Powerplay Tips Onsdag 28/9

Publicerad på 28 Sep 2022 - 08:26

Tipsexperten

Tipsexperten

28 Sep 2022 - 08:26

Dags för Hockeyallsvenskans andra runda där sex matcher ryms på onsdagens Powerplay. Djurgården siktar på att bygga vidare på premiärsegern men kommer inte att få det lätt, samtidigt som den stora utmanaren Björklöven är på jakt efter sin första seger. Avslutande två matcher hittar vi i tyska DEL. Häng med!

Spelstopp: 18:591. Björklöven - Vita Hästen 1

Det är sannolikt två ordentligt revanschsugna lag som drabbar samman i Winpos Arena. För Björklövens del var 1-2-torsken i förlängningen mot Karlskoga utan tvekan en missräkning. Viktor Stråhles mannar hade ett litet spelmässigt övertag utan att kunna konvertera det till mål. Detsamma får sägas om Vita Hästen, som i 0-3-förlusten mot Mora föll på eget grepp. Siktet i offensiv zon var inte inställt och skärpan i försvarsspelet uteblev. Att Victor Öhman utgick med befarad hjärnskakning är ett stort tapp för östgötarna, som åtminstone kan glädja sig åt att prestigeförvärvet Tanner McMaster är redo för sin debut. Ettan streckas väl hårt och gästerna är inte att underskatta, då är helgardering och skrälljobb vägen att vandra.

2. Djurgården - Kristianstad X

Stjärnspäckade Djurgården fick en pangstart på sin allsvenska sejour med 3-0 redan i första perioden. Västerås kämpade sig sedan tillbaka in i matchen, utan att få med sig något från Hovet. Liss, Norman, Brodin och Krüger noterades samtliga i poängprotokollet direkt och kvartettens betydelse i jakten på uppflyttning kan inte överskattas. Kristianstad gjorde en oerhört stark säsong i fjol men har tappat många tongivande spelare. Flera av ersättarna presenterade sig dock direkt i debuten när Almtuna fick se sig överkörda (4-0), och tränare Mikael Gath har tveklöst något spännande på gång ånyo. Till rådande streck är X2 av högsta prioritet, med det sagt så föredras hela spannet.

3. MODO - Almtuna 1

Pannan veckades nog betänkligt på MODO-coachen Mattias Karlin i båset när 2-0 blev till 2-4 på 20 minuter hemma mot AIK. Trots att ångermanlänningarna sedan kämpade sig tillbaka in i matchen blev det förlust i straffläggningen och en futtig poäng på kontot. NHL-meriterade keeperförvärvet Kristers Gudlevskis hade inte någon rolig afton och tvingades dessutom utgå med krampkänning. Någon rolig afton hade gissningsvis ingen i Almtunas trupp heller, när det bottentippade Uppsalalaget gjorde en slät figur i Kristianstad. Värdarna från Örnsköldsvik får gälla som tydliga favoriter här, men den lågt streckade tvåan är ett fint komplement när det finns fortsatta frågetecken kring hemmalagets försvarsspel.

4. Östersund - AIK 2

Östersund tog en något överraskande tvåa i premiären mot Södertälje. Nyckelfigurer i segern var storspelade Isak Mantler i kassen och nye Sebastian Fakt (Karlskoga) som stod för såväl mål som assist. In i förstafemman har Sam Miletic och Guillaume Leclerc kommit, som varit starka poängmaskiner tidigare men är oprövade i svenska sammanhang. AIK visade på stark lagmoral när MODO besegrades efter straffar. Rutinerade Gynge nätade omgående i sin comeback för stockholmarna och Carolina-draftade talangen Zion Nybeck ackompanjerade honom i målprotokollet. AIK är klart bättre på pappret och jag anammar tydlig högerfattning.

5. Mora - BIK Karlskoga 1

Det var ett högeffektivt Mora som straffade en oorganiserad Hästen-defensiv flera gånger om. Även om 3-0 inte speglade matchbilden särskilt bra lär Johan Hedberg vara tillfreds med lagets uppträdande, att offensiva navet Daniel Ljunggren noterades för assist och att nye burväktaren Kari Piiroinen fick hålla tätt. Karlskoga tog en meriterande seger i en tajt föreställning mot “Löven”, där omutlige norrmannen Lars Volden spelade en nyckelroll. Årets version av det värmländska laget ser emellertid svagare ut än på länge, mycket på grund av Henrik Björklunds exit. Värdemässigt fina ettan inleder, med tvåan som primär följeslagare.

6. Västervik - Södertälje 2

Västervik må vara nederlagstippade men fick med sig två välförtjänta pinnar från premiären. Lagets sju bästa poängplockare från fjolåret har gått förlorade vilket såklart skapar enorma utmaningar för sportchef, tillika huvudtränare, Martin Gudmundsson. Nye Marcus Vela från Hersey Bears i AHL har åtminstone spottat in mål under försäsongen och avgjorde senast. Södertälje gick på pumpen mot Östersund och förra säsongens flopplag är nu en aning pressade att vinna. Viktor Liljegren låg bakom det mesta framåt och kan tänkte förstacentern Cole Cassels kliva in i handlingarna har de gula en mycket slagkraftig offensiv. X2 torde räcka för grön bock.

7. Adler Mannheim - Straubing 1

En dyster svit fick sitt slut när vanligtvis stabila Adler Mannheim, efter tre inledande förluster, tog en övertygande vinst mot svaga Bietigheim (4-2). Höga krav finns på både Örebro-bekantingen Borna Rendulic och herrar som Plachta samt Loibl men ännu har trion inte riktigt levererat. Straubing stod för ett rejält magplask när Fischtown Pinguins kammade hem hela poängpotten. Lagets många transatlanter är vassa framåt men inte superintresserade av att freda den egna kassen alla gånger. Ettan är väldigt trolig och kan med gott samvete singlas.

8. Schwenninger - Kölner Haie 2

Från att ha klarat kontraktet med nöd och näppe har Schwenninger nu startat DEL-säsongen förtroendeingivande. Fjolårskuggarna Ken André Olimb och tvillingarna Spink finns kvar i nyanställde Harold Kleis lagbygge. Kölner Haie skuggar värdarna i tabellen men har tveklöst fördel när det kommer till spets. Med erfarne Andreas Thuresson som huvudsaklig playmaker har Louis-Marc Aubry, en av lagets många kanadicker, snittat ett mål per match. Bortalaget från västra Tyskland får utgångstipset men garderas med fördel upp med krysset.

Kupongens kassaskåp

AIK

Den inledande viktorian mot MODO lovar mer för “Gnaget”, där en stark comeback orkestrerades av lagets många nyförvärv. Här tyder mycket på att stockholmarna plockar ner Östersund på jorden igen efter nykomlingens succéartade debut i Hockeyallsvenskan.

Varningens finger!

Björklöven

Trots tydlig dominans kunde “Löven” inte få hål på Karlskoga och föll sedan på övertid. Här blir Umeålaget återigen stora favoriter när ett revanschsuget Vita Hästen gästar björkarnas stad. Skrällvarning i norr!144 rader
1. Björklöven - Vita Hästen 1x2
2. Djurgården - Kristianstad 1x2
3. MODO - Almtuna 12
4. Östersund - AIK 2
5. Mora - BIK Karlskoga 12
6. Västervik - Södertälje x2
7. Adler Mannheim - Straubing 1
8. Schwenninger - Kölner Haie x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100


Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Vill du vara med i gemenskapen? Logga in eller registrera dig gratis!

Skapa konto