CL: AIK går vidare

17 Juli 2019 - 09:57

Retur i AIK:s CL-kval mot armeniska Ararat i kväll.
+++
Mitt speltips: AIK vinner + håller nollan. Finns till bra odds hos Nordicbet (1.98 i skrivande stund).
Ingen missade väl att AIK stod för ett minifiasko i första matchen. Att förlora med 2-1 var såklart en missräkning, men jag tycker inte förlusten ska överskattas för mycket:
- Det är trots allt bara halvlek här. ENDA saken som är viktig i ett dubbelmöte är att gå vidare.
- Matchen var rätt speciell med Sundgrenkaoset strax före, vilket säkert stal lite fokus.
- AIK fick en mardrömsstart då de drog på sig en straff direkt och sedan ett tidigt rött kort. Var trots decimerat manskap det bättre laget resten av matchen.
- Att spela på en halvrisig anläggning i Armenien är något helt annat än att spela hemma på Friends Arena.
- Ska man trots allt förlora match ett på bortaplan så är 2-1 ett rätt okej resultat. Håller AIK bara nollan på hemmaplan, så räcker det att de gör mål för att gå vidare.
+++
Så ja, jag tycker det finns förmildrande omständigheter. Och armenerna såg inte särskilt vassa ut i ärlighetens namn, de bjöds på målen av ett darrigt AIK. Känslan är också att de tröttnade ju längre matchen gick - deras tävllingssäong är ju som bekant inte igång.
Gnaget fick en perfekt match på lördagen mot usla Elfsborg. Kunde rotera laget lite (Elyounoussi, Obasi och Saletros på bänken medan Mets var avstängd). Samtliga fyra lär vara högaktuella för spel från start här. Fick också igång islänningen Sigtorsson, som förutom 2+1 äntligen såg spelmässigt vass ut. Ger välbehövlig spets i anfallet. Dessutom fick Goitom göra säsongens första allsvenska mål, vilket sannerligen var på tiden. Matchen var avgjord redan i paus och AIK behövde inte jaga ihjäl sig i andra halvlek. Perfekt uppladdning.
+++
Vi vet vad vi får av AIK. Oavsett vilka som spelar så är de välorganiserade, de har sin shape och sin fembackslinje. Hållit nollan i 6/9 allsvenska hemmamatcher den här säsongen. Här vet de att ett insläppt mål sätter laget i ett betydligt sämre läge - spelet kommer såklart vara därefter.
+++
Ser framför mig en rätt klassisk AIK-insats där vi landar på 1/2-0.

0 Kommentarer

Måndag med Allsvenskan

8 Juli 2019 - 07:56

Helgen blev åter fin.
Borde dock blivit 4/4...
+++
Rätta spelen:
AIK asian 0 (1.77)
Hammarby -1.5 (2.12)
Peking-Häcken BLGM (1.75)
+++
Missen?
Kom på Sundsvalls onödiga och sena reducering mot Blåvitt.
Men ny plushelg och nu i dag ska den 14:e omgången färdigspelas.
19:00
Elfsborg-Helsingborg
Eskilstuna-Djurgården 
+++
Jag tar ställning i båda matcherna...
+++
Elfsborg-Helsingborg 1
SpeedyBet 1.95.
Elfsbrog tar emot Helsingborg på Borås Arena på måndagen.
Mitt spel: Rak etta, vilket finns till bra odds hos bet365 och SpeedyBet.
Elfsborg föll i återstarten. 2-1 borta mot Falkenberg imponerar inte, men så spelades matchen också på gräs. Ett underlag boråsarna gång efter annan visat att de ej klarar av att hantera. Får här tillbaka ett par spelare efter avstängning medan Jonathan Levi dessvärre troligen missar hela juli. Men offensiven ska vara tillräckligt vass här. Är obesegrade hemma på konstgräset (3-3-0) där kryssen kommit mot Norrköping, Bajen och Häcken - topplag. Avfärdat botten/mittenlag som Sundsvall, Örebro och AFC rätt enkelt. Lag som ligger i samma tabellregion som Henkeborg.
Henkes Helsingborg fick en drömstart på "höstsäsongen". Vann borta mot bottenkonkurrenten Örebro. Såg väl okej ut på det hela taget, men knappast någon superinsats. Och nu har de tappat Rasmus Jönsson (gjort 4 av HIF:s 13 allsvenska mål). Håller honom som Helsingborgs bäste spelare under våren - ett ruggigt tapp offensivt. Han är den som legat bakom det mesta hos ett lag som varit rätt tamt framåt (bara tre lag har gjort färre mål). Under uppehållet sålde de även skyttekungen från i fjol, Bjarnason (han gjorde 3 av lagets 13 mål). Vem ska göra målen nu när 7/13 mål försvunnit?
Lär sakna Farnerud igen.
Fick tillbaka Granqvist till ÖSK-matchen, men han är knappast den optimala konstgrässpelaren, vilket för övrigt får anses gälla för ett par till äldre HIF-spelare.
Tycker Helsingborg ser ruskigt tunna ut framåt utan Jönsson. Gjort fler än ett mål i två av 13 matcher med honom i laget - det lär knappast bli bättre utan honom. Har också varit klart starkare hemma på Olympia än på resande fot. Elfsborg är väl ungefär så bra som tabellen säger, ett rent mittenlag. Som ett rätt hemmastarkt konstgräslag mot ett bortasvagt HIF ska de ha bra chans. Inne på att allt som krävs för seger är att boråsarna lyckas peta in minst en boll.
1/2-0 känns som tänkbara resultat.

+++
AFC Eskilstuna-Djurgården 2
SpeedyBet 1.81
AFC Eskilstuna-Djurgården drabbar samman på måndagen. Botten mot toppen.
Mitt spel: Rak tvåa på Djurgården.
Tycker DIF såg mycket bra ut i återstarten mot Kalmar FF. Segern satt visserligen långt inne (Danielson nickade in 1-0 i 87:e), men var oerhört rättvis. Blev till slut 2-0 och det var närmare 3-0 än 2-1. Saknade då avstängde Jesper Karlström, han är tillbaka här. Även ordinarie keepern Bråtveit bommade matchen, då han ryktats bort. Borde kunna spela här, även om Vaiho är en fullgod ersättare. Erik Berg lär vila igen, då han rehabar. Men även där är ersättarna riktigt bra.
Ställs mot MFF kommande helg i en ruggigt tung match. Kan eventuellt öppna för att Buya Turay, som blir avstängd om han drar på sig ett gult kort här, vilas. Hade såklart varit ett offensivt avbräck, men lär hoppa in om det skulle behövas. Tycker annars Djurgården har en okej offensiv med yttrarna där Ring går i bräschen och andravågsmittfältarna Ulvestad/Karlström. Finns mer att hämta av Ajdarevic, som såg rätt okej ut som inhoppare senast. Det gjorde även Chilufya, som debuterade. Yttern är ruskigt snabb och kan bli en attraktion under andra halvan av säsongen.
Defensiven är en av de starkaste i serien, där bara MFF har färre insläppta mål. AFC har gjort minst mål i serien och kommer få svårt att hota Djurgården här tror jag. En ny DIF-nolla (ett insläppt mål senaste fem AS-matcherna) känns trolig.
Jumbon AFC kryssade uppe i Sundsvall i återstarten. Midnattsjippomatchen var en ruskigt seg historia där ett uddlöst Sundsvall slet för att bryta ner ett defensivt AFC. En poäng var väl okej för AFC, men Sundsvall är inte bra just nu - så själva prestationen ska inte överskattas alls. Saknade nyckelspelaren Adi Nalic då. MFF-lånet har dragits med skador och är troligen out även här - jätteavbräck för en klen trupp om han ej kan spela. Förlorat flest matcher i serien och känns som det svagaste laget i nuläget - har inte förstärkt truppen och det går inte att skönja någon form av positiv trend.
Djurgården kommer ha med sig mycket folk och det kommer vara hemmamatch-atmosfär för deras del. Underlaget liknar det DIF är vana vid, så det ska inte vara några problem. Tycker de ska ha bra bra chans att avfärda AFC - precis som de gjort med i stort sett alla botten/mittenlag.
0-1/2?

0 Kommentarer

Allsvensk måndag!

1 Juli 2019 - 10:06

Första omgången efter det korta uppehållet ska spelas klart i kväll.
Min egen form har varit OK även efter "sommarvilan".
Hade tre raka rätt innan IFK Norrköping svek i går.
+++
I kväll?
Två nya matcher från Allsvenskan.
19:00
Djurgården-Kalmar FF 
Häcken-Hammarby
+++
Här är mina idéer.
***
Djurgården-Kalmar FF 1.
bet365 1.82
Djurgården tar emot Kalmar FF på Tele2 Arena.
Mitt spel: DIF vinner. Rak etta.
Trean mot elvan i tabellen drabbar samman är.
3. Djurgarden 12 7 3 2 21:10 24
11. Kalmar 12 2 7 3 10:12 13
Imponerades av Djurgården under våren. Förlusterna kom i derbyna, vilket nog bidrog till att deras vår inte hajpades så mycket. I övrigt gick de väldigt starkt, avslutade också med fyra rak segrar. Avfärdade mitten och bottenlag av Kalmarkaliber rätt så enkelt. Då tycker jag ändå det finns mer att hämta ur den här truppen:
En sån som Ajdarevic bidrog knappt alls under våren. Har en hög grundkapacitet och borde rimligtvis bli bättre under våren även om han haft lite skadeproblem.
Chilufya såg spännande ut i cupen, men har ännu inte spelat i Allsvenskan. Ska vara redo nu och kan bli en obehaglig överraskning för diverse ytterbackar i sommar.
Buya Turay gjorde en del mål men var lite väl mycket upp och ner spelmässigt.
Saknar här Erik Berg och Jesper Karlström, men bör klara sig hyggligt utan dem. Kevin Walker kan ersätta Karlström och DIF har också flera bra mittbackar.
Kalmar är väl okej. Tajta bakåt, men gör för få mål framåt. Lägst målsnitt/match i serien. Gjorde sig av med El-Kabir före vårens sista match och har därmed behövt möblera om lite då han oftast startat i någon av anfallspositionerna. Annars handlar det mesta om Kalmar FF om bröderna Elm. Viktor styr oftast defensiven på ett fint sätt medan Rasmus är mittfältsmotorn. Känslan är att det här är lite av ett mellanår för laget. Är för bra för att åka ur och för dåliga för att hugga om Europaplatserna. Har ett gäng unga talangfulla spelare som säkert kommer spelas in mer och mer. Tror därför Kalmar kommer pendla en del i prestation. Tror de kommer ha svårt i tuffa bortamatcher mot topp sex-lag. Tog visserligen poäng av Bajen i början av serien, men det var med ett gäng nödrop.
Tycker DIF är något snäpp bättre. Med tanke på hur svårt Kalmar har att göra mål och hur starka Djurgården normalt sett är defensivt tror jag inte smålänningarna nätar här.
1/2-0?
***
Häcken-Hammarby 
Över 2.5 mål.
SpeedyBet 1.81
Toppmatch i måndagens allsvenska när Häcken och Hammarby drabbar samman.
Över 2,5 mål blir mitt spel i matchen.
Goda förutsättningar för en underhållande match här tycker jag. Håller de här bägge lagens offensiver som två av de fyra-fem starkaste i serien. Finns ett flertal poängspelare i båda lagen och de ligger etta (Häcken) och trea (Bajen) i tabellen för expected goals. Är alltså två av lagen som "borde ha gjort flest mål i serien sett till den samlade målchanskvalitén de haft i samtliga matcher. Sen är det är lite av en modern klassiker. Har varit flera händelserika matcher mellan lagen med billiga straffar, sena mål efter att Bajen inte gett tillbaka boll när en Häckenspelare legat skadad m.m. Så det här borde bli allt annat än sommarsömnigt.
Häcken har också ett rätt knepigt defensivt avbräck i form av avstängde Rasmus Lindgren. Har okej täckning på den platsen, men han är lagkaptenen, den defensive ledaren. Även Ahmed Yasin är avstängd, men där finns bra alternativ. Positivt att Paulinho, Jeremejeff, Friberg och Andersson är med i truppen. Gjorde mål i fjorton av femton hemmamatcher i fjol och såhär långt i år är det bara mot Djurgården de misslyckats att göra mål. Mer eller mindre målgaranti hemma på Bravida alltså.

Bajen har Kjartansson med i laget ett par-tre matcher till. Med han i laget har laget en mycket stark offensiv där han och Djurdjic är tunga i boxen och Tankovic ligger bakom mycket av det kreativa. Simon Sandberg är dessvärre avstängd, hans inläggsspel och överlappande längs högerkanten brukar vara ett offensivt bra Bajenvapen. Det verkar som att mittbacken David Fällman inte är helt hundra än, även om han är med i truppen.
Billborn:

– David jobbar med sina ljumskar. Jag är försiktigt optimistisk. Ljumskar är bråkigt och nu har han ändå varit borta i redan sex eller sju veckor och rehabiliterat. Då vill man inte chansa för tidigt, även om man så klart vill ha det bästa laget mot Häcken.
Defensivt avbräck om han ej kommer till spel.

