Vi har spelat halva Allsvenskan för i år, vilket betyder att spelschemat - åtminstone för omgången, vänder från föregående. Det betyder att GIF Sundsvall gästar Örjans Vall i något jag återigen tror blir målsnålt.

***Statistik****

13) GIF Sundsvall 15 3.5.7 11-20 (-9) 14
14) Halmstads BK 15 1.5.9 10-21 (-11) 8

– Matcher sedan sommaruppehållet slutade;

Halmstad;

1-1 IF Elfsborg (H)
1-1 IFK Göteborg (B)
0-1 GIF Sundsvall (B)

Sundsvall;

1-2 IK Sirius (H)
1-2 Djurgårdens IF (B)
1-0 Halmstads BK (H)

Tidigare möten mellan lagen:

3/6 2015: HBK – GIF 1-0
18/7 2015: GIF – HBK 0-0
22/7 2017: GIF – HBK 0-0

***Analys***

Ifall förra matchen var en 6-poängmatch så är givetvis detsamma även när lagen möts igen omgången därpå. Och det bäddar verkligen inte för en rafflande anfallsfotboll, tvärtom, rädslan att släppa in mål lär vara påtaglig för båda klubbar.

Halmstads BK ser bättre ut efter sommaruppehållet, Jan Jönsson lämnade tränarjobbet för flytt till Japan, och rekordunga Igor Krulj tog över ansvaret - blott 28 år ung. Inlånade Keita (som dels spelat både den defensivare samt offensivare rollen på det centrala mittfältet) ser mycket bra ut och tillsammans med Mathisen eller Pekalski har Halmstad ett bra centralmittfält. Jag vill nästan hävda att det var där Halmstad 'vann' en pinne på Gamla Ullevi mot Blåvitt sist.

Offensivt ser det trögt ut, såvida vi inte pratar om den excellenta talangen Saed Haksabanovic - och då är han yttermittfältare. Pratar vi anfallarna Ruud Tveter (1 mål på 15 matcher), eller Kinoshita (1/10), eller Fredrik Olsson (3/11), så finns det inte mycket ljusglimtar. Intressant då vad nyförvärvet Johan Oremo från Gefle kan hitta på framåt.

Totalt har HBK bara gjort fler än ett mål i två matcher 2017, det var 2-2 mot J-Södra samt 2-3 mot Norrköping. Tio mål totalt framåt är sämst i Allsvenskan, ett färre än GIF Sundsvall..

...som gästar med segern senast mot Halmstad i bagaget. Det var ingen imponerande seger, men ty vad skönt det måste vara för Cedergren att hans mannar äntligen lyckades hålla nollan. Det var defensiven som bar frukt för Norrlänningarna i inledningen, målvakt Naurin hade bl.a. det imponerande facit på 1 insläppt mål på 6 matcher. Sedan bröt helvetet loss och Sundsvall släppte in mål från alla möjliga håll framåt sommaren. Hallenius är bästa målskytt på 3, sedan har Peter Wilson gjort 2. Annars finns det ingen i truppen som kan stoltsera med fler än en balja. Blir spännande att se vad nyinvärvade spanjorna Carlos Gracia samt David Batanero kan tillföra under sensommaren/hösten.

***Slutanalys***

Jag vill påstå att det är Allsvenskans svagaste offensiv som möts under lördagen, och inget av lagen vågar riskera att tappa defensivt i en match som kanske i slutändan avgör allsvenskt kontrakt över 2018. Om inte 0-0 så vinner nog det laget som gör första målet. Gå hårt för målfattigt!

Lycka till vid rygg!

This is the stats tab
This is the post tip