AIK tar chansen!

31 Juli 2019 - 09:32

Returmatch i CL-kvalet mellan AIK och Maribor.
Vinnaren i det här dubbelmötet ställs sedan mot Bate Borisov eller Rosenborg.

Mitt speltips: Rak hemmaseger.

Första matchen slutade 2-1 till slovenerna i en match där de var något bättre. AIK fick två jobbiga mål mot sig, ett direkt i inledningen av matchen och ett just före halvtid. Det första kom efter ett bra anfall och det andra på hörna. Tycker ändå AIK hämtade sig rätt bra efter det och stod upp helt okej. Linnér gjorde en bra räddning på tilläggstid, vilket gjorde att resultatet i slutändan blev helt okej. Att få med sig ett bortamål är viktigt. Men 2-1-förlusten innebär att AIK måste vinna här.
Att åka ner till balkan och spela bortamatch är något helt annat än att ta emot samma lag på Friends. Så jag tycker AIK ska ha bra chans att göra vad som krävs för att gå vidare. AIK har varit tydliga med att CL-kvalet är högsta prio i år och verkar ha lagt upp säsongen därefter. Flera nyckelspelare verkar vara i sin bästa form nu (hej Goitom) och det har roterats friskt i Allsvenskan. Mot Sirius i helgen vilade Goitom, Seb Larsson, Elyounoussi och Saletros. Dessa lär komma in med fräscha ben här.

Tycker också att AIK växlat upp formmässigt. Hållit nollan i fem raka allsvenska matcher och försvaret har sett sådär starkt ut som det gjorde i fjol. Detta trots rotation, truppstrul (Sundgren) och lite skadeproblem (Per Karlsson har missat ett par veckor). Nu är visserligen Maribor starkare än armenerna AIK ställdes mot i förra rundan, men utgångsläget inför hemmamatchen är detsamma. Då kopplade AIK ett tydligt grepp om matchen och släppte till väldigt lite. Hade hållit nollan om de inte gett bort ett mål i slutskedet. Även om det inte kommer gå lika lätt den här gången kan jag se en liknande matchbild - ett defensivt starkt AIK som till slut kommer få sina chanser framåt.

Den defensiva styrkan och rutinen hos Goitom, Seb Larsson, Elyounoussi och Adu gör att jag tycker AIK är väl lämpade för ett bra europaäventyr. Räknar med ett defensivt Maribor, men då AIK har bra och tunga box-forwards kan det straffa sig.
Maribor brukar vara med i de europeiska cuperna. Men tycker inte att de såg särskilt starka ut i första matchen. Har inte heller rosat marknaden i sin inhemska liga, som precis rullat igång. Så min känsla är att AIK är i en bättre fas där de ligger närmare toppform. Stödet kommer vara starkt i säsongens viktigaste match och jag tror Gnaget gör vad som krävs här.
1/2-0 är troliga resultat i min bok.

2.05 som bet365 nu erbjuder känns klart bra.

0 Kommentarer

CL: AIK går vidare

17 Juli 2019 - 09:57

Retur i AIK:s CL-kval mot armeniska Ararat i kväll.
+++
Mitt speltips: AIK vinner + håller nollan. Finns till bra odds hos Nordicbet (1.98 i skrivande stund).
Ingen missade väl att AIK stod för ett minifiasko i första matchen. Att förlora med 2-1 var såklart en missräkning, men jag tycker inte förlusten ska överskattas för mycket:
- Det är trots allt bara halvlek här. ENDA saken som är viktig i ett dubbelmöte är att gå vidare.
- Matchen var rätt speciell med Sundgrenkaoset strax före, vilket säkert stal lite fokus.
- AIK fick en mardrömsstart då de drog på sig en straff direkt och sedan ett tidigt rött kort. Var trots decimerat manskap det bättre laget resten av matchen.
- Att spela på en halvrisig anläggning i Armenien är något helt annat än att spela hemma på Friends Arena.
- Ska man trots allt förlora match ett på bortaplan så är 2-1 ett rätt okej resultat. Håller AIK bara nollan på hemmaplan, så räcker det att de gör mål för att gå vidare.
+++
Så ja, jag tycker det finns förmildrande omständigheter. Och armenerna såg inte särskilt vassa ut i ärlighetens namn, de bjöds på målen av ett darrigt AIK. Känslan är också att de tröttnade ju längre matchen gick - deras tävllingssäong är ju som bekant inte igång.
Gnaget fick en perfekt match på lördagen mot usla Elfsborg. Kunde rotera laget lite (Elyounoussi, Obasi och Saletros på bänken medan Mets var avstängd). Samtliga fyra lär vara högaktuella för spel från start här. Fick också igång islänningen Sigtorsson, som förutom 2+1 äntligen såg spelmässigt vass ut. Ger välbehövlig spets i anfallet. Dessutom fick Goitom göra säsongens första allsvenska mål, vilket sannerligen var på tiden. Matchen var avgjord redan i paus och AIK behövde inte jaga ihjäl sig i andra halvlek. Perfekt uppladdning.
+++
Vi vet vad vi får av AIK. Oavsett vilka som spelar så är de välorganiserade, de har sin shape och sin fembackslinje. Hållit nollan i 6/9 allsvenska hemmamatcher den här säsongen. Här vet de att ett insläppt mål sätter laget i ett betydligt sämre läge - spelet kommer såklart vara därefter.
+++
Ser framför mig en rätt klassisk AIK-insats där vi landar på 1/2-0.

0 Kommentarer

Måndag med Allsvenskan

8 Juli 2019 - 07:56

Helgen blev åter fin.
Borde dock blivit 4/4...
+++
Rätta spelen:
AIK asian 0 (1.77)
Hammarby -1.5 (2.12)
Peking-Häcken BLGM (1.75)
+++
Missen?
Kom på Sundsvalls onödiga och sena reducering mot Blåvitt.
Men ny plushelg och nu i dag ska den 14:e omgången färdigspelas.
19:00
Elfsborg-Helsingborg
Eskilstuna-Djurgården 
+++
Jag tar ställning i båda matcherna...
+++
Elfsborg-Helsingborg 1
SpeedyBet 1.95.
Elfsbrog tar emot Helsingborg på Borås Arena på måndagen.
Mitt spel: Rak etta, vilket finns till bra odds hos bet365 och SpeedyBet.
Elfsborg föll i återstarten. 2-1 borta mot Falkenberg imponerar inte, men så spelades matchen också på gräs. Ett underlag boråsarna gång efter annan visat att de ej klarar av att hantera. Får här tillbaka ett par spelare efter avstängning medan Jonathan Levi dessvärre troligen missar hela juli. Men offensiven ska vara tillräckligt vass här. Är obesegrade hemma på konstgräset (3-3-0) där kryssen kommit mot Norrköping, Bajen och Häcken - topplag. Avfärdat botten/mittenlag som Sundsvall, Örebro och AFC rätt enkelt. Lag som ligger i samma tabellregion som Henkeborg.
Henkes Helsingborg fick en drömstart på "höstsäsongen". Vann borta mot bottenkonkurrenten Örebro. Såg väl okej ut på det hela taget, men knappast någon superinsats. Och nu har de tappat Rasmus Jönsson (gjort 4 av HIF:s 13 allsvenska mål). Håller honom som Helsingborgs bäste spelare under våren - ett ruggigt tapp offensivt. Han är den som legat bakom det mesta hos ett lag som varit rätt tamt framåt (bara tre lag har gjort färre mål). Under uppehållet sålde de även skyttekungen från i fjol, Bjarnason (han gjorde 3 av lagets 13 mål). Vem ska göra målen nu när 7/13 mål försvunnit?
Lär sakna Farnerud igen.
Fick tillbaka Granqvist till ÖSK-matchen, men han är knappast den optimala konstgrässpelaren, vilket för övrigt får anses gälla för ett par till äldre HIF-spelare.
Tycker Helsingborg ser ruskigt tunna ut framåt utan Jönsson. Gjort fler än ett mål i två av 13 matcher med honom i laget - det lär knappast bli bättre utan honom. Har också varit klart starkare hemma på Olympia än på resande fot. Elfsborg är väl ungefär så bra som tabellen säger, ett rent mittenlag. Som ett rätt hemmastarkt konstgräslag mot ett bortasvagt HIF ska de ha bra chans. Inne på att allt som krävs för seger är att boråsarna lyckas peta in minst en boll.
1/2-0 känns som tänkbara resultat.

