Jarelind

2014 års A-Ö

29 December 2014 - 11:35
Det är visserligen några dygn kvar, men jag tror ändå jag är klar med min lista för året. Det blir en klassisk A-Ö att ta med sig i minnesbanken från 2014. Håll till godo. Eller protestera, om jag trampar snett.

A som i ANSVAR
Det blev ju ett förbannat tjat om att partier och partiledare skulle ta ansvar hit och ansvar dit. Till slut blev det en lösning utan riksdagsrasisterna och det är iaf jag glad för. Men det där ansvaret, det är fortsatt ditt och mitt, allas vars brevlåda får ta emot ett röstkort vart fjärde år. Ansvaret att rösta rött eller blått, men alltid för medmänskligheten.

B som i BROMMAPOJKARNA
Pontus Segerström lämnade oss mitt under säsongen, en säsong som resultatmässigt var katastrofal för Brommapojkarna. Men uttryck som "katastrofal" är relativa. En sistaplats i Allsvenskan väger väldigt lätt när det ses i skuggan av en sådan tragedi.
Mitt i allt det svarta och hemska så blev samtidigt Brommapojkarna det första laget att spela europacupmatcher på Tele 2. Det blev stopp i tredje kvalomgången, mot Torino, men dessförinnan hade Segerström med kaptensbindeln lett sina kamrater förbi finländska VPS och nordirländska Crusaders.
Det har upprättats Pontus familjefond, en fond för att stötta Pontus familj, hustru Emma och deras två barn Theodor och Alvin. Bankgiro: 579-7840.

C som i CHELSEA
88 poäng i Premier League under kalenderåret. Högst upp i tabellen över nyårsdagarna. För fjärde gången i PL. De tidigare tre har inneburit ligatiteln framåt vårkanten. Alla hoppas på samma sak nu. Även Frank Lampard.

D som i DORTMUND
Borussia ligger på nedflyttningsplats i Bundesliga. Höstens mest bisarra tabellposition i de större ligorna.
Det var även i staden Dortmund som jag inledde mitt EM-kvaljobb i september. Skottland pressade Tyskland, som ändå vann med 2-1 efter två mål av Thomas Müller.

E som i EERO
Han värvades som ett långsiktigt komplement. Det talades om ”bra idrottsgener” pga basketspelare i släkten och om att längden och tyngden skulle erbjuda ett fint alternativ om AIK behövde jaga mål i slutminuterna.
Men Eero Markkanen blev en startspelare, gjorde ett drömmål i ett derby och hamnade i Real Madrids organisation snabbare än man säger ”Zinedine Zidane”.

F som i FOTBOLL FÖR ALLA
Sofia B. Karlsson är hjärnan bakom detta projekt, som nu sprids från Solna ut över Storstockholm och förhoppningsvis resten av landet. För en inkluderande fotboll, utan rasism, sexism och homofobi.
Jag fick den stora äran att agera moderator på sjösättningskvällen i höstas.
Läs mer på http://fotbollforalla.com/

G som i GAIS
På samma tema som ovan: Gais blev först på elitnivå med att genomföra en hemmamatch med regnbågsfärgade hörnflaggor. Rent sportsligt var det inget kanonår för makrillarna, men om man ändå vill minnas det så rekommenderar jag att beställa den bok som jag fick vara med att producera. Japp, det är ren reklam här nu. Massa fina bilder, några högtravande rader, beställs via: info@lsl.nu

H som i HYMNER
Två tråkiga saker här. För mig är det fullkomligt obegripligt hur Djurgården kunde få för sig (eller?, fått mothugg här, går enbart på hörsägen, har förmodligen fel) att ersätta sin väldigt fina och läktarskrålsvänliga ”Sjung för gamla Djurgården”, en av landets absolut bästa inmarschhymner mot den där besvärande tama ”Blå blå är kärleken”. Feltänk, men förnuft togs till fånga.
Och en annan inmarschlåt som drogs i smutsen 2014 är ”Just idag är jag stark”, som riksdagsrasisterna envisades att spela. Jag tycker det är illa nog när andra lag (och ja, det händer) än Hammarby spelar den i omklädningsrum inför matcher. Ge fan i det.

