LelleSandahl

Högt och lågt i Superettan

10 Maj 2015 - 12:29
Har varit inne på det förr och jag säger det igen. Superettan är en fin serie att spela på om man följer den regelbundet. Ofta generösa odds satta utefter tabellplacering och, som det ibland känns, status på klubbmärket före kvalitet på planen.

På förhand var det väldigt svårt att sia om kvaliteten på många lag, men nu - efter 6-7 omgångar - börjar man se vilka lag som kommer få det ruggigt tufft, och vilka lag som bör vara med och slåss om uppflyttning till allsvenskan.

Om vi börjar med avstigningskandidaterna. Brommapojkarna är ute på självmordsuppdrag som det ser ut just nu. En poäng på sju matcher talar sitt tydliga språk, och ser man på matcherna är det juniorfotboll all the way. Det kan se småtrevligt ut men BP har en väldigt tunn trupp (både till namn och storlek) samtidigt som deras effektivitet är slående dålig. Många matcher har de varit helt under isen i offensiv tredjedel och när man släpper in billiga mål på det är det ingen bra kombo. Saknar nödvändig rutin, som Gabriel Petrovic och Fredrik Stoor förväntas stå för, för att vända detta och görs inget i sommar ryker garanterat talangfabriken. Förlorade sist borta mot Utsikten. Bara det.

Just Utsikten är ett annat lag som inte håller superettanklass. Inte många namn man känner igen i den truppen, och fotbollen som spelas är väldigt primitiv. Samtidigt kan man ju förstå det. För skulle Utsikten gå ut med en offensiv (naiv) inställning skulle de bli överkörda. För det väldigt, väldigt, väldigt, tufft att säkra nytt kontakt.

De båda Stockholmslagen AFC United och IK Frej har faktiskt stått upp rätt bra än så länge. Båda har förstått att en tät defensiv är A och O, samtidigt som det finns viss offensiv kvalitet. Finns även ett par spelare i varje lag som håller på den här nivån. Håller både AFC och Frej före BP och Utsikten - även i det långa loppet.

I Ängelholm finns nog inget annat än att säkra nytt kontrakt den här säsongen. Speciellt efter en tuff start. I går kom första segern borta mot Mjällby (2-1) och kanske kan Jocke Perssons mannar rida vidare på den vågen. Finns ett par kompetenta spelare med spel från den här nivån. Men truppen är relativt tunn och det gäller att de inte bjuder på så mycket bakåt som de gjort hittills.

Ängelholm, AFC, Frej, Utsikten och BP är väl de lagen jag ser som allra sämst i nuläget.

***

De båda Södertäljelagen Syrianska och Assyriska hade tunga säsonger förra året. Framförallt Assyriska som var väldigt nära att åka ur. Men nu har de fått en bra start och tittar man på startelvan finns ingen chans att de åker ur. Aziz Corr Nyang, Brandeborn, Durmaz, Holster, Youssef, Genc, Haddad. Nej, Assyriska kan nog utmana om en plats under de allra bästa lagen. För Syrianskas del blir det nog ett till mellanår. På något sätt får de alltid ihop ett hyggligt lag i sista stund och med ett starkt spel på hemmaplan ska de nog klara kontraktet även i år. Men Assyriska är helt klart det bättre laget rent truppmässigt - även om underbare Dinko Felic fortfarande spelar i SFC.

***

Lag som fått tuffa starter men som jag tror kommer lyfta är Mjällby och framförallt GAIS. Göteborgarna har egentligen en bra trupp och enligt rapporter ska man vara nöjda med tränaren Per-Ola Ljung i spelargruppen. Bara det är en förbättring från förra året. Men GAIS kommer säkerligen att lyfta. Frågan är bara hur högt. Mjällby har stora problem i anfallsspelet. Svårt att sätta dit bollarna och Anders Linderoth har mycket att jobba på. Men med den rutin som ändå finns kvar i några spelare så ska nog Listerlandet hämta sig så småningom. Utan chans att gå upp i år - omsättningen har varit för stor - men någon fara för kontraktet borde det inte behöva bli. Värnamo tycks hålla sig kvar med små resurser år efter år - och med starten att döma kan de göra det även i år. Speciellt med tanke på att de allra sämsta lagen är så pass svaga.

***

Ljungskile och Degerfors ser jag som två stabila pjäser i den här serien. Inte allsvensk kvalitet på något sätt men när de spelar som bäst är de oerhört svårslagna. I en svag superettan 2015 kan det bära ganska långt. Men LSK tycker jag fortfarande är ett snäpp sämre än förra säsäongen.

***
Två lag som definitivt har chans på allsvenskt spel nästa år är Jönköpings Södra och Östersunds FK. Båda lagen var och nosade på kval redan förra året och när de fått behålla och främst i ÖFK:s fall förstärka, finns inget som talar för att de inte skulle vara med i snacket. Östersund sitter på flera klasspelare som Michael Omoh (hattrick mot Syrianska), mittfältaren Bachirou, koreanen Seon-Min Moon för att nämna några. I Östersund finns dessutom muskler att plocka in tunga namn i sommar. ÖFK har ett guldläge att nå allsvenskan som jag ser det. J-Södra har det också. Inte för att de har samma typ av klasspelare som Östersund, men för att de är otroligt svåra att möta. Starka defensivt och seriens kanske bästa omställningslag. Varberg spelar klassisk superettanfotboll och med den truppen kan det räcka långt. Ser Varberg som en outsider till att hugga en kvalplats.

Bara Sirius kvar att nämna och det är ett lag jag verkligen gillar. Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf har fått jobba med laget i flera år nu och när skadeläget ljusnar kommer nog klassen att börja synas. Stefan Silva och Moses Ogbu är riktigt vassa framåt och laget har ett tryggt grundspel. Topp-5 alla gånger borde det bli - och kanske, kanske får Uppsala ett allsvenskt lag i höst.

***

I dag (söndag) möter Östersund ett avstängningsdrabbat (3 man utvisade mot Assyriska) AFC United. Och det bör definitivt vara för tunga avbräck för en nykomling mot ett topplag i form. Spelar ÖFK -1 asian till 2,10 vilket jag ser som riktigt, riktigt bra.

***

Mina rekar hittar vi i England. City behöver ta tre poäng till varje pris för att säkra andraplatsen och CL utan kval. QPR spelar för hedern. Öppnar nog för en del smällar och över 3,5 kort hittas till bra odds.

  Speltips Odds

,


Därefter är det dags för Chelsea - Liverpool. Rodgers rackare behöver gå all in på tre poäng - annars är drömmen om CL borta. Chelsea kommer från ligamästarfirande och fyra dagars ledigt från träning i veckan. Kan ju vara både positivt och negativt men jag tror ändå att Liverpool kommer kunna pressa de nykrönta mästarna. Många hörnor mot ett kompakt hemmaförsvar?

  Speltips Odds

,


Lycka till med spelen!

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
21:00  Lugo - Huesca
Fotboll - La Liga 2 - 2
2.05

Skador & Avstängningar