Superdivan Ernesto Gulbis har en enorm kapacitet. Det har han visat både en och två gånger. Letten har en enorm högstanivå, vi pratar alltså topp fyra. Men kan samtidigt vika ned sig mot väldigt mediokert motstånd. Allt beror på form och förstaserve.

Gulbis har en riktigt fin förstaserve men en hemskt dålig andraserve. Många dubbelfel och unforced errors är signifikativt för hans spel, precis som hårda flacka grundslag och kort baksving - en riktig baslinjespelare som passar på gräs.

Nu vann han visserligen sin första gräsmatch, i öppningsrundan mot Berdych, på ATP-nivå sedan 2009. Samma år tog han set av både Nadal och Murray på just gräs. Så helt oprövad är han inte och var verkligen på gång innan en skada 2011. På den tiden var han rankad 21a och det var just den nivån han tog fram i första rundan mot Tomas Berdych.

Ernesto Gulbis är ursprungligen från en förmögen familj och har egentligen aldrig behövt röra ett finger. Emellanåt tar han sin privatjet mellan turneringarna och har öppet sagt att han lägger av med tennis den dagen han blir världsetta eller vinner en Grand Slam - kanske inte den inställningen man önskar av en tennisspelare.

Många tror att det är den gamla Gulbis vi får se under resten av Wimbledon. Mot världssjuan Tomas Berdych vann han samtliga tre set i tiebreak vilket är i ögonfallande med tanke på lettens välkända svaga psyke under viktiga poäng. I vanliga fall ser man ofta Gulbis förlora viktiga breakbollar och tiebreaks, men inte den här gången - han är på nytt född.

Letten trivs bäst på hardcourt och lite slarvigt brukar man säga att hardcourtspelare även spelar bra på gräs vilket förvisso inte alltid stämmer, men det finns en röd tråd.

I andra rundan är det drömlottning, för båda - Jerzy Janowicz är polackernas största framtidshopp på väldigt länge och han är ruskigt bra. Det dröjer inte många månader innan han slutar kvala in till turneringar. En spelare som kommer spela in mycket pengar båda till sig själv och till oss som backar honom. Han är född 1990 men ”är inte där än”. Hans största meriter är just en vinst mot Gulbis på grus i början på 2012 och några enstaka vinster mot andra topp100-spelare.

Egentligen har han varit riktigt bra hela året med imponerande spel under kval och på CH-touren. Lägg där till att polacken gått ren i Wimbledon-kvalet som så klart inger extra självförtroende - ja, då ser jag en riktigt jämn match i min spåkula men absolut minst fyra set.

De har tidigare mötts två gånger där Janowicz vann senast på grus efter tre set och Gulbis tog hardcourt-matchen efter fyra set i Davis Cup. Det var 2010 när letten var formtoppad.

Idag prövas "säkra" över 3,5 set till 1,50 på bet365 .

/3-1


EDITERAD 2012-06-26 23.52:02

EDITERAD 2012-06-26 23.54:04

This is the stats tab
This is the post tip