I som i INGESSON
Klas Ingesson. Jag fick aldrig samtala med Klas Ingesson, men genom andras texter och reportage finns en ganska tydlig bild av honom ändå. Jag tror inte jag någonsin förstod mig på honom. För mycket snus, vildsvinsjakt och traktorer. Men en sak vet jag och det är att ingen jag någonsin pratat med har haft ett ont ord att säga om karln. Vi gillade Klas Ingesson. Vi gillar Klas Ingesson.

J som i JOURNALISTIK
Journalistik i sig har hamnat under lupp en hel del under året, mycket i samband med valet och dess efterspel. Niklas Orrenius är en av de som gjort ett magnifikt arbete. Hans bror, Johan, sitter varje vecka och pod-snackar med Anders Bengtsson för Offside, inte sällan om (sport)journalistik och dess faror och förtjänster. Ska vi hålla oss inom sportskrået så är Johanna Frändà©n, Jane Björck, Simon Bank och Olof Lundh som vanligt där uppe i toppen bland kollegor jag hyser störst respekt för. Men den stora klättraren på den listan är Robert Laul. 2014 var Lauls år.

K som i KENNEDY
Inför årets Superettan samlade Hammarby på sig ett ohemult starkt mittfält. Skulle Kennedy Bakircioglu få plats där? Jag var tveksam. Till och med mycket tveksam. Vad som hände? Kennedy tog på sig den grönvita tröjan som en rustning och vann hela seriens skytteliga. Trots straffmissar. Istället var det från cirka 20 meters avstånd den gamle Assyriskaynglingen var som vassast. Frispark på frispark dundrade han in, Bajens nuvarande galjonsfigur.

L som i LANDSLAG
Herrlandslaget är numera min lott i yrkeslivet. För Hamrà©ns gäng har det varit ett skralt 2014. Fyra ynka vinster, varav två under januariturnà©n och en enda i en tävlingsmatch. Mot Liechtenstein. Å andra sidan: X borta mot Österrike och Montenegro samt hemma mot Ryssland är inga katastrofresultat. Inte än, i alla fall. Hösten 2015 får utvisa vad de enpoängarna är värda.
Men annars har det varit ett bra landslagsår. Damerna blev planenligt klara för VM 2015. Lotta Schelin, Nilla Fischer och Pia Sundhage är nominerade till Ballon d’Or.
U21-killarna tog oss på flera hisnande resor mellan hopp och förtvivlan under året och kunde till slut krångla sig till kommande sommars EM. Riktigt roligt.

M som i MALMÖ
Sorry, Stockholm, men Malmö är bevisligen fotbollshuvudstaden just nu. FC Rosengård vann Damallsvenskan och på herrsidan var det ingen som orkade hänga med MFF, trots att de himmelsblå vacklade ett tag när spelschemat intensifierades under hösten. Jag gillade MFF i CL. Kanske inte tvunget just att de gick dit (haha), men hur de uppträdde när de väl var där. Kaxigt. Och på damsidan håller Rosengård den svenska fanan kvartsfinalhögt. Hittills.

N som i GRÄS
Naturgräs. Detta vidriga uttryck. Det heter gräs. Gräs, gräs, gräs. Och det är det enda underlag som fotboll ska spelas på, anser jag. Bygg hur många träningsplaner som helst, bygg dem under tak om ni vill. Men spela matcherna på GRÄS. Hellre lera än plast, det är min bergfasta ståndpunkt. I alla fall under 2014. Vi får se vad jag tycker 2015.

O som i ODDS
Jo, men så är det ju. Jag hade odds i skallen stora delar av stora delar av årets dagar, även 2014.

