Europatipset Tips Söndag 29/5

Publicerad på 27 Maj 2022 - 15:06

Tipsexperten

Tipsexperten

27 Maj 2022 - 15:06

Det ska spelas ett helt gäng av minst sagt betydelsefulla matcher denna söndag. På Europatipset ska vi bland annat titta till kval mot Serie A, Eredivisie, Ligue 1 och inte minst Premier League. Playoff-finalen på Wembley är alltid en häftig batalj. I övrigt är det ligamatcher från Sverige och Norge som gäller där det främst är fokus på Allsvenskan. Mycket värde finns att tälja och visst går vi för 13 rätt!

Spelstopp: 14:59



1. Degerfors - Malmö FF 2

Degerfors föll tillbaka i gamla hjulspår mot Varberg där Whiteman gav bort två mål till västkustlaget. 1-2 i nacken var en tuff smäll efter två raka segrar dessförinnan och här väntar säsongens kanske svåraste hemmamatch när Malmö FF kommer på besök. Skåningarna missgynnas av kort vila i benen efter torsdagens cupfinal och taskig allsvensk form, men det råder samtidigt enorm klasskillnad mellan aktörerna. MFF gjorde totalt 8-0 på Degen i fjol och ska såklart hållas klart högst även denna gång. Tvåan är ett spikförslag även fast streckningen ser ut att rusa lite väl mycket.

2. Djurgården - Varberg X

Djurgården har sett väldigt starka ut hemma på Tele2 Arena under våren. Endast ett poängtapp finns noterat här och det var mot Helsingborg. En match som slutade 2-2 men som Blåränderna lika gärna kunde ha vunnit med tre-fyra bollar. Självförtroendet lär dock inte vara på topp hos DIF som endast har vunnit en av sina fyra senaste. Närmast kommer de från en 0-1-torsk borta mot Kalmar efter ett väldigt sent avgörande. Varberg besegrade Degerfors trots att Matthews åkt ut tidigt i den första halvleken och Jocke Persson har en förmåga att alltid få ut det mesta av sitt lag. Här får de såklart slå ur underläge, men streckningen på ettan har ballat ur. Över 80 procent är inte rimligt på hemmasegern och då ska det garderas, helst med alla tecken.

3. Helsingborg - AIK 2

Blott fem poäng på tio matcher räckte för att glassbägaren skulle rinna över för ledningen i Helsingborg. Jörgen Lennartsson fick kliva åt sidan efter brakförlusten mot Värnamo och tillfällig bas är istället Mattias Lindström. Den gamla högeryttern ärver en skadedrabbad trupp utan självförtroende och avstängda Tsouka, men hemma mot AIK slipper skåningarna spela under press. Gnaget behöver däremot bättra på sin horribla skörd på resande tass där blott en viktoria på fyra försök inte luktar SM-guld. Ett Helsingborg i spillror är på förhand en lämplig uppgift, men när tvåan ser ut att dra iväg över 70 procent är det läge att dra öronen åt sig. Åtminstone krysset ska finnas med bredvid.

4. IFK Norrköping - Elfsborg 2

Fartfylld och böljande historia att vänta från Östergötland där Rikard Norling och Jimmy Thelin ska mäta hjärnor. Den förstnämndas Norrköping kom från en period med fyra raka segrar till matchen mot Hammarby, men när motståndet jackades upp svarade Peking för en svag insats. Värdarna har till synes en bit kvar innan de är att räkna med i toppstriden och den hårt streckade ettan är inte mycket att hurra över. Elfsborg har tagit för få poäng sett till vad de presterat, men höga på ångorna efter segern i El Västico ska boråsarna kunna bjuda upp till dans även på Platinumcars Arena. Pekings ibland naiva framtoning straffas av gästernas sylvassa omställningar. Tvåan chansspikas till fin procent!

5. Värnamo - Hammarby X

Sakta men säkert börjar Värnamo växa in i den allsvenska kostymen. Säsongens hittills bästa insats kom i 4-1-segern mot Helsingborg där Hellbergs gäng var överlägsna sina opponenter under stora delar av matchen. Kan de komma upp i samma nivå mot ett sargat Hammarby är mycket vunnet. Bajen kommer till Finnvedsvallen med slitna ben efter torsdagens cupfinal och trivs normalt inte särskilt bra på gräs. Trots det blir tvåan favoriserad av svenska folket vilket gör att garderingstvång råder i Småland. Måla tvärs över och jobba in vänstersidan!

6. Örebro - Brommapojkarna 2

Efter en tuff start på säsongen har Örebro hittat formen och ståtar med tio inspelade poäng på sina fyra senaste matcher. Det ska dock sägas att närkingarna hade marginalerna på sin sida när AFC Eskilstuna betvingades med 1-0 för några dagar sedan. Vincent Thill satte dit matchens enda mål då och är en intressant spelare. På det stora hela är dock Örebro ganska överskattade och här blir de ruggigt hårt streckade. Brommapojkarna ligger bara två pinnar bakom i tabellen och har ett stabilt lagbygge. De rödsvarta från huvudstaden ska definitivt inte vara chanslösa här. Jättevärde på tvåan gör att det är en tänkbar chansspik.

7. Huddersfield - Nottingham 2

Det har varit en lång vandring för både Huddersfield och Nottingham, men nu står aktörerna bara en strid från en plats i Premier League. The Terriers, som de blåvita kallas, har stundtals charmat tv-tittarna med en snabb och passningsorienterad fotboll, men det ska också sägas att Corberáns mannar överpresterat de underliggande siffrorna under säsongens gång. Nottingham besitter en högre högstanivå och har framför allt klart vassare spets i de offensiva leden. Johnson, Davis och Zinckernagel bidrar till detta och kommer trion upp i ansenlig nivå är detta Nottinghams playoff-final att förlora. Tvåan gillas så den till grad att hammaren plockas fram.

8. St. Etienne - Auxerre 2

Kvalet mot Ligue 1 är en helt öppen historia. Första matchen spelades i torsdags och slutade 1-1 efter att Auxerre kvitterat med fem minuter kvar att spela. Gaetan Perrin satte dit det viktiga målet som gör detta helt öppet. Annars är det främst Perrins namne, Gaetan Charbonnier, som ska göra det framåt. St. Etienne är en klassisk fransk klubb som är rejält på dekis. Säsongen har varit usel och Sainté har bara vunnit en av sina tolv senaste tävlingsmatcher. Med sådana underlag går det inte att backa ettan som streckas upp till månen. X2 klickas i.

9. ADO Den Haag - Excelsior 2

I Nederländerna har tipparna helt fått fnatt och streckar upp ADO Den Haag som enorma favoriter i returmötet av playoff-finalen mot Eredivisie. Visst är det knapp fördel Den Haag efter Steijns 1-1-mål på övertid i första mötet, men det var en helt jämn tillställning. Excelsior har en riktig matchvinnare i sina led i form av 21-årige Thijs Dallinga som nätade 32 gånger på 37 seriematcher. Han hölls i strama tyglar i första mötet, men målkungen behöver inte mycket yta för att avgöra detta. Så som streckningen ser ut är tvåan en given utgång, men räcker plånboken till föredras ändå helgarderingen.

10. Pisa - Monza X

Monza såg ut att koppla ett rejält grepp om playoff-finalen mot Serie A efter att Danny Mota och Christian Gytkjaer satt dit varsin balja för några dagar sedan. I den 93:e minuten reducerade dock Berra och därmed är det helt öppet inför returen. Pisa förlorade bara en hemmamatch på hela grundserien, men kryssade då åtta gånger på 19 matcher. För Monza räcker det med oavgjort och vi lär få se ett lite försiktigare bortalag som slår vakt om den ledning de går in i matchen med. Målsnålt är ingen vågad gissning och då är krysset en tänkbar spik. På större system bör det dock garderas med tvåan då Monza är ett något bättre lag i grunden.

11. Tromsö - Lilleström 1

Lilleström har gjort det utmärkt i uppstarten av den norska ligan och står på 23 poäng efter nio omgångar. Närmast kommer LSK från en skön derbyseger över Vålerenga där svensken Tom Pettersson öppnade målskyttet. Han har varit vital i de gulsvartas framgångar under våren. Nu ställs dock Tom och hans lagkamrater inför ett tufft test 160 mil norrut. Tromsö ligger som bekant högt upp i Norge och brukar därför ha rejäl fördel av hemmaplan mot reströtta motståndare. Truppen är också duglig och här har spelbolagen och tipparna utsett olika favoriter. Värdet på ettan ser då ut att bli utmärkt och spiken är då ett faktum.

12. Vålerenga - Rosenborg 1

Rosenborg är fjärran från vad de en gång var och i torsdags var de nära att torska hemma mot Haugesund. De vitsvarta hämtade dock in 1-3 till 3-3 och fick åtminstone en pinne från den hemmamatchen. Stefano Vecchi var som vanligt duktig och noterades för både mål och assist. Förutom den före detta Sirius-liraren ser truppen svag ut. Vålerenga torskade derbyt mot Lilleström och det var inte mycket att säga om det nederlaget. Kjartansson började då på bänken och nu bör islänningen ta plats på topp från start. Enga har ännu inte förlorat hemma i ligan detta år och de lär inte börja torska nu. Börja med ettan.

13. Falkenberg - GAIS 1

Falkenberg och GAIS fick båda ta hissen ner från Superettan i fjol och börjar om i Ettan Södra. Där har Makrillarna från Göteborg fått en riktigt fin start med 22 inspelade poäng efter nio omgångar. De har dock torskat borta mot Ängelholm och nu ställs de grönsvarta på tufft prov. Falkenberg inledde uselt, men har hämtat sig något och har spelat in sju pinnar på de tre senaste omgångarna. Hemma på den halländska myllan har Falken tagit tio poäng på fyra matcher och bara släppt in två mål. GAIS blir övervärderade här och då är det 1X som ska plitas ned.

Kupongens kassaskåp

Malmö FF

Malmö FF har visat skakig allsvensk form mot slutet, men det går samtidigt inte att komma ifrån den enorma klasskillnad som råder på Stora Valla. Tvåan är en stadig spik på en lurig kupong.

Varningens finger!

Excelsior

Med Thijs Dallinga på planen går motståndarna aldrig säkra. Excelsior vann bortamötet mot Den Haag i ligaspelet och kan mycket väl lösa uppflyttning. Den lågt streckade tvåan är ett måstetecken att ta med.



144 rader
1. Degerfors - Malmö FF 2
2. Djurgården - Varberg 1x2
3. Helsingborg - AIK x2
4. Norrköping - Elfsborg 2
5. Värnamo - Hammarby 1x2
6. Örebro - Brommapojkarna 2
7. Huddersfield - Nottingham 2
8. St. Etienne - Auxerre x2
9. Den Haag - Excelsior x2
10. Pisa - Monza x
11. Tromsö - Lilleström 1
12. Vålerenga - Rosenborg 1
13. Falkenberg - GAIS 1x

864 rader
1. Degerfors - Malmö FF 2
2. Djurgården - Varberg 1x2
3. Helsingborg - AIK x2
4. Norrköping - Elfsborg 2
5. Värnamo - Hammarby 1x2
6. Örebro - Brommapojkarna 2
7. Huddersfield - Nottingham 2
8. St. Etienne - Auxerre x2
9. Den Haag - Excelsior 1x2
10. Pisa - Monza x2
11. Tromsö - Lilleström 1
12. Vålerenga - Rosenborg 1x
13. Falkenberg - GAIS 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto