Speltips

Speltips Mjällby vs gefle

Sport: Fotboll Spelstopp: 2012-05-20 17:30 Spela här

Speltips Mjällby vs gefle
Land: Sverige Liga: Allsvenskan
Odds: 2.05 Speltips: -1 Mjällby
2012-05-20 17:30 Mjällby vs gefle -1 Mjällby 2.05 Mitchx

Jag har sett alla Mjällbys matcher och i stort sett alla Gefles matcher. Ibland är det lätt att välja sida. Detta är ett sådant tillfälle.

Mina argument
*Mjällby är ett bättre lag som är i bättre form med bredare trupp och gynsammare skadeläge
*Gefles spelidé passar Mjällbys försvar pefekt
*Hemmaplans favör.
*Mjällby har flera spelare som kan på egen hand göra sin spelare(vilket lär behövas mot ett betongförsvar, om än svag betong)
*Mjällbys målform(självförtroende)
*Grundtryggheten i försvarsspelet med Patrik Rosengren i backlinjen

GEFLE IF
Gefles spelidé skiljer sig på vissa sätt inte ifrån förra årets. Man skapar sina anfall genom att slå höjdbollar på orlov och dahlberg. Förra året hade man dock ett eget spel också och man spelade faktiskt fin fotboll stundtals när man spelade sig fram till anfallen betydligt mer. I dessa matcher jag sett i år så tjongar man mest upp bollen och bara hoppas Orlov eller Dahlberg ska kunna göra något med den.

Det verkar inte finnas ett mittfält i Gefle. Man har därmed varit oerhört lättläst och Dahlberg, Orlov har inte för den delen alls kännts lika heta i staffområdessituationer i år. För gefles del hoppas jag att när Oremo är tillbaka att man kan få till ett mer framgångsrikt och underhållande spel.

Att man i slutet av förra säsongen sålde James Frempong till Norrköping har jag varit fundersam över då detta är en kille som verkligen kan ta sig fram på kanten av egen kraft. Konkurransen i anfallet är i stort sett icke existerande då dahlberg Orlov startar match efter match och truppen får anses med allsvenska mått som tunn, vilket bör ta ut sin rätt i det täta matchandet med match var tredje, fjärde dag.

SKADOR:
Man har därtill skador som stör. I backlinjen är ordinarie vänsterbacken Daniel Bernhardsson fortfarende lårskadad och ordinarie mittback Olof Mård var ett osäkert kort inför senaste matchen och kunde inte delta. Om han kan medverka mot Mjällby känner jag inte till.

STATISTIK EFTER 10 OMGÅNGAR:
Gefle hör till lagen som drar på sig mest varningar och Mjällby hört till lagen som drar på sig minst.
Mjällby ligger 6a i tabellen och gefle ligger näst sist.
Gefle har enbart gjort 5 mål (1 var självmål), vilket är minst i serien. Mjällby har gjort 16 st.
Gefle har förlorat alla matcher där man släppt in första målet.
Mjällby har inte förlorat någon match då man gjort första målet och man har vunnit matchen vid 3 av dessa 5 tillfällen.
Mjällby har bara förlorat en match än så länge, vilket enbart Aik kan matcha.
Mjällby är obesegrade på hemmaplan i år.
Efter de 2 inledande 0-0 matcherna har Mjällby nu gjort mål i 8 raka matcher.
Mjällby har hållit nollan i 3 matcher. I alla dessa har Patrik Rosengren varit mittback.

Över till Mjällby

Mjällby har sedan återkomsten till Allsvenskan 2010 som jag tidigare nämnt ett antal gånger i rekar ett brett mittfält och i år är det fler alternativ att laborera med ibland backarna också. För att då inte tala om hur det ser ut på anfallssidan.

4 stycken anfallare som alla ensama kan göra minst 10 strutar per säsong. Den tidigare så givna Marcus Ekenberg har fått börja känna sig hemma på bänken när han för första gången utsätts för ordentlig konkurrans. Ericsson 4(mål) (Erton 5 mål) Pode(1mål) Ekenberg (1mål)
Målen kommer från alla håll. På hörnor, frisparkarkar (ett flertal bra frisparksskyttar) på inlägg, på straff, genom ljupledslöpningar. Mjällbys skapar gott om målchanser i år.
Detta år har skadeläget sett mycket bra ut för Mjällby som helthet, men ett bevis på bredden i truppen och kvaliteten är att när man saknat båda ordinarie mittbackar så har man ändå inte förlorat dessa matcher. Om marginalerna varit med Mjällby kunde man haft 3p både mot helsingborg borta, Malmö FF och Göteborg hemma. För att inte tala om mot gais borta då man tappade en 2-0 ledning med en man mer. En lärdom hoppas jag.


SKADELÄGE:
Inför matchen mot gefle ser det ut som så att Wikström(mittback) missar högst troligt matchen, men i övrigt ordinarie backar. På mittfältet klev senast Nicklasson ut skadad och jag vet faktiskt inte hur det är ställt med honom. Jag ser gärna att han startar, men det finns andra bra alternativ som sagt. Så sammanfattningsvis om truppläget så ser det bra ut inför matchen på Söndag.

ENSKILDA SPELARE SOM KAN GÖRA SKILLNAD:
Erton Fejzullahu har visat match efter match att han kan göra sin gubbe och att han är en av allsvenskans hetaste forwards.

Harris Radetinac (fd Åtvidaberg) på mittfältet har visat hur användbar han är för Mjällby som fått en snabb, teknisk ytter som man saknat. Harris tar initiativ gång på gång under en match och jag vill påstå att han blivit central för Mjällbys anfallsspel.

Pär "Pärlan" Ericsson kommer troligen inte starta matchen, men han kommer in och det finns få spelare med slitvargsegenskaper som Pärlan.
Han kan vända en match på egen hand. Marcus Pode lär återigen starta tillsammans med Erton på topp och Pode (ny från Trelleborg inför denna säsong) har verkligen börjat komma in i laget. Han var ritkigt bra mot Gbg senast och jag har på känn att det rasslar till i nättaket för honom när som helst igen.

HISTORIK:
Mjällby vann förra året hemmamötet med dom absurda siffrorna 5-1, vilket jag inte riktigt förväntar mig denna gång, men samtidigt så hade det resultatet varit mer logiskt i år än förra året sett till form och klass. Därtill så förlorafe faktiskt Gefle med 6-1 mot åtvidaberg i den 3:e spelomgången.

Om man är inne på Gefle skräll så är det enda logiska scenariot att en viss Orlov skulle vara målskyt. Man kan resonera som så att han gjorde enda målet i 5-1 förlusten förra året och året innan gjorde han 2 mål mot Mjällby. Det är bara det att målet han gjorde förra året var en total bjudning och han var annars helt ofarlig i hela matchen. Året innan när han gjorde 2 mål så var han i högform i ett lag i medgång. Nu saknar han därtill som det sett ut understöd från resten av laget så jag ser det som mycket mer logiskt att Mjällby håller nollan än att han gör mål.

SPELFÖRSLAG:
Dessa spelen finner jag intressanta. Odds tagna från bet365 . Ni hittar säkert högre odds på annan sida.
Mjällby håller nollan 1.90 (För lågt odds på ett sådant spel egentligen, men som det sett ut kan JAG ignorera det och acceptera oddset)
Över 2.5 mål 2.05 (för högt odds tycker jag)
Mjällby -1 2.05 (Det givna spelet på förhand)
-1.5 Mjällby 2.60 (Realistiskt och bra odds)

LÅNGA BOLLAR PÅ BENGT:
Det som kan såra Mjällby när Patrik Rosengren är med i backlinjen är en snabb forward likt Hysén, Majeed, Celik osv, vilket Gefle saknar. Nickmål på inlägg och hörnor är svårt att göra på Mjällby och det är precis sådana bollar Gefle söker. Därav denna rek.

Med siffror kan man både bevisa och missleda människor, men dessa siffror stämmer in på verkligheten hur det är att spela mot Mjällby med Patrik Rosengren i backlinjen.

Av Mjällbys 14 insläppta mål har enbart 1 kommit på nick från inlägg med Rosengren i truppen. Inget alls på hörna.
Det är enbart Djurgårdens Kasper Hämmeläjnen som lyckats med att nicka in en boll och så kommer det se ut i år.


Går Mjällby ut och spelar som de gjort de senaste matcherna så är det inget snack om saken. Nu finns det ju dessvärre ingen garanti för det. Då hade det ju inte varit spel utan bankränta.
Lycka till du som inspireras av texten jag skrivit!
Kommentera eller diskutera gärna med mig.

EDITERAD 2012-05-19 11.07:36

EDITERAD 2012-05-19 11.10:35

EDITERAD 2012-05-20 16.37:41

Mitchx - 20 Maj, 2012, 16:37

Kommentarer

För att kommentera måste du vara inloggad.
Vill du vara med i gemenskapen? Logga in eller registrera dig gratis!

Registrera dig gratis!
Mitchx - 2012-05-20 12:01:25

http://www.expressen.se/sport/kronikorer/mathias-luhr/luhr-jattarna-borde-lara-av-borstam/

Mitchx - 2012-05-20 12:01:15

Fabio Ja det är förvånade och lite oroande att det verkar betyda så mycket vilken sorts gräs man spelar på.

Mitchx - 2012-05-20 12:00:21

hejamaif
OM Mjällby spräcker nollan tidigt så rinner det iväg högst troligt ja, men NÄR ett mål kommer exakt är ju lite svårare att säga och Mjällby kan göra flera mål på kort tid hur som helst. Jag ser inte ledning i halvtid som spelvärt i förhållande till hcp då jag tänker att leder man i halvtid sitter automatiskt hcp spelet, men står det lika i halvtid så tror jag ändå att -1.5 borde gå in. Man har ju bytt in spelare som förändrat matchbilden avsevärt ett antal gånger i år i andra halvlek.

trippel99 - 2012-05-20 00:56:56

Spelar själv Mjällby över 1,5 mål @ 1.80 känns riktigt bra på förhand!

FabioGrosso - 2012-05-19 19:23:37

Visst är det stor skillnad på naturgräs och konstgräs men ändå konstigt att det har sådan sjuk påverkan på utgången i matcherna.

Ja Oremo är en perfekt spelartyp utifrån den modell Gefle IF använder sig av. När han är hel känns det som att Mikael Dahlberg kommer få agera innermittfältare bredvid Marcus Hansson då varken Zakaria Abdulai eller Alexander Faltsetas har imponerat i den rollen.

hejamaif - 2012-05-19 13:10:04

Mycket bra rek! Bolagen har inte förstått hur starka mjällby faktiskt är i år.. och speciellt på strandvallen

Tänkte innan denna matchen, att kommer bolagen upp och nosar på 1.5 på raka ettan får vi vara glada..

Lyckas mjällby bara spräcka nollan ganska tidigt kan detta rinna iväg tror jag.

jag spelar även ledning i halvtid @ 2.16
samt mjällbyseger med minst 2 bollar @ 2.60


http://www.spreadsheet.se/hejamaif

Mitchx - 2012-05-19 11:58:24

Tackar Grosso.
Jo det klassiska när det gäller ett lag med 65-70 bollinnehav är ju att avgöra när första målet kommer och OM det kommer. Gefle tar ju gärna en poäng alla dagar i veckan skulle jag tro.
Vad gäller Oremo så hörde jag att man tror att operationen kommer fixa en hel del och att man kan få se den gamla Oremo på planen igen.
Ja om man tittar på Lauls artikel som säger att bara 3 plastgräslag vunnit på naturgräs sedan den allsvenska starten så säger det5 ju sitt också.
Jag har blivit väldigt besviken på Gefle av vad jag sett hitils. Jag har ett långtidsvad att Gefle ska komma före Syrrianska och därför har jag följt laget ganska noga. Det är ju just det där med rätt bollar för Orlov som är grejen ja.

FabioGrosso - 2012-05-19 11:52:23

Bra skrivet!

När det gäller Gefle IF så är Oremo helt borta från spel och troligtvis också Bernardsson och Mård. Dock har David Fällman, ny mittback från Väsby United kommit in och gjort två riktigt bra matcher nu, bäst i GIF två matcher i rad.

Gefle IF har haft svårt borta mot Mjällby AIF och att matchen spelas på naturgräs är också en nackdel för GIF. Vi kan vänta oss en matchbild där GIF precis som senast borta mot Djurgårdens IF, kommer parkera spelarbussen framför eget mål och spela på långa och snabba omställningar mot två starka forwards. Orlov är underskattad och en av Allsvenskans bästa anfallare, får han rätt bollar att jobba med kan han göra mål.

Jag tror dock som dig att Mjällby kommer ta en ganska komfortabel seger, sen om handikappspelet går in eller inte beror ju mest på hur lång tid det tar att få håll på GIF!

Mitchx - 2012-05-19 10:59:47

Tack så mycket iffiff:)

iffiff - 2012-05-19 10:49:25

Mycket bra rek!!