Polsater

Tankar om ett val

15 September 2014 - 12:55
Många vill säga sitt om valresultatet och vad har väl lilla jag att bidra med då? Inte mycket kanske, men ibland kan det vara bra att få skriva av sig.

Sverige gick till val. Folket sa sitt och efteråt tävlade tyckare, experter och vanligt folk om att så högljutt som möjligt klaga över Sverigedemokraternas valframgångar.

Jag ska inte agera djävulens advokat här då det finns väldigt mycket SD står för som jag inte delar och det finns många i deras parti som verkar sakna vett. Men för att ta oss framåt måste vi konstatera en del saker.

1) Oroligheterna i världen gör att många kommer hit på kort tid, vilket innebär stora utmaningar och påfrestningar, åtminstone på kort sikt. Att säga något annat är lögn, det är bara att titta på den akuta bostadsbristen eller lyssna på kommunpolitikerna som vädjande säger att det inte går att ta emot fler människor.

2) 2013 ansåg 37 procent av Sveriges befolkning att vi tagit emot invandrare i alltför stor omfattning (http://www.svt.se/nyheter/sverige/sifo-svenskarna-allt-positivare-till-invandring). I den mån dessa 37 procent anser detta vara den viktigaste frågan i valet så finns det bara ett parti att rösta på, då enbart ett parti vill minska invandringen.

3) Varje dag stöter människor runtom i hela landet på komplexa problem av olika slag. Ofta kopplat till (ekonomisk) otrygghet. I Sverige gillar vi att skylla på andra (hej generalisering!) och då är det enkelt att koppla sina egna problem till att invandringen sväljer för mycket resurser. Rätt eller fel så är det så det är.

4) Att kalla Sverigedemokraternas väljare för unga arga män eller obildade bönder är populärt. Eller så kallar man 13 procent av befolkningen för rasister. Helt fel enligt mig. Förutom att det är ett otroligt förakt mot en stor del av befolkningen är det ytterst ett bevis för att en stor del av alla dessa tyckare inte tycker det är så roligt med oliktänkare. Åtminstone inte när många tycker "för" olika. I sociala medier kryllade det av bilder på folk som la upp selfies när de röstade och många sa på vilka valet föll. Tidningarna har kryllat av enkäter med frågor vilket parti folk ska rösta på. Hur många är det som säger Sverigedemokraterna? Jag vettefan om jag sett någon. Varför? För att folk inte vill utsätta sig för den stigmatisering det innebär att erkänna att man röstar på SD. Men borde inte människor stå för sina åsikter? Jo, det kan man såklart tycka, men hade du själv gjort det om du riskerat att utsättas för de negativa konsekvenser som något sådant medförde?

5) När tidningar publicerar löpsedlar på en ihopskrynklad SD-valsedel (valet 2010) eller kommenterar SDs valframgång i EU-parlamentet med "fyfan" är det rent kontraproduktivt. Sverigedemokraterna bemöts inte på samma sätt som andra motståndare och det är helt fel väg att gå. Det skapar ett vi&dom-perspektiv och bekräftar den världsbild SD:s företrädare målar upp. Kampanjer som #87procent etc. är därför lite...märkliga för mig. Visst, 87 procent röstade inte på SD, men många gjorde det. Sluta måla upp de här 13 procenten av valkåren som något som står utanför samhället

Sammanfattningsvis: I fyra år har folk spottat, hatat och skrikit på SD. Trots järnrör och andra skandaler har det gått sådär att bekämpa SD. Samtidigt håller en stor del av Sveriges befolkning med om det som är deras huvudbudskap (Sverige har tagit/tar emot för många invandrare/flyktingar). SD är det enda parti som representerar denna åsikt. I ett välfärdssamhälle som Sverige innebär ett så stort flöde av flyktingar som varit fallet det senaste åren en del påfrestningar på vårt samhälle. Erkänn det och fundera på hur vi ska lösa det här i framtiden i stället för att peka finger åt alla som är oroliga och missnöjda.______________________

Livet går vidare. Allsvenskan idag.

  Speltips Odds

,
7 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
jacob1983 - 2014-09-15 18:53

Riktigt bra skrivet. Tycker media har stor del i sd´s ökning.

lsk - 2014-09-15 16:39

Fantastiskt bra skrivet polsater. Många känner som du skriver.

Polsater - 2014-09-15 15:27

Vad är din poäng med att valresultatet skiljer sig åt geografiskt? Ska Stockholm bli ett eget land?

700 000 pers röstar på SD, förmodligen av ett antal olika anledningar.

Stockholm - 2014-09-15 15:15

Oj, så ädel man kan vara som "inte gör skillnader på människor på vart de bor".
Tja, onekligen är det ju så att en hel del av dom som röstade på SD "gör skillnader på människor" så då är det inte långt bort att man kan göra det "beroende på vart de bor".
Jorå, SD ökade i Stockholm men inte tillnärmelsevis så mkt som på andra platser. Stockholm håller emot vilket jag tycker är bra.
Paj e gott.

Polsater - 2014-09-15 14:41

Jag föredrar att inte göra skillnader på människor beroende på vart de bor. Ska man ändå göra det går det lätt att se att SD växer även i Stockholm.
Visst kan man se positiva saker idag, men om man nöjer sig med det kommer vi nästa val säga att det är positivt att 82 % av väljarna röstar på annat osv. Viktigare att få till en konstruktiv debatt nu, bjuda in alla samhällets röster och låta alla säga sitt. Enriktad pajkastning leder ingen vart.

Polsater - 2014-09-15 14:41

Jag föredrar att inte göra skillnader på människor beroende på vart de bor. Ska man ändå göra det går det lätt att se att SD växer även i Stockholm.
Visst kan man se positiva saker idag, men om man nöjer sig med det kommer vi nästa val säga att det är positivt att 82 % av väljarna röstar på annat osv. Viktigare att få till en konstruktiv debatt nu, bjuda in alla samhällets röster och låta alla säga sitt. Enriktad pajkastning leder ingen vart.

Stockholm - 2014-09-15 14:30

"Obildade bönder" eller ej kan man ju alltid diskutera. Jag konstaterar bara att här i Stockholm kommer dom inte ens i närheten av röstsiffrorna som dom fick i landet. I Göteborg var heller inte siffrorna som i landet i övrigt. Nu är det riksdagsvalssiffrorna jag jämför med. Men däremot i Malmö.
Vidare, Av 95 valdistrikt där SD blev största parti så ligger 66 av dom i Skåne.
Kanske säger en del. Eller?!?
Men jag föredrar att faktiskt, vilket du raljerar över, se det positiva i att 87% röstade på andra partier.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
16:00  Wawrinka - Donaldson
Tennis - ATP Geneve - Waw -2,5 games
1.74
17:00  Santillan - Muller
Tennis - Franska Öppna - Muller
2.10
19:00  Östersund - Sirius
Fotboll - Allsvenskan - 1 asian hcp -1
1.74
19:00  Enskede - Sollentuna
Fotboll - Svenska cupen - 2
2.15
19:00  Häcken - AIK
Fotboll - Allsvenskan - Över 2,5 mål
2.20
19:00  Frej - Brage
Fotboll - Superettan - 2 asian 0
1.825
19:00  J Södra - Degerfors
Fotboll - Superettan - 1
2.20
01:05  L V Phantoms - T Marlies
Ishockey - AHL - 2 Moneyline
1.87
02:00  Tampa Bay - Washington
Ishockey - NHL - Stanley Cup - Över 5,5 mål
2.05

Skador & Avstängningar