Allsvenskan i veckan

21 Maj 2018 - 21:15

Vi är inne i sista veckan med allsvensk fotboll före VM-uppehållet. Sju matcher tisdag-torsdag följt av en full omgång i helgen. Här är mina tankar om matcherna som spelas till och med torsdag:

Tisdag 22 maj:
Örebro-Kalmar FF 1-1
Efter en bra period har ÖSK nu två raka förluster. Kalmar hade fyra raka innan det blev 2-1-förlust mot BP senast. Tror på en tajt match mellan två defensivt skickliga lag och under 2,5 mål lockar.

Onsdag 23 maj:
Häcken AIK 0-0
Väldigt starkt av AIK att till slut få med sig tre poäng i derbyt mot Bajen senast. Ingen jätteimponerande spelmässig insats, men tre blytunga poäng. Milosevic är avstängd här – avbräck. Även här lockar underspelet då det är två defensivt mycket skickliga lag. Viktigare att inte förlora här?

Norrköping-Sundsvall 3-1
Tänker mig att luften kanske gick ur Sundsvall lite efter derbyförlusten mot Östersund. Våren är redan godkänd och kanske är det svårt att mentalt komma igång igen. Ciercoles är avstängd här. Peking rullar på och verkar må bra för stunden. Hemmaseger.

Östersund-Sirius 3-0
Fortsatt jobbigt för Sirius, som dras med skador och inte får med sig segrar. Mycket tuff bortamatch här då ÖFK återigen känns lite på gång i och med derbysegern mot Sundsvall senast. Tror ÖFK skrapar ihop två segrar i rad för första gången den här säsongen genom en rätt klar vinst här.

Torsdag:
Dalkurd-Elfsborg 1-2
Blev det sena 1-1-målet mot Blåvitt självförtroendeboosten Elfsborg behöver? Kanske. Dalkurd har spelat bra men inte fått med sig segrar och det råder frågetecken kring Buya Turay. Viktiga poäng på spel och jag tror Elfsborg har en okej segerchans här då de borde ta med sig den sena poängen mot Blåvitt in här.

Göteborg-Djurgårdens IF 0-1
Lurig match. Tycker inte Blåvitt såg särskilt bra ut mot Elfsborg och de åkte på 1-1 i röven sent. Bara två dagars vila inför den här matchen och de möter ett DIF som känns på gång. Blir en tajt match här och jag tror Mrabti avgör till Djurgårdens fördel.

Trelleborg-BP 1-1
Världigt viktiga poäng på spel här. Skulle något av lagen vinna är det blytunga poäng in. Tror det blir rätt tajt här och det här känns som ännu en match där det är absolut viktigast att inte förlora. Kryss ligger nära till hands i min bok och även under 2,5 mål lockar.

0 Kommentarer

Målsnålt i Borås...

18 Maj 2018 - 09:09

Den allsvenska omgången avslutas på måndagskvällen.
Med Elfsborg–IFK Göteborg!
***
Tar under 2,5 mål i västderbyt mellan Elfsborg-IFK Göteborg.
Trots ett mittfält som hade gjort många allsvenska kollegor avundsjuka får Elfsborg inte till sitt spel. från att länge ha varit ett av seriens mest sevärda och målglada lag har de i år inte alls kommit upp i någon vidare nivå anfallsmässigt. Sex gjorda mål på åtta matcher. I hälften av matcherna hittills har de lämnat banan mållösa. Och det handlar inte om otur.
Förväntade mål ligger på 6.58 - vilket är klart lägst i serien. Sett till kvalitén på målchanserna de skapat borde de alltså ha gjort 6.58 mål. Väldigt lågt. Av någon anledning skapar laget helt enkelt inte vassa målchanser. Lundevall har varit formsvag, Jebali har tagit felbeslut och ingen anfallare har hittat formen. Bara BP och trelleborg har avlossat färre skott än Elfsborg (som förvisso har en match mindre spelad). Defensiven har inte varit lika katastrofal för Elfsborg om man bortser från 5-0-smällen mot Häcken senast, då laget dessutom bjöd på två obegripliga självmål.

