Halloj! Idag så startar den Svenska Hockeyligan igång och jag blir ner mot Jönköping där ett "nystartat" HV 71 tar emot Linköping.

HV 71 som kommer till start med en ny tränare Torgny Bendelins, Ulf Dahlén fick som sagt lämna jobbet innan jul då förlusten borta mot Luleå med 5-3 blev droppen, efter att laget låg under med 3-0 och 5-1.
Vad ska man säga om detta HV? Laget började säsongen katastrofalt, la ut mångmiljoner för att få in spelare som, Salmela, Rajala mfl. Vad hjälpte det? Det har hjälpt att laget har lämnat jumbo och nästjumboplatsen och befinner sig på en 10:onde plats med 2 poäng ner till AIK och 6 poäng upp till Färjestad.
Smålänningarna har en skrämmande målskillnad. 85-101. Vad har hänt med HV 71's defensiv... Den största anledning är att försvaret är ej som det brukar vara, och kaptenen Petrasek är bedrövlig i försvarszon och är inblandad i alltför många insläppta mål bakåt (-8 mål i plus/minusstatistiken). Sen har målvakterna inte spelat sin bästa hockey. Gustav Wessalu har inte fått spelet att stämma och har blandat och gett rätt friskt under säsongens gång. Han har på sina 29 spelade matcher en räddningsprocent på 90,28 och har insläppta mål per match 3,01. Med 101 insläppa mål på 32 matcher så ger det ett snitt på 3,15 mål per match. Laget har släppt in lika många mål som jumbon Örebro trots en match mindre spelad.
På hemmaplan så är det där HV tar sina poäng. Med 17 spelade matcher så har HV tagit 28 poäng och är seriens tredje bästa hemmalag, med statistiken 11 segrar varav 5 på övertid/straffar och 6 förluster och en målskillnad på 48-43. Vilket ger ett snitt per match på 2,82-2,52.
HV 71's 5 senaste hemmamatcher har slutat med 4 segrar och 1 förlust. I den senaste hemmamatchen slog laget Frölunda med 3-2. Efter att ha vänt ett 0-1 underläge till 3-1.
På lagets 5 senaste hemmamatcher så har laget släppt in 3 mål i två av dom. (Leksand 2-3 och Örebro 4-3).
Till dagens match så saknar HV:
Långtidsskadade: Johan Davidsson och Mattias Karlsson. Sen lär även Sebastian Strandberg hamna på den listan då han bröt foten förra veckan.
Andreas Jämtin är tveksam.

Linköping HC, har även dom som HV misslyckats med sitt säsongsmål och har efter dryga säsongen bara nått en 8:onde placering i tabellen. Med sina 46 poäng på 33 matcher så har laget bara 8 ner till kvalplats åt AIK men även bara 5 pinnar upp till 3:an Luleå.
Laget gör näst mest mål i serien 104 stycken men släpper in en hel del också 98. Det ger ett snitt på 3,15-2,96 per match.
På bortais går det tyngre för Östgötingarna. Med endast 13 inspelade poäng på 16 matcher och en statistik på 4 segrar varav 1 på övertid/straffar och 12 förluster varav 2 på övertid/straffar och en målskillnad på 37-51. Laget snittar 2,31 mål framåt per bortamatch och 3,18 bakåt.
LHC har även dom haft problem med defensiven och målvaktsarbetet och det är mycket tack vare första kedjan med Sjögren-Albrandt-Hjalmarsson som har sätt till att laget inte ligger värre till än man gör.
Innan uppehållet så vann LHC sista matchen med 6-2 hemma mot Växjö och fick in en positiv känsla innan julmaten och ett uppehåll.
På sina 5 senaste bortamatcher så har laget gått segrande ur 2 av dom och förlorat 3. I 2 av matcherna så har LHC gjort fler än 2.5 mål.
Laget är helt skadefritt och saknar bara 2 spelare som är på JVM, Jakob Vrana och Jesper Petterson.

Historia:
Lagen har mötts två gånger under säsongen. En gång var på hemmaplan. I första mötet i Linköping vann hemmalaget med 6-3 och andra mötet i Jönköping vann HV med 3-1.
Lagen möttes 2 gånger innan säsongen i European Trophy där bägge mötena slutade i vardera 4-5 seger.
I lagens 10 senaste möten (ej ET inräknat) så har HV 71 tagit 2 matcher och LHC 8. En målskillnad på 30-40 på dessa 10 möten i LHC favör.

Kommentar:
Tittar vi statistiskt på årets säsong, framförallt i borta och hemmatabellen så är det inte mycket som talar för detta spel.
Men vi ska gå in djupare och titta på när dessa två lag möter varandra. Då är det högt tempo med massor utav målchanser och framförallt mål. Med totalt 70 mål på lagens 10 senaste och lägger vi in mötena i European Trophy så har vi 98 mål på 12 matcher. Det ger ett snitt på 8,1 mål per match.
Sen till varför jag tror på att LHC gör minst 3 mål i dagens möte är att laget trivs oerhört bra mot HV men lagets bortaspel gör att jag inte vågar tro på en LHC seger.
Jag tror däremot på att LHC inte kommer ha problem att kunna smacka in 3 puckar i dagens möte, med första kedjan som börjar komma igång igen och Magnus Johansson. 40-åringen som öste in poäng i sin 700 match senast, 4st tror jag närmare det var.
Jag spelar LHC till över 2.5 mål på Unibet till fina 1,90.

This is the stats tab
This is the post tip