över 450 yards per outing, vilket är helt sinnes. Ryans passer rating har lyft sig ytterligare en nivå under slutspelet. Nu är han uppe i 132,6 (!). Om vi adderar Julio Jones i denna mix, då förstår vi alla varför Falcons spelat som de gjort. Jones var bäst bland alla receivers med 1 409 yards och hans average per outing var ruggig - 100,6 yards per game i grundserien.

4. När det gäller springspelet har Freeman och Coleman varit "a match made in heaven" för Falcons. Det är den bästa uppsättning av running backs som Falcons haft på mången god dag.

NU till hur matchen slutar. För mig är det ganska enkelt. Jag är övertygad om att New England Patriots är det bästa laget och framförallt har de ett defense som Falcons till dags dato ej mött OCH det är helt korrekt analyserat att "defense vinner championships" - se Broncos vs Panthers fjol. Alla förväntade sig en offensiv blowout av Panthers, men icke sa Nicke. För mig är det ett alltför stort steg att ta för Falcons unga defensiv även om de varit top notch under 2016. En kille med Super Bowl-rutin mot ett helt regemente av Patriots-spelare som varit i denna situation ett otal antal gånger tidigare...

Tom Brady vet att Roger Goodell (Deflategate) står på avsatsen efter Super Bowl-finalen för att dela ut bucklan och ringen. INGET kommer kännas så gott och så skönt för Brady att ta emot dessa troféer av Goodell. Brady spelar med "a chip on his shoulder" och har gjort så under hela året. Brady har varit helt outstanding sina 39 år till trots. Jag är övertygad om att Brady får sin femte ring. Helt övertygad.

Jag tror och hoppas på en jämn fajt och spelar därför Patriots -2,5 till oddset 1,81.

Lycka till nu och kom ihåg att EJ missa Lady Gaga i halvtidsvilan. Det snackas om Prince-klass på framträdandet och det säger en hel del...

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip