Powerplay Tips Onsdag 5/10

Publicerad på 4 Okt 2022 - 14:53

Tipsexperten

Tipsexperten

4 Okt 2022 - 14:53

Onsdagens Powerplay är till hälften fyllt med spännande drabbningar i Hockeyallsvenskan. Topptippade Björklöven har inte fått det att lossna i inledningen, och pressen är enorm när Almtuna gästar Winpos Arena. Tre matcher från CHL:s femte runda fyller på och ett ovisst möte i Hockeyettan avslutar kupongen. Vi tar sikte mot åtta gröna bockar!

Spelstopp: 18:591. Mora - AIK 1

Mora pressade ett starkt Kristianstad in i det sista, men fick måljubla vid två tillfällen trots 47 skott och förlorade med uddamålet. Hårt jobbande Albin Grewe återfanns ånyo i målprotokollet där, men den klarast lysande stjärnan var skicklige Johannes Johannessen med dubbla assist. AIK hämtade sig från stjärnsmällen i Jämtland och var hypereffektiva samtidigt som Niklas Lundström spikade igen fullständigt, när Löven besegrades övertygande med 4-0. Trots denna skalp håller jag hemmalaget snäppet högre, i synnerhet i Smidjegrav Arena. Därav ses ettan som en tänkbar spik om den stannar under 50 procent.

2. Södertälje - Vita Hästen 1

Två trögstartade gäng drabbar samman i Scaniarinken, där Södertälje inte på något sätt behöver skämmas för prestationen i 1-4-förlusten mot blytunga Djurgården. Dessförinnan togs den första och hittills enda trean relativt komfortabelt mot Västervik (3-1). Vita Hästen har enorma problem på försvars- och målvaktssidan. Senast mot MODO knappade Norrköpingslaget nästan in ett tremålsunderläge men föll på målsnöret. Debuterande burväktaren Tobias Sandberg hade en tyngre afton och byttes ut redan i den andra perioden, men bör inte lastas för mycket efter att ha fått undermålig assistans. Här är risken överhängande att “Pållarna” straffas igen och jag nöjer mig med 1X.

3. Tingsryd - BIK Karlskoga X

Den trista sviten var tänkt att vända senast för Tingsryd när smålänningarna åkte till Uppsala för att möta tippade bottenkonkurrenten Almtuna. Det slutade i 1-5-fiasko och en ny pannvecksfördjupning hos coach Fredrik Glader, som sannerligen måste trolla med knäna för att få med sig någonting här. BIK Karlskoga spåddes falla tillbaka något på grund av spelartapp men har inlett lovande. Erkänt skickliga backen Henrik Larsson levererar macka på macka och senast var det Skellefteåfostrade Albin Eriksson som kapitaliserade på dessa två gånger om. Övertron på värmlänningarna är emellertid påtaglig här och när en tajt batalj är att vänta i Dackehallen föredras hela spannet.

4. Björklöven - Almtuna 1

Björklövens tränare Viktor Stråhle var inte nöjd med vare sig laget eller sig själv efter förlusten mot AIK. Dominans i skottstatistiken betyder mycket lite när spelet är trögt och oinspirerat. Efter den svaga inledningen är kraven är stora på Umeålaget inför onsdagens match mot Almtuna, som på pappret ska vara en munsbit. Uppsalalaget tog en välkommen viktoria mot Tingsryd och letten Georgs Golovkovs har klivit fram som regissör i offensiv zon. Bakom honom ser det alltjämt tunt ut men Robert Kimby är helt klart en spännande tränare som definitivt kan rädda skeppet undan nedflyttning. När “Löven” inte kommit upp i nivå känns helgardering och skrälljobb som vägen att vandra.

5. Eisbären Berlin - Mountfield 2

Grupp G i Champions Hockey League har blivit ett trehästrace efter att Grenoble sågats av. Just nu är det fördel Frölunda och Mountfield, men Eisbären Berlin har tveklöst som ambition att utmana. I DEL går det ordentligt knackigt för de inhemska fjolårsmästarna, som är spetsiga men inte förmått vara nog solida bakåt. Tjeckiska Mountfield besitter ett betydligt mer anonymt truppbygge och dras med en del skadeproblem. Laget från Hradec Králové har heller ingen gryende form men har bevisat sin styrka i dubbla tajta fajter mot Frölunda. Spelvärdet uppenbarar sig i högerled och då framstår X2 som en ypperlig lösning.

6. Slovan Bratislava - Rapperswil 2

Med fyra matcher spelade är vissa av grupperna i CHL redan avgjorda. Däribland finns grupp C, där München och Tappara gjort avståndet ner till trean Rapperswil och fyran Slovan Bratislava ointagligt. Schweizarna har pressat båda de avancerande lagen till övertid och parkerar dessutom på en andraplats i NLA. Åldermannen Roman Cervenka gör poäng på löpande band och vid hans sida har Emil Djuse stått för en fin säsongsstart. Värdarna leder svaga slovakiska Extraliga och hade i normalfall inte haft mycket att hämta här. På pappret överlägsna “Lakers” har emellertid full fokus på ligaspelet och roterar sannolikt här, då känns krysset som ett sunt komplement till utgångstvåan.

7. Salzburg - Fribourg 2

I den kvalitetsmässigt blandade alpligan ICEHL har Salzburg varit en av de stora giganterna det senaste decenniet, något som ytterligare befästes med den kassaskåpssäkra titeln i fjol. Årets upplaga ser blekare ut och har i upptakten anförts av bland annat Frölunda- och Brynäsbekantingen Ched Genoway. Fribourg är knappast någon ångvält i den schweiziska ligan men blixtrar till, som i 9-1-förnedringen av Kloten. De svartvita har NHL-kvalitet i Janne Kuokkanen och en beprövad poängplockare i trotjänaren tillika landslagsmannen Killian Mottet. Bortaseger här säkrar vidare spel och klasskillnaden är tydlig. Tvåan lämnas allena!

8. Lindlöven - Skövde 1

Dubbla övertidsvinster blev facit för dessa lag i öppningsomgången av Hockeyettan Västra. Lindlöven tog en rejäl skalp när en av seriens huvudfavoriter, HC Dalen, tillryggalades. I Lindesbergslaget återfinns Arizonadraftade Filip Barklund, med knappa 30 SHL-matcher på meritlistan, och av premiären att döma kan den AIK-fostrade ynglingen ha fått en nytändning. Skövde lyckades konvertera en lovande försäsong till seger, men motståndarna Borlänge hör kanske inte till seriens bästa lag. Nyförvärven Laframboise och Smedberg gick att hitta i målprotokollet per omgående och kan mycket väl ge västgötarna den udd som saknats. Ettan inleder med tvåan som primär följeslagare.

Kupongens kassaskåp

Fribourg

 Det är rejäl kvalitetsskillnad på NLA och ICEHL, vilket också blir tydligt vid jämförelse av lagets trupper. Fribourg lär vara sugna på att säkra avancemanget med en match kvar att spela för att kunna rotera, och jag tror på tydlig bortaseger i Eisarena Salzburg.

Varningens finger!

Tingsryd

Trots diametralt skilda starter för Tingsryd och Karlskoga är det inte på kartan att räkna hem någon bortaseger här. Värmlänningar ser ut att bli ordentligt överbetrodda och motståndarna är ordentligt revanschsugna efter debaclet senast.144 rader
1. Mora - AIK 1
2. Södertälje - Vita Hästen 1x
3. Tingsryd - Karlskoga 1x2
4. Björklöven - Almtuna 1x2
5. Eisbären - Mountfield x2
6. Sl.Bratislava - Rapperswil x2
7. Salzburg - Fribourg 2
8. Lindlöven - Skövde 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Vill du vara med i gemenskapen? Logga in eller registrera dig gratis!

Skapa konto