"Norrlandsderby", är ett taskigt ord, men hur annars beskrivs detta möte bäst? Östkustsderby? Sverigederby? ...
Det vankas helt oavsett allsvensk fotbollsmatch på Studenternas IP i Uppsala när GIF Sundsvall gästar under söndagseftermiddagen. Två lag som förlorat mycket av det fina spelet de visade upp i våras, men där jag ser IK Sirius som stora favoriter med viktiga spelare tillbaka efter avstängningar. Ettan spelas rakt till @1.78 på Unibet .

6) IK Sirius 21 9-6-6 34–26 (+8) 33p
13) GIF Sundsvall 21 4-7-10 17–30 (-13) 19p

___________________________________________________________________

IK Sirius:

Nykomlingarna har inte ursäktat för sig, utan tagit Allsvenskan med storm under 2017. Laget hade ett stabilt grundspel som med fina individuella spelare kunde både taktiskt och skickligt spela ut motståndare tidigare i år. Matcherna under sensommaren såg dock sämre ut, med ett virrigt försvarsspel och hackigt anfallsspel, vilket gör att laget placerade sig på en femte plats när landslagsuppehållet drog igång.

Tränare Kim Bergstrand har förklarat att det varit fokus på att hitta tillbaka till spelet de visade upp under våren, och då hjälper det att mittfältsmotorn Philip Haglund och Christer Gustafsson är tillbaka efter avstängning. Till det är även Alexander Nilsson tillbaka, som tidigare dragits med handskada. Dock är Moses Ogbu (15/6) alltjämt skadad, vilket har varit tungt avbräck.

Sirius är blott fyra poäng ifrån Djurgårdens IF på andra plats och har Europaplatserna i siktet.

***

GIF Sundsvall:

Det var få som trodde sina ögon när GIF Sundsvall höll nolla på nolla under vårsäsongen och målvakt Tommy Naurin var bäst i hela Allsvenskan på sin position. Sedan kom raset. Försvarsspelet slutade fungera och pressen på unge anfallaren Peter Wilson blev högre än vad talangen kunde leva upp till.

Sundsvall lider verkligen av bortagräs, där det under säsongen enbart blivit en seger (2-0 mot Örebro), och på senaste fem har laget enbart tagit en poäng - den mot bottenkollegan Halmstads BK. Senast vann man dock hemma mot Örebro med 2-1, då båda lagets interna skyttekungar Peter Wilson (19/3) och Linus Hallenius (19/5) fick näta. Synd då att ett två veckors långt uppehåll skulle komma när formen var på väg åt rätt håll. Sjutton mål har laget endast lyckas producera, och sitter inte försvarsspelet snart så är Superettan nära.
_____________

2-0 hemma på Studenternas för Sirius?

Vad tror ni?

This is the stats tab
This is the post tip