Feeling på CocoBeach

20 Februari 2019 - 10:08

Hejsan!

Ja.

Världseliten är som sagt i Mexiko för WGC-tävling.

"B-laget" får nöja sig med att spela om 300 FedEx-poäng på Puerto Rico.

Spelas på Coco Beach.

Förra året fick ställas in på grund av Orkanen Maria.

Det är en bana som är väldigt utsatt för naturens fenomen – men i år ska det inte vara någon ilsken Orkan-styrka på vinden.

Med ett begränsat startfält, sett till kvalité, så finns det chans för många att få en rivstart på karriären.

"Vi" vann med Tony Finau här för några år sedan. Därmed fick han vinnarstatus och är nu en etablerad stjärna på PGA-Touren.

Men det är också chans för äldre gubbar att få fart på slumrande karriärer.

Vad krävs då? Coco Beach är en bana som kan övermannas på många olika sätt. Men en nyckelfaktor är att man kan behärska blåst och en bana som löper precis bredvid havet...

Min val landar på:


Adam Svensson – odds 61.00 Scandibet
Finns mycket att gilla med Adam Svensson den här veckan. Svenskt-klingande namn, men är från Kanada.
Numera bosatt i Florida, så är klart bekväm med underlaget som det spelas på den här veckan. Har redan vunnit på Web.Com-Touren (på Bahamas, så där har vi genast en plusfaktor) och är nu ute efter att etablera sig på PGA-Touren.


Kyoung-Hoon Lee – odds 67.00 bet365
Det är inte alla spelare i det här fältet som kan skryta med någon seger överhuvudtaget, men Kyoung-Hoon Lee står med fyra proffssegrar (på diverse tourer i Asien). Det är såklart en fördel om det börjar hetta till om öronen framåt helgen. Men jag tar framförallt fasta på att han hade slagläge på Puntacana Resort (Dominikansa Republiken) 2017. Hade då ledningen efter 36 hål. Gick ut i delad ledning inför slutvarvet, men halkade till slut ned till en åttondeplats. Men vi vet i alla fall att han inte har något emot att spela ö-golf ute i Karibien.


Josh Teater – odds 101.00 bet365 Vinnare/Plats

Sympatisk och kompetent golfare, som snart ska fylla 40 (många spelare som brukar vinna runt den åldern...Fått rutin och perspektiv). Josh Teater har tidigare i karriären visat upp ett väldigt fint spel, men fått stora delar av de senaste säsongerna förstörda av diverse skador. Har gjort bra resultat på Corales, på Dominikanska Republiken – som har maritim gräns mot Puerto Rico. Josh Teater är angelägen om att få fart på karriären igen och mot detta startfält så ska han inte stå i 100 gånger insatsen!


Tom Lovelady – odds 101.00 bet365 Vinnare/Plats

Som sagt – långtslående Tony Finau vann på den här banan för några år sedan. Tom Lovelady har kanske inte riktigt samma potential, men hans styrka ligger i spelet från Tee. Är riktigt lång och om han inte börjar spraya alltför mycket, så kommer banan ligga öppen. För prick ett år sedan så slutade han på femteplats på Dominikanska Republiken och utöver det så slogs han om segern i Barbasol Championship (mot ett liknande startfält). I mina ögon = solklart överodds! Är bara 25 bast...


***

Jason Gore Ledare efter första rundan – odds 91.00 Unibet Vinnare/Plats
Vi har ofta sett rutinerade rävar i toppen av Leaderboarden under de första dagarna av den här tävlingen.
Jason Gore är uppvuxen med att spela golf i blåsiga förhållanden och den stela ryggen mår nog väldigt bra av lite skön karibisk värme.


Chris Smith Ledare efter första rundan – odds 251.00 bet365 Vinnare/Plats

Hittade en intervju med Chris Smith från 2015, där han pratar om Puerto Rico och Coco Beach:
"–Jag har alltid spelat ganska bra här nere, banan har mycket karaktär – det är också en trevlig promenad, väldigt platt och omgivningen är fantasisk".
För en snart 50-årig gubbe, som inte tävlar så mycket längre, så är det här perfekta förutsättningar.
När Chris Smith väl peggar upp, så är det alltid hundraprocentigt fokus och han har kommit ut starkt på den här banan tidigare.
Spelar samma typ av golf nu, som för 5-6 år sedan. Inget har ändrats när det gäller distans eller precision.
Finfint platsvärde!

0 Kommentarer

Dissar USA-favoriterna

19 Februari 2019 - 11:32

Hejsan!

Genesis Open är över.

Det såg länge bra ut för både Tony Finau och Adam Scott – men de sköt bort sig under en blåsig söndag (där det spelades 36 hål).

Nu har spelarna tagit klubbor och skor över till Donald Trumps favoritland – Mexiko!

Fungerar som ett pit-stop innan East Coast Swing (Florida).

WGC-tävling.

Spelas på Chapultepec, som i scorekortet mäter hela 7345 Yards – men det är långt i från sanningen.
Är uppe på hög höjd över havet och bollen flyger 10-15 % längre än i vanliga fall.

Det är såklart något som spelarna måste anpassa sig till.

Som vanligt när det mixas spelare från PGA-Touren och Europatouren, så tar spelbolagen på sig sina Jänkar-tröjor.

Den här tävlingen har spelats de två senaste åren – båda gångerna har en spelare från USA tagit hem titeln.

Det bidrar såklart till att spelbolagen tar parti för PGA-spelarna, men både 2017 och 2018 så var det spelare från Europatouren som flåsade i nacken...

När man ser till citat angående banan, så är det också många som beskriver Chapultepec som en "gammal klassisk europeisk bana, som lika gärna hade kunnat ligga i Italien eller Spanien".

Jag söker trendbrott och säger "Kom igen, Europa"!

Vi ska också komma ihåg att det är ett väldigt litet startfält – bara 72 spelare som peggar upp.

Sergio Garcia – odds 46,00 LeoVegas
Sergio är nog rätt sugen på att få rubriker av rätt anledning igen (på senare tiden har det mest pratats om att han blev "diskad" från tävlingen i Saudiarabien, för att han "förstörde" banan). Säger själv att han gillar den Chapultepec, för att den har små greener som påminner om hans favoritbanor (Valderrama och Sawgrass). 2017: 12:e plats. 2018: 7:e plats. Ännu bättre nu?

Rafa Cabrera Bello – odds 51,00 bet365

Kommer från bra spel både på Pebble Beach och under Genesis (samma typ av underlag/gräs nu). Flåsade Phil Mickelson i nacken i fjol, var till slut bara ett slag ifrån att få fram ett särspel. Var grym på – och runt – greenerna. Blandar sig i "toppstriden" i år igen?

Matthew Fitzpatrick – odds 91.00 Unibet Vinnare/Plats
Varit med under båda de föregående tävlingarna på den här banan. Gjort det hyfsat, men inte så mycket mer. Är dock för tidigt att döma ut Matt´s chanser att lyckas på Chapultepec. I grund och botten så känns det som en slinga som ska kunna passa hans spel alldeles utmärkt.

Thorbjörn Olesen – odds 101.00 bet365 Vinnare/Plats
Vunnit fem gånger på Europatouren och tuppkammen växte nog i somras när han var med i Ryder Cup-laget som utklassade Team USA. Peggade upp på Chapultepec 2017 och misslyckades totalt. Men alla kan ha en dålig tävling. Jag skulle inte alls bli förvånad om Thorbjörn gör en kanontävling nu i veckan.

Alex Noren – odds 101.00 bet365 Vinnare/Plats
Vunnit tio gånger på Europatouren. Var nära att ta hem sin första PGA-titel i fjol, men förlorade då i ett långt särspel mot världsstjärnan Jason Day. Tas nu på fullaste allvar av både publik och spelare på PGA-Touren. Perfekt att ta sin första seger på en "Europa-liknande bana" i Mexiko. Tresiffrigt, mot ett smalt startfält, är väldigt frestande!

