Stoke, eller lilla Barcelona som de numera kallas efter värvningar av fyra före detta Barcelona-spelare, fortsätter sin långsiktiga satsning mot Premier League-toppen. Efter två raka niondeplatser och nytt poängrekord i Premier League senast tror jag att de tar ytterligare ett steg den här säsongen och når placering 6-8 då säsongen summeras. För er som inte känner till det så är det världens största spelbolag bet365 som äger Stoke City så vi är nog många här på Rekatochklart som kan ta åt oss lite av äran och säga att vi har varit med och bidragit till Stokes framgångar de senaste åren…

För första gången på flera år tvingades Stoke sälja spelare som man ville behålla inför den här säsongen. Först målvakten Amir Begovic som bara hade ett år kvar på kontraktet och sedan Steven N’Zonzi. Förlusten av Begovic ser jag inte som något bekymmer alls då man har en fullgod ersättare i den framtida engelska förste-landslagsmålvakten Jack Butland. Man har dessutom värvat rutinerade Shay Given. N’Zonzi är dock ett större avbräck då han utsågs till Stokes bästa spelare i våras. Då Stoke dessutom har lagkaptenen och mittbacken Ryan Shawcross långtidsskadad så är det två tunga minus jämfört med förra säsongen. De värvningar man gjort uppväger dock dessa minus och jag tycker Stoke har ett bättre lag och trupp den här säsongen.

Xherdan Shaqiri, Ibrahim Afellay, Glen Johnson, Joselu, Moha El Ouriachi och inlånade Marco van Ginkel känns som riktigt bra nyförvärv för Stoke. Shaqiri är för övrigt Stokes dyraste spelare genom tiderna då han kostade 160 miljoner kr. Dessutom får man tillbaka Bojan Krkic som varit långtidsskadad så även han kan väl räknas som ett halvt nyförvärv. Shaqiri, Bojan och Afellay på mittfältet i Stoke! Det var nog inte många som trodde på den utvecklingen för bara några år sedan då Rory Delap kastade inkast i ösregnet på Britannia Stadium. Även om det inte är klubbarnas bästa spelare så är det intressant att Stoke inför den här säsongen värvat spelare från Barcelona, Real Madrid och Bayern München. Tiderna förändras :)

Stoke har börjat säsongen ok även om det inte syns i tabellen. Stoke ligger på femtonde plats med bara två poäng. De förtjänade minst en poäng i 0-1 förlusten i premiären hemma mot Liverpool och gjorde en stark upphämtning borta mot Tottenham i den andra matchen där man vände 0-2 till 2-2. I den senaste matchen spelade man 1-1 borta mot Norwich.

West Brom är inget lag som imponerar på mig och de ligger sist i Premier League efter tre spelade omgångar. Man har dock mött tufft motstånd. 0-3 hemma mot Manchester City, 0-0 borta mot nykomlingen Watford och 2-3 hemma mot Chelsea är resultaten så här långt. Man gjorde en ok match hemma mot Chelsea senast men kunde inte få in kvitteringen trots en man mer på slutet. Delar av truppen börjar bli gammal och behöver föryngras. Man har nu dessutom problem med sin bästa spelare Saido Berahino som inte var uttagen senast mot Chelsea och mycket tyder nu på att han kommer lämna klubben.

Jonas Olsson som länge såg ut att tvingas lämna West Brom har varit tillbaka i mittförsvaret i de senaste matcherna och det är synnerligen inget styrketecken för West Broms defensiv. Personligen tycker jag att Olsson är värdelös och jag kan inte förstå hur han kan få spela både i Premier League och i landslaget. Visst har han hög högstanivå men lägstanivån är ju alldeles för låg och han är som en kamikaze-pilot som är all-in i samtliga situationer och helt saknar taktiskt kunnande. Bara i förra matchen sålde han sig helt i 4-5 situationer där han blev totalt överspelad och det duger ju naturligtvis inte på den här nivån.

West Brom har heller inte imponerat på mig under Silly Season med värvningar som exempelvis Rickie Lambert. Ett undantag är Salomon Rondon som man värvade från Zenit. Han är riktigt bra och värvades för hela 160 miljoner kr. Klubbens dyraste värvning någonsin. I övrigt har man ett ganska gediget lag med spelare som kommer göra sitt bästa, särskilt under Tony Pulis, men som saknar spets och riktig kvalité. Chris Brunt, James Morrison och lagkapten Darren Fletcher är ju stabila spelare men inget som direkt får det att rycka i baguetten. Jag förutspår att West Brom är ett lag för nedflyttningsstriden den här säsongen.

Att West Brom har hyfsad statistik på Britannia Stadium de senaste säsongerna och det faktum att Tony Pulis har ett förflutet i Stoke tycker jag är de enda sakerna som talar för West Brom i den här matchen. Jag tror dock inte det räcker för West Brom då skillnaden mellan lagen fortsätter att öka med Stoke på väg uppåt och West Brom på väg nedåt. Stoke har hemmaplan, ett bättre spelarmaterial och en annan sak som jag tror gynnar Stoke den här gången är att båda nyförvärven Shaqiri och Afellay fått lite mer tid tillsammans och även fått känna på hetluften i Premier League. Jag tror de är redo för stordåd inför en fanatisk hemmapublik. Jag tror hårt på en hemmaseger i den här matchen!

Skador och avstängningar:
Bland de viktiga spelarna saknar Stoke bara Shawcross. West Brom har tveksamheter kring Ben Foster, Brunt och såklart Berahino som inte spelade senast. Besök skadekollen för fullständig info.

Spel: Stoke v West Brom 1 - odds 1.95 bet365

This is the stats tab
This is the post tip