Rob72

Kvalserien 20130321

21 Mars 2013 - 11:35
Tre omgångar av tio är nu avklarade i kvalserien och det ser väldigt jämnt ut. Mellan ettan Örebro och fjärdeplacerade Västerås skiljer det bara två poäng och med sju omgångar kvar så kan mycket hända. Södertälje och Rögle har börjat svagt men det ska fortfarande delas ut 63 poäng så mycket kan hända. I fjärde omgången möts Leksand och Timrå, Södertälje och Västerås samt Örebro och Rögle. Det blir en intressant match mellan Leksand och Timrå, de står inför denna omgång på samma poäng segraren lär hålla topp-två. För Södertälje känns det nästan som om tåget har gått men om de tar tre poäng mot Västerås och resultaten i övrigt trycker ihop tabellen så har de fortfarande en chans.. Tar de inte poäng mot Örebro så riskerar de att halka för mycket i tabellen för att ta sig upp direkt.

Till matcherna!

Leksand - Timrå (19:00, Tegera Arena, Leksand)


I Tegera Arena möts Leksand och Timrå. Båda lagen har spelat ihop sex poäng på tre matcher och ligger tvåa respektive trea i tabellen. Detta känns som en nyckelmatch denna omgång då det blir en bra värdemätare för båda lagen. Laget som går segrande ur striden tar också ett litet grepp om en av de två åtråvärda elitserieplatserna.

Leksand började bra och slog Södertälje hemma i Dalarna. Den fina insatsen höll i sig i en period mot Örebro och man hade 2-0 inför den andra perioden. Därefter släppte man in fem raka mål och förlorade med 5-2. Rekylen kom omgående och nere i Ängelholm körde man över Rögle och satte fyra mål i Rögle-kassen samtidigt som man höll trissan borta från det egna målet. Formen är fortfarande lite oklar och med all respekt för Örebros insats så undrar jag ändå inte om denna match blir den tuffaste hittills. De ställs mot ett Timrå som har ett klart bättre försvar än det de ställts mot tidigare. Samtidigt så har Timrå inte samma vassa offensiv som Örebro så försvaret kommer troligen inte att ställas inför samma prov som i Behrn Arena i lördags.

Läget i Leksand:
Mark Hurtubis saknades mot Rögle, oklart om han spelar ikväll. I övrigt verkar alla vara tillgängliga.

Leksands sex senaste matcher:
19/03-13 Kvalserien till Elitserien Rögle vs. Leksand 0:4
16/03-13 Kvalserien till Elitserien Örebro vs. Leksand 5:2
14/03-13 Kvalserien till Elitserien Leksand vs. Södertälje 3:1
02/03-13 Hockeyallsvenskan Leksand vs. Malmö 5:2
28/02-13 Hockeyallsvenskan Karlskoga vs. Leksand 5:3
26/02-13 Hockeyallsvenskan Leksand vs. Örebro 1:4

Timrå har vid sidan av Västerås släppt in minst antal mål, fyra stycken på tre matcher. Det imponerar men förvånar inte med tanke på att det bara var fem lag i Elitserien som släppte in färre. Framåt såg det inte lika bra ut, de gjorde färst mål i serien. Tittar man på bortastatistiken så blir det intressant. De gjorde fler mål, släppte in färre och tog fler poäng på bortaplan. Förklaringen är förmodligen så enkel att de spelar ett ganska typiskt bortaspel där de inte bjuder på något men inte heller går framåt lika hårt. Att det blivit fler mål på bortaplan talar emot detta men kan förklaras med att de kontrar effektivt. Här får någon med bättre koll på hur de spelar gärna komma med info.

Läget i Timrå:
Jag har ingen information men har inte hört annat än att alla är tillgängliga.

Timrås sex senaste matcher:
19/03-13 Kvalserien till Elitserien Timrå vs. Södertälje 4:1
16/03-13 Kvalserien till Elitserien Västerås vs. Timrå 2:1 (AP)
14/03-13 Kvalserien till Elitserien Timrå vs. Örebro 3:2 (AP)
05/03-13 Svenska Elitserien Timrå vs. AIK 1:3
02/03-13 Svenska Elitserien MODO vs. Timrå 0:1 (AP)
28/02-13 Svenska Elitserien Timrå vs. Färjestad 4:3

Inbördes möten:
Jag tar bara med de två senaste, de från 2006 och lite för inaktuella.
03/04-12 Kvalserien Timrå vs. Leksand 4-2
17/03-12 Kvalserien Leksand vs. Timrå 2-3 (OT)

Matchen är mycket svårbedömd. Leksands upprekyl borta mot Rögle kan ge en motsatt effekt nu. Hemma i Tegera Arena är de dock normalt sett starka och nu när de har fått vittring på en Elitserieplats blir de nog svårstoppade. Timrå å sin sida är starka på bortaplan och har de tillräckligt med tålamod så kanske de kan lura Leksand på poäng. Intressant är att Timrå slog Leksand båda matcherna i fjolårets kvalserie. Jag tycker att Leksand ska vara favoriter och bedömer matchen till 46-22-32.

Ett spel som kan vara intressant är underspelet, jag bedömer chanserna på under 5.5 till runt 61-39 och under 4.5 till 48-52. Nyckeln till att underspelet sitter är ifall Timrås defensiv är bra nog för att stoppa Leksands offensiv, jag tror den är det.

Södertälje - Västerås (19:00, AXA Sports Center, Södertälje)


Match mellan Södertälje och Västerås. Under säsongen har Södertälje tagit 8 av 12 poäng mot Västerås, frågan är hur stukat deras självförtroende är och om de kan utnyttja detta övertag eller om de tappat tron på vad de egentligen kan. Västerås började kvalserien bra men åkte på en 0-1 förlust mot ett grymt imponerande Örebro. Kan de ladda om och komma igen mot Södertälje i kväll?

Södertälje är givetvis inte nöjda med hur de startat kvalserien. Med noll poäng på tre matcher är det inte helt kört men utgångsläget är tuffast möjliga. Jag läste tidigare idag att snittpoängen för att ta sig till Elitserien de senaste tio åren ligger på 19,45. Eftersom det är 21 poäng kvar att spela om så finns möjligheten kvar. Hemmamatchen mot Rögle var en av deras bästa matcher under säsongen enligt Strömwall och av det jag såg av den så kan jag bara hålla med. Södertälje är riktigt starka på hemmaplan och vann ”hemmaserien” med 66 poäng på 26 matcher, de tog alltså 2,54 poäng per hemmamatch vilket är riktigt bra. I kvällens match saknas nyttige Robert Carlsson och det är frågetecken för Andreas Hjelm och Sebastian Idoff.

Läget i Södertälje:
Robert Carlsson saknas och det är frågetecken för Andreas Hjelm och Sebastian Idoff.
Södertäljes sex senaste matcher:
19/03-13 Kvalserien till Elitserien Timrå vs. Södertälje 4:1
16/03-13 Kvalserien till Elitserien Södertälje vs. Rögle 1:4
14/03-13 Kvalserien till Elitserien Leksand vs. Södertälje 3:1
02/03-13 Hockeyallsvenskan Troja-Ljungby vs. Södertälje 2:4
28/02-13 Hockeyallsvenskan Södertälje vs. Almtuna 4:3 (OT)
26/02-13 Hockeyallsvenskan Malmö vs. Södertälje 1:2 (OT)

Västerås började kvalserien bra genom att ta fem poäng av sex möjliga mot elitserielagen. I tisdags blev de dock nollade hemma mot Örebro. De två första perioderna forecheckade Örebro hårt på Västerås backar och störde uppspelen effektivt. I tredje perioden backade de hem mer och Västerås kunde sätta upp spelet som de ville. Örebroarna försvarade sig dock effektivt och hjälpte en grym Sandberg att hålla nollan.

Läget i Västerås
Marcus Jonsson, Brady Leisenring, Gustav Lindvall (andremålis) och Fredrik Johansson (långtidsskadad) saknas. Kimby är tillbaka och Lasse Johansson står som vanligt.

Västerås sex senaste matcher:
19/03-13 Kvalserien till Elitserien Västerås vs. Örebro 0:1
16/03-13 Kvalserien till Elitserien Västerås vs. Timrå 2:1 (AP)
14/03-13 Kvalserien till Elitserien Rögle vs. Västerås 2:3
02/03-13 Hockeyallsvenskan Karlskrona vs. Västerås 2:4
28/02-13 Hockeyallsvenskan Västerås vs. Örebro 1:2
26/02-13 Hockeyallsvenskan Västerås vs. Asplöven 5:3

Inbördes möten:
31/01-13 Hockeyallsvenskan Västerås vs. Södertälje 4-3
18/12-12 Hockeyallsvenskan Södertälje vs. Västerås 4-3 (AP)
30/10-12 Hockeyallsvenskan Västerås vs. Södertälje 2-4
21/09-12 Hockeyallsvenskan Södertälje vs. Västerås 4-1
13/02-12 Hockeyallsvenskan Södertälje vs. Västerås 1-3
16/12-11 Hockeyallsvenskan Västerås vs. Södertälje 4-0
Återigen en svårbedömd match. Om Södertälje spelar den hockey de är kapabla till så tror jag att Västerås får det svårt. Södertälje har haft stora problem med målskyttet och endast lyckats göra ett mål per match under kvalserien. Nu möter de Västerås som hade Allsvenskans bästa försvarsspel och en av de bästa målvakterna i serien. Västerås har under kvalserien släppt in fyra mål och endast gjort fyra mål. Det luktar med andra ord underspel så det står det härliga till. Tittar man däremot på inbördes möten så har tre av fyra möten denna slutat över 5 mål och den fjärde matchen på exakt fem mål.

Jag avstår helt bedömning i denna match, den känns alldeles för jämn och osäker. Sticker något odds ut så kanske det blir ett impulsspel men magkänslan är att hålla sig borta från denna match.

Örebro - Rögle (19:00, Behrn Arena, Örebro)


Rögle åker upp till Örebro där vissa klackar hävdar att man inte vill bo. De möter ett hemmalag stärkt av en fin seger mot E18-rivalen Västerås.

Örebro har börjat bra och har sju poäng på tre matcher. Mot Västerås i tisdags imponerade de på mig genom sin höga forechecking och sitt täta försvar. Om de orkar ligga lika högt i banan och störa Rögles uppspel så kommer Rögle få problem. Jag har dock inte sett tillräckligt mycket av Örebro på hemmaplan för att veta om de har samma spelidà© som jag såg mot Västerås.

Läget i Örebro:
Jag har i nuläget ingen information om saknade spelare i Örebro. Aulin, Yetman och Robin Olsson är borta säsongen ut.

Örebros sex senaste matcher:
19/03-13 Kvalserien till Elitserien Västerås vs. Örebro 0:1
16/03-13 Kvalserien till Elitserien Örebro vs. Leksand 5:2
14/03-13 Kvalserien till Elitserien Timrå vs. Örebro 3:2 (AP)
13/03-13 Playoff till Kvalserien Djurgården vs. Örebro 3:5
11/03-13 Playoff till Kvalserien Örebro vs. Karlskoga 2:4
09/03-13 Playoff till Kvalserien Oskarshamn vs. Örebro 1:4

Rögle åker upp till Örebro där vissa klackar hävdar att man inte vill bo för att möta ett hemmalag i medvind. De har inte börjat speciellt bra och tog sina tre poäng mot jumbon Södertälje. Även om de vann med 4-1 så var det en jämn match som lika gärna kunde ha slutat 1-1 eller med hemmaseger. Rögles tränare Janne Karlsson vet vad som gick snett mot Leksand: ”Tyvärr hade vi inte tålamodet, speciellt de två första. Målen kommer från situationer som normalt sett inte ska bli någonting. Det handlar lite om tålamod, lite om ödmjukhet, vi tappar i de faserna. Vi gör en riktigt bra andraperiod och så får vi den snytingen med 2.3 sekunder kvar, det var styvt.”. Formen är riktigt dålig med endast en seger, den mot Södertälje, på sex matcher.

Läget i Rögle:
Ingen information annat än att Barta och Fredrik Warg spelat klart för denna säsong.

Rögles sex senaste matcher:
19/03-13 Kvalserien till Elitserien Rögle vs. Leksand 0:4
16/03-13 Kvalserien till Elitserien Södertälje vs. Rögle 1:4
14/03-13 Kvalserien till Elitserien Rögle vs. Västerås 2:3
05/03-13 Svenska Elitserien Rögle vs. Färjestad 1:4
02/03-13 Svenska Elitserien HV71 vs. Rögle 3:1
28/02-13 Svenska Elitserien Rögle vs. Skellefteå 2:3

Inbördes möten:
03/04-12 Kvalserien Örebro vs. Rögle 1-4
17/03-12 Kvalserien Rögle vs. Örebro 5-1
13/02-12 Hockeyallsvenskan Rögle vs. Örebro 3-2
16/12-11 Hockeyallsvenskan Örebro vs. Rögle 5-2
08/11-11 Hockeyallsvenskan Rögle vs. Örebro 0-3
04/10-11 Hockeyallsvenskan Örebro vs. Rögle 3-1

Egentligen är det inte mycket som talar för Rögle i denna match. Deras form är usel med en seger på sex matcher och spelet har inte riktigt fungerat. Alexander Barta, trea i den interna poängligan och lagets bästa tekare, är borta resten av säsongen vilket givetvis är ett stort avbräck.

Örebro visar både form och spel och har klarat sig bra utan poängkungen Aulin. Weinstock och Kalle Olsson har gjort fyra poäng var i kvalserien och är alltid giftiga. Försvaret var lågt och effektivt mot Västerås och jag tror att Rögle får svårt att komma igenom om Örebroarna spelar på samma sätt hemma i Behrn Arena. Av de sex senaste matcherna lagen emellan så har de vunnit två hemmamatcher och en bortamatch var.

Örebro ska vara favoriter men en känsla av att Rögle ändå kan störa smyger sig in. Om Janne Karlsson får ordning på det som inte fungerade mot framför allt Leksand så kan de skrälla. Ska jag försöka mig på en bedömning så landar den på 45-22-33 men ta den med en liten nypa salt.

1 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Rob72 - 2013-03-21 13:26

Efter att ha kollat av oddsen så hittar jag inget som sticker ut. På Betfair spelade jag ändå en liten slant på Timrå till 3,35 (3,23 efter avgift) och även en liten peng på Västerås till 2,80 (2,71 efter avgift).

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
18:00  Tromsö - Vålerengen
Fotboll - Eliteserien - X2
1.70
19:00  Elfsborg - IFK Göteborg
Fotboll - Allsvenskan - Under 2,5 mål
1.96
21:00  Lugo - Huesca
Fotboll - La Liga 2 - 2
2.05

Skador & Avstängningar