Speltips

Speltips Super Bowl 50 - Broncos vs Panthers

Sport: Amfotboll Spelstopp: 2016-02-08 00:30 Spela här

Speltips Super Bowl 50 - Broncos vs Panthers
Land: USA Liga: NFL
Odds: 1,90 Speltips: Under 44 poäng
2016-02-08 00:30 Super Bowl 50 - Broncos vs Panthers Under 44 poäng 1,90 RoloMartins

Hela årets största show är äntligen här - Super Bowl 50. I år från Levi's Stadium, Santa Clara, Kalifornien.

Denna söndag beräknar CBS (som sänder matchen i USA) att ca 189 miljoner amerikaner kommer titta på Denver Broncos vs Carolina Panthers. En ohyggligt stark siffra. Som bara bekräftar epitet "the greatest show on turf". En annons i TV-nätverket kostar ca 5 miljoner dollar per spot om 30 sekunder. I svenska kronor mätt landar vi på den facila summan av 42 miljoner SEK. Boom! Money well spent? Det kan alltid diskuteras.

När det gäller eventet som sådant är "Super Bowl Halftime Show" en minst sagt lika spektakulär företeelse som alla annonser och matchen i synnerhet. I år kommer Coldplay, Beyoncé och Bruno Mars att uppträda. Det kommer säkert dyka upp en del överraskningar längs resans gång i och med att det är Super Bowl 50. MEN be sure to stay focused during halftime...

Nu till matchen. Jag är nästan övertaggad när jag skriver dessa rader, då det finns så otroligt många faktorer att beakta för en komplett och vettig analys. Det spel som intresserat mig mest efter otaliga timmar av analys är att spela under 44 gjorda poäng i matchen. Jag har lyft på alla stenar och under varje sten står det "it will be decided in the trenches" och för att enkelt förklara det - Broncos och Panthers var etta respektive tvåa i DVOA-ratings ( defense-adjusted value over average) över tillåtna yards per spel. Vi snackar alltså om en av de bästa defensiva matchups som Super Bowl skådat. Det är här jag hamnar hela tiden. Defense kommer avgöra. Det gör också att poängen på resultattavlan när matchen är över blir OK, men inga monstersiffror.

Jag landar då i spelet "under 44 poäng" till oddset 1,90 hos bet365 .com. Det är aftonens absolut bästa spel.

Storylines runt ovan analys:

1. Det sägs att springa med bollen mot Denver Broncos är som att springa rakt in i en vägg. Om du ev skulle passera den första kommer sedan nästa vägg och då är det tvärstopp nonetheless. Tom Brady fick erfara detta en masse för dryga två veckor sedan. Det var länge sedan jag såg en så skakad Brady i en match och då pratar vi högst troligen om den quarterback som kommer gå till NFL-historien som kanske den bäste genom alla tider. Skillnaden mellan Brady och Cam Newton är att Newton är mycket, mycket mer rörlig än Brady, MEN som sagt; efter ett par tryckare från exv Von Miller el DeMarcus Ware; ja, då kommer även Newton "se spöken". Det lovar jag. Och då har jag inte berättat om Wolfe eller Jackson. Jag vill betona att när Panthers fick stryk (mot Falcons) skapade Falcons 16 s.k. "hurries" (press) mot Newton. De resterande matcherna som Panthers vann låg snittet enkom på 8 hurries (press). Facit för Broncos om de överhuvudtaget skall ha en chans att vinna är att sätta press på Newton och göra det ofta.

Ha koll på matchup Broncos DeMarcus Ware vs Panthers Michael Oher. Pass rush vs offensive tackle. Detta blir en viktig matchup. Ha i åtanke att Ware har två sacks, sex quarterback hits, och sju hurries. Ingen lek således. Skulle ovan Ware och Miller göra det de gjort hela postseason, då kan detta bli en spännande afton.

2. När det gäller Panthers defense är det också högoktanigt. Titta noggrant på LB Luke Kuechly. Kanske den bäste spelaren på plan i nattens fajt. En alltigenom enastående linebacker i sina bästa år. På bara 13 matcher lyckades Kuechly skapa två forced fumbles och hela fyra (!) interceptions under 2015. En maskin! Addera sedan LB Thomas Davis i den mixen. Han bröt armen för två veckor sedan, MEN spelar ändå i afton.

3. Denver och Carolina har i mitt tycke den bästa upplagan av secondaries som finns i NFL. Om vi börjar med Broncos. Vi vet att den defensive koordinatorn i Broncos, Wade Phillips (son till Bum Phillips) älskar att blitza och skapa kaos mot sina motståndare. Phillips KAN göra så pga att han har en secondary som verkligen kan ha koll på sina motståndare dvs Panthers wide receivers och tight ends. Broncos var tvåa i ligan kopplat till "fewer air yards completion" och de var etta när det gäller "fewer overall passing yards" per försök. Kolla in Aquib Talib, Chris Harris Jr, Darian Stewart och Bradley Roby. De kommer inte skämma ut sig om vi säger så.

För Panthers räkning kommer cornerback Josh Norman spela en stor roll. Killen har tagit flera kliv under året och har plockat bort storstjärna på storstjärna i sina matchups och fajten med NFL's kelgris nr 1 dvs Giants Odell Beckham Jr var alldeles, alldeles enastående. Lägg därtill Kurt Coleman, Roman Harper och veteranen Cortland Finnegan som alla tillsammans har stoppat typ allt de mött i passningsväg under säsongen. Manning har varit ytterst reserverad med att kasta långa pass under året OCH i denna matchup gör han helt rätt i att kasta korta pass ofta framför långa pass ofta. Så bra är Panthers secondary.

4. Om vi går igenom de offensiva linorna är det en dramatisk skillnad på Broncos vs Panthers. Jag vill betona att min analys bygger på att Broncos defensiv ser till att hålla "hygglig" ordning på QB Cam Newton och hans RB Jonathan Stewart. OM Broncos defense skulle vika ner sig tidigt, då kan denna match springa iväg fort för Broncos, MEN jag har svårt att se den göra det, då Broncos defensiv har varit enastående match ut och match in genom hela säsongen. Tillbaka till de offensiva linorna.

Om vi går tillbaka ett par år (Super Bowl 48) hade Denver Broncos den absolut bästa offensiven i ligan och gick till Super Bowl och match mot Seattle Seahawks. Broncos var klara favoriter i den matchen, men Seattles defense var helt horribelt vasst och "skrämde" skiten ur Broncos offensiv från första spelet. Efter den "utskåpningen" såg gamle Broncos-hjälten tillika president Johan Elway att addera ett helt nytt defense. Det är det ni kommer få se i afton. Det kan vara så att den otroligt duktige och mångfacetterade Cam Newton lyckas få hål på Broncos defense, MEN han kommer inte få väldigt många försök. Det kan jag garantera. Det är också en stor anledning till varför jag spelar på en "low scoring game" dvs under 44 gjorda poäng.

5. Peyton Mannings last rodeo - Super Bowl 50. Denver Broncos guru tillika QB-professor Peyton Manning fyller 40 år i mars 2016 dvs om en dryg månad. Killen har spelat i NFL sedan 1998 och har spelat hela 26 slutspelsmatcher och har 40 touchdowns. Vi pratar således om en av de allra största. Manning är en exceptionell "game clock manager". Ingen och jag betonar ingen kan spela på klockan som Peyton. Hans motståndare Cam Newton har 5 slutspelsmatcher i ryggen med tillhörande 8 touchdowns. Det må vara Newton som har all framtid framför sig, men räkna inte bort Manning "game skills". En rutinerad räv i sammanhanget.

6. Cam Newton first rodeo - Super Bowl 50. Jag har hela året haft svårt för Panthers och även Newtons skills, MEN sedan slutspelet startat har jag varit tvungen att "förstå" hur bra Panthers är och hur Newton har växt. Vi måste alla förstå att Cam Newton är snabb som en vessla, men med en kroppshydda som typ Roethlisberger i Steelers. Cam ÄR stor OCH rörlig. Hans stats för 2015/2016 är suverän. 3 837 yards med 35 touchdowns mot 10 interceptions är mycket bra. Om vi därefter adderar hans springspel blir det ytterligare 636 yards och 10 touchdowns. Det är det som gör honom så svår att röra. Broncos måste försöka få stopp på Panthers springspel och det är fullt möjligt. Ha i åtanke att Panthers har sprungit för + 100 yards i 27 (!) raka matcher, vilket är det längsta aktiva rekordet i NFL. Panthers ÄR bra; ingen tvekan om det.

7. Broncos bäste wide receiver Demaryius Thomas kommer högst troligen att matchas mot veteranen Finnegan och här anser jag att Broncos har en klar fördel. Kom ihåg att Manning kommer kasta korta och halvlånga pass, vilket gör att Thomas kommer få springa ofta och göra sig synlig. Finnegan kommer försöka vara som en igel på honom, men det är lättare sagt än gjort. Thomas är typ "dubbelt" så stor som Finnegan. Manning kommer söka Thomas ofta ikväll. Kom ihåg att Thomas har nio slutspelsmatcher med tillhörande sex touchdowns.

8. Ted Ginn Jr. är Panthers X-factor i offensiven. Ginn har under säsongen på 44 mottagningar, 739 yards och 10 touchdowns. Han kommer troligen bli matchad mot Bradley Roby och det blir ingen enkel uppgift, men Ginn Jr är också Panthers vapen på "special teams".

9. Ron Rivera, HC Carolina Panthers och Gary Kubiak, HC Denver Broncos. Rivera är fokuserad på defensiven. Kubiak är fokuserad på offensiven, men har låtit sin assisterande coach, Wade Phillips få mycket yta med kanske ligans bästa defense . Masterminds bägge två. Rivera är lite mer innovativ i sina spelstrategier, men Kubiak mer offensiv i trängda lägen. Bägge är medvetna om sina lags styrkor och svagheter. Bägge har sina Super Bowls-ringar. Rivera som spelare 1985 och Kubiak som assisterande coach vid tre tillfällen. Ron Rivera blev under gårdagskvällen "årets coach 2015".

10. Jag avslutar med hur bettingen ser ut från Las Vegas nu under söndagseftermiddag svensk tid. De tidiga spelen i veckan landade mest på Carolina Panthers. Det gjorde att Panthers var -5,5 favoriter. Under söndagen har dock flertalet stora, tunga spel landat på Denver Broncos och gjort att Panthers fortfarande är spelfavoriter, men nu till -4,5.

Slutkommentar: Jag ser framför mig en riktigt vass, defensiv match, där Panthers är favoriter och skall så vara med tanke på deras leverans och uppsyn genom hela slutspelet. Jag skulle dock må riktigt gott om Peyton Manning fick lämna den stora scenen med en Super Bowl-ring. Det blir en defensiv tillställning, där det lag som i slutändan gjort minst "fel" och som dessutom kommer våga mer som kommer avgå med segern.

Det gör att mitt spel landar på "under 44 gjorda poäng totalt". Jag spelar det till oddset 1,90 hos bet365 .com.

Njut nu av den största showen före, under och efter matchen - Super Bowl 50!

/Rolo Martins

RoloMartins - 08 Februari, 2016, 00:29

Kommentarer

För att kommentera måste du vara inloggad.
Vill du vara med i gemenskapen? Logga in eller registrera dig gratis!

Registrera dig gratis!