LelleSandahl

Behövs verkligen allt konstgräs?

3 Maj 2015 - 11:37
Djurgården, Elfsborg, Gefle, GIF Sundsvall, Hammarby, IFK Norrköping, Åtvidaberg och Örebro.

När BK Häckens nya arena står färdig i slutet av juni så spelar nio av sexton allsvenska lag sina hemmamatcher på konstgräs. Det finns givetvis många anledningar till att utvecklingen gått så långt. Men är det verkligen vad som är bäst för svensk fotboll? Och då talar jag om spel på elitnivå.

När 2014 gick över till 2015 låg Sverige på 44:e plats på Fifas världsranking. Den sämsta årsnoteringen sedan den moderna världsrankingen introducerades 1993. Inför den nya mätningen i maj har Sverige klättrat upp till 39:e plats efter segrar mot Iran och Moldavien. Ändå är vi en plats bakom en nation som Island. Tittar vi på spelarna har vi egentligen bara Zlatan som gör stort avtryck på den absolut högsta klubblagsnivån. Att beskylla konstgrästrenden för den oroande utvecklingen - landslaget och spelarna i det kommer allt längre ifrån de bästa nationerna/klubbarna - vore såklart väldigt hårt.

Men jag tror knappast att det är en fördel för oss. Och då snackar vi återigen om elitnivå.

Det är naturligtvis grymt bra att ungdomsspelarna kan träna och spela på jämnt underlag året om. Jag är inte emot konstgräs i sig. Minns hur vi hade distriktlagsuttagningar i -15 grader på uppvärmt grus uppe i Sundsvall (Medelpad). Hur tränarna ens kunde gallra spelare utifrån träningar på detta underlag är i dag svårt att förstå. Tycker det är kanon med konstgräs från knatteåren fram tills det börjar bli mer fysiskt spel i junioråldern. I mina ögon är det viktigt att därifrån börja anpassa spelarna för hur det faktiskt ser ut i de bästa ligorna. Om vi vill närma oss övriga Fotbollseuropa och exportera spelare i större utsträckning - är det då inte smart att fotbollen i Sverige försöker skilja sig så lite som möjligt mot de större ligorna?

Det är små detaljer som avgör om en spelare lyckas utomlands, men chanserna blir inte större för Svenska Spelare om de ska behöva en ytterligare anpassningsperiod på grund av skillnad på underlag gentemot Allsvenskan. Många "gamla" grässpelare vittnar om att mycket av det fysiska spelet försvinner på de allt snabbare mattorna. Försvararna hinner/vågar inte gå in på kroppen med risk för att sälja sig, och glidtacklingar blir allt mer sällsynta. Det är knappast optimalt att behöva lära sig smälla på i närkamperna när du är 20 år eller äldre och flyttar utomlands.

Givetvis är det en kostnadsfråga också. Antalet träningstimmar/arbetstimmar är betydligt mer ekonomiskt försvarbart på plastmattorna som inte behöver vårdas med samma omsorg som gräs. Men om till och med Friends arena (till slut) har kunnat vaska fram en sorts gräsmatta som håller match efter match, ja då borde verkligen elitarenorna söder om Stockholm kunna upprepa den bedriften. Är det så att hybridgräset - som är under utveckling och snart kan komma till svenska arenor - gör skillnaderna i spelet mindre, då är jag beredd att köpa ett sådant underlag. Men tills dess är jag fortsatt totalt emot konstgräs i Allsvenskan.

Vad tycker ni? Konstgräs ftw eller hitta en grässort som trivs med det svenska klimatet?

***
Hittat ett par tre spel denna soliga söndag. Först ut är Chelsea som kan och vill säkra ligatiteln hemma mot Crystal Palace. Josà© Mourinho har väl ingen anledning att dra ut på det samtidigt som publiken på The Bridge laddat för fest. Mot ett Palace utan form och något att spela för, ska man inte behöva misslyckas

  Speltips Odds

,


Sedan är det dags för Tottenham - Manchester City. Här är det diverse Europaplatser på spel och med försvarsavbräck i båda lagen lär det bli som vanligt när lagen möts. Många mål!

  Speltips Odds

,


Sist men inte minst har vi Napoli - Milan på schemat. Hemmalaget måste vinna för att kunna nå CL via tabellplacering. Misslyckande och Roma och Lazio lär tacka för kaffet med ett ryck i tabellen. Även om Benitez kan rotera inför Europa League-semin nästa vecka, tror jag att Napoli är för bra för Milan. Inzaghis dagar är mer eller mindre redan räknade, de har massa avbräck och absolut inget mer än hedern att spela för.

  Speltips Odds

,


Det var allt. Lycka till med spelen och trevlig söndag på er!

@lellesandahl på twitter
3 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Stockholm - 2015-05-04 13:38

Alltså, jag är ej emot naturgräs, fotboll ska spelas på detta underlag så länge man kan ha ungefär samma kvalitet under säsong vilket varit ett stort problem här uppe i norden.
Men jag är heller ej emot konstgräs. Det är ett ypperligt komplement, speciellt under vintermånaderna då det ju absolut inte finns något naturgräs att spela på av naturliga skäl.

Sen så är det här endast en fråga för allsvenskan för i dom lägre serierna och framförallt för ungdomsfotbollen så är det konstgräs som gäller, framförallt här i Stockholm. Landet har betydligt bättre möjligheter att bedriva fotboll på naturgräs. Kollade, iofs ett antal år sedan, hur många naturgräsplaner Västerås hade och jag kom upp i runt 100 st. Stockholm var lååååångt efter.
Det är helt enkelt för dyrt att ha naturgräs på en plan som då endast kan användas runt, kanske som mest, 20-25 timmar per vecka medans konstgräs kan användas 24/7.
Och då är dessa runt 20-25 timmar på naturgräs endast vid gynnsamma förhållanden. Lite regn, ja då stänger man plan.
Har varit tränare i många år och då vid ett par tillfällen haft förmånen att träna på naturgräs med juniorlag, men lite regn som kom så var det bara att hitta andra alternativ.

Och att "konstgräsgenerationen" skulle få det svårare att lyckas håller jag inte riktigt med om. En bra spelare fixar det ska du se. Jag tror det är värre för "brunkarspelare" att lyckas då dom oftast levt på just det "fysiska spel" som förekommer mer på naturgräs. Jag tror tvärtom att "konstgräsgenerationen" lär sig, tack vare konstgräset, att bemästra den "snabbare" fotbollen som spelas ute i Europa. En konstgräsplan skiljer sig inte mycket från en fin naturgräsplan. Ta Barcelonas plan, Nou camp, ser ju ut som en konstgräsplan, och "snabb" fotboll kontra "fysisk" så lutar det ju mot att det förstnämnda är det man ägnar sig åt på den...

Satan, nu blev det långt igen, men det här är en fråga som är intressant.

LelleSandahl - 2015-05-04 09:25

@Stockholm. Jag är helt klart för att återgå till gräs. Problemet tidigare har ju varit att gräsplanerna på många håll varit undermåliga. Usla på våren och hösten. Men om till och med Friends arena (ser ut att ha) hittat en grässort av kvalitet bör väl arenor söder om Stockholm också kunna ha ett gräs som håller. Menar självklart inte att konstgräs är den största anledningen till tappat ranking, men jag tror som sagt knappast att det är en fördel för våra spelare när de kommer ut i Europa. Sedan finns det undantag på spelare som lyckas anpassa sig. Men jag är som sagt oroad för att "konstgräsgenerationen" får det tuffare att lyckas utomlands än tidigare.

Stockholm - 2015-05-04 00:57

Så vad du, kanske??, menar är att om naturgräs skulle komma "tillbaka" till alla planer i allsvenskan så skulle svensk fotboll bli bättre per automatik???

Tja, när vi hade endast naturgräs under alla de föregående åren så var väl svensk fotboll inte så värst mycket bättre än nu?!? Ok, att vi hade några "framgångar" som VM-silver 1958, VM-brons 1994, Ifk götets cupguld visar nog inte att det var "bättre" med naturgräs.

Varför svensk fotboll inte kan konkurrera har betydligt mer att göra med att fotbollvärlden blivit betydligt "större".
D.v.s. det är betydligt fler länder och därmed fler spelare man har att konkurrera med.

Tror alltså inte det har att göra med att vi spelar på konstgräs varför svensk fotboll tappat på rankingen. Att sen spelare som blir proffs har svårt att anpassa sig till det "fysiska spelet" kan väl till viss del stämma men jag tror nog mer på att dom vill hitta en ursäkt för att dom inte tar en ordinarie plats direkt.
Finns väl exempel på spelare som börjar bra i sitt nya lag i europa men sen inte får så mycket speltid?!?
Konstigt, det borde väl gå bättre allteftersom man "lärt" sig det "fysiska spelet" som alltså ska förekomma mer ute i europa?!?

Angående att Island har bättre ranking än Sverige är inte så att bli rädd för, dom har för tillfället en bra trend men den kommer säkert ta slut någon gång och Sverige går om igen. Skulle jag tro...
Sen spelar väl även islänningarna på konstgräs dom oxå till stor del. Eller??

Konstgräs är här för att stanna, även på högsta nivå. Sen kan säkert det förbättras så att det mer och mer liknar riktigt gräs. Tror jag iallafall.

Oj, blev lite långt, men så fick det bli.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
01:05  L V Phantoms - T Marlies
Ishockey - AHL - 2 Moneyline
1.87
02:00  Tampa Bay - Washington
Ishockey - NHL - Stanley Cup - Över 5,5 mål
2.05
19:00  IFK Göteborg - Djurgården
Fotboll - Allsvenskan - 1X
1.66
19:00  Norrby - Helsingborg
Fotboll - Superettan - 2
2.05
19:00  AFC Eskilstuna - Gefle IF
Fotboll - Superettan - 1 asian hcp -1,0
1.94
19:00  IFK Göteborg - Djurgården
Fotboll - Allsvenskan - Under 2,5
1.72
18:00  Wawrinka - Fucsovics
Tennis - ATP Geneve - Waw hcp -2,5 games
1.82
19:00  Falkenberg - Varberg
Fotboll - Superettan - 1 asian hcp -1
2.00
16:00  Östersund - BK Häcken
Fotboll - Allsvenskan - 1
2.50

Skador & Avstängningar