Hej

World series! En resa som började i April är nu strax klar. Det blev Kansas City Royals som möter New York Mets. Royals som bekant spelade Word Series förra året och förlorade mot Giants, mot ett Mets som imponerat i år med sin starka pitching framförallt.

Jag har kikat på lite statistik från säsongen, så orkar man inte läsa statistik kommer speltipsen längst ner.

Startande pitcher för laget med hemmaplansfördel, Royals, är veteranen Edinson Volquez. Edinson Släppte under säsongen 190 hits på 200.1 innings. Runs på säsongen 89 och 79 earned runs. I de matcherna Edison spelat under säsongen har 19 gått över 7.0, 3 slutat på prick 7 och 13 har slutat under. I slutspelet, 19 hits på 23,1 innings, Runs 17-17. 1 match har gått över 7.0 och 2 under.

Matt Harvey startar för Mets. Harvey som varit framstående i Mets rotation och gjort en bra säsong. Han har släppt under säsongen; 156 hits på 189,1 innings. 62 runs och 57 earned runs. I de matcherna Harvey har spelat under säsongen har 16 gått över 7.0, 2 slutade på prick 7 och 11 under 7.0. I slutspelet, 11 hits på 12.2 innings, runs 5-4. 1 match har gått över 7.0 och 1 under.

Något jag noterade när jag kollade statistik är att Harveys H/9, hits per 9 innings, i år har stigit något mot föregående 2 år, något som kan vara av intresse då Royals är ett lag som kan ta sig ut på bas och sen utnyttjar sin snabbhet till att stjäla baser. Royals slutade 2a i MLB i antal Hits under säsongen, Mets var 25a. I slutspelet är Royals först i antal hits och Mets är 3a. I antal gjorda runs under säsongen slutade Royals totalt 7a, Mets 17e plats. Slutspelet, Royals 1a och Mets 3a, där ska man däremot veta att matchserien mot Blue Jays för Royals del gick till 6 matcher, Mets svepte Cubs och Royals har 2 fler matcher spelade i slutspelet.

Som lag har Royals under säsongen haft ett batting average på .269, tredje bäst i MLB. Som lag har Mets under säsongen haft ett batting average på .244, 28e bäst i MLB. I slutspelet har det för Royals del gått 7 matcher över 7.0, 2 prick 7 och 2 under. För Mets har 2 gått över, 2 prick och 5 under 7.0 runs.

Ser man till slutspelet, som är form just nu förvisso, så har man inte så mycket att gå på. Vi har däremot mer att gå på under en hel säsong + slutspel. Räknar man då enkelt hur många över och undermatcher de startande pitchers för inatt har spelat, ja då får vi resultatet att 53,6% av matcherna under säsong och slutspel har gått över 7.0 i dessa lags matcher då dessa herrar som pitchar medverkat. Om det är beroende eller oberoende av dom låter jag vara osagt.

Så över 7.0, eller under 7.0, beroende på vad man tycker om statistiken. Det finns över 7.5 till något högre odds, 2,09, men då ryker voidchansen. Av det jag gått igenom så har ju alla som varit över, varit över 7.5 också i och för sig.

Ser man till vinstchanser för de båda lagen.. Svårt. Mets har visat prov på bra spel hela säsongen men framförallt i slutspelet. Royals är ett jämnt lag som slår bra, de är laget som har bäst statistik på att träffa höghastighetskast, 95mph+, något som Mets pitchers är bra på, kasta fort alltså, det är laget som oftast kastar såna snabba kast. Medan Royals pitchers inte har lika bra statistik som Mets.

Sidospel: Daniel Murphy att slå Homerun. Murphy slog rekord i att slå homerun i 6 raka postseason matcher. Edinson har lite högre HR/9 den här säsongen än tidigare och Murphy har hyfsad statistik mot honom. Står det nog folk på baserna när han får på en träff, ja då är risken också stor för många runs.

Min tanke är, att Royals kan lösa nyckeln till Harvey, komma ut på bas ofta och få in ett gäng runs, medan Mets får in ett gäng på Edinson och så går det över 7.0. Risken jag ser är att startande pitchers gör kanonmatcher, de är nog rätt taggade, men det borde även slagmännen vara.

Matchen börjar kl 01.00 inatt, sänds även på Viasat.

Rygga på egen risk, sorry för lång rek :)

This is the stats tab
This is the post tip