Klassiska Öster ligger pyrt till i Superettan men har här chansen att kravla sig över kvalstrecket med en seger mot Varberg. Hela Växjö mobiliserar och i stället för fredagsmys är 8000 fribiljetter utdelade av klubbens givmilda sponsorer. Myresjöhus Arena kommer koka och varenda spelare kommer höja sig ett par procent mot ett Varberg - som kan spela avslappnat och göra det de gillar allra mest. Ligga på kontring.

Superettan
13:e Östers IF 23 6 7 10 30-40 -10 25

Hemma
11 4 2 5 14-15 -1 14

Formen
F, F, V, F, O

Senaste match
1-3 borta mot Syrianska (22' Denis Velic)

Preliminär startelva (4-3-3)
Oscar Berglund - Patrik Bojent, Johan Andersson, Mario Vasilj, Tibor Joza - Josef Elvby, Marcus Bergholz, Denis Velic - Alexander Henningsson, Alhaji Gero, Andreas Wihlborg

Öster har två klara förluster bakom sig, men det har varit mot två urstarka hemmalag i Syrianska (1-3) och Ljungskile (0-4). Innan dess besegrade man brunkarna Husqvarna med 2-1. De tre senaste hemmamatcherna har smålänningarna plockat 7 av 9 poäng. Tränaren Robert Björknesjö var inte nöjd med prestationen när 1-0 förvandlades till 1-3 i Södertälje. Därför gör han tre intressanta ändringar i startelvan, rapporterar Smålandsposten. Tibor Joza är tillbaka efter att ha blivit pappa (grattis!) och väntas kliva ut på en ny position som högerback. Ordinarie högerbacken Andreas Wihlborg flyttas upp som högerforward och det blir en intressant kant att följa. Marcus Bergholz (sex mål och näst bäste målskytt efter Velic på sju) får i stället kliva ner på mittfältet bredvid Josef Elvby och med Denis Velic som nummer 10. Signalen är tydlig. Öster går för 3 poäng och inför storpublik vill man inte göra vare sig själva eller publiken besvikna i kväll.

Superettan
7:a Varbergs BoIS 23 9 7 7 29-29 0 34

Borta
11 4 2 5 14-17 -3 14

Formen
O, V, F, F, V

Senaste match
1-1 hemma mot J-Södra (40' Alexander Mellqvist)

Tidigare möten
2-2 i våras (16' 0-1 Bergholtz, 52' 0-2 Velic, 63' 1-2 Peter, 90+3 2-2 Sandberg-Magnusson)

2013: Försäsongsmatch 3-1 till Öster

2012: Öster-segrar 4-2 borta och 1-0 hemma.

Elvan senast 4-4-2: Joakim Wulff - Erik Lund, Pär Asp, Thommie Persson, Kujtim Bala - Hosam Ajesh, Ibrahim Koroma, Alexander Mellqvist, Karl Söderström - Nsima Peter, Vladica Zlojutro

Varberg kommer alltså från 1-1 i en ganska tråkig match hemma mot Jönköping. Noterbart är att försvararen Erik Lund blev varnad och kommer vara avstängd i kväll. Mittfältaren Pierre Tillman är dessutom klar för den indiska(!) ligan och kommer bli klubbkompis med Bojan Djordjic i Chennai Titans. Tränare? Marco Materazzi. Tillman har den senaste tiden mest figurerat som inhoppare och blir inte ett lika kännbart tapp som avstängde Lund. Framåt finns gott om kvalitet. Men precis som för Öster är målskyttet utspritt på många spelare. Nsmima Peter är bäste målskytt med sex baljor. När Öster kliver ut offensivt, och lite väl off balanserat, med spelare i nya positioner står Varberg stabilt med samma gamla hederliga upplägg. Ett lag som gillar kontringsspelet (Zlojutro!) och som är tunga på fasta.

SPELTIPS
Vem som än vinner tror jag vi kommer vi se mål i kväll. Det blev 2-2 på Påskbergsvallen i våras och med tanke på hur offensivt balanserat Östers lag är verkar inget annat än seger finnas i deras planer. Det tror jag kan passa Varbergs offensiv perfekt och räknar med att målchanserna duggar tätt åt båda håll. Jag gillar spelet över 2,5 och båda lagen gör mål till 2,00 på bet365 . Hemmapubliken kommer inspirera Öster-spelarna - men det känns som att Björknesjös uppställning kommer bjuda Varberg på lite för mycket ytor för att hålla tätt. Tabelläget talar dessutom emot kryss, då Öster ser sin chans här att pressa sig förbi både Ängelholm och GAIS inför deras matcher i helgen.

Hur spelar ni på matchen?

@lellesandahl på twitter

EDITERAD 2014-09-19 02.14:47

This is the stats tab
This is the post tip