+++
AFC Eskilstuna-Djurgården 2
SpeedyBet 1.81
AFC Eskilstuna-Djurgården drabbar samman på måndagen. Botten mot toppen.
Mitt spel: Rak tvåa på Djurgården.
Tycker DIF såg mycket bra ut i återstarten mot Kalmar FF. Segern satt visserligen långt inne (Danielson nickade in 1-0 i 87:e), men var oerhört rättvis. Blev till slut 2-0 och det var närmare 3-0 än 2-1. Saknade då avstängde Jesper Karlström, han är tillbaka här. Även ordinarie keepern Bråtveit bommade matchen, då han ryktats bort. Borde kunna spela här, även om Vaiho är en fullgod ersättare. Erik Berg lär vila igen, då han rehabar. Men även där är ersättarna riktigt bra.
Ställs mot MFF kommande helg i en ruggigt tung match. Kan eventuellt öppna för att Buya Turay, som blir avstängd om han drar på sig ett gult kort här, vilas. Hade såklart varit ett offensivt avbräck, men lär hoppa in om det skulle behövas. Tycker annars Djurgården har en okej offensiv med yttrarna där Ring går i bräschen och andravågsmittfältarna Ulvestad/Karlström. Finns mer att hämta av Ajdarevic, som såg rätt okej ut som inhoppare senast. Det gjorde även Chilufya, som debuterade. Yttern är ruskigt snabb och kan bli en attraktion under andra halvan av säsongen.
Defensiven är en av de starkaste i serien, där bara MFF har färre insläppta mål. AFC har gjort minst mål i serien och kommer få svårt att hota Djurgården här tror jag. En ny DIF-nolla (ett insläppt mål senaste fem AS-matcherna) känns trolig.
Jumbon AFC kryssade uppe i Sundsvall i återstarten. Midnattsjippomatchen var en ruskigt seg historia där ett uddlöst Sundsvall slet för att bryta ner ett defensivt AFC. En poäng var väl okej för AFC, men Sundsvall är inte bra just nu - så själva prestationen ska inte överskattas alls. Saknade nyckelspelaren Adi Nalic då. MFF-lånet har dragits med skador och är troligen out även här - jätteavbräck för en klen trupp om han ej kan spela. Förlorat flest matcher i serien och känns som det svagaste laget i nuläget - har inte förstärkt truppen och det går inte att skönja någon form av positiv trend.
Djurgården kommer ha med sig mycket folk och det kommer vara hemmamatch-atmosfär för deras del. Underlaget liknar det DIF är vana vid, så det ska inte vara några problem. Tycker de ska ha bra bra chans att avfärda AFC - precis som de gjort med i stort sett alla botten/mittenlag.
0-1/2?

0 Kommentarer

Allsvensk måndag!

1 Juli 2019 - 10:06

Första omgången efter det korta uppehållet ska spelas klart i kväll.
Min egen form har varit OK även efter "sommarvilan".
Hade tre raka rätt innan IFK Norrköping svek i går.
+++
I kväll?
Två nya matcher från Allsvenskan.
19:00
Djurgården-Kalmar FF 
Häcken-Hammarby
+++
Här är mina idéer.
***
Djurgården-Kalmar FF 1.
bet365 1.82
Djurgården tar emot Kalmar FF på Tele2 Arena.
Mitt spel: DIF vinner. Rak etta.
Trean mot elvan i tabellen drabbar samman är.
3. Djurgarden 12 7 3 2 21:10 24
11. Kalmar 12 2 7 3 10:12 13
Imponerades av Djurgården under våren. Förlusterna kom i derbyna, vilket nog bidrog till att deras vår inte hajpades så mycket. I övrigt gick de väldigt starkt, avslutade också med fyra rak segrar. Avfärdade mitten och bottenlag av Kalmarkaliber rätt så enkelt. Då tycker jag ändå det finns mer att hämta ur den här truppen:
En sån som Ajdarevic bidrog knappt alls under våren. Har en hög grundkapacitet och borde rimligtvis bli bättre under våren även om han haft lite skadeproblem.
Chilufya såg spännande ut i cupen, men har ännu inte spelat i Allsvenskan. Ska vara redo nu och kan bli en obehaglig överraskning för diverse ytterbackar i sommar.
Buya Turay gjorde en del mål men var lite väl mycket upp och ner spelmässigt.
Saknar här Erik Berg och Jesper Karlström, men bör klara sig hyggligt utan dem. Kevin Walker kan ersätta Karlström och DIF har också flera bra mittbackar.
Kalmar är väl okej. Tajta bakåt, men gör för få mål framåt. Lägst målsnitt/match i serien. Gjorde sig av med El-Kabir före vårens sista match och har därmed behövt möblera om lite då han oftast startat i någon av anfallspositionerna. Annars handlar det mesta om Kalmar FF om bröderna Elm. Viktor styr oftast defensiven på ett fint sätt medan Rasmus är mittfältsmotorn. Känslan är att det här är lite av ett mellanår för laget. Är för bra för att åka ur och för dåliga för att hugga om Europaplatserna. Har ett gäng unga talangfulla spelare som säkert kommer spelas in mer och mer. Tror därför Kalmar kommer pendla en del i prestation. Tror de kommer ha svårt i tuffa bortamatcher mot topp sex-lag. Tog visserligen poäng av Bajen i början av serien, men det var med ett gäng nödrop.
Tycker DIF är något snäpp bättre. Med tanke på hur svårt Kalmar har att göra mål och hur starka Djurgården normalt sett är defensivt tror jag inte smålänningarna nätar här.
1/2-0?
***
Häcken-Hammarby 
Över 2.5 mål.
SpeedyBet 1.81
Toppmatch i måndagens allsvenska när Häcken och Hammarby drabbar samman.
Över 2,5 mål blir mitt spel i matchen.
Goda förutsättningar för en underhållande match här tycker jag. Håller de här bägge lagens offensiver som två av de fyra-fem starkaste i serien. Finns ett flertal poängspelare i båda lagen och de ligger etta (Häcken) och trea (Bajen) i tabellen för expected goals. Är alltså två av lagen som "borde ha gjort flest mål i serien sett till den samlade målchanskvalitén de haft i samtliga matcher. Sen är det är lite av en modern klassiker. Har varit flera händelserika matcher mellan lagen med billiga straffar, sena mål efter att Bajen inte gett tillbaka boll när en Häckenspelare legat skadad m.m. Så det här borde bli allt annat än sommarsömnigt.
Häcken har också ett rätt knepigt defensivt avbräck i form av avstängde Rasmus Lindgren. Har okej täckning på den platsen, men han är lagkaptenen, den defensive ledaren. Även Ahmed Yasin är avstängd, men där finns bra alternativ. Positivt att Paulinho, Jeremejeff, Friberg och Andersson är med i truppen. Gjorde mål i fjorton av femton hemmamatcher i fjol och såhär långt i år är det bara mot Djurgården de misslyckats att göra mål. Mer eller mindre målgaranti hemma på Bravida alltså.

Bajen har Kjartansson med i laget ett par-tre matcher till. Med han i laget har laget en mycket stark offensiv där han och Djurdjic är tunga i boxen och Tankovic ligger bakom mycket av det kreativa. Simon Sandberg är dessvärre avstängd, hans inläggsspel och överlappande längs högerkanten brukar vara ett offensivt bra Bajenvapen. Det verkar som att mittbacken David Fällman inte är helt hundra än, även om han är med i truppen.
Billborn:

– David jobbar med sina ljumskar. Jag är försiktigt optimistisk. Ljumskar är bråkigt och nu har han ändå varit borta i redan sex eller sju veckor och rehabiliterat. Då vill man inte chansa för tidigt, även om man så klart vill ha det bästa laget mot Häcken.
Defensivt avbräck om han ej kommer till spel.

Tycker det känns som goda chanser för bägge lagen att näta här och jag tror inte vi landar på 1-1. Häcken är rättmätiga favoriter, men jag blir inte förvånad om Bajen gör minst två mål i matchen. Ser framför mig en matchbild med två offensivt ambitiösa lag och tycker oddset för minst tre mål är för bra för att motstå.

0 Kommentarer
Fler inlägg: