Angående Allsvenskan

4 April 2015 - 07:08
Igår startade charmiga Superettan och idag startar alltså landets näst mest intressanta fotbollsserie på herrsidan.
Jag tänker mig en tabell framåt hösten med skikt som ser ut som följer:

Vinnare: Malmö
På EL-kval-platser: Elfsborg och Göteborg
Främsta utmanare till ovanstående duo: AIK, Helsingborg, Kalmar
Platser 7-11: Djurgården, Hammarby, Häcken, Norrköping, Örebro
Trassligt år, men blir kvar: Gefle, Halmstad
Åker ur eller kvalar: Falkenberg, Sundsvall, Åtvidaberg

Det finns inte så mycket att säga om topptrion. ”Alla” tror på MFF och jag har verkligen svårt att se att någon lag ska vara inom fem poängs marginal när segraren ska koras i höst. Det enda jag kan tänka mig som talar emot är ett stökigt, slitigt och deppigt CL-kval och därefter ett EL-gruppspel som tar fokus och kraft.
Men även mina utmanare har ett EL-kval, och förhoppningsvis gruppspel, att hantera i höst.
AIK bör bli ett topplag, men kommer vara rätt långt efter MFF poängmässigt ändå. Helsingborg kan jag inte motivera med mer än att jag tycker de underpresterade ifjol och att man nu kan få en skön Henke-effekt. Kalmar med Elm-trion … det är ett bra lag på pappret, så är det bara.

Vad gäller mittengängen så räknar jag nog bort 08-lagen från att tränga sig in på min topp 6, medan de övriga tre mycket väl kan göra det om det får till ett ”allt-funkar”-år, dvs utan jobbiga skador och med formkurvor som matchar motståndet bra, eller om man nu vill kalla det att ta poäng i ”rätt” matcher … Ni fattar.

Gefle åker aldrig ur. Halmstad känns ovisst, yvigt, intressant och lurigt. Kan såklart bli typ 7:a lika gärna. Det är ändå Allsvenskan. Men jag tror man får nöja sig med en tämligen blygsam placering, fast med trygg poängmarginal till direktnedflyttning.

Falkenberg ska försöka överleva ”det svåra andra året”, Giffarna ska överleva det ibland ännu svårare första året och Åtvidaberg känns bara … tunt.

Vad kan man krama fram för spel på resonemanget ovan då? Jo, dessa:

MFF att göra flest mål - 3,40.
Att Malmö vinner Allsvenskan ger 1,95. Då är detta väldigt mycket roligare. Snudd på lika troligt, men stor oddsskillnad.

Sundsvall att släppa in flest mål - 9,50.
Betydligt lägre odds ger FFF och Gefle. De sistnämnda är ju bara att glömma. Och oddset på FFF otjänligt. HBK och ÅFF ger 7,50 och skulle kunna spelas för att ”säkra upp”, men … långtidsspel ska inte (alltid) snålas in.

Johan Blomberg bästa målskytt i AIK - 15,00.
Bahoui (2,75) drar i sommar. Bangura (2,50) vet vi inte var vi har riktigt. Goitom (2,75) kanske inte håller hela säsongen. Kvar av de spelbara alternativen blir Blomberg, som med hjälp av frisparkar och straffar gör … åtta? Räcker? Till 15,00, ja.

Elfsborg Topp 3 - 2,85.
Tarvar ingen direkt förklaring. Ser boråsarna som det, förutom MFF, mest ”stabila” topplaget i år, dvs med en lägstanivå som slår Göteborgs och AIK:s och övriga topptippades. Med samma resonemang fungerar oddset 4,75 på Elfsborg som Vinnare Utan MFF. Men jag väljer ändå topp 3-spelet.

ÖSK att göra fler mål än Nkpg - 2,00.
Inget jättekul odds på långtidsspel, men jag tycker det är fel favorit i just denna H2H.

(Oddsen ovan från Unibet.)

I premiäromgången denna påskafton kan jag inte motstå ett roligt specialspel, (även det på Unibet), nämligen vilket lag som gör mål tidigast i sin match. Jag spelar:
Göteborg - 8,50
Häcken - 14,00
… och tänker som så att Göteborg känns som en trygg premiärvinnare för mig. Vibe rinner igenom tidigt?
Och att Hammarbyspelarna kanske får svårt att hålla huvudena kalla på Tele2, vilket ofta kontringsskickliga Häcken kan utnyttja tidigt? Bajen släppte in tidiga mål två gånger om i cupen för inte så länge sedan …
Man kan vikta insatserna så att oddsen blir likvärdiga, eller nyttja Göteborg som ett ”dubbla insatsen”-spel och Häcken som den riktiga godbiten. Eller flat bets. Vi har alla våra val att göra …

Vill man ha en 20-procentig ränta fram till november så kan man ju alltid slänga in rubbet på Blir MFF & AIK 1:a & 2:a, Nej, till 1,20 …
Och när vi ändå är inne på lågoddsare: i mina ögon är det snudd på ett safe bet att hämta på Bäst Av Resten, där något (minst) lag av ÖSK (2,15) och Norrköping (2,65) bara SKA vara bättre än Sundsvall, ÅFF och Gefle.

Nu börjar det om igen!
Det långa lidandet.
Visst är det underbart?
10 Kommentarer

Superettan on the fly

3 April 2015 - 14:25
Utan större eftertanke och med sämre koll på serien än på tio år, så har jag slängt ihop en tabell enligt följande:

1, Östersund
2, Jönköping
3, Sirius
4, Varberg
5, Ljungskile
6, Mjällby
7, Gais
8, Degerfors
9, Ängelholm
10, Brommapojkarna
11, Syrianska
12, AFC Utd
13, Assyriska
14, Värnamo
15, Frej
16, Utsikten

I denna lilla Superettan-tårta finns lika delar seriöst tips, ivrigt skräll-letande och en dos sunt jag-har-ingen-jävla-aning. Bara att blanda och hoppas på det bästa.
Hur som helst. Med denna lite grovt tillyxade tanke som grund så ser jag spelvärden i följande odds på Unibet:

ÖFK plats 1-3 - 2,50 (unibet)
ÖFK att gå upp direkt - 5,00 (unibet)
ÖFK vinna - 7,00 (bet365)
JSIF plats 1-3 - 2,10 (unibet)
JSIF att gå upp direkt - 4,75 (unibet)
JSIF vinna - 8,00 (bet365)
J-Södra före BP - 2,05 (unibet)
Varberg att komma före Värnamo - 1,85 (unibet, högre insats)
Dragan Kapcevic skyttekung - 41,00 (unibet, skrällpeng)

Det finns såklart MASSOR att snacka om här ovan. Ni får protestera vilt nedan. Och jag kan utveckla hur jag tänkt, men det hinns inte med just nu. Spelstopp om en halvtimme!

Serien känns fenomenalt svårtippad i år. Och när jag för en gångs skull inte ringt runt till samtliga tränare inför året så finns såklart risken att jag missar läckra odds som 17,00 ggr på Öster för ett par år sedan. Får hålla tummarna för Dragan-draget istället, haha.
Klart är hur som helst att det mesta är ovisst. Det känns inte som att något lag egentligen är tillräckligt stabilt för att vara ett GIVET topplag. Alla de som jag tippat där uppe skulle lika gärna kunna hamna på plats 8-10 utan att jag egentligen skulle bli överdrivet överraskad. Och tvärtom. "Om-allt-stämmer"-lagen är fler än någonsin.
Nykomlingarna uppifrån känns svagare än på ett bra tag. Kan Fredheim verkligen få LSK att uträtta storverk ännu en gång med begränsade förutsättningar? Vilken nykomling underifrån är bäst? Jag tror på AFC, som ni ser. Men ... ja, nej, jag VET inte.
Det kan gå hur som helst. Precis hur som helst.
Älskade Superettan. I år följer jag dig från sidlinjen.
0 Kommentarer

Ruhr, Peking, Maribor och ... Falun?