P som i POLEN
Sommaren 2012 hängde jag några veckor i Polen under EM. Och jag blev stormförtjust i alltihop. Maten, städerna, människorna. Hösten 2014 fick jag tillfälle att återvända, även denna gång i tjänsten. I Warszawa fick jag se på när Polen för allra första gången vann en fotbollsmatch mot Tyskland. Ljudkulissen vid 1-0-målet glömmer jag aldrig.
Jag har nu upplevt både Polen-Ryssland och Polen-Tyskland på den där arenan, i den där staden. Få förunnat.

Q som i QATAR
Lite krystat och lite fusk, men det är svårt med Q … Och debatten om fotbolls-VM i Qatar har ju inte varit direkt obefintlig under året. Det alla ”visste”, men ingen kunnat påvisa uppdagades, nämligen att allt kanske inte gått helt rumsrent till när mästerskapet 2022 hamnade där. Och så gott som dagligen förolyckas arbetare under arenakonstruktioner i landet. VM i simning hölls där i år, VM i handboll hålls där i januari. Det ger onekligen en fadd eftersmak, alltihop.

R som i REKORD
Zlatan Ibrahimovic gjorde sitt 50:e landslagsmål och Lotta Schelin gjorde sitt 73:e. Våra nya rekordhållare.

S som i SBS
Min nya arbetsgivare. Tidigt i somras fick jag en fråga, sent i somras gick flyttlasset. Med visst vemod, men stor framtidstillförsikt.

T som i THÅSTRÖM
Min äldsta kärlek, latent adekvat. Ebba Gröns gamla ”Beväpna er” fick ett litet uppsving i år, dessutom. Och biljetterna till turnà©n 2015 är inhandlade och omhuldade. Joakim Thåström, vi ses snart igen. Både här och där.

U som i UTFLYKTER
Det blev några väldigt fina och minnesvärda under året. I januari jobbade jag på Juventus-Roma och passade på att ta ett par dagar privat i Milano och Turin. Duggregn, klädrea, charktallrikar …
I våras blev, (äntligen efter askmoln, snöstormar och allt möjligt), min och min fars fotbollsresa av. Min 60-årspresent, att se Chelsea-Tottenham, blev mycket lyckad. Ett par soliga och lugna dagar i London. Mitt lag vann med 4-0 över hans lag.
Och i höstas såg jag Chelsea igen, men den här gången i Maribor. Allas vårt Maribor. Det blev 1-1 och jag fick sitta på inrikeståg i Slovenien i flera timmar och titta ut på storslagna miljöer, läsa och känna mig lite som Ethan Hawke och det är ALDRIG fel.

V som i VIBE
Lasse Vibe gjorde två mål i Allsvenskan 2013. 2014 inledde han med att göra fyra mål i cupen och sedan ytterligare 23 stycken i Allsvenskan … Han slog sig in i det danska landslaget och gjorde mål i 1-1-matchen borta mot Albanien.

W som i WELTMEISTER
Tyskland sopade banan med hela världen, utom Argentina. Ungefär så. 7-1-uppvisningen mot Brasilien var plågsam att se. Parveln Mario Götzes inhopp och förlängningsmål i finalen var desto mindre skämskudde och desto mer oförställd lycka. Själv hejade jag på Argentina i den matchen, men det gick inte att värja sig mot det målet och det leendet.

X som i XHAKA
Det mest sökta i den här listan, men jag nyttjar Granit Xhaka som en symbol. Borussia Mönchengladbach-mittfältaren får stå för Bundesliga och den nygamla (jag gjorde lite BL 2005 också) stig min yrkesbana fört in mig på under året som gått. Det har varit en omställning från mitt älskade Serie A, där taktik och funktionsteknik hedras mest. I Tyskland går det undan, hela tiden. Men jag tror vi börjar vänja oss vid varandra. Och några 0-0-matcher har jag faktiskt fått avnjuta också.

Y som i YNNEST
Mitt arbete, det är en ynnest. Att tillräckligt många människor är tillräckligt intresserade av samma sak som jag är intresserad av, så att jag har fått chansen att jobba med det här … Ibland tror jag knappt det är sant. Men det är det, just nu. Och det är jag oerhört tacksam för.

Z som i ZOLA
Chelsea-(och Parma-)legendaren Gianfranco Zola (som gjorde två ligamål när Napoli senast vann Serie A) valdes in i Calciomanias Hall Of Fame när jag gästade podden. En vecka senare tog han över Cagliari och återvände därmed till italiensk fotboll. Jag gillar det. Och jag hoppas att Albin Ekdal ska gilla det. Ekdal fick en ansvarsfull roll under Zeman, men för laget gick det ju sisådär. Zola får ö-laget på rätt köl och utvecklar Ekdal ytterligare 2015?

Å som i ÅTERKOMSTER
Hammarby (både dam och herr!) och Sundsvall tog sig tillbaka till Allsvenskan, precis som väntat inför säsongen. Och Örebro SK var tillbaka, med besked. Och Markus Rosenbergs återkomst var väl också hyfsat anmärkningsvärd.

Ä som i ÄNGELHOLM
Tränaren Jocke Persson var den enda som inför säsongen uttryckligen sa att hans lag siktade på att gå upp från Superettan. Det blev inte riktigt så, men ÄFF var ändå nära att ”avgöra” toppstriden. Men räkenskaperna styrdes upp på ett för SvFF tillräckligt bra sätt och så fick serien avgöras ”på planen”. Personligen tyckte jag att det var skönt att vi slapp göra om en tabell med så få omgångar kvar. Jag avböjer att ge mig in i den etiska och monetära diskussionen …

Ö som i ÖVERRASKNINGAR
Ljungskile var en, Öster en annan. Liverpool för mig i våras, Southampton i höst. Atletico Madrids ligatitel höjde många ögonbryn, även om man hann vänja sig långsamt under säsongen. Att PSG bara ligger trea över jullovet är en smula oväntat, tycker jag. Borussia Dortmund har jag redan nämnt. Och i Italien hänger Genua-lagen med över mångas förväntan.
De största ligorna börjar tyvärr utarmas på överraskningar. Jag bävar inför trenden att Allsvenskan/Superettan går samma öde till mötes. Här vet jag att många känner tvärtom, som menar att det ”vore bra för svensk fotboll” med ett par tre lag som år efter år hamnar i topp. Låt andra hålla på med sånt, säger jag. Jag älskar vår svenska fotboll för dess skavanker, för dess hopplösa oförutsägbarhet och för alla förtvivlade drömmare vid sidan av planen.

/N
2 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Jarelind - 2014-12-29 14:14

Tack. Blev förvirrad där, är det fortfarande, så hemskt tyckte jag det var att sitta där på Tele2 när den där hemskheten drogs igång, haha. Sedan är inmarschmusiken tillbaka där den ska vara. Fanns kanske aldrig ens en tanke att byta, men det var vad jag blev informerad om då och som du ser har det satt väldigt djupa spår ...

Dorian - 2014-12-29 12:17

Som vanligt är det en fröjd att läsa dina texter. Dock har du missförstått
Ang hymnen, det är ingen som har bytt ut "Sjung för gamla Djurgården" som inmarsch-låt.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
12:00  Cilic - Duchworth
Tennis - Franska Öppna - Cil hcp -9,5 games
1.71
15:00  Dutra Silva - Djokovic
Tennis - Franska Öppna - Djo hcp -8,5 games
1.84
19:00  Gefle - Landskrona
Fotboll - Superettan - 2 asian hcp 0
2.02
11:00  Bedene - Cuevas
Tennis - Franska Öppna - Bedene
2.20

Skador & Avstängningar