holms

Nu gasar vi, Sverige!

10 Juli 2013 - 09:15
EM-premiär i ett soldränkt Göteborg mot Danmark i kväll. Det kan bli något i hästväg det. Jag är helt inställd på en klang och jubelföreställning direkt vilket jag alltid jublar över. För er som följt den här bloggen genom alla år vet att jag är en idrottspatriot ut i fingerspetsarna. Under OS har jag aldrig haft några problem att ställa klockan mitt i natten för att se Susanne Gunnarsson paddla kanot eller se Erik Lind i skuggan av Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson försöka överträffa sig själv. Jag älskar när svenska landslag, oavsett sport, är ute och vevar. Vad det än gäller.
Sedan kan jag tycka att vissa sporter är mindre värda än andra. Människor som åker skidor på längden kan inte ha samma attityd som människor som åker utför.
Kenenisa Bekele, världsrekordhållare på 10.000 meter, han har ju inte direkt samma star quality som Usain Bolt, om vi säger så.
Hur som helst. När svenskar är ute och vevar internationellt i vad det än gäller. Då sitter man så klart klistrad. Och ett EM på hemmaplan i fotboll är i synnerhet ännu mer intressant.

Men! Utöver det sportsliga så kan jag ändå inte vara helt tillfreds med hur snacket går i våra svenska dagstidningar. Visst, det är yrkesmän som har allra lägst förtroende i HELA landet i vad de sysslar med, så man ska väl inte ha för stora förhoppningar. Aftonbladet t.ex ligger på jumboplats med Sverigedemokraterna i förtroende hos svenska folket, vilket säger en hel del. Men ändå. Det finns ju gränser.
Det skulle kunna räcka med att för dessa tidningar köra på med vassa reportage, intervjuer, motståndarkoll etc etc innan och under mästerskapet för att det skulle vara top notch. Att vi läsare skulle vara nöjda.
Men det stannar inte där. Krönikörerna MÅSTE blanda in sina korkade åsikter och genast skaffa sig en gigantisk vallgrav mellan sig själva och läsarna.

Först ut var Robert Laul för några månader sedan, med en rubbe som löd ungefär "Hejar du inte på damerna i EM - håll käften"
Han menade mellan raderna att all kritik skulle lämnas ute för att det inte hörde hemma i Sverige 2013.
Jag vill nog påstå att människor som inte ser någon glädje alls i detta mästerskap har all rätt i världen att håna det. OCH spelarna. För vad de kan och inte kan uträtta på planen.
Äsch, så gör man väl inte? Okej. Då vill jag att du kliver tillbaka i tiden och läser vad fotbollskrönikörerna skriver om hockey-vm. Dessa hån är inte att leka med. Tycka vad man vill om det.

Någon herre vid namn Tomas Pettersson på Expressen hade en lång raljerande krönika över en läsarfråga för ett par dagar sedan. Expressen frågade rakt ut: Hur tror du att det går för Sverige i EM?
Expressen fick fel svar. De flesta trodde inte på samma succà© som vad både jag och Tomas Pettersson tror på. Han blev galen. Målade ut alla felsägare som idioter och som inte var värda mer än vatten. För att de hatade svenska damlandslaget. Trots att frågan inte alls var ställd på det viset.

Och så det mest uttjatade. "MAN KAN INTE JÄMFÖRA HERR OCH DAMFOTBOLL".
Krönikörer, spelare och ledare. Alla har de inför det här mästerskapet dundrat ut budskapet för att få de inskränkta människorna att inför matcher säga "Äh, vadå, varför ska jag se den där skiten när jag lika gärna kan kliva ned och titta på AIK:s P16, dom är ju bättre".
Ett lika idiotiskt som klassiskt uttalande. Det går inte att jämföra. Ska inte jämföras. Thats it. Alla är rörande överens.
Eller. Vänta nu. Är alla verkligen rörande överens huruvida man inte ska jämföra dam och herrfotboll?
Döm av min förvåning när jag igår läste en krönika signerad Johanna Rimers i Expressen där hon KRÄVDE exakts samma ersättning vid ett damguld som ett herrguld. Jag fick först lägga ifrån mig datorn. Ta en klunk iskallt vatten - och läsa raderna igen. Du kan själv göra det här.
I ena sekunden så är det dödsstraff på att jämföra dam och herrfotboll. Men bara tills det kommer till den ekonomiska biten. Då ska det minsann vara detsamma. Man tar sig för pannan för den idiotin.
Det fungerar ju som så. Att damerna redan lever på pengar som inbringas från herrarna. Att då splitta det 50-50, det skulle handla om ren kommunism. Och det är inget vi ska syssla med i Sverige 2013.

Eller. Förresten. Vad dum jag är. Den stora ledaren är ju superkommunist. Jag brukar själv bli kallad för borgarsvin av mina meningsmotståndare, så jag kan med gott samvete under det här mästerskapet kalla den svenska förbundskaptenen för kommunistsvinet.
Men, det gäller att hålla i sär det här. Pia Sundhage får ha precis vilken ideologi hon vill. Jag skiter i vilket. Men, att som förespråkare för kommunismen, att i ett reportage i söndagens expressen stå under en gigantisk flagga bestående av hammaren och skäran och spela musik. Det stinker en del om du i samma sekund representerar ett landslag. I Sverige. Kan jag tycka. Absolut inte skäl för att sparka eller så. Men att en diskussion bör finnas. Och det är just det som stör mig något så jävla enormt, Att den diskussionen inte finns. Den är HELT sopad under mattan. Och det är så jävla fegt av den svenska journalistkåren att det måste sakna motstycke.
Patrick Ekwall har tagit upp det. Men han är också den ende. Övriga svenska journalister älskar denna förbundskapten som varje dag omfamnar kommunismens vidriga massmordsideologi. Så klart för att medparten av de själva gör exakt samma sak. Vilket så klart blir rätt problematiskt ur ett demokratisyfte.

Men, som sagt. Vi tar det igen.
Aftonbladet näst sist.
Sverigedemokraterna sist.
Det är en fin duo som kan ligga där nere och sprattla tillsammans.


Hur som helst. Jag älskar att detta mästerskap är igång. Lär inte missa många minuter gällande några matcher alls. Och att det spelas i Sverige gör det ännu hetare.
Men att jag också tar det för vad det är. Ett gruppspel som helt saknar spänning då tre av fyra lag ur två av de grupperna går vidare, t.ex. Det är inte alls som ett herrmästerskap och det vet vi. Kan inte och ska inte jämföras. Men man kommer ändå sitta som klistrad inför varje match med samma nervositet. För det är ändå vårt land som spelar.
Sedan för att påminna. En Usain Bolt har alltid något högre status än någon som innehar ett världsrekord på 10.000 meter. Och troligtvis inte samma siffror på bankboken heller.

Jag rekade det redan igår kväll. Sverige Asian -1. Insatsen tillbaka om vi "bara" skulle lösa det här med ett mål. Såg Sverige mot England. Såg jäkligt bra ut. Vi har en vass offensiv medan Danmarks kanske sämsta lagdel är deras backlinje. Det borde väl under 90 minuter visa sig, kan jag tycka.

  Speltips Odds

,


Klicka här för att spela Sverige till över dubbla degen

Och nu gasar vi, tjejer!

/2-0


3 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
Jonas O. - 2013-07-10 17:33

Rygg. Hoppas du sätter nionde raka!

mr_england - 2013-07-10 12:18

Välkommen till socialistiska Sverige. Ett land där egoismen gäller och massor av människor som bidrar väldigt lite vill ha del av andras pengar... Allt ska vara lika oavsett insats. Stalin hade varit stolt.

Anderzzon - 2013-07-10 10:21

Alltid lika gött å läsa dina tankar på morgonkvisten!

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
20:00  Iran - Spanien
Fotboll - VM - Under 9,5 skott
1.92
20:00  Iran - Spanien
Fotbolls-VM - VM 2018 - Under 2,5 mål
2.11
21:43  Lopp 10: Sobel Conway
Trav - Jägersro - Plats
2.05
07:30  Ledare efter första rundan
Golf - Europatouren - Stephan Jaeger
81.00
12:00  Ebden - Kohlschreiber
Tennis - ATP Halle - Kohlschreiber
1.60
17:00  Frankrike - Peru
Fotboll - Fotbolls-VM - 2 asian hcp +1,5
1.62
20:00  Argentina - Kroatien
Fotbolls-VM - VM - Arg ö13,5 skott
1.90
14:00  Brasilien - Costa Rica
Fotboll - VM 2018 - 1 vinna och hålla nollan
1.66
17:00  Nigeria - Island
Fotbolls-VM - VM 2018 - Under 0,5 mål 1:a hl
2.40
20:00  Serbien - Schweiz
Fotbolls-VM - VM 2018 - BLGM Nej
1.80
20:00  Colombia - Polen
Fotboll - VM - Över 2,5 mål
2.06

Skador & Avstängningar