28 Februari 2015 - 10:39
I eftermiddag spelas en av Europas häftigaste matcher. Borussia Dortmund tar emot Schalke 04 inför utsålda läktare. Det innebär 79.500 högljudda och mestadels gulsvarta supportrar, som i skenet av säsongen ser detta derby som en av två räddningsplankor. Dessvärre kommer det olägligt. Mitt i dubbelmötet med Juventus i CL. Ett CL som Schalke nu återigen suktar efter i tabellstriden bakom Bayern och Wolfsburg.
Motivation saknas inte, således (som om den någonsin skulle göra det här).
En extra krydda är matchen i matchen mellan Klopp och Di Matteo. Ett ursinnigt autobahn mot en stilla manövrerad buss. Ja, ni fattar.
U2,5 ligger på smått lockande 2,30, men jag väljer ett annat spel från Revierderby. Nämligen:
Schalke asian hcp +1,0 till oddset 2,05 på bet365.
För resonemang om detta, kolla under Rekar-fliken här på sajten.

Här hemma är det cuphelg igen och det är med viss försiktighet jag närmar mig den. Gick ju halvbra för en vecka sedan, om vi säger så.
Mitt spel, och bloggtanke, när oddsen kom var J-Södra till 1,65 hemma mot Assyriska. Men när JSIF nu är nere på 1,45 känns det bara trist. Tror fortfarande de vinner, men det oddset är ingen julgransprydnad direkt. Möjligen en julgransfot då.

Jag sneglar istället på oddset 2,15 (unibet) på att IFK Norrköping vinner sin grupp.
Jag förutsätter att Djurgården slår Norrby i helgen, samt tror att Norrköping betvingar ÄFF, även om det är en tuffare uppgift.
Norrköping vann med 4-0 mot Norrby, medan blåränderna fick nöja sig med 0-0 mot Ängelholm i första omgången. Vid varsin seger i helgen är det således ett ganska bra utgångsläge för att X räcker i gruppfinalen. Vid annat resultat för Snoka så har man ändå stockholmarna inom räckhåll.
(Faran är såklart om ÄFF vinner i Östergötland och har Norrby kvar att möta ...)
Norrköping verkar stabilt i år. Åtminstone just nu. Hadenius tillför balans och Kamara fortsätter vara ett, tämligen oberäkneligt, hot där framme. Bärkroth en jättevärvning, såklart.
Djurgården borde fått in en boll när man pressade ÄFF på slutet i första matchen. Men spelmässigt såg det riktigt luddigt ut. Jag förstår inte vem som ska göra tillräckligt många mål för att Djurgården ska kunna hamna på övre halvan i år. Just Kamara, som man valde bort för ett par år sedan, kanske hade behövts ... Nog svamlat om det. Kort sammanfattat: jag anser Norrköping vara ett bättre lag än Djurgården just precis nu och tror att de grejar det resultat som krävs på plastmattan (f.ö. helt bisarrt att Dif har lagt en match samtidigt som Thåström spelar ett inkast därifrån) i gruppfinalen på torsdag. Iaf till över två gånger pengarna. Spel.

***

Sedan är vi såklart alla glada att allas vårt Maribor tar nya tag i ligaspelet i eftermiddag. Man möter Gorica på hemmaplan, i jakten på Domzale i tabelltoppen.
Maribor avslutade hösten med att vinna 4-1 mot jumbon Radomlje. Gorica bortaslog bottenkonkurrenten Krka med 2-0.
Oddsen 2,50 på Blgm och kanske framför allt 3,20 på 1:a/Blgm kan vara roligt som eftermiddagsströssel.

