VM: Avslutningen x2!

16 Mars 2019 - 20:22

Ett härligt Skidskytte-VM avslutas i dag.
Med masstarter.
Jag kör både damernas (13:15) och herrarnas (16:00) i den här bloggen.
Det bli lite långt, men hoppas ni står ut.
***
En masstart avslutar damernas skidskytte-VM i Östersund.
***
Distansen är 12.5 km och består av 4 skjutstationer. Naturligtvis annorlunda mot individuell start. Vilken blir taktiken? Fullt ös från början av de som är starkast på skidorna?, eller kan de som har skyttet som bästa egenskap ta rygg i spåret och spara krafter? En bom i första skyttet behöver inte vara en katastrof, då det brukar gå bra att gå ikapp klungan med 1 straffrunda.

Men det är många åkstarka tjejer som vill ha tempo på det här. Herrmann, Kuzmina, Makarainen, Kuzmina, Roeiseland-Olsbu är alla mycket starka på skidorna. Alla är dock något osäkrare på vallen än de bästa skyttarna. Dahlmeier, Wierer, Vitozzi, Hauser är väl de skyttar som känns starkast. Därtill har vi några till som är ganska jämnbra. Däribland Fialkova och vår egen Hanna Öberg.

Vi har varje dag under VM skrivit en väderprognos. Under söndagen är den mkt intressant. Det förespråkas ganska mycket snö under söndagen. Med ökad nederbörd(0,5-0,6 mm/h) runt klockan 13 då damerna ska köra. Dessutom spås det mycket vind (6 mm med upp mot 13mm i byarna)
Det kan innebära att det blir lite lugnare körning på första varvet, då det kan vara en nackdel att ligga först att bruta vind och spåra i snö. En fördel för tex Dahlmeier som kan ligga i rygg. Tror att de duktiga skyttarna har en fördel på vallen också, att de hanterar vinden bäst. Men en duktig skytt kan snabbt hamna först i spåret och få tungt att spåra de också. Men vi tror ändå att vädret är en liten fördel för de duktiga skyttarna.
Håll koll på väderförändringar!

Toppen i världscupen över den här distansen ser ut så här:
1 Fialkova 127 p
2 Öberg 117 p
3 Kuzmina 108 p
4 Wierer 105 p
5 Hinz 104 p
6 Brorson 103 p
7 Tandrevold 102 p
8 Kryuko 100p
9 Preuss 96p
10 Roeiseland 93p

Dagens sunda
Tror distans, 4 skjutningar och förväntat väder talar för Dahlmeier. Tycker även åkningen blir bättre och bättre. Ett getingbo har vi självklart. Men vi tror på Dahlmeier! Lirar både vinnare och pallen.
Spel: Dahlmeier på pallen Odds: 2,37 Bolag: bet365 Insats: 4/4u

Dagens chans
Spel: Vinnare Dahlmeier Odds: 6,00 Bolag: Unibet & LeoVegas Insats: 1/4u

Dagens svenskspel
Vi tyckte att Hanna Öberg såg lite seg ut igår och skyttet stämde inte under press. Har gjort ett fantastiskt mästerskap, men kanske att formen är på väg ner lite. Fialkova däremot gjorde en bra stafettsträcka och har visat att hon trivs med masstart (leder masstartscupen) Vi lirar Fialkova H2H till 2,10
Spel: P Fialkova vinna H2H mot H Öberg Odds:2,10 Bolag: Unibet & LeoVegas Insats: 2u

Dagens hålltider och åkare att hålla koll på
Starttid: 13.15
TV: Svt1, Eurosport
Favoriter: Kuzmina (1), Herman (2) Öberg (3) Vittozzi (6), Dahlmeier (7), Wierer (9), Roeiseland-Olsbu (10), Makarainen (11), P Fialkova (12)
Svenskar: Öberg (3), Brorson (18), Persson(28).

+++
Över till herrarna som tävlar klockan 16:00!
En masstart avslutar även herrarnas VM i Östersund.
Distansen är 15 km och består av 4 skjutstationer. Även här fråga om taktik. Men här är Johannes Tinges Bö ensam om sin fart i spåret. Går han på från start, eller bjuder han dom andra på någon runda? Vi pratade om det förväntade vädret för damerna. För herrarna som startar några timmar senare förväntas än mer snö och mer vind (0,8mm/h 7m/s upptill 15m/s i byarna). Stämmer prognosen så är det inte till Bös fördel.

Toppen i världscupen över den här distansen ser ut så här:
1 J T Bö 174 p
2 Maillet 162 p
3 Pfeiffer 127 p
4 Fourcade 118 p
5 Garanichev 109 p
6 Eberhard 105 p
7 Weger 101 p
8 Desthieux 97 p
9 Eder 90 p
10 Christiansen 89 p

Dagens sunda
Vi spelar på Bö, men på storebror Tarije Bö. Både skjuter bra (bättre än Johannes) och åker bra. Rutinerad och smart och vet hur man drar nytta av masstart. Tror inte vädret som utlovas är någon nackdel. Vi lirar Tarije på pallen till 3,50.
Spel: T Bö på pallen Odds: 3,50 Bolag: Unibet & LeoVegas Insats: 2u

Dagens chans
Pidruchnyi (UKR) har imponerat i VM. Skjuter väldigt bra och vann överraskande herrarnas jaktstart. Med toppform, masstart och ett knepigt väder tror vi att han fixar en topp 6-placering oftare än en gång av 4.
Spel: Topp 6 Pidruchnyi Odds: 4.00 Bolag: Unibet & LeoVegas Insats: 2u

Dagens svenskspel
Vi väljer att spela mot Sebastian Samuelsson här. Han står i H2H mot Tarije Bö. Eftersom vi tror på Tarije i det här loppet känns 1.72 spelbart mot Samuelsson.
Spel: T Bö före S Samuelsson i h2h Odds: 1,72  Bolag: bet365  Insats: 2u

Dagens hålltider och åkare att hålla koll på
Starttid: 16.00
TV: Svt1, Eurosport
Favoriter: J Boe (1), Maillet (6), T Boe (7), Peiffer (3).
Svenskar: Samuelsson (20).

0 Kommentarer

VM: Nyhetsidé!

13 Mars 2019 - 22:23

Härligt att se Sebastian Samuelsson prestera på topp igen!
Tyvärr precis utanför pallen på en 4e plats. Pfeiffer – Iliev – T Bö på de tre medaljplatserna, om någon tippat den pallen så måste det ha gett fruktansvärt bra betalt.
Vi lyckades snubbla in ett spel till 6ggr i går, när vi hade lirat vinnare med mer än 60 sekunder. Flyt såklart, men ska det ske någon gång så är det på distans med så här dåligt skytte. Vårt tyngsta spel, Eder, klev av efter tre skjutningar… Nattsvart dag för Eder, som inte hade en Bom på 30 skott tidigare i VM.

Under torsdagen är det dags för den nya mästerskapsgrenen Singel Mixstafett.
Så här körs den: 1 dam och 1 herre representerar varje land. De kör två stafettsträckor vardera. 1,5 km åkning, liggande skytte, 1,5 km åkning, stående skytte och växling direkt efter skyttet.
Den sista sträckan är dock 1,5km längre (totalt 4 km), en spurtsträcka!
Männen kör den sista sträckan här. Damerna 1 och 3, herrarna 2 och 4.

Vid bom i skyttet har åkarna här tillgång till 3st reservskott/station. Miss även där ger en straffrunda på 75 meter…
Vilka är då bäst om man får ta ut en man och en kvinna? Kapacitet och form kan som sagt vara två olika saker…
I sprint och stafett är det normalt sett 2 skjutningar på 7,5km (6km damstafett) så man behöver inte vara ett geni för att räkna ut att skyttet är oerhört viktigt här. Både att skjuta fullt och fort!

Topplagens uppställningar: 

Österrike: Hauser och Eder 
Två normalt sett dominanta snabba säkra skyttar

Norge: Roeisland-Olsbu och J T Bö
Snabbast dam och herre. Skyttet kan svaja

Frankrike: Simon och Guigonnat
Två ynglingar. Skjuter offensivt

Italien: Wierer och Hofer Wierer
Normalt snabb och säker, sämre under VM

Ukraina: Merkushyna och Pidruchnyi
Alltid bra skyttar från Ukraina, bra på stafetter

Tyskland: Hermann och Lesser
Herman blixtsnabb i spåret, Lesser mkt duktig skytt

Sverige: Öberg och Samuelsson
Bra lag! Hittat skyttet på distansen. Se upp!

Dagens sunda
Att Österrike med de bästa skyttarna ska fixa en pallplats känns mkt sunt. Att något av de snabbåkande lagen lyckas även med skyttet, är mkt möjligt. Men att tre lag ska ta sig förbi Österrike om dom skjuter som dom brukar? Nja. 2,50 är bra här!
Hauser skjuter strålande och gjorde en riktigt bra distanstävling. Eder skjuter oftast fort och säkert, att han misslyckades igår vet vi inte vad det berodde på. Var uppmärksam och kolla så att inte det blir en strykning på Eder. Men han ska starta enligt officiell startlista. Ersätts han blir spelvärdet ett helt annat.
Spel: Österrike på pallen Odds: 2,50 Bolag: bet365 Insats: 3u

Dagens chans
När vi får 9 ggr degen  på att Österrike vinner den här tävlingsgrenen så måste vi bara kliva in. Vi spelar både vinnare och pallplats.
Spel: Vinnare Österrike Odds: 9,00 Bolag: bet365, Unibet & LeoVegas Insats: 1u

Dagens svenskspel
Sverige har ett riktigt bra lag här. Både Samuelsson och Öberg visar toppform. Bägge två lyckades att fokusera på skyttet när distansen avgjordes. VM-guld till Hanna och en fjärdeplats till Sebastian. Det kan faktiskt bli ytterligare ett VM-guld här. 1u till 5,50
Spel: Vinnare Sverige Odds: 5,50 Bolag: Unibet & LeoVegas Insats: 1u

Dagens hålltider och åkare att hålla koll på
Starttid: 17.10
TV: Svt1, Eurosport
Väderprognos: -0, 0mm snö, 1-3m/s

1 Kommentarer

VM: Eder & Kross!?

12 Mars 2019 - 21:38

Ett underbart svenskt VMGULD i denna underbara sport i går.
Snart måste väl skidskytte bli officiell nationalsport i Sverige!?
Hanna Öberg visade enorma nerver när hon i guldläge sänkte alla 5 skott i sista skjutningen. I guldläge på hemmaplan! En riktig stjärna! Detta guldläge som flera misslyckats med under detta VM. Inte minst världens absolut bäste, Johannes Tinges Bö som brände guldet och 3 skott i sista skyttet i herrarnas jaktstart.

Som tidigare nämnt har det varit mer svårtippat än vanligt under VM. Därför var det skönt att vi lyckades sätta bägge H2H spelen igår!

Onsdagen bjuder på herrarnas distans. 20 km individuell start. Precis som damerna så är det 4 skjutningar som gäller (ligg, stå, ligg, stå) även här bestraffas 1 bom med 1 minuts tidstillägg.
Tinges Bö är självklart favorit igen. Han åker brallorna av övriga. Men som vi såg i jaktstarten handlar det om skytte också. Bakom Bö så är det väldigt jämnt mellan många åkare. Fillion Maillet har imponerat på mig både i världscupen efter jul och här i VM, men frågan är om 4 skjutningar är en fördel. Skyttet kommer bli avgörande. Vi ska köra loppet i badkaret och leta överodds.

Toppen i världscupen över den här distansen ser ut så här:
1 Tinges Bö 96p
2 Eder 86p
3 Christiansen 84p
4 Birkeland 74p
5 Fourcade 60p
6 Loginov 60p
7 Kuehn 59p
8 Gow 56p
9 Lesser 52p
10 Deshieux 49p

Dagens sunda
En säker skytt från Österrike fixade dagens sunda i går, och vi väljer att plocka fram ytterligare en säker skytt från Österrike. Dom flesta har svajat upp och ner i skyttet under VM. En som varit helt säker är Eder. Inte en bom hittills i VM. Brukar även i övrigt vara en av världens bästa skyttar. Lite konstiga vindar och VM nerver gör att det är mycket bom hittills. Om Eder fortsätter att skjuta så här bra kommer det att räcka långt. 1.80 på Topp 10 blir dagens sunda.
Spel: Eder Topp 10 Odds: 1,80 Bolag: Unibet & LeoVegas Insats: 3u

Dagens chans
Har en magkänsla av att Johannes Tinges Bö knyter näven och vill visa att han är bäst även i VM. Han kommer från jaktstarten där han sköt bort ett givet guld med 3 bom i sista. Det kan vara så att han faller igenom här med det bagaget. Eller, så skjuter han fullt här. Jag har en känsla av det, och skjuter han fullt och åker som vanligt så vinner han med över minuten. En lite peng på att segraren vinner med mer än 60 sekunder blir dagens chansspel. Vi har även chansen att snubbla in det här spelet om någon annan snabbåkare skjuter fullt och övriga skjuter bort sig. 1u till 5,90.
Spel: Vinnaren vinner med mer än 60 sekunder Odds: 6,00 Bolag: bet365 Insats: 1u

Dagens svenskspel
Linn fixade gårdagens svenskspel lätt. Idag är det svårare att hitta spelvärde i svenska framgångar. Samuelsson finns i H2H mot Pidruchnyi och Tarjei Bö, inget av det känns lockande. Vi hoppas Samuelsson får ihop skyttet idag. Men han har haft stora problem i det stående. Vi väljer att lägga en liten tv-peng på att Jesper Nelin kommer topp 10. Inte lätt, men om han håller ihop skyttet är det inte omöjligt. Men lägsta insats.
Spel: Jesper Nelin Topp 10 Odds: 6,00 Bolag: Unibet & LeoVegas Insats: 1u

Dagens hålltider och åkare att hålla koll på
Starttid: 16.10
TV: Svt1,(skiftar till Tv2 18.00) Eurosport
Väderprognos: -3, 3mm snö, 6-7m/s
Favoriter: Loginov (33), Fourcade (43), J T Bö (53), Fillion Malliet (59), T Bö(83), Eder (89).
Svenskar: Femling (7), Samuelsson (19), Nelin (65), Ponsilouma (101)

bet365 Unibet och LeoVegas är de bästa spelbolagen för spel på skidskytte-VM. De erbjuder även liveodds.

2 Kommentarer

VM: Rätt tavla idag!

12 Mars 2019 - 07:03

Tisdagen bjuder på 15km damer individuell i skidskytte-VM. Över dessa 15km ingår 4 skjutstationer. För varje bom straffas man med en minuts tillägg!! Damerna har hittills åkt mixstafett, sprint och jaktstart. Resultaten har varit väldigt upp och ner på många av åkarna, topprestation varvas med magplask, vilket gör att det är väldigt svårt att förutse hur loppen ska gå. Vi försöker gräva fram överodds och hoppas att rätt åkare håller ihop skyttet just idag.

Toppen i världscupen över den här distansen ser ut så här:
1 Davidova 102 p
2 Vittozzi 86 p
3 Fialkova 71 p
4 Hojniz 64 p
5 Hildebrand 62 p
6 Dzhima 60 p
7 Eckhoff 60 p
8 Hauser 58 p
9 Wierer 55 p
10 Preus 54 p

Dagens sunda
Lisa Theresa Hauser gjorde något anmärkningsvärt på sprinten. Hon sköt 5 bom på det stående skyttet, men samtidigt 5 träff… Hon valde nämligen fel måltavla. Hon siktade på tavlan bredvid och sänkte alla 5 skott, men tyvärr räknas ju inte det. 5 bom och en bottenplacering blev resultatet. Hauser fick inte ens starta i jaktstarten (60 bästa). Det kan hon ha igen nu när det är dags för 15km. Pigg i benen och revanschsugen. Vi tycker att 2,00 är ett för högt odds i H2H mot Preus.
Spel: Hauser vinner mot Preus. Odds: 2,00 Bolag: bet365 Insats: 2u

Dagens chans
Den unga mkt lovande Tjeckiskan Davidova leder distanscupen. Hon har inte riktigt fått till det i VM, men kan mkt väl få det nu. Ni ser hur det växlar i prestation. Vi väljer att spela på Davidova Topp 6 till 4,00 (Unibet). Den vågade kan spela på en pallplacering till 9 ggr (Bet365)
Spel: Topp 6 Davidova Odds: 4.00 Bolag: Unibet Insats: 2u


Dagens svenskspel
Linn Persson gjorde en lysande mixstafett, men följde inte upp det lika bra på sprinten. Men vi tror att hon är sugen på att visa hur duktig hon är även individuellt. Bethard har valt att sätta Linn H2H mot Susan Dunkle. Dunkle som inte fått någonting att stämma under detta VM. Vi lirar 2u på att Linn slår Susan.
Spel: Linn Persson vinna H2H Dunkle Odds: 1,69 Bolag: Bethard Insats: 2u

Dagens hålltider och åkare att hålla koll på
Starttid: 15.30
TV: Svt1, Eurosport
Väderprognos: -5, 0mm snö, 4-5m/s
Favoriter: Kuzmina (7), Makarainen (13), Olsbu (20), Dahlmeie r(28), Öberg (30), Wierer (44), Vittozzi (56),
Svenskar: Persson (25), Öberg (30), Brorson (51), Magnusson (69)

1 Kommentarer

VM: Åker upp sig!

10 Mars 2019 - 07:15

Söndagen bjuder på två tävlingar. 

Nämligen jaktstart för både damer och herrar! Det är en personlig favorit och det finns få idrotter som kan tävla med detta om bästa tv-sport, i min mening. Damer och herrar startar med intervall som de slutade i mål på respektive sprint. Damerna kör 10km medans herrarna kör 12,5. På dessa distanser har man hela fyra skjutstationer. Man inleder med två liggande och avslutar med två stående. En bom bestraffas med straffrunda (20-25sekunder).

En mycket rafflande tävlingsform, där skytte och nerver blir mkt avgörande. Det hinner hända mkt under en tävling och vissa klättrar mkt i resultatlistan. Du som aldrig sett en jaktstart i skidskytte måste verkligen ge det en chans nu under hemma-VM!

Jag kommer fokusera främst på damerna (13:45) idag.
När det gäller damerna så är det 3 tjejer jag har lite extra feeling för. Laura Dahlmeir hade lite frågetecken för formen, både pga tidigare problem och lite krasslighet i veckan. Men hon imponerade med att ta en 3e plats i sprinten. Framförallt såg skyttet oerhört stabilt ut, en klar fördel med 4 skjutningar. Hanna Öberg, ser bra ut! Hemmaplan, revanschsugen efter bronsmiss med 6 tiondelar. Ett perfekt jaktläge från 4e platsen. Dorothea Wierer blev 10a på sprinten efter något så ovanligt som två missade skott för henne. Glädjande var att hennes åkform verkar vara tillbaka! Åkte lika snabbt som erkänt snabba Eckhoff bla. Wierer gillar att jaga. Kan plocka sekunder på varje skjutstation och får en bra resa första varvet i rygg på just Eckhof. Wierer kommer att klättra! Frågan är bara hur mycket?!

Dagens sunda
Ibland är det svårt att skilja på vad som är sunt och vad som är en chansning inom skidskytte. Att Wierer åker upp sig från 10e plats till pallen, låter kanske inte så sunt. Men om vi tittar på hur hon åkte i stafetten och hur hon brukar skjuta, så känns det en då sunt att Wierer fixar en plats på pallen.

Spel: Wierer på pallen Odds: 2,50 Bolag: Unibet, LeoVegas Insats: 2u

Dagens chans
Som jag sagt tidigare så känns det alltid chansartat att plocka ut en vinnare när det är skidskytte, framförallt när det gäller damer. Men det känns som om Dahlmeier har smugit till sig det här under hela säsongen. Hon ser väldigt stabil ut på vallen, åkformen blir bättre och bättre och utgångsläget känns perfekt. Vi tror Dahlmeier vinner med det här utgångsläget mer än 1 gång av 4.

Spel: Vinnare Dahlmeier Odds: 4.00 Bolag: Unibet, LeoVegas Insats: 2u

Dagens svenskspel
Det finns flera val till svenskspel under söndagen. Hanna Öberg har ett intressant läge. bet365 erbjuder i skrivande högst odds på en pallplats, 1.80. Även Mona Brorson topp 6 är ett intressant spel. 3,00 ger oss bet365 där. Jag väljer till sist ett H2H på Mona Brorson att vinna över Tandrevold.
Mona har under 2019 skjutit bättre än Tandrevold. På sprinten var det omvänt, men tror 4 skjutningar är en fördel Mona. Tror att Tandrevold kommer känna sig stressad när flera storheter jagar hennes 2a plats. Lätt att skjuta bort sig då. Vi lirar Brorsson H2H till 2.10. 2u
Spel: Mona Brorsson vinna H2H Tandrevold Odds: 2,10 Bolag: Unibet, LeoVegas Insats: 2u

Dagens hålltider och åkare att hålla koll på
Starttid: 13.45 (damer) 16.30 (herrar)
TV: Svt1, Eurosport
Väderprognos: -6, 0mm snö, 4-5m/s
Favoriter Kuzmina(1), Dahlmeier (3), Öberg (4), Wierer (10), Makarainen (12)
Svenskar: Öberg (4), Brorson (5), Persson (42), Magnusson (43)

Startlista 12 första
1 Kuzmina 0
2 Tandrevold +9,7
3 Dahlmeier +12,6
4 Öberg +13,2
5 Brorson +21,7
6 Hermann +23,9
7 Davidova +26,5
8 Yourlova +31,4
9 Eckhoff +32,6
10 Wierer +33,2
11 Egan +33,3
12 Makarainen +34

bet365 Unibet och LeoVegas är de bästa spelbolagen för spel på skidskytte-VM. De erbjuder även liveodds.

0 Kommentarer
Fler inlägg: