Powerplay Tips Onsdag 4/1

Publicerad på 3 Jan 2023 - 14:04

MrHockey

MrHockey

3 Jan 2023 - 14:04

Semifinalerna i JVM drar igång onsdagens Powerplay där Juniorkronorna ställs mot Tjeckien medan den andra semin bjuder på ett nordamerikanskt tungviktsmöte. Fem hockeyallsvenska duster ska även synas i sömmarna innan ett högoktanigt möte från Allettan Södra tar kupongen in i mål. Mot åtta rätt!

Spelstopp: 18:59

 

1. Tjeckien - Sverige X
Det blev som väntat tight när Juniorkronorna ställdes mot Finland i JVM-kvarten. Över 60 minuter, framförallt under den inledande akten, var Juniorlejonen det bättre laget men Sverige fick ändå sista ordet då kapten Victor Stjernborg sköt det förlösande 3-2-målet dryga minuten före slutsignalen. Målman Lindbom var återigen isens gigant och Djurgården-keepern är tveklöst turneringens bästa målvakter så långt. Tjeckien pulveriserade Schweiz (9-1) och är alltjämt obesegrade under ordinarie speltid, något pilsernationen är ensamma om att vara. När dessa europeiska kombattanter stångades i gruppen drog Sverige det längsta strået trots tjeckisk dominans. En ny rysare väntar i jakten på en finalplats och vi är därmed snabbt framme med den breda penseln – 1X2!

2. USA - Kanada 2
Bortsett från fadäsen mot Slovakien gav USA ett stabilt intryck i gruppspelet och återfanns rättmätigt överst på tronen i tuffa Grupp B efter fyra matcher. Ledda av stjärnduon Logan Cooley och Jimmy Snuggerud körde jänkarna över Tyskland med 11-1 i kvartsfinalen, men här skruvas nivån på motståndet upp tiotalet snäpp. Kanada hade oväntat stora problem mot ett fysiskt starkt Slovakien i kvarten där det krävdes spel i sudden för att skilja lagen åt. Kommande draftettan, Connor Bedard, avgjorde i 3 mot 3-spelet och noterade samtidigt sin 18:e poäng i detta JVM. Tvåan i poängligan, polaren Logan Stankoven, står på åtta pinnar. Två spelare som USA måste ligga tätt inpå i egen zon. Påhejade av sina fanatiska fans säkrar Kanada en ny finalbiljett. Tvåan spikas.

3. Kristianstad - AIK 1
Den hockeyallsvenska resan inleds på skånsk mark där tabellnian Kristianstad tar emot elvan AIK. Gästerna från Stockholm fick med sig en derbyvinst mot Djurgården senast, men utanför huvudstaden har Anton Blomkvist manskap haft enorma problem. På resande tass har det Åbro-sponsrande laget ännu inte vunnit ordinarie tid trots 15(!) försök. Kristianstad skålade in det nya året med tre vinster sista fyra i ryggen och med importerna Harper, Kopacka och Pistek i fin form ska KIK kunna såra ett ihåligt AIK-försvar. Att gästerna saknar den slovakiska JVM-forwarden Dalibor Dvorský är dessutom ett kännbart avbräck. Ettan står stadigt på egna ben i handbollsstaden.

4. BIK Karlskoga - Mora 2
Inför mötet med Södertälje hade Karlskoga släppt in 14 mål i numerärt underläge, vilket då var minst antal bland samtliga lag i Hockeyallsvenskan. Värmlänningarna tvingades dock kapitulera fyra gånger i den spelformen i 2-6-förlusten mot SSK. Bikarna drog på sig hela fem tvåor i den andra perioden, det kostade dyrbara poäng och här gäller det att Helmerssons mannar håller sig borta från botbänken. Mora förfogar nämligen över ligans tredje bästa powerplay där firma Ljunggren, Persson och Carlsson brukar glänsa. Dalalaget har därtill vunnit fyra raka matcher, samtliga under ordinare tid, där framförallt skalper mot Södertälje och Björklöven sticker ut. Känslan är att MIK även får med sig samtliga poäng hem från Nobelhallen. Tvåan singlas.

5. Djurgården - Västerås 2
Djurgården fick vika in hovarna mot AIK i Stockholmsderbyt senast. Detta sedan mesta mästarna tappat en 1-0-ledning till 1-2 under de sista 20 minuterna. Just före nedsläpp tvingades Marcus Krüger, Daniel Brodin och Fredrik Forsberg att kasta in handduken. Rapporter indikerar att såväl Krüger som Brodin är tillgängliga för spel medan Forsberg har adderats till skadelistan där sedan tidigare Alexander Ytterell och Linus Klasen återfinns. DIF har dessutom en handfull juniorer iväg på JVM, däribland ligans bästa målvakt Carl Lindbom. Krislaget Västerås besitter tveklöst ett högre kunnande än vad tabelläget gör gällande som strecken sitter lockar tvåan mest på Hovet. Alla tecken.

6. Östersund - Almtuna 1
Almtuna går oväntat starkt i den svenska andraligan. Sett till de tio senaste omgångarna har Uppsalalaget bara MODO, Löven och Djurgården ovan sig i tabellen. Under denna period är det bara DIF som släppt i färre mål än AIS. Offensivt har det däremot sett trubbigt ut och häromdagen meddelade klubben att Jacob Svensson förmodligen missar resten av säsongen på grund av en handskada. Ett tungt besked för Almtuna som redan har en tunn forwardsuppsättning. Nykomlingen Östersund har gått tungt sedan i början av december, men lade MODO på rygg i föregående hemmamatch och har lånat in backen Anton Berglund från Färjestad till denna dust. Ettan ligger närmast till hands, men här är det inte fel att täcka hela brädet. 1X2.

7. Tingsryd - Södertälje X
Södertäljes formstarka duo, Linus Videll och Nikola Pasic, stod för tre poäng vardera när SSK bortaslog Karlskoga med hela 6-2 i mellandagarna. Tabellfyran bröt därmed en tre matcher lång förlustsvit på bortais. Magnus Bogrens inträde på tränarbänken har inneburit ett rejält lyft för Sportklubben som i sina bästa stunder kan mäta sig med alla lag i den här ligan. Blott fem trepoängare på främmande mark är dock inget att skryta om och gästerna har faktiskt inte plockat en enda poäng på de fyra senaste matcherna mot Tingsryd. När tvåan streckas skyhögt bör genast övriga tecken ges utrymme.

8. Nybro - Troja-Ljungby 1
Nybro har fått en flygande start på äventyret i Allettan Södra. 3-1 hemma mot storfavoriten Karlskrona följdes upp med en imponerande 8-2-seger mot Mariestad i normalt svårspelade Mariehus Arena. Vikings vågar spela ut på ett helt annat sätt under nya tränaren Pekka Virta och med lirare som Pelamo, Väyrynen, Savilahti och Liuksiala i de främre leden kan det bära riktigt långt för Nybro. Troja-Ljungby har inlett Allettan med två nederlag, precis som i grundserien har gästerna haft svårt med målskyttet och här får de vitröda besökarna vara nöjda om de löser en pinne. 1X torde räcka för grön bock.

Kupongens kassaskåp!
Kanada
Även om Kanada hade problem med ett frenetiskt kämpande Slovakien i kvartsfinalen så är värdnation JVM:s bästa lag. Något som Connor Bedard och company kommer att visa i semin mot antagonisten. Tvåan spikas i Halifax.

Varningens finger!
Tingsryd
Tingsryd har plockat poäng i sex av de sju senaste matcherna och ståtar dessutom med fyra raka inbördes segrar mot Södertälje. Sportklubben blir likväl hårt ansatta och då är det bara att rulla ut heltäckningsmattan och jobba in vänstersidan.162 rader
1. Tjeckien - Sverige 1x2
2. USA - Kanada 2
3. Kristianstad - AIK 1
4. BIK Karlskoga - Mora 2
5. Djurgården - Västerås 1x2
6. Östersund - Almtuna 1x2
7. Tingsryd - Södertälje 1x2
8. Nybro - Troja-Ljungby 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Vill du vara med i gemenskapen? Logga in eller registrera dig gratis!

Skapa konto