***

Sedan har jag en skid-tanke(!) som ni gärna får tycka till om. Den där norrmannen Johnsrud Sundby ger just nu 11,00 som Vinnare och, mest intressant, 4,00 på Plats 1-3 i söndagens femmil.
Han har varit sjuk och vet inte riktigt hur formen är. Men OM han skulle vara någorlunda återhämtad (och om vallateamet inte gör bort sig igen), är det inte värt en liten tv-peng då?
0 Kommentarer
IMORGON BÖRJAR DET!
Den svenska tävlingssäsongen, äntligen. Jag går omkring med ett Ronja Rövardotterskt vårskrik sjungande i bröstkorgen. Kan knappt bärga mig.

Jag har spanat in ett par långtidsspel inför Allsvenskan, men börjar med två lir inför morgondagens cupspel.

AIK - Landskrona, 2:a hcp +2,0, odds 1,975 (bet365)
Jag tror att AIK vinner. Men jag är inte alls säker på att det blir någon överkörning här. Spelplatsen är Grimsta, publikkapaciteten är blygsamma 3.000 och det där Bajen-derbyt hägrar vid horisonten.
Jag såg AIK-Gefle och det gick ju inte undan direkt. Tror att N-E Johanssons maxlöpning för att sparka omkull Lantto efter en hörna var matchens enda.
Nej, skämt åsido. Det är klart att Gefle är bättre än Landskrona och en träningsmatch är en träningsmatch. Men vi vet alla hur trögstartat Gnaget brukar vara. 2-0/3-1 känns dock inte alls otänkbart, så jag tar gärna på mig hängslen när oddset ändå är så pass tilltalande. 1,75 på +2,5 är med sagda ord också intressant. En smaksak. Om man nu håller med om mina tankegångar öht.

Kristianstad - Hammarby, 2:a hcp -1,5, odds 1,86 (unibet)
I samma cupgrupp liras denna match. Var först inne på Över-spel här, men oddset var lite väl klent för min smak. Väljer istället detta spel, med ungefär samma argument. Nämligen att ett så infernaliskt jävla dyngsuget Bajen kommer ösa på. Det är mycket möjligt att det slinker in en boll bakåt också, för där ser det alltjämt lite svajigt ut, men offensivt finns så mycket kunnande att det ska lösa sig ändå.
Tre poäng är såklart viktigare än målskillnad just imorgon, men målskillnaden är inte ointressant. Jag misstänker att sluge Nanne gärna ser till att ett X på Friends i sista matchen räcker för avancemang. Nu har Hammarby en gynnsam lottning, eller vad det nu är, med spelschemat, då hemmamatchen mot Bois spelas efter AIK:s match mot Kristianstad, så Bajen kommer veta då hur många mål som krävs för att lägga sig på "vinnarsidan" av ett eventuellt X i den eventuella gruppfinalen.
Men ändå. Jag tror inte man snålar till sig 1-0 som utgångsläge här. Full fart framåt.

***
Då blev det dags att kolla på långtidsspelen då. Och kuriöst nog så rör de samma lag som cupspelen ovan.

Hammarby att vinna bortapublikligan - 2,85 på Unibet
Hammarby är favorit och ska så vara i mina ögon. Trots det tycker jag oddset känns okej. 2014 vann Göteborg bortapublikligan med 9799 som snitt. Det är fortfarande många som har blåvitt som "andralag" runt om i landet, plus att göteborgarna har antagonister både i Skåne och Stockholm. Folk bryr sig om IFK, helt enkelt. Men nu tror jag ännu fler bryr sig om nykomlingen Bajen, även det ett populärt "andralag" lite varstans. Och med gott om antagonister, såsom varande 08-lag.
Alltså: folk kommer vilja se Hammarby när de kommer på besok. Och: Bajenfansen kommer att åka med sitt lag med en omåttlig iver i ren och skär glädje över att slippa åka till Ängelholm igen. Ungefär så.
Hammarby snittade ifjol 4396 på bortaplan. Lite hårddraget kan man säga att det var snudd på utan draghjälp i charmiga Superettan. Den draghjälpen finns i större utsträckning nu. Inklusive två bortaderbyn.
Visst, ett Brommapojkarna hade varit fint att ha med som assistans i detta fall också, men där kan väl Giffarnas medverkan väga upp. Fler hammarbyare än göteborgare åker till Sundsvall. Och färre göteborgare åker till Sundsvall än till Mjällby också.
Utöver Göteborg så kommer såklart AIK, Djurgården och MFF vara med och hota här. Att Göteborg och AIK möts på västkusten i slutet av säsongen KAN vara en sådan match som är lite farlig för det här spelet, tex. Men jag ger det ändå spelrum ner till 2,50 oddsmässigt i min bok.

AIK att vinna hemmapublikligan - 4,40 på Nordicbet
Hammarby, med ett snitt på över 20.000 ifjol, är favorit här med, vilket är helt rimligt. Men att skillnaden i odds så ska vara så här stor köper jag inte.
Att Bajen är tillbaka kommer att innebära att även de andra 08-klubbarna mobiliserar. AIK hade ett snitt på 16.446 förra säsongen. Nu får man ett hemmaderby till och att något lag utanför Stockholm skulle kunna hota känns osannolikt.
Nej, detta lär bli en tvekamp och det som talar till Gnagets fördel gentemot Bajen är just derbykapaciteten. Det går in nästan 20.000 fler på ett fullsatt Friends än på ett fullsatt Tele2. Nu tror jag inte det bli helknökat på alla derbyn under året, MEN en viktig detalj är att klacksektionerna på Friends verkar utökas, om jag förstått saken rätt, från cirka 4000 till 5500 och DE sektionerna kommer fyllas, det utgår jag ifrån.
På andra bolag finns samma spel till 3,00, vilket ytterligare lcokar mig till spel på 4,40. Med ett extra derby, lite mer hets i stan och en eventuell guldstrid (det har jag svårt att tro på förhand, men man vet ju aldrig) så ... ja, för högt odds för att låta bli helt enkelt.

Detta är mina huvudtankar hittills. Annat som jag spanat på som långtidsspel får jag kanske anledning att återkomma till närmare den allsvenska premiären. Det finns tvivelsutan ett par högoddsare att grunna vidare på, tycker jag mig se.
0 Kommentarer

Tre nyanser av rött (och lite vitt)

15 Februari 2015 - 12:29
Jag var visserligen ute och snedseglade rejält vad gällde West Ham igår, men Reading och Liverpools förehavanden gick desto bättre, så mot bättre vetande kör jag väl en liten FA-cupgenomgång även idag.

Aston Villa - Leicester
Inbördes 2-0-2 i FA-cupsammanhang. Senaste mötet vanns av Leicester, i Birmingham 2001, med 2-1.
(En irrelevant gemensam nämnare är att senast dessa lag gick förbi den 5:e omgången så blev de utslagna av Chelsea. Villa i semi -10 och Leicester i kvarten -12.)
Att stanna i PL är såklart huvudfokus för dessa gäng under våren. Vem vilar flest idag?
Villa har 19-9-12 hemma mot Leicester genom åren och vann med 2-1 i december. För en månad sedan vann Leicester hemmamötet med 1-0.
Jag blir inte klok på den här matchen och passar. Langa in ett singel-X på tipset?

Bradford - Sunderland
Den 20:e januari 1909 vann Sunderland det hittills enda mötet i FA-cupen. Inte särskilt många finns kvar i trupperna sedan dess ...
Senast de möttes var i Championship säsongen 2003/04. Då vann Sunderland med 4-0 hemma och 3-0 borta.
Bradford (5-4-6 hemma) är 9:a i League 1, med två poäng upp till kvalplats just nu. Det SKA skilja en del mellan lagen och jag tycker 1,93Sunderland (2-6-4 borta) -0,25 är helt okej, även om Sunderland har en bottenstrid att tänka på också.

Arsenal - Middlesbrough
Dessa har mötts åtta gånger tidigare i FA-cupen. Arsenal har vunnit fem av de mötena, inkluderat de tre senaste, varav samtliga tre under Wenger-tiden. Senast var 2004 då Gunners vann med 4-1 efter bl.a. två mål av Fredrik Ljungberg. Dessförinnan var det Festa som med ett självmål såg till att Arsenal fick festa (höhö) efter semifinalen 2002.
Boro leder Championship och har radat upp trepoängare på sistone. Även Arsenal får sägas ha bra form, trots derbytorsken mot Kane. 2-1 hemma mot Leicester imponerar kanske inte, men en vinst är en vinst.
Wenger har vunnit FA-cupen fem gånger (bl.a. ifjol som ni säkert vet) och har nu vittring på Aston Villas George Ramsays rekord, dvs 6 pokaler. Nog för att Arsenal har en oerhört viktig CL-plats att kriga om, men jag tror inte det stjäl något fokus just idag. Och ett fokuserat Arsenal strular inte till det mot ett Championship-lag. 1,68 på -1,0 får det bli för mig. Vågar ändå inte gå på normalt handikapp, med Leicestermatchen i färskt minne.

Så får det bli i England idag.
Nu till härliga Italien.
Milan-Empoli i "lunchmatchen" och som vanligt måste Ö2,5 till över dubbla degen synas.
Utöver regelmässigheten där så känns Roma mot Parma som en potentiell gruva idag. Tyvärr. För det grundar sig lite på att Parma inte ens vet om klubben finns imorgon. Lite tillspetsat, men ungefär så är läget. Som om det inte räckte med torsken mot Chievo i veckan, eller den cementerade jumboplatsen i tabellen.
Roma har stångat sig igenom en tuff period med en hel del manfall av olika anledningar. Jakten på Juventus fortgår dock och i eftermiddag finns läge för en rejäl överkörning. Eller urspårning, beroende på hur man ser det.
1,85 på -1,5 funkar för mig, trots att jag normalt är väldigt restriktiv med handikappspel i anständiga Serie A.
Roma har grym statistik hemma mot Parma genom åren. Ingen förlust sedan 1997, tex. Förra säsongen blev det 4-2. Året dessförinnan 2-0. Bortamötet i höstas vanns med 2-1, om någon undrar.
Roma hemma: 7-4-0 och 23-7.
Parma borta: 1-0-9 och 8-26.
Ljajic visar vägen igen, genom att göra sitt sjätte Första Målet (5,30) för säsongen?

Ett lite "udda" Målskyttespel idag skulle annars kunna vara Nolito (4,00). Karln har gjort mål i de två senaste matcherna för sitt Celta de Vigo. En gång tidigare under säsongen har han gjort mål i tre raka matcher. En av de matcherna var mot Atlà©tico Madrid, då Nolito från straffpunkten räddade poäng genom sitt 2-2-mål.

Medan Nolito gör mål och Juventus sopar banan med Cesena ikväll så utspelas även ett drama i Ligue 1. Lyon har chansen att rycka lite i tabelltoppen. Men Lorient står i vägen. Duger 2,50 på ett toktaggat (och nervöst?) Lyon? Jag är inte säker. Jag står över. Men oj, vad det ska bli spännande att följa händelserna där.
Tänk om PSG hamnar på efterkälken i ligan efter floppen igår och sedan går på pumpen mot Chelsea i veckan ... Kämpiga dagar nu, Blanc.

Min söndag?
Jorå, ska ägna mig åt Hertha Berlin och Freiburg på Eurosport 2 i eftermiddag. Det blir ju X, det.
0 Kommentarer
Fler inlägg: