Polsater

Några tankar om Allsvenskan

27 Mars 2013 - 17:07
På söndag rullar Allsvenskan i fotboll i gång. Några publikskandaler, usla matcher och målfester senare kommer en mästare att koras i november. Som vanligt känns det som att 4-5 lag kan kriga om guldet och att 4-6 lag kommer kämpa om nedflyttningen. Vad som däremot är säkert är att det kommer att klagas på spelkvalità©n. Kanske med all rätt. Här följer ett par tankar om det.

Jag intervjuade AIK:s ungdomstränare Peter Wennberg tidigare i vintras . Han hade några intressanta tankar kring hur kvalità©n i svensk fotboll skulle bli högre. Hans huvudtes var att statusen på U21-allsvenskan skulle höjas för att få fler talanger att spela där i stället för att söka sig till a-lagsspel i lägre divisioner. Enligt Wennberg är det lätt att "fastna" i Superettan/division 1/2 om man hamnar där i unga år. Det vore bättre att hålla kvar unga spelare i de allsvenska klubbarnas U21-lag för att utbilda dem inom juniorfotbollen så lång tid som möjligt.

Kan känna att han har en poäng där. De som är RIKTIGT bra i ung ålder kommer få chansen i alla fall. Men för en vänsterback på 18 år som hamnar i ett Superettan-lag kan det lätt bli så att tränaren är nöjd med att denne tjongar bort bollen och bara blir passerad av en medioker högerytter högst en gång per match. Kan tänka mig att det är lätt för vänsterbacken att fastna i en utveckling som inte är den långsiktigt bästa. Han anpassar sig till spelet i den serien och efter ett par säsonger är han etablerad där. Sen händer inte så mycket mer. Då hade han nog tjänat på att utbilda sig "klart" i en U21-serie så han är redo och helt klar när det är dags för a-lagsspel. I U21 har man möjlighet att fokusera på individer och på prestation på ett helt annat sätt än i ett a-lag, där resultatet är ALLT.

Men då gäller det, precis som Wennberg säger, att höja statusen på U21 så att de allsvenska lagen verkligen satsar på serien. För spelarna ska det inte vara ett bättre alternativ att gå till en division 1-klubb bara för att få a-lagsspel.
0 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
18:00  Wawrinka - Fucsovics
Tennis - ATP Geneve - Waw hcp -2,5 games
1.82
19:00  Falkenberg - Varberg
Fotboll - Superettan - 1 asian hcp -1
2.00
16:00  Östersund - BK Häcken
Fotboll - Allsvenskan - 1
2.50
17:30  Elfsborg - Trelleborgs FF
Fotboll - Allsvenskan - 1
1.80

Skador & Avstängningar