Kiradech Aphibarnrat – 201.00 Unibet Vinnare/Plats
Världsvan spelare – som älskar att mäta sig med de bästa. Har inget problem att spela på exotiska platser och såg ut att stormtrivas på den här banan förra året (tre slag från att greja särspel). Överodds? Utan tvekan.

Shubankar Sharma – odds 226.00 bet365 Vinnare/Plats
Bara 22 bast – men har redan tagit hem två titlar på Europatouren och två titlar på Asian Tour. Har ett väldigt brett register.
Ledde den här tävlingen med två slag inför slutvarvet i fjol, men pressen under söndagen blev lite för stor. Slutade till slut på 9:e plats. Ärligt talat...226 x insatsen? Ja, tack!


0 Kommentarer

Time for Tony!

13 Februari 2019 - 10:58

Hejsan!

Paul Casey snubblade bort sin ledning på ett blött och regnigt Pebble Beach – men vi kunde köpa ut till 85 % vinst redan på lördagen.

Spelarna har nu tagit den korta resan söderut, ner till Pacific Palisades.

Bättre väder? Nej, i alla fall inte de första dagarna. Prognosen pekar återigen på regn och en redan lång Riviera-bana kommer att spelas ännu längre.

Är en slinga som är känd för att gynna "big-hitters" och det är där jag lägger mitt största fokus.

Sedan, en koppling som jag lyckades hitta till slut...Många spelare som lyckats på Boston TPC och Augusta (Masters) har haft en tendens att också trivas på Riviera.

Sedan är det återigen lite "hoppiga" Poa-Annua-greener, vilket gör att gapet mellan bra puttare och mediokra puttare minskar något.

Fyra outright-bet...

Tony Finau – odds 31.00 bet365
Radade upp Topp10-placeringar i fjol, men föll ofta på målsnöret. Är dock en spelare som är kapabel till stordåd och med sin längd från Tee, så har han en edge mot stora delar av fältet. Var Runner-Up här i fjol! Tar ännu ett steg nu?

Adam Scott – 36.00 bet365
Här vet ni nog redan vad jag ska skriva. Orkar inte tjata vidare. Adam Scott är en av Tourens bästa ballstrikers, men ser ofta vilsen ut på greenerna. Men, som sagt, på Poa Annua-greener, så ökar slumpfaktorn och Adam Scott har vunnit den här banan tidigare (Nissan Open, 2005). Ingen slump. Slutade på andraplats 2016. Har också vunnit på Augusta National...

Louis Oosthuizen – odds 51.00 Unibet
Inte lyckats så bra på Riviera tidigare, men ska annars vara en bana som bör passa "Shrek". Har topplaceringar både på TPC Boston och Augusta. I nuvarande form så kan man inte blunda...Kommer till spel med följande placeringar i ryggen: 3 (Nedbank Challenge), 1 (South African Open), 7 (Alfred Dunhill), 4 Abu Dhabi Championship. Såklart medveten om att dessa tävlingar spelats utanför USA, men till 51 x pengarna så tar jag gärna risken (chansen).

Kevin Na – odds 126.00 Unibet Vinnare/Plats
Tvingats stå över flera tävlingar på sistone, på grund av ett brutet lillfinger – men nu ska allt vara frid och fröjd.
Knappast känd för att vara någon "slugger" från Tee, men har ofta varit långt framme på driver-betonade banor...
Sjätteplats på TPC Boston för två år sedan. Om han gillar Riviera? Senaste två årens placeringar: 4–2.
Jag lyssnade nyligen på en kort intervju med Kevin, där han själv säger att han slår "bollen bättre och längre än någonsin" och att det egentligen bara handlar om att "hitta trygghet på greenerna" för att bli en vinnare på PGA-Touren igen.

***
Två drag från: Ledare efter första rundan...

Kevin Tway – odds 101.00 bet365 Vinnare/Plats
Tog sin första PGA-titel i höstas – i Kalifornien. Slår långt och träffar mycket greener. Med lite överprestation/tur på greenerna så har han alla möjligheter att hänga med i toppen över 18 hål torsdagsgolf.

Vaughn Taylor – odds 176.00 Unibet Vinnare/Plats
Brukar vara bra den här tiden på året. Missade kvalgränsen på Pebble Beach senast, men var nyligen uppe och bråkade om topplaceringar i Desert Classic (Kalifornien). Slutade på sjundeplats. Aldrig fått till det över fyra dagar på Riviera, men har ett flertal 68-varv. Har sedan tidigare gjort bra resultat på TPC Boston och 2007 så slutade han på tiondeplats på ett regnsjukt Augusta National. Det är i västra USA, och under den här tiden på året, som Vaughn Taylor har spelat in sina bästa pris-checkar.

***


0 Kommentarer

Ny vinnare i Australien

12 Februari 2019 - 10:57

Hejsan!

Kul att ni var flera som var med och jobbade in David Law (221.00) i söndags!

Också extra glad för David Law´s skulle. Ödmjuk och fin kille – trevligt att det var med just honom vi kunde landa Jackpot.

Men nu går vi vidare och ska försöka hitta en lösning på ISPS Handa World Super6 Perth.

Kort uppdatering för er som glömt bort vad som gäller.

Det går en kvalgräns efter 36 hål (slagspel). Fortsätter med en runda till (slagspel), men efter 54 hål så förvandlas tävlingen till matchspel och det blir "mano e mano".

Hur stor fördel är det då att ligga i topp efter 54 hål? Ingen alls, om du frågar fjolårsvinnaren Kiradech Aphibarnrat.
Han tog sig in till "slutspelet" med en av de sista platserna och avgjorde sedan många av sina matcher med minsta möjliga marginal.

Rent krasst så är det dock så att Topp8 slipper första rundan i matchspelet, så visst är det en liten fördel.

Spelplats? Lake Karrinyup CC. En av de bästa banorna i Australien. Träd som ramar in fairway, men det brukar ändå kunna blåsa en hel del och väldigt kuperad fairway. Det gäller att veta var man ska missa...

Att reda ut slagtävlingen från matchspelet blir nästan bara spekulativt i skrivande stund, så jag spelar mina fem picks under båda marknaderna (med halverad insats).


Grant Forrest
Vinnare – odds 81.00 bet365
54 hål Vinnare – odds 81.00 bet365

Kan dra inspiration från kompisen David Law´s seger förra veckan och det finns mycket att gilla med Grant Forrest.
Säger själv att han är "helt orädd och redo att vinna på Europatouren". Har topplaceringar i sitt CV, så kan backa upp "snacket". En av Skottlands mest lovande spelare och har varit det under flera år.

Steven Jeffress – odds 151.00 Unibet Vinnare/Plats
Rutinerad snubbe från Australien (kan den här banan riktigt bra). Missade kvalgränsen i fjol, men gick långt i slutspelet under 2017, där han till slut åkte ut med minsta möjliga marginal mot stjärnspelaren Louis Oosthuizen. Varit med länge och är knappast någon som stressar upp sig i ett matchspel.

Nick Cullen
Vinnare – odds 101.00 bet365 Vinnare/Plats
54 hål Vinnare – odds 81.00 bet365

Inledde med 66–67 förra veckan. Var snudd på felfri, men kunde inte hålla ihop spelet över helgen. På hemmaplan kan Nick Cullen aldrig räknas bort. Denna tävling, med detta format, har spelats två år i rad, på samma bana – och han har varit framme i slutspel båda gångerna. Det finns bättre spelare i fältet, men oddsen på Nick C är solklart i överkant.

Scott Gregory Ledare efter första rundan – odds 251.00 Unibet Vinnare/Plats

Visade bra "skalle" under kvalfinalen i November, men har inlett säsongen med fyra raka missade kvalgränser.
Spelmässigt så ser det ändå helt okej ut. Det är dålig puttning som har satt käppar i hjulet. Haft svårt att spela konsekvent över fyra dagar. Dock haft en tendens att inleda bra. Startade med en 68:a förra veckan (där han hade bra greenträff-procent).

Tom Murray
Vinnare – odds 151.00 bet365
54 hål Vinnare – odds 176.00 bet365 Vinnare/Plats

Snart måste turen vända för Tom Murray. Var bara ett fåtal poäng ifrån att säkra sitt ET-kort i fjol.
Tvingades till kvalfinalen. Inledde där med 66–70 och låg riktigt bra till. Men blev "diskad". Hade helt korrekt fyllt i 70 slag i sitt scorekort under andra dagen, men det fanns två fel...Hade fyllt i ett slag för mycket på ett hål, och ett slag för lite på ett annat.
Finns inga gråzoner. Det var bara packa och åka därifrån. Tog sig till semifinal 2017, under ett liknande format, i Andalucia Costa del Sol matchplay.

1 Kommentarer

Bryter trenden!

6 Februari 2019 - 09:29

Hejsan!

PGA-Touren.

Kommer vattnas i munnen på oss Golf-älskare...

Dags för AT&T Pebble Beach Pro-Am...

Huvudbanan Pebble Beach behöver ju inte någon närmare presentation...

Spelarna kommer också pegga upp på Spyglass (spelas mer innanför trädridåer) och generösa Monterey (där det oftast blir lägst scorer).

Det finns några nycklar att leta efter...

Par4-resultat.
Träffa greener (väldigt små).
Trivas vid kusten.
Gilla att spela i Kalifornien.

Det är ofta en Jänkare har lyft titeln, men den trenden försöker jag spräcka.

Min val landar på:

Adam Scott – odds 34.00 Unibet
Slagmässigt och strategimässigt så är Adam Scott ren världsklass. Det som stoppat den sympatiske Adelaide-pojken är medioker puttning. Han verkar ha prövat det mesta. Ska nu ut på Poa Annua-greener och det är där han trivs som allra bäst.
Hade nytt puttgrepp under Farmers Insurance och tjänade då över 3,5 slag på greenerna mot övriga fältet.

Paul Casey – odds 34.00 bet365
Brukar inte spela den här tävlingen, men ställde upp i fjol och verkade stormtrivas. Var överlägsen i spelet från Tee till Green.
Bara svag puttningen som hindrade honom från en ännu bättre placering (slutade på åttondeplats). Som sagt, jag är inte inne på att "Jänkar-trenden" kan brytas det här året och då kan det vara bra att hålla högkapable PC i handen.

Rafa Cabrera Bello – odds 51.00 Scandibet
I förhållande till hans kapacitet, så vinner RCB alldeles för sällan. Många har antytt att han har lite för svagt psyke.
Kanske det. Men slumpfaktorn är stor i golf och det är många gånger som han haft extremt små marginaler emot sig.
Har Meloneras som hemmabana, så att spela i kraftig kustvind är inget som ska kunna spöka.
Landade på 26:e plats i fjol. Inte så mycket att skriva hem om, men precis som med Paul Casey – var grym i spelet Tee till Green. Lite vassare puttning och det kan smälla till. Det skadar ju inte heller att han har Pebble Beach som "sin favoritbana i hela världen".

Patrick Rodgers – odds 176.00 Unibet 6 Platser
Missat tre raka kvalgränser under det nya året, men Driver-starke Patrick Rodgers kommer snart studsa tillbaka.
Han var delad femma efter 54 spelade hål under AT&T Pro-Am i fjol och har haft en stark trend att nå bra placeringar på banor med Poa-Annua-greener.

Roberto Castro – odds 201.00 bet365 5 Platser

Har varit lite hit-and-miss under den här tävlingen. Det är märkligt nog ofta rundan på Monterey som satt käppar i hjulet, men knäckte kanske koden 2016 då han gick -4 på MPCC. Det året landade han till slut på en finfin åttondeplats (trots bekymmer under finalvarvet). Är ofta rak och har ett bra Par4-facit. Storskrällar som Ted Potter Jr och Vaughan Taylor har vunnit här de senaste åren...Kan det vara Robertos tur nu?

***

0 Kommentarer
Fler inlägg: