LelleSandahl

Bajens försvar blir synat i allsvenskan

15 Mars 2015 - 10:32
Dags för bloggpremiär här på Rekatochklart!
Ni som hängt här mycket det senaste halvåret har säkert passerat mitt namn i förbifarten någon gång. Lennart Sandahl, 26, jobbar som frilansjournalist och lägger även mycket ideell tid på att Karlbergs BK, åkte ner till div 3, ska bli en stockholmsklubb vars A-lag utvecklar spelare för spel högre upp. Är i år spelande (målvakt) sportchef så om ni har tips på hungriga spelare - som platsar i ett topplag i trean - får ni gärna höra av er @lellesandahl på twitter.

***

Nog med reklam för KB.

Mitt första blogginlägg kommer att handla om Hammarby som går ut i Svenska cupen igen om ett par timmar. Det har ju gått ett par månader sedan den sista ölen sveptes på Kvarnen - efter den imponerande säsongen som till slut, efter fem års lång väntan, säkrade allsvenskt spel. Jag var en av många som förtrollades över det snabba passningsspelet, det hårda jobbet i återerövringen och hur de bröt ned lag efter lag på hemmaborgen Tele2 Arena. Den här försäsongen börjar dock få mig att inse att Bajens trupp i dag saknar ganska mycket för att kunna matcha de 5-6 bästa lagen.

Det är framförallt defensiven jag tänker på. Nyförvärvet Sà¦varsson, Guldborg Christensen och Sà¦tra är tillsammans med Haglund(?) spelarna att stötta sig mot. DJ Solli och Mihajlovic är alternativ som i mina ögon är alldeles för stabbiga i allsvenskan. Stefan Batan är snabb och har en fin passningsfot. I matcher där Bajen trycker på offensivt, lär framförallt ske mot bottenlagen hemma på Tele2, kommer han var nyttig. Men vad händer när den omskolade vänsterbacken får möta snabba tekniska killar på sin kant. Är han tillräckligt stark i duellarna, hur är hans positionsspel? Jag är tveksam.

I derbyt mot AIK släppte försvaret till väldigt många lägen och med normal effektivitet i hemmalaget hade det läckt in 3-4 bollar. Bajen hade stora problem med snabba spelvändningar och räddade oftast inte upp det först på egen sista tredjedel. Hopf i kassen är ett annat frågetecken. Darrade stundtals redan förra säsongen och insatsen i derbyt tycker jag var ett varningstecken. Klarar han verkligen av att leda det här försvaret? Balansspelarna Israelsson och Persson är spelare som aldrig kommer göra bort sig men kommer de lyckas äga andrabollsspelet på mittfältet som de gjorde i superettan? Framåt tycker jag att Bajen ser desto mer spännande ut. Måns Söderqvist är ett fint nyförvärv, Linus Hallenius kan explodera bara han litar på sin tidigare skadetyngda kropp fullt ut och spelare som Besara, Torsteinbo och Fuhre kommer bli farliga om Kennedy (världens farligaste frisparksläggare?) får utrymme för sina öppnande passningar. Bakom dem är det ganska tunt. Rennie blandar och ger, Nordin är oprövad och Silverholt återstår att se vilken roll han får - ledningen tror i alla fall hårt på honom.

I eftermiddag väntar kvartsfinal i svenska cupen mot Elfsborg. Bajen är som bäst när de är spelförande och får skapa tryck på motståndaren. Det kommer de inte få göra i närheten av lika ofta som i superettan, och när de själva får fokusera mest på försvarsspel då tror jag att defensiven kommer synas av de allsvenska topplagen. Att det skiljer ett par snäpp kvalitet mellan superettan och allsvenskan är ingen nyhet. Bajen hade nog behövt värva minst en "toppspelare" i varje lagdel för att kunna ha chans på en plats bland de sex bästa. När AIK kom tvåa i sin allsvenska comeback 2006 fanns stjärnor som i dåvarande form hade gått in i alla andra lag. Daniel Örlund som trygg sista utpost, Dulee Johnson och Derek Boateng som kreatörer på mitten och framåt Wilton Figueiredo som i sina bästa stunder var helt ostoppbar. Ackompanjerat av en välbalanserad backlinje: Markus Jonsson, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Jimmy Tamandi fick offensiven det lugn de behövde för att kunna explodera.

Tycker det mot AIK var tydligt hur pass mycket Bajen lever på Kennedys fantastiska passningsspel och fasta situationer. Men i tempostarka matcher mot andra passningsskickliga lag är jag rädd för att hans 34-åriga ben får allt svårare att hänga med. Det blir även intressant att se hur laget hanterar förluster där de inte hade mycket att sätta till. Tror det finns risk att det normalt fint spelande laget tappar självförtroende och att Nanne kommer få en ganska svettig säsong med att lösa upp alla osäkra trådar.
Jag tror på en tuff match för Bajen redan i eftermiddag och har hittat ett guldodds på Elfsborg att vinna både i halvtid/fulltid. Slarvigt sagt, hur många Bajenspelare hade platsat i Elfsborgs elva? Om jag ska ge mig på att tippa Bajens säsong bedömer jag inte att truppen håller för mer än plats 7-8 någonstans om de maxpresterar.

  Speltips Odds
Elfsborg-Hammarby
Svenska Cupen, Fotboll
2,60


Sedan har vi Chelsea-Southampton på schemat med avspark en halvtimme senare 14.30. Två av ligans bästa försvar möts dagar efter att Chelski misslyckats mot PSG - trots att parisarna åkte på en tidig Zlatan-utvisning. Det blev 1-1 sist lagen möttes i december och jag tror att Chelsea kommer få slita om de ska vinna mot ett utvilat och närmast skadefritt motstånd.

  Speltips Odds
Chelsea-Southampton
Premier League, Fotboll
1,76


Ska sätta mig och hitta ett till spel inför kvällen nu. Håll tillgodo!

***

Vad tror ni om Bajens säsong?
1 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Poldan - 2015-03-15 22:17

Riktigt snygga spel!

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
18:17  Pastore Bob - Tycoon Conway
Trav - Kalmar - H2H 1
1.70
20:00  Colombia - Polen
Fotbolls-VM - VM 2018 - Över 2,5 mål
2.06
14:39  Delbonis - Herbert
Tennis - ATP Antalya - 0-2
2.07
16:00  Saudiarabien - Egypten
Fotboll - VM 2018 - 2
1.95
16:00  Uruguay - Ryssland
Fotboll - VM 2018 - Inget mål före 35:00
1.83
20:00  Iran - Portugal
Fotbolls-VM - VM 2018 - 2 asian hcp -1
2.45
20:00  Spanien - Marocko
Fotbolls-VM - VM 2018 - BLGM Nej
1.73

Skador & Avstängningar