Tycker det känns som goda chanser för bägge lagen att näta här och jag tror inte vi landar på 1-1. Häcken är rättmätiga favoriter, men jag blir inte förvånad om Bajen gör minst två mål i matchen. Ser framför mig en matchbild med två offensivt ambitiösa lag och tycker oddset för minst tre mål är för bra för att motstå.

0 Kommentarer

6 raka på Parken?

13 Maj 2019 - 08:43

Allsvenskan dundrar vidare.
Och spelen stämmer fortsatt bra i den.
Efter ett fint veckoslut med 5/5 rekar rätt i serien hoppas jag nu på 6:e raka.
+++
Tidigare spel:
MFF-Elfsborg 1. -1.5 (2.30)
DIF-AIK 2 asian 0 (2.10)
Kalmar FF-Helsingborg 1 (1.95)
ÖFK-Häcken BLGM (1.77)
Hammarby-Sirius 1. -1.5 (2.11)
+++
Det vore så klart skönt om vi avslutar omgången med ett sjätte rätt..
+++
Mitt spel?
Peking på Parken hemma mot IFK Göteborg till 2.05 hos SpeedyBet.
+++
Hade man fått det här oddset på Peking hemma mot Blåvitt för någon månad sedan hade man lastat huset, frugan och hunden. Men nu är vi i mitten av maj och det vi sett hittills är en mycket svag allsvensk start av IFK Norrköping medan Blåvitt imponerat. Peking nämndes som en guldkandidat inför säsongen, men har inte fått till det alls spelmässigt. Prestigenyförvärv som Totte Nyman och Haksabanovic har inte gjort några stora avtryck än så länge. Bakåt saknas Ante Johanssons ledaregenskaper och uppspelsfot. Thern och Fransson ska kunna vara dominanta på centralt mittfält men har inte imponerat alls. Lagets offensiv borde kunna vara topp tre-fyra i serien, men faktum är att Peking har lägst xG-siffra i hela allsvenskan. Summan av kvalitén på deras målchanser har varit sämst av samtliga 16 lag alltså, oerhört anmärkningsvärt. Enda segern de tagit var den stökiga och rätt oförtjänta 4-3-segern mot Falkenberg. Kan så oerhört mycket bättre än de visat hittills, framför allt på hemmaplan.

Här måste det bara vara seger som gäller. Har inte på något sätt råd att slarva bort poäng i en sån här match.
Uppgiften Peking ställs inför är tuff. Blåvitt har som bekant imponerat stort hittills. Poyas trupp har dragits med skador på ett flertal av de mest namnkunniga och seniora spelarna. Men det har inte gjort särskilt mycket då de släppt fram det ena stjärnskottet efter det andra. Försvarsmässigt har det väl sett okej snarare än glimrande ut (även om bara MFF har bättre statistik för xG against). Gjort flest mål i serien, men har åtta lag före sig i xG-ligan (som alltså skapat målchanser av en sammanlagd bättre kvalitét). Med en så ung trupp och trolig startelva så kommer prestationerna över tid bli ojämna, har svårt att se IFK imponera på samma sätt även fortsättningsvis. Blir ett intressant läge för Göteborg nu när Vibe, Abraham, Söder, Barny och Seb Eriksson är tillgängliga. Rucka på den elva som levererat så fint hittills? Mata in seniora pjäser som nog inte är helt hundra?

Peking har legat på en hög nivå ett flertal säsonger på raken med i stort sett det här materialet. I år har de inte fått till det som sagt och den stora frågan man får ställa sig är hur länge man fortsatt ska se på Norrköping som ett topplag. För mig är den här matchen lite av sista chansen för deras del. Schemat de haft hittills är rätt tufft:
AIK och MFF hemma (två poäng). Helsingborg, Kalmar, Djurgården och Elfsborg är inga lätta bortamatcher. Men den svaga poängskörden ska inte bortförklaras med hänvisning till det. Det tuffa schemat gör dock att jag är villig att ge Peking en chans till innan jag dömer ut dem helt.

Dags att leverera nu och då ska de bara vara en klass bättre än Blåvitt, särskilt hemma på konstgräset.
Speltips: 1 - odds 2.05 hos SpeedyBet.

0 Kommentarer

Chelsea & Cupskräll!

3 Mars 2019 - 08:56

Lördagen stannade på 1/2.
Hoppas på 2/2 rättade rekar i dag...
***
Jag fokuserar på Premier League och Svenska Cupen.
Vi börjar med PL där jag tycker att Chelsea ska ses med toppchans i Londonderbyt mot Fulham.
***
Chelsea asian -1 mot Fulham spelas.
Pengarna tillbaka på uddamålsseger, vinst på tvåmålsseger eller mer. Förlust om Fulham tar poäng.
1.84 hos bet365.
***
Tåget har väl gått för Fulham nu? Fyra raka förluster, samtliga med två eller fler mål. Har mäktat med ett mål under den perioden. I onsdags blev det en rätt klar förlust mot bottenkollegan Southampton, laget som ligger närmast över strecket. Tio poäng upp till just Southampton, som ligger på 17:e plats. Svårlöst när det är tio omgångar kvar och man hittills spelat in 17 poäng...
Innan dess blev det 3-1-förlust mot West Ham, trots ledning. Så Fulham lyckas förlora på olika sätt. Sämst målskillnad i ligan på grund av överlägset flest insläppta. Har vid ett par tillfällen under säsongen känts på gång, men nu är känslan inte så. Släppt in två+ mål i åtta raka matcher.

Försvaret är helt enkelt för dåligt. I veckan fick också Ranierii sparken. Scott Parker tar över som tillfällig coach. Schürrle out pga skada här.

Chelsea tog sig samman och lyckades slå Spurs i veckan. Välbehövligt efter en turbulent vecka med FA-cuputtåg mot Man United och Kepa-gate. Ger väl åtminstone lite arbetsro inför fortsättningen. Har Dynamo Kiev kommande torsdag, men det bör inte störa särskilt mycket här.
Behöver vinna varje match nu i kampen om fjärdeplatsen.
Ligaförlusterna har kommit mot Spurs, Wolves (borta), Leicester, Arsenal, Bournemouth (borta) och Man City. Har med andra ord ett rätt bra facit mot lagen från nedre halvan. Har tillräcklig individuell kvalitét för att avfärda ett svagt Fulham.
Ska ha toppchans här.
Bra skadeläge i truppen, men Sarri öppnade på presskonferensen inför matchen för att eventuellt rotera in 3-4 spelare med tanke på det tajta matchandet.

Tänkbart lag:
Kepa
Azpilicueta, Christensen, Luiz, Alonso
Kante, Jorginho, Barkley
Willian, Higuain, Hazard
1-3?
***
Över till Svenska Cupen där jag hoppas på en liten knall.
***
Elfsborg att slå Djurgården spelas till 4.75 hos LeoVegas, Unibet eller 888sport.

Min känsla är att det här kan bli jämnare än oddsen antyder. Anledningen till att jag tar Elfsborg rak istället för dubbelchans eller insatsen tillbaka på kryss är utgångsläget i gruppen:
1 Djurgården 2 2 0 0 5-1 6
----
2 Elfsborg 2 1 1 0 6-2 4
3 Frej 2 0 1 1 2-3 1
4 Hässleh IF 2 0 0 2 1-8 0

Elfsborg måste vinna här - annars är det game over vad gäller cupen. Enkel förutsättning för deras del, vid kryss måste de gambla för att ta hem segern. Klart att det kan bli ett scenario där de leder och DIF trycker in en sen kvittering, men kryss borde vara halvdött som resultat här - därför tar jag hellre rak seger till högre odds.
DIF får klara sig utan Buya Turay, Bärkroth och Erik Berg igen. Ajdarevic är klart tveksam också - har inte spelat än den här säsongen för DIF. Tunga avbräck (Ajdarevics vara eller itne vara bekräftas på lördagen - denna rek skrivs på fredagen).
Edit: Ajdarevic är med i truppen.

Elfsborg gjorde en fin första halvlek mot Frej, men på något sätt stod det 0-1 på resultattavlan efter 45. 3-0 hade speglat hur det faktiskt såg ut. I andra halvlek såg det stressat ut, men de lyckades åtminstone få in en kvittering, vilket gör att de är med vad gäller gruppsegern. Laget verkar gå mot en ny säsong med halvsvag defensiv, men offensivt ser det bättre ut:
Levi, Cibicki, Hummet, Frick och Lundevall bör vara övre halvan-klass i Allsvenskan.

Ska inte dra för stora växlar av DIFs insats mot Hässleholm, men det ska ändå konstateras att det var två hörnmål som bröt dödläget. Skapade visserligen en del i övrigt också, men med Buya Turay out känns offensiven inte sylvass.

Närmare 5 gånger pengarna är lite för bra för att inte syna - kan faktiskt se boråsarna vinna här.

Speltips: Elfsborg att vinna - odds 4.75 hos LeoVegas, Unibet och 888sport.

0 Kommentarer
Fler inlägg: