MNF: Patriots at Panthers

I veckans upplaga av Monday Night Football möts New England Patriots (7-2) och Carolina Panthers (6-3), två av ligans hetaste lag. Medan Patriots leder sin division (AFC East) med två matcher behöver Panthers fortsätta sin vinstsvit som i nuläget är på 5 matcher för att i NFC South hänga med New Orleans Saints som vann sin match igår mot San Fransisco 49ers.

Det som har varit nyckeln till framgång den senaste tiden för Panthers har varit deras försvar som har spelat på en oerhört hög nivå. I vecka 10 släppte man 9 poäng till San Francisco 49ers och enheten är rankad som topp 5 såväl mot passningsspel som mot springspel. Den spelare som individuellt sett har varit mest dominant är LB Luke Kuechly (R) som är lika bra mot springspel som på att täcka ytor i luften, det sistnämnda kommer att bli avgörande och han kommer behöva täcka Patriots TE Rob Gronkowski hela matchen om Panthers ska kunna sakta ner Tom Brady och Patriots anfall i natt. Den duellen kommer bli direkt avgörande. Panthers försvar ger upp 12,8 ppg vilket är bäst i ligan.

För Patriots är förutsättningarna omvända, det är anfallspelet som fungerar och försvaret som falerar. Även om Patriots anfall inte har tillhört ligans bästa i år statistiskt sett så är nu WR Danny Amendola och TE Rob Gronkowski skadefria och tillsammans på banan. Dessutom finns WR Kembrell Thompkins att tillgå när man vill sträcka ut planen och gå djupt. Enheten börjar med andra ord ta form och är definitivt topp 5 i ligan när man inte är alltför skadedrabbade. Patriots kommer från sin bye week och har haft en extra vecka på sig att planera för Panthers som i vecka 10 endast gjorde 10 poäng i vinstmatchen mot 49ers. Hall of Fame HC Bill Bellichick kommer ha sitt lag väl förberett till den här matchen och jag tror att de kommer göra en hel del poäng (över 20). Innan Patriots bye week vann man över Pittsburgh Steelers i en match där QB Tom Brady kastsde för 432 yds och 4 TDs och där recievers Gronkowski och Amendola båda fångade för mer än 100yds (55-31, Foxborough, Massachusets). Patriots anfall är på väg att börja rulla och frågan är om ligans hetaste försvar kan stå emot dem.


Vinner Panthers menar de allvar med årets säsong, ett liknande scenario som Kansas City Chiefs ställdes inför igår natt. Då var det planens HOF QB, Peyton Manning i Denver Broncos, som gick vinnande av planen mot ett av ligans bästa försvar och jag tror samma sak händer inatt.


Panthers och Patriots har inte möts sedan 2009 men då vann Patriots med 20-10 hemma på Foxborough.


När man får 3 poäng med Tom Brady och Bill Bellichick efter en bye week är det bara att investera.


Patriots +3,0, William Hill , 1,97



This is the stats tab
This is the post tip