RalleArvid

Barcelona Revisited

24 April 2012 - 18:06

När det då är dags att bänka sig för en, förhoppningsvis förstklassig, en och en halvtimmes lång underhållning till fotbollsmatch (som både finns rekad av Chef HolmsAmrish och Mr England bland annat) tänkte jag att det kunde vara intressant att se tillbaka lite i backspegeln. Jag hittade nämligen ett inlägg som jag skrev för nästan exakt ett år sedan då Barcelona hade slagit ut Arsenal ur Champions League (samma turnering som man sedan gick och vann rättvist).

Sedan dess har mycket och ingenting hänt, Barcelona har fått fler och fler fiender som fått upp ögonen för den cynism och det hyckleri man håller sig till, men förmodligen även fler anhängare som en följd av den fina fotboll man spelar. Jag är ärligt talat ganska less på debatten nu och orkar inte ödsla särskilt mycket mer energi på den. Därför klistrar jag istället bara in det inlägg som skrevs för ett år sedan och konstaterar att många fler håller med mig nu än vad fallet var då jag först postade det, då var jag sannerligen tämligen ensam om dessa insikter. Jag tycker att mina tankar speglar ganska väl hur jag fortfarande känner kring ämnet även om jag som sagt är lite trött på det nu, därför lämnar jag det därhän och ser istället fram emot en förhoppningsvis trevlig kväll. Lycka till med era spel och ert supportande!

"…Jag har aldrig hållit Arsenal speciellt kärt och hur mycket jag än högaktar Wengers strukturella och fundamentsbaserade arbete i klubben så kan jag inte förmå att se fler positiva än negativa saker hos honom. Jag gillar inte hur han slog in en dörr och ställde upp en startelva helt utan engelsmän för några år sedan (vilket han nu givetvis inte längre är ensam om). Jag gillar inte hans barnsliga inställning till förluster (vilket han aldrig har varit ensam om). Jag gillar inte hans bristande förmåga att ens hitta en medelmåttig försvarslinje och jag vet inte om jag hatar eller älskar att han är komplett oförmögen att vinna titlar numer.

Ändå stod han där igår, Arsene Wenger i den där långa täckjackerocken och fullkomligt dränkte mig i sympatiska förnimmelser. Vissa spelare med gula tröjor som vanligtvis får mig att rysa av obehag skänkte mig oavbrutet välbehag i allt de företog sig. Arsenal förtjänade givetvis inte att avancera förbi FCB, varken sammantaget eller i någon enskild av de två drabbningarna. Det är också därför det känns lika onödigt som väntat att de tvunget skulle få domaren emot sig.

Messis mål är pornografi för alla som överhuvudtaget sett en fotboll rulla. Barcelona förtjänar i stort sett exakt den mängd hyllningar och superlativ som de erhåller. Problemet är att de inte förtjänar någonting alls på de grunder som de erhåller dessa hyllningar. Det koketterande som har pågått så länge jag kan minnas (sedan spansk fotboll mer frekvent började kablas över hit) får åttaåriga flickor på skolgårdsfotbollsplanen att älska klubben. Det får 67-åriga farbröder i bastun att unisont, lika intensivt som de namedro ppar gamla bekanta, hylla föreningen.

Som ni förstår så handlar absolut ingenting av mitt hysta agg mot katalanerna om deras förmåga att prestera resultat på planen utan om på vilket sätt det presteras och framförallt med vilken hycklande hållning man gör det. Barcelona är definitivt mer än en klubb. Barcelona är ett monster, ett monster förmöget att lura majoriteten av en hel fotbollsvärld men oförmögna att se sig själva i spegeln. För om Xavi, Dani Alves, Iniesta, Valdes och framförallt Guardiola med fritt synfält mot sina egna spegelbilder har intagit den ställning som de gjort så är det lika bra att vi lägger ned här och nu.

När Pinto visslade -på sedvanligt Barca-vis för att uppnå fördelar på planen till varje pris på varje ohederligt vis- så hånade en hel fotbollsvärld Cesar för att han slutade spela och gick miste om ett friläge. När Robin van Persie fortsatte spela och var lika övertänd i straffområdet som han var i mixade zonen efter matchen blev han utvisad.

Fortsätt gärna att älska FC Barcelona, men fortsätt då att älska en precis lika cynisk och själlös förening som de flesta andra föreningar huserandes i världsfotbollen. En förening vars vardag innebär fusk, utnyttjande av system och hänsynslös jakt på att profitera, både på och utanför planen.

Så länge ni inte hävdar motsatsen har jag absolut inga problem med varken klubben eller dess anhängare, tvärtom. Så länge den aktuella hyllningen och tron om någon från himmelen nedstigen och av gud given förening fortlöper så önskar jag både klubben och samtliga dess anhängare all olycka.

Nej, frågan är om jag inte nu ska dra igång ett save på CM 00/01 och värva Pep Guardiola som navet på mitt mittfält. Nej, just det. Det går inte, han är ju dopingavstängd…"

6 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Pettson - 2012-04-26 10:03

väl formulerat och bra nedprintat med DINA EGNA tankar. jag önskar mig 3 sakaer av spanska tometn i år!

1)Real ta hem ligan, så dax så
2)valdes ut, och en målvakt som matchar barcas övriga lag
3)pep ut, har jag gnällt om i 2 år nu och tycker aldrig han bevisat sig vara en riktigt bra coach, snarare spelarna runt omkring honom som gör et(men blir lite suddigt här)

RalleArvid - 2012-04-25 17:56

Stejarp: Jag tycker du greppar det mesta av jag menar: Barca spelar fantastisk fotboll och Barca fuskar precis som alla andra men de själva tillsammans med stora delar av mediakåren verkar ha svårigheter att stå för att så är fallet. Vad gäller ditt utlåtande av avundsjuka förstår däremot inte jag varför det skulle vara relevant i sammanhanget? Jag håller inte på något lag som är konkurrenter till Barcelona och jag har aldrig spelat fotboll som aktiv på någon högre nivå än svenska division 3 så jag har väl ingen anledning att på något sätt vara avundsjuk på Barcelona? Snarare tvärtom, jag älskar att se bra fotboll och när jag ser det spelas är jag överlycklig och inte avundsjuk!?

Cbu: Jag har redan varit i Barcelona, dessutom på en toppmatch när Barcelona låg tvåa i ligan och slogs för ligatiteln i slutskedet av säsongen då man mötte ligatrean på hemmaplan. Det var uppriktigt den i särklass sämsta atmosfären och stämningen jag upplevt på en arena i det högsta seriesystemet i något land. Staden Barcelona var dock fantastisk och den kommer jag nog garanterat återvända till, om än det då inte blir något besök på Camp Nou.

cbu - 2012-04-25 17:29

hahah du är kul du jag tycker du ska ta en resa till barcelona och lära dig vad fotboll handlar om eller sitta kvar under din sten och somna om. Lycka till i livet

stejarp - 2012-04-25 14:13

Allvarligt talat förstår jag inte ditt blogginlägg över huvud taget. Vad är det du vill säga? Att Barca spelar en fantastisk fotboll, ja. Att Barca fuskar och utnyttjar systemet, va? Nej sluta nu. Allvarligt talat. Vad grundar du detta på? Det går ju alltid att plocka ut enskilda händelser och utifrån dessa göra en sanning. Oerhört fult av Pinto att vissla på det sätt han gjorde, ja absolut. Går inte att försvara, men att utifrån den händelse sedan lägga någon som helst skuld på Barca för att domaren visar ut van Persie, känns väl lite väl konspiratoriskt. För varje "feldömd" straff Barca fått kan jag plocka fram två de skulle fått.

Stor framgång skapar alltid avundsjuka! Tyvärr!

hejmike - 2012-04-24 20:52

Det är inte Barcas fel vad domaren gör. Säg inte som tolvåringarna på Facebook, att de köpt UEFA/domarna, för det vore ju något, att äga en hel domarkår..

hibbitt - 2012-04-24 20:40

Äntligen någon på den här sidan som fattat vad fotboll går ut på och hur den ska spelas. En sjuk debatt pågår just nu angående Barcelona och deras fotbollsspelande. Hur kan någon som har det minsta uns av fotbollskunnande tycka att Barcelona spelar tråkig fotboll. Som f.d spelare och tränare så kan jag garantera att alla som sysslar med fotboll vill spela fotboll med ett kontrollerat passningspel. Inte omöjligt att Chelsea kan lyckas med en heroisk försvarinsats till men långa bollar på Bengt brukar inte funka på Camp Nou. Hoppas att fotbollen segrar ännu en gång. "Dacke"

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
00:00  Chicago - Minnesota
Ishockey - NHL - Över 5,5 mål
1.92
02:20  Bears - Vikings
Amfotboll - NFL - Vikings moneyline
2.12
21:00  Frankrike U21 - Spanien U21
Fotboll - Vänskapsmatch - BLGM
1.76

Livestreaming