Tror att den svaga inledningen, som peakade med 5-0 i röven mot Häcken senast, gör att vi får se ett formsvagt och försiktigt hemmalag här. Självförtroendet är inte på topp, viktigast blir att inte förlora här. Framför allt måste blödningen stoppas.
Blåvitt är tunga att möta. Ett lag som jobbar hårt men som saknar riktig spets.
Även IFK ligger relativt lågt i förväntade mål-tabellen - bara fyra lag har ett lägre tal än de 10.76 IFK skrapat ihop. Samtidigt är defensiven helt okej.
 
Laget har inte rasat ihop i någon match och de har inte släppt in fler än två mål någon gång än. Spelar en 3-4-3-variant som gärna blir en fembackslinje i försvar. Gissar att Poya drar ner Salomonsson lite lägre här för att ta bort Lundevall från spelet. Så jag utgår från ett relativt lågt Blåvitt.
Derby med en hel del på spel. Tror mer på kamp än skönspel.
Kan tänka mig att den kommer påminna en del om AIK-Bajen igår.
1-1 eller 1-0 till något lag ligger nära till hands i min bok.

Tänkbara elvor:
Stuhr-Ellegaard; Gustavsson, Horn, Nilsson, Kaib; Ishizaki, Olsson, Holmén, Lundevall; Jebali, Prodell
Dahlberg; Starfelt, Calisir, Eriksson; Salomonsson, Diskerud, Erlingmark, Wernersson; Ohlsson, Engvall, Ómarsson

***
Härlig allsvensk helg på ingång. Vi har förresten allsvenska matcher att se fram emot sju dagar i rad, fantastiskt. Lite tankar om kommande matcher plus ett resultattips här.

Fredag den 18/5:
BP-Kalmar FF 1-2
Rullar på för Kalmar FF, som har fyra raka segrar. Smålänningarna är svåra att göra mål på och tunga framåt. Även om BP ligger över strecket just nu är de, för mig, seriens sämsta lag. Gjort minst mål, släppt in flest. I kraft av hemmaplan har de nog en hygglig poängchans här, men utgångstipset är att Kalmar tar hem segern. För mig lockar nog överspelet mest – svårt att se BP hålla nollan.

Lördagen den 19/5:
GIF Sundsvall-Östersund 1-2
Norrlandsderby här. Giffarna är en av seriens mer positiva överraskningar medan Östersund är en negativ sådan. ÖFK är odds-favorit, men för mig lockar nog återigen överspelet mest. Sundsvall har gjort 13 mål hittills, fördelat på sex olika målskyttar. Östersund har inte fått offensiven att losna, men potentialen finns helt klart där.

Sirius-Trelleborg 2-1
Hemmalaget måste nästan vinna här. Ligger sist i nuläget, men en seger tar upp laget på sju poäng, samma som TFF står på. Viktigt att täppa till den luckan. Även om Sirius är extremt skadedrabbat tycker jag de ska ha bra chans hemma mot ett begränsat TFF.

IFK Norrköping-Dalkurd 1-2
Skrälldags? Jag tror det finns möjligheter till det. Peking agerar ojämnt: En spelmässig fullträff och laget vinner med tre bollar här. Men lägstanivån är låg. De var illa ute hemma mot Sirius och föll mot Trelleborg. Dalkurd har fått för få poäng med sig sett till hur spelet sett ut i en del matcher – tre sköna poäng här?

Söndagen den 20/5:
Hammarby-AIK 1-1
Vilket derby! Vinner Bajen här utökar de serieledningen till nio poäng, ett gigantiskt försprång. Inte omöjligt att det här är lagen som gör upp om guldet i höst. Kryss är ett mycket bra resultat för Bajen här, gissar att de kan leda till en viss försiktighet. Känslan är att det är viktigare att inte förlora snarare än att vinna – för bägge lagen. Kryss?

Malmö FF-Häcken 2-0
Bättre prestation från MFF senast. Föll med 3-2 borta mot Bajen, trots dubbel ledning. Fanns en annan glöd i laget än tidigare. Föll på dåligt försvarsspel + ett idiotiskt rött kort. Äntligen seger här? Häcken fick en alldeles för lätt resa mot Elfsborg, baksmälla här - eller kan de ta nya poäng? 

Måndagen den 21/5:
Elfsborg-IFK Göteborg 0-0 
Ännu ett derby. Elfsborg skämde ut sig rejält senast när det blev 5-0 i röven mot Häcken efter dubbla bisarra självmål. Väldigt mycket på spel här. Skapar inte alls målchanser på samma sätt som tidigare. Gissar att de kommer försöka göra det här till en tajt historia - viktigast att inte förlora. Kryss. 


I fredagens enda allsvenska match har jag ett speltips. Tror att bägge lagen har hyggliga chanser att näta. 

1-2?

0 Kommentarer

Kan Bajen ta guldet?

17 Maj 2018 - 09:36

Ny seger för Bajen mot Malmö FF. Därmed leder Billborns gäng serien klart. AIK är närmaste lag, sex poäng bakom. Lägg till att Hammarby inte har något Europaspel i sommar, vilket Gnaget har. Med andra ord – det där allsvenska guldet är helt klart inom räckhåll. Inte minst eftersom Bajen ser klart starka ut även spelmässigt.   

Tog en titt på hur många poäng allsvenska vinnare tagit de senaste säsongerna:

2017 – 64 poäng för MFF
2016 – 66 poäng för MFF
2015 – 66 poäng för IFK Norrköping
2014 – 62 poäng för MFF
2013 – 63 poäng för MFF
2012 – 59 poäng för Elfsborg
2011 – 63 poäng för Helsingborg
2010 – 67 poäng för MFF

Bajens inledande poängsnitt är 2,78/match och i nuläget står de på 25 poäng. 66 poäng brukar räcka för guld, för att nå det krävs ett poängsnitt på 2,2/match. Ser inte riktigt hur 66 poäng inte skulle räcka i år. Ett par exempel:
För att AIK ska nå 67 poäng behöver de ta 47 poäng till på 21 matcher.
För att MFF ska nå 67 poäng behöver de ta 56 poäng på 20 matcher.
För att Norrköping ska ta 67 poäng behöver de ta 51 poäng på 22 matcher.

Så om vi utgår från att 66 poäng räcker (kan till och med räcka med färre poäng än så) för guld så behöver Bajen ta 41 poäng till utöver de 25 de redan har.  
66-25 = 41. De har 21 omgångar på sig att klara det.

Exempel på tabellrader som räcker för att nå 66 pinnar:
12-5-4
11-8-2
13-2-6

Dalkurd, Trelleborg, Örebro och Kalmar FF är fyra exempel på återstående hemmamatcher där Bajen har stor chans att vinna. Åtminstone tre segrar bör de kunna ta där. BP borta är en annan match med stor vinstchans.
Med andra ord: det krävs en rejäl dipp i poängintag för att Bajen inte ska vara med i guldracet hela vägen in i mål. Vinner de mot AIK i helgen leder de serien med nio poäng...


Ikväll tror jag DIF vinner rätt bekvämt mot Örebro, som dras med en del avbräck. Mitt spel: här.
Tror på 1,2,3-0 till hemmalaget. 

Trevlig torsdag! 

0 Kommentarer

Helgtankar!

11 Maj 2018 - 11:53

Ännu en helg på ingång efter en vecka som flugit förbi. Rätt skönt att de stora ligorna börjar gå på break nu. Det mesta är som bekant avgjort och det ska bli skönt att kunna fokusera ännu mer på Allsvenskan.

Men först väntar en helg som innehåller bland annat sista rundan i Bundesliga+PL och Championship-playoff. Påminner om viktiga datum att hålla koll på bortom helgen:

14 maj:
Retur i Championships play-off, Fulham-Derby. 
15 maj:
Janne Andersson släpper VM-truppen. Retur i det andra Championship-playoffet Aston Villa-Middlesbrough.
16 maj:
EL-final, Marseille-Atlético Madrid
19 maj:
FA-cupfinal, Chelsea-Man United
Tysk cup-final: Bayern Munchen-Frankfurt
20 maj:
Sista rundan i Serie A och La Liga.
26 maj:
CL-final, Real Madrid-Liverpool
FInal i Championship-kvalet.
27 maj:
Sista rundan i Allsvenskan före VM-uppehållet.
2 juni:
Sverige-Danmark


Skönt läge i Allsvenskan. Många trodde MFF skulle "jogga hem" även årets serie, men så verkar inte bli fallet. Klubben har inte klarat av att fylla hålen efter alla spelare som lämnat. Kördes över rejält av Djurgården i cupfinalen och nu är det kris. Undermålig poängutdelning och kanske ännu värre - riktigt risigt spel. Måste börja vinna nu. 

Flera intressanta matcher på ingång. Här ett par tankar och ett spontant speltips i varje match som väntar lördag-måndag. Kommer dyka upp mer utförliga riktiga speltips senare under dagen.  


12 maj:
GIF Sundsvall-BP 3-1
Spanskinfluerade Sundsvall ser starka ut. Kom tillbaka starkt mot Bajen och kunde med lite tur fått med sig en poäng (matchen slutade 4-3). Tidigare har Giffarna grävt fram poäng ur underlägen (2-1 blev 2-2 hemma mot MFF, 2-0 blev 2-2 borta mot Dalkurd), men den här gången blev det förlust. Revanschläge nu och passande motstånd i form av seriens, i mitt tycke, klart sämsta lag. BP lider framför allt av svajigt försvarsspel och det tror jag Sundsvall utnyttjar.
Speltips: Hemmaseger eller ö2,5 mål.

13 maj:
Djurgården-Dalkurd 2-0
Räknar med att segern i cupfinalen ger DIF en boost här. Med Mrabti tillbaka får de äntligen lite mer spets i laget. Vinner av bara farten här?
Speltips: 1


IFK Göteborg-IFK Norrköping 2-2
Två lag som kommer från starka bortasegrar: Blåvitt mot Malmö FF och Peking mot Östersund. Annars har de här lagen blandat och gett en del i säsongsupptakten. Lurig match att tippa i nuläget, men känslan är att vi kan få se en del mål. Kryss okej för bägge lagen?
Speltips: BLGM ja.


Örebro-Hammarby 1-3
Säsongens två stora positiva överraskningar. Tillsammans med AIK är det här de enda obesegrade lagen. Måste medge att jag underskattade Örebro en del inför säsongen, trodde laget skulle tvingas kämpa i botten. Men Kjäll har fått ihop det på ett bra sätt och sålänge nyckelspelarna är hela lär de fortsätta gå bra. Här tycker jag dock Bajen ska ha bra chanser att ta en ny seger, Billborns gäng har större bredd offensivt tycker jag.
Speltips: ö2,5 mål

Trelleborg-Malmö FF 0-1
Ångest. MFF blev rejält överkörda i cupfinalen och det är krisläge. Har absolut inte råd med något annat än tre pinnar här. Lär spela med nerverna utanpå tröjan, men Trelleborg ska de väl kunna slå ändå?
Speltips: MFF asian -1

14 maj:
AIK-Östersund 1-2
Ännu en lurig match. Östersund får det inte att lossna, bara två segrar hittills. AIK går desto bättre, fortfarande obesegrade och allt. Samtidigt har ÖFK hög potential medan AIK drabbats hårt av skador i säsongsupptakten. Det här är en av få matcher Östersund går in i so mrätt tydliga underdogs. Tror det passar Potters gäng rätt så bra att kunna spela med mindre press.
Speltips: X2.


Häcken-Elfsborg 1-2
Elfsborg gjorde en rätt bra prestation mot AIK senast (0-0) och det borde rimligtvis lossna för deras del snart, de ska definitivt vara på övre halvan sett över en hel säsong. Häcken är såklart starka och rättmätiga favoriter här, men i skrivande stund är oddsen för låga på hemmalaget enligt mig. Tror att Elfsborg kan få en passande matchbild här mot ett Häcken som lär föra spelet. Omställningsytor bakom Häckens ytterbackar kan vara en väg mot framgång för Jebali, Lundevall m.fl.
Speltips: X2

Kalmar-Sirius 1-1
Skadedrabbade Sirius sladdar i tabellen. Nedflyttningsplats i nuläget. Tycker laget haft lite otur med ett tufft spelschem senaste tiden. Kalmar FF har fått en bra start, men ska nu agera som tydliga favoriter, klarar laget av det? Jag är tveksam faktiskt. Sirius har allt att vinna och kan agera underdogs här.
Speltips: X2


Vid sidan av Allsvenskan är det som sagt sista rundan i Bundesliga. Kommer precis som förra helgen plocka ett par fräckisar där. TV-pengar till lite lägre insats. Har de senaste säsongerna sett flera matcher i de sista omgångarna bli totalt urspårade målmässigt när lagen inte har något att spela för, alternativt måste vinna till varje pris. De två sista omgångarna i fjol såg bland annat följande matcher:


Leipzig-Bayern Munchen 4-5
Werder Bremen-Hoffenheim 3-5
Bayern Munchen Freiburg 4-1
Dortmund-Werder Bremen 4-3
Hertha Berlin-Leverkusen 2-6

Säsongen innan innehöll 6/9 matcher i sista omgången ö3,5 mål.

Den här helgen:
ö1,5 mål i första halvlek i Hoffenheim-Dortmund till 2.05. 
ö1,5 mål i första halvlek i Schalke-Augsburg till 2.55
ö1,5 mål i första halvlek i Mainz-Werder Bremen till 2.31


Det var allt för mig. Trevlig helg och lycka till med spelen! 

0 Kommentarer

Helgtankar

4 Maj 2018 - 22:19

Efter en lång säsong är de internationella ligorna inne på upploppet. Helgen som står för dörren är den näst sista som är späckad av fotboll från toppligorna. Inte mycket kvar att spela om överlag i ligorna, så det känns nästan skönt att det snart är över. Några nyckeldatum att hålla koll på dock:

9 maj:
Cupfinal Italien: Juventus-Milan

11 maj:
Första matchen i Championships play-off.

12 maj:
Sista rundan i Bundesliga och första matchen i Championships play-off.

13 maj:
Sista rundan i PL.

14 maj:
Retur i Championships play-off.

15 maj:
Janne Andersson släpper VM-truppen. Retur i det andra Championship-playoffet.

16 maj:
EL-final, Marseille-Atlético Madrid

19 maj:
FA-cupfinal, Chelsea-Man United
Tysk cup-final: Bayern Munchen-Frankfurt

20 maj:
Sista rundan i Serie A och La Liga.

26 maj:
CL-final, Real Madrid-Liverpool
FInal i Championship-kvalet.

27 maj:
Sista rundan i Allsvenskan före VM-uppehållet.

2 juni:
Sverige-Danmark I lördagens allsvenska har jag följande speltips.

Känslan säger att Östersund-Peking blir en målrik historia. Över 2,5 it is.

Bajen-Sundsvall är lurig. Giffarna har ett par riktigt bra spanjorer och har inte förlorat ännu. Hammarby går som bekant riktigt starkt, men har också avgjort två matcher på tilläggstid - lite väl bra utdelning kanske. Sett en del som tror på mål här - personligen hade jag nog spelat u2,5 och eventuellt plockat något live senare. Tror att Sundsvall kommer försöka göra det svårt för Bajen till att börja med.


I övrigt?
Kommer plocka ett par fräckisar i Bundesliga. TV-pengar till lite lägre insats. Har de senaste säsongerna sett flera matcher i de sista omgångarna bli totalt urspårade målmässigt när lagen inte har något att spela för, alternativt måste vinna till varje pris. De två sista omgångarna i fjol såg bland annat följande matcher:

Leipzig-Bayern Munchen 4-5
Werder Bremen-Hoffenheim 3-5
Bayern Munchen Freiburg 4-1
Dortmund-Werder Bremen 4-3
Hertha Berlin-Leverkusen 2-6

Säsongen innan innehöll 6/9 matcher i sista omgången ö3,5 mål.

Följande är av intresse under lördagen:
Stuttgart-Hoffenheim, ö1,5 mål i första halvlek till 2.37
Hoffenheim känner många till som ett målglatt lag. Stuttgart är målsnålast i ligan, men har inget att spela för egentligen. Minichans på EL-kvalplatsen. Räknar med lite släppt handbroms här i säsongens sista hemmamatch.

Augsburg-Schalke, ö 1,5 mål i första halvlek till 3.0
Schalke krigar för att säkra andraplatsen. Augsburg har inget att spela för. Räknar även här att det ska underhållas en hemmapublik. Lockande odds då Schalke släpper in betydligt fler mål borta jämfört med hemma.


Kommer dyka upp fler speltips på söndagens allsvenska matcher här på sajten under lördagen - håll till godo.

Lycka till med spelen - och ha en fin helg.

/ nokkan21

0 Kommentarer
Fler inlägg: