Jarelind

Maribor - en reseberättelse

7 November 2014 - 15:23
Jag lämnade landet i veckan. Drog till härliga Maribor för att kolla läget. Passande nog mötte stadens lag Londons stolthet medan jag var där.
Matchen slutade, som alla vet, med att Båda Lagen Gjorde Mål, så fickpengarna jag hade med mig fick snällt stanna i fickan. Men jag kan leva med det, antar jag.

Maribor är inte världens smidigaste ställe att ta sig till. Antingen får en ta sig till London, för att därifrån flyga till Maribor, eller så får en snällt mellanlanda någonstans i Tyskland, landa igen i Ljubljana och därifrån ta sig bäst en kan till Maribor. Jag hade kollat bussar och tåg och på ditresan fanns ett hyfsat smidigt direkttåg. Med slovenska mått mätt alltså.
Taxi från flygplatsen till Maribor skulle kosta 140 euro och ta cirka 90 minuter, fick jag berättat för mig. Då föredrog jag tåget för 10 euro, även om det, märkligt nog, skulle ta en kvart längre tid.
Så jag åkte in till Ljubljana city, slängde i mig en bättre cevapcici och hoppade ombord på det skrangliga plåtskjul som färdades på rälsen mellan städerna.

I Maribor slängde jag in väskan på hotellet och tog mig ner på byn.
Total stiltje.
Jag strosade runt lite på måfå, i hopp om att hitta någon pub med lite fans, skit samma vilket lag. Jag är svältfödd på stämning, efter alla arbetsdagar i pressrum.
Efter ett tag kom jag fram till ett torg där storbildsskärm och fem-sex ölstånd var utplacerade. För alla som inte fått tag i någon av de 12.000 biljetter som fanns. Det kändes som att det hade potential att bli bra drag där, men då, vid klockan 18, var det bara ett mindre tonårsgäng och ett pensionärspar med hund som var där.
Jag gick vidare.
Och så, efter att ha rundat ett hörn, så hörde jag det.
Sången, slamret, skränandet, oväsendet, kärleken.
Jag rundade ännu ett hörn och var plötsligt mitt i det. Folk i alla åldrar, flaggor från "Cyprus Blues", "Chelsea Croatia", "St Petersburg Chelsea" och så vidare. En ölkommers, ett virrvarr, ett himmelrike.
Det är så viktigt att få ställa sig mitt i det där ibland. Det där som fick mig att älska inte bara själva spelet en gång i tiden, utan hela sammanhanget. Fotboll.

Efter att ha njutit någon timme eller så traskade jag bort mot arenan. "Everything in Maribor is within walking distance", som hotellreceptionisten med ett lakoniskt leende hade konstaterat tidigare.
Hämtade ut min ackreditering, gick in på pressavdelningen och stiftade bekantskap med de största profilerna under resan.

Det var en fransman, från Stade Rennais (fattade jag det som) som skällde ut mig för att det inte fanns laguppställningar utskrivna 75 minuter före avspark (fattade jag det som).
Det var en engelsman som hade laminerat (laminerat!) alla sina anteckningar inför matchen. Jag måste köpa en lamineringsapparat.
Och så var det min stolsgranne på läktaren, Erik. När Erik fick höra att jag var svensk var det ingen hejd på galenskapen. Först vill ha ta en bild med mig. Det var konstigt. Sedan ville han bjuda på sprit. Det var lite mindre konstigt, om det inte hade varit för att vi befann oss i pressrummet då. Å andra sidan kostade ett glas vin därinne 0,9 euro och en rejäl vodka gick loss på 2,50 har jag för mig, så det var inte bara Erik som klirrade med myntet vid disken. Hur som helst. Vi förstod inte varandra jättebra, men Erik förklarade att han hette just Erik på grund av att hans far älskade Sverige. "You know, Erik is a Swedish name. And I always drive Volvo!", proklamerade Erik stolt. Sedan berättade han att han älskade svenska tjejer och att om han någon gång åkte till Stockholm så skulle ha kontakta mig. Sedan ringde han sin farsa och berättade att han träffat en svensk och så ville han ta en bild till.
Jag är mycket orolig för vad jag kan ha hamnat i för framtida trassel.

Matchen var väl sisådär, men det viktigaste för oss var såklart att Maribor gjorde som de brukar, till 2,00. Eller vad fan, det var en rätt bra match ändå. NK Maribor energifyllt och med pondusstärkt ryggrad.
Men bättre än matchen var publiken. Det var ett jävla drag från ena kortsidan på den lilla arenan och med jämna mellanrum ekade växelramsorna även från långsidorna.

Sedan tog jag måhända det där med "walking distance" lite för bokstavligt. Visst, den halvtimme det tog från Ljudski till mitt hotell var inte så farlig, men kvarteren jag korsade kändes ... inte helt klockrena att gå ensam i, med just engelska språket som enda kommunikationsmöjlighet och med polisbilarna svischande förbi med påslagna sirener då och då. Men det gick bra. Blev visserligen skrämd till kallsvett av en hund en gång, men det fanns ett staket mellan dess blodtörstiga käftar och min arma lekamen.

Hemresan var två tåg i totalt nästan tre timmar, två flyg i lika lång tid, plus en massa väntan däremellan. Men det var det värt, lätt.
För nu vet jag hur det låter när Maribor gör mål hemma på Ljudski.
1 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
tolvan - 2014-11-09 02:28

Trevlig läsning!

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
20:53  Lopp 8: Twin’s Zindy
Trav - Jägersro - Plats
1.70
19:00  Östersund - Sirius
Fotboll - Allsvenskan - 1 asian hcp -1,0
1.74
19:00  Enskede - Sollentuna
Fotboll - Svenska cupen - 2
2.15

Skador & Avstängningar