Polsater

Grattis Malmö!

28 Augusti 2014 - 02:06
Jag hejar inte på något svenskt lag. Jag hejar på svensk fotboll. Det enda jag vill är att landslaget ska gå till mästerskapen, att våra arenor är välfyllda och att vår liga producerar bra inhemska spelare.

Men för ett par år sedan fanns det en tös ifrån Skåne i mitt liv. Enda gången hon gick med på att titta på fotboll var om det var Iffiff som spelade. Den perioden i mitt liv började jag följa MFF lite mer noggrant. Ända sedan den tiden har jag haft en soft spot för klubben. För just nu gör de så mycket rätt:

Ungdomssatsningen är bra, hela tiden fostrar klubben egna a-lagsspelare. Det spelar ingen roll om spelarna heter Filip Helander eller Erdal Rakip - MFF klarar av att utveckla och få människor med olika bakgrund att fungera och andas MFF.
Spelet på planen är bra, ingen dödgrävarfotboll utan ett snabbt "internationellt" spel.
Bevarar hela tiden identiteten genom att ha spelare/ledare med ett långt förflutet i klubben.
Får hemvändare att lyckas.
Klokt agerande på transfermarknaden.
Väldigt bra fans.

Och så vidare. Malmö dominerade svensk fotboll i fjol. De har dominerat även i år. Anledningen är att klubben under en längre tid gjort mycket rätt (att många ledare hoppade av i vintras klarade man av att hantera). Betalningen för det kommer nu. Är det någon klubb jag unnar den här framgången är det Malmö. Jag satt och tittade på matchen med fem kompisar, ingen har några större MFF-sympatier i normala fall. Men vi kom på oss själva med att jubla så högt vid Rosenbergs 3-0 att grannen kom ner och klagade. Så stort grattis Malmö.

Vet inte om jag pallar bemöda mig att gå in i den här debatten om huruvida det här är bra för svensk fotboll eller inte. Men. Självklart är det här fantastiskt bra för svensk fotboll. Det snackas alltid om pengar och pengabristen i svensk fotboll. Nu får vi in 100 (eller 200 eller vad fan det nu blir) miljoner som inte kommit annars.

Att MFF skulle springa ifrån de andra klubbarna på lång sikt tror jag inte på. Så enkelt är det inte. Började Malmö tokdominera allsvenskan när de sålde Zlatan för 80 millar i början på tvåtusentalet? Nej. Och glöm inte att Malmö dominerar redan i år. Alltså: det är möjligt också för AIK, Djurgården, IFK Göteborg (Helsingborg och Elfsborg också kanske) att ta sig dit Malmö är nu. Om man gör rätt saker. Men nu är nu. Nästa år kan se helt annorlunda ut. Malmö kanske säljer Helander, Eriksson och Forsberg och tar in tre dyra spelare som floppar?

Och om Malmö nu skulle springa ifrån andra lag helt ett par säsonger så skulle naturligtvis inte allsvenskan dö ut för det. Men jag tror inte något lag kan göra det bara på ett års Champions League-spel. För att göra det krävs att man kontinuerligt matas med otroligt mycket mer pengar än konkurrenterna (som Red Bull Salzburg, som Chelsea, som Man City etc.). Titta på dem lagen. Det tog flera år av ekonomisk dopning (eller extraintäkter beroende på hur man ser på saken) innan det gav resultat. Med det sagt: att MFF får alla de här miljonerna i år gör inte att man kommer vara feta för alltid. Skulle man däremot kvalificera sig igen nästa år...

Men att det här skulle vara dåligt för svensk fotboll...nej. Vi ska alltid sikta så högt som möjligt. Ända sättet det här skulle kunna bli dåligt är om klubben plockar in sju mediokra men dyra brassar som hämmar utvecklingen hos klubbens egna (svenska) spelare. Men så kommer det inte bli.

Fatta att vi kommer ha en Champions League-spel i Sverige på hösten/vintern. Unga Svenska Spelare exponeras, marknadsvärdet höjs. Publik i Sverige får se utländska storstjärnor. Sverige sätts på den europeiska fotbollskartan igen. Väldigt roligt.

Grattis Malmö!

P.S - kommer eventuellt spel från torsdagens EL. Ska se om jag hittar något av intresse. PUSS!
1 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
21:43  Lopp 10: Sobel Conway
Trav - Jägersro - Plats
2.05
07:30  Ledare efter första rundan
Golf - Europatouren - Stephan Jaeger
81.00
12:00  Ebden - Kohlschreiber
Tennis - ATP Halle - Kohlschreiber
1.60
17:00  Frankrike - Peru
Fotboll - Fotbolls-VM - 2 asian hcp +1,5
1.62
20:00  Argentina - Kroatien
Fotbolls-VM - VM - Arg ö13,5 skott
1.90
14:00  Brasilien - Costa Rica
Fotboll - VM 2018 - 1 vinna och hålla nollan
1.66
17:00  Nigeria - Island
Fotbolls-VM - VM 2018 - Under 0,5 mål 1:a hl
2.40
20:00  Serbien - Schweiz
Fotbolls-VM - VM 2018 - BLGM Nej
1.80
20:00  Colombia - Polen
Fotboll - VM - Över 2,5 mål
2.06

Skador & Avstängningar