Poldan

Så går det för tyskarna 2014

26 November 2013 - 14:05
Nu är det sannerligen stendött på tennisfronten men för att inte bli helt bortglömd tänkte jag gå igenom lite strategier inför 2014. Eller, men åtminstone vilka spelare jag tror kommer att dala och vilka som kommer att blomma. Vi börjar med tyskarna.

En sak som är påtaglig i år är att över/under-linorna blivit justerade. Jag spelar ytterst sällan underspel men det lär kunna ge avkastning om utvecklingen forsätter. I snitt spelas skiljeset i ungefär var tredje match på ATP-touren med små skiftande avvikelser beroende på spelare. I flera matcher i år har vi sett linor som pushats upp mot 24,5 och vid något tillfälle även 25,5 - alltså helt vansinnigt att lägga ett överspel i en såndan match.

Ett snabbt exempel: Linorna låg flera gånger på 23,5 när Nicolas Mahut spelade på gräs i år. Han var ju helt fenominal och i stort sett omöjlig att bryta. Hur många gräsmatcher gick över 23 games? 2 av 17 och det var 3-setare.

När vi ändå är inne på grässpelare kan jag garantera att en frisk Philipp Petzschner inte kommer vara rankad 200 efter nästa år. Han missade hela grässäongen i år och har haft problem med axeln en längre tid. Får han ordning på den ska han vara tillbaka till topp60-70 rätt snabbt.Tysken är inte ens 30 år gammal och lär fortsätta spela singel ett par år till innan han varvar ner helt på dubbel-touren.

Om vi ska behandla tyska fram- och motgångar så tror jag tyvärr att det är över för Tommy Haas, det gör nästan ont att yttra, men håller han sig topp-20 är det en mäktig bedrift. Jag tror fortfarande att han kan plocka någon strötitel på hemmaplan men hur ska den där kroppen orka?

Hittar jag långtidsspel H2H mellan Tommy och någon som ligger topp20 så spelar jag med all säkerhet emot tysken. Det känns som att han sjönk lite i slutet på säsongen och att åldern började ta ut sin rätt. Slår han någon topp10-spelare under 2014 ska jag äta upp hatten (undantaget om han slår Raonic på grus)På grund av två raka förluster nu på hösten har Tommy Haas helt plötsligt minusstatisik på Philipp Kohlschreiber, men jag vet inte om det säger mer om Haas än vad det gör om hans landsman. Kohlschreiber kammade noll titlar och bara en final under året. Grässpelet som ska vara en stor styrka blev en total flopp, ändå återfinns han bland dem 25 bästa och det är väl ett tecken på att han vinner de matcher han bör. Jag tycker ändå, när allt kommer omkring, att Kohlschreiber ska kunna slå sig in inom topp-20.

Från två tyskar till en tredje: Daniel Brands har gjort ett kanonår men jag tror fortfarande att han har lite mer i sig. Högstanivån är nästan extrem, där snackar vi alltså set på Nadal i Roland Garros och vinst mot Federer i Gstaad. Han är verkligen en av få spelare som har tyngden att slå igenom riktigt bra försvar. Det gäller visserligen bara om han spelar lite på chans men samtidigt klarar han många gånger av det.Brands kommer klättra ytterligare några platser, sätter honom runt 35-40 i slutet av nästa säsong, kanske ännu bättre.

Uppkomlingarna:Jan-Lennard Struff, han kommer att avancera ytterligare. Det finns bra kapacitet i den killen och en riktigt fint vapen i serve- och forehand. Till skillnad från Brands har Struff en duglig backhand med betydligt större säkerhet. Kanske inget han söker vinnare med allt för ofta, men att JLS är rankad utanför topp100 nästa år håller jag helt otroligt.

Cederik Marcel-Stebe hade nog förhoppningar att slå sig in på ATP-touren i år. Bet blev fortsatt harvande på CH-nivå med en skada som krönte den misslyckade säsongen. Jag gillar varken hans uppsyn eller spelstil så vi går inte misste om mycket där.

En annan intressant tysk spelare är Tim Puetz som återfinns på 235 plats på rankingen. Vad som är intressant med honom är att han har plockat stadiga poäng sedan 2011 och har gått från en rankingplats över 1400 till 200 på två år. Problemet? - han är 26 år gammal. Under perioden 2006-2010 spelade han inte tennis men vad jag sett av Puetz så finns det fragment av potential och det är framför allt på snabba underlag hans spel kommer väl till pass. Tim skulle med lite flax kunna nå topp 100.

2 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Poldan - 2013-11-28 13:58

Tack, tänkte följa upp med fler nationer.

Mackan12 - 2013-11-26 18:37

Härlig läsning.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
12:00  Cilic - Duchworth
Tennis - Franska Öppna - Cil hcp -9,5 games
1.71
15:00  Dutra Silva - Djokovic
Tennis - Franska Öppna - Djo hcp -8,5 games
1.84
19:00  Gefle - Landskrona
Fotboll - Superettan - 2 asian hcp 0
2.02
11:00  Bedene - Cuevas
Tennis - Franska Öppna - Bedene
2.20

Skador & Avstängningar