Valencia fortsätter att göra exakt tre mål i sina hemmamatcher. Bra för oss.
Mitt nästa spel här blir även det ett Mål-spel, men jag flyttar från Mestalla till Olympia.

IFK Göteborg fick ett gratis tågluffarpass ut i Europa igår, när Elfsborg snubblade hemma mot Djurgården. Ett X ikväll räcker ganska långt, med tanke på att IFK har ett motivationslöst Halmstad i sista omgången. Även vid förlust ikväll har man saken i egna händer, om än med lite press på sig. Hur som helst så gissar jag att den allra värsta nervositeten inte riskerar att infinna sig denna afton. Göteborg kommer kanske inte tokösa framåt på slutet om det står 1-1, det är väl den mest uppenbara risken här, men ändå. Tror att Göteborg kommer gå för segern, inte snålspela för X:et, och det kan bli en ganska chansrik match i Helsingborg. HIF kravlade sig upp ur bottenstriden med god marginal och kan spela avslappnat nu. Jag såg senaste matchen, förlusten mot FFF, och det syntes kanske en aning där. Accam började på bänken då, vi hoppas att han startar ikväll, så att det även blir lite fart på Göteborg. För HIF ska för spelets skull helst inte gå mållöst här. Vi vill nämligen tvinga upp IFK på Över 1,5 Mål.

Göteborg har i sina senaste matcher gjort 3 mål på Häcken, 0 på Norrköping, 2 på Djurgården samt 4 på både Örebro och Gefle.
Med andra ord; Peking borta får vara "undantaget som bekräftar regeln".

Helsingborg har gjort till vana att släppa in exakt ett mål på sistone. Trendbrottet kom alltså senast i Falkenberg, när två bollar rullade in.

Idag är Pär Hansson (som kuriöst nog debuterade i Allsvenskan med att hålla nollan mot Göteborg) borta, vilket innebär allsvensk debut för Andreas Linde. Absolut inget ont om honom, men en debut är alltid en debut.
2014 har inneburit två U21-landskamper och hållna nollor mot Island och Slovakien, samt en cupmatch mot Torslanda (vinst med 4-1). 2013, då i Värnamo, var jobbigare med cupförluster mot Häcken (0-3) och Örebro (0-2), samt U21-torsk mot England (0-4). Utöver det finns inte så mycket mer på motsvarande nivå att rapportera om.

Om vi adderar punkterna:
- HIF vill avsluta snyggt hemma, dvs bjuda på "rolig" fotboll
- IFK:s motivation i kombination med det relativt avslappnade läget
- Oerfaren målvakt som ska samarbeta med en backlinje
- Göteborgs målfarlighet på sistone
... så ser jag en trolighet jag är beredd att spela på till oddset 1,75.

Mötet i Göteborg tidigare i år slutade 6-2. Och det känns ju bra. Å andra sidan: senast Göteborg vann båda matcherna under en säsong var 2004. Å andra sidan igen: Göteborg får gärna förlora med 100-2 här, inte gör det oss något.

***
Lite tankar om övriga matcher i svensk elitfotboll.

Mjällby - Kalmar.
Maif är det relativt sett bästa hemmalaget i serien. 20 av 28 poäng har tagits på Strandvallen.
KFF snittade 1,80 p första halvan. Under andra halvan har man snittat 0,60 p/match.
Samtidigt så har KFF spelat väldigt bra mot bottenlagen, då man har 7-2-0 mot de fem sämsta lagen i år.
Delad pott?

Malmö - Brommapojkarna.
Knappast något spelvärt att hämta här. Malmö vinner såklart.

Sirius - Sundsvall.
Sirius har minusstatistik (3-7-4) på hemmaplan i år. Sundsvall har, trots fin chans på avancemang, (ytterst marginell) minusstatistik (6-2-6, 19-21) på bortaplan.
Jag var inför omgången inne på att vi skulle få se poängtapp i toppstriden i serien. Men inte ska väl alla tre gå segerlösa? Mjo, jag kan faktiskt se det hända här. Har beställt ett X av kollega Arneng, haha.

Landskrona - Ängelholm.
Desperat läge i Bois, som avslutar borta mot Giffarna, och där tar de inga gratispoäng. MÅSTE i princip vinna här, för att inte åka ur. Och det kan såklart tala för Bois. Men. Jag tror Jocke Persson kan dra fin taktiskt nytta av det. Ängelholm BÖR såklart vinna här, för att slippa kvala, men kan absolut leva med ett X. Dvs, man måste inte överilat gå för det från start här. Tycker att det har blivit lite fel odds på förhand här.
ÄFF DnB? Oddsen duger helt klart, enligt mig. Spel med lägre insats.

Jönköping - Öster.
Derby. Kvalplatshäng uppåt och kvalplatsångest neråt. En måste ju älska förutsättningarna. Ja, så länge en inte håller på Öster förstås.
Vanskligt att spela på denna match, tycker jag. Två högmotiverade lag från start kan vara blott ett i paus, om Giffarna gör ett par snabba i Uppsala.
Jönköping är bra just nu och jag tror att de vinner. Men som sagt, lurigt med andra matcher som kan påverka. Det skulle i så fall att spela på något som funkar halvvägs, oavsett omvärlden. J-Södra att göra första målet? Att leda i paus?

This is the stats tab
This is the post tip