holms

En himmelsk spelonsdag

4 December 2013 - 10:13
Är det ingen som ser den stora elefanten i rummet när den svenska skolan nu debatteras?
Det är ju rätt komiskt när ledande politiker nu försöker kasta skit på varandra från höger till vänster.
Den största bidragande orsaken till en sämre skola är den invandringen vi nu har till Sverige. Vill du hävda motsatsen så lyssnar jag mer än gärna.

Och det är också helt naturligt. I slutet av 80-talet/början på 90-talet när vi också hade en stor invandring hit så kom det folk från utbildade länder. Iran/Irak/forna Jugoslavien. Barn som i grunden hade en bra skolgång med sig i ryggen och "enkelt" kunde komma in i den svenska utbildningen.
Så ser det inte ut i dag. Långt i från.
Det är ju rätt enkelt att se till sig själv. Tänk om jag var tvungen att fly till ... låt oss säga Portugal. 11-12 år gammal och med oerhört lite vettig skolgång i ryggen. Hur i helvete skulle jag då kunna lösa ett godkänt skolresultat med krav som i grad med de inhemska invånarna? Det krävs så klart något extraordinärt av mig som elev. Och något som nästan är omöjligt att kräva.

Det vi i Sverige har gjort är att sannolikt att räddat en massa liv - och för det har vi fått offrat de svenska förträffliga skolresultaten.
Det vore rätt enkelt för samtliga politiker att påpeka det. Men då gäller det att se den där smygande elefanten.

Sedan har friskolereformen gjort sitt att studiemotiverande flytt skolorna som de tyckt drabbats av stök och elever de själva och deras föräldrar inte tycker håller måttet. Vilket jag tycker de har all rätt i världen att göra. Eftersom att de själva inte har bett om utvecklingen.
På de bästa skolorna hamnar de bästa eleverna och de bästa lärarna. En självklar utveckling med de politiska beslut som tagits.

Missförstå mig inte. Jag skyller inte på en enda invandrare (bara i Sverige man måste påpeka sådant).
Vem hade inte tagit chansen att fly till det här landet om chansen dök upp? Det är självklart.
Men som jag skrev ovan. Om man själv hade flytt till ett främmande land som tidig tonåring med bristfällig skolgång i ryggen, hur skulle man då löst skolan? Säkert gjort sitt bästa, men hur långt hade det räckt?
Vi får acceptera att vårt godhjärtade handlande tär på skolan. Rädda liv vs. bra skolresultat.

Har du en annan analys så lyssnar jag mer än gärna. Bespara mig bara en massa politiska floskler, tack.

******

Det där ovan blev så klart längre än vad det från början var tänkt. Det blir lätt så när jag spårar i väg.
Trist att det skedde nu när vi dagen till ära har en fullsmetad PL-omgång att sätta tänderna i. Så skulle vi ha det varannan onsdag, kan jag tycka.

Arsenal - Hull
Liverpool - Norwich
Man United - Everton
Stoke - Cardiff
Southampton - Aston Villa
Sunderland - Chelsea
Swansea - Newcastle
W Bromwich - Man City
Fulham - Tottenham


Kul. För det är ju inte varje dag det sker med så många matcher i världens bästa liga samtidigt.
Att det är utspritt över helgen är naturligtvis mer än självklart. Så många matcher ska kunna visas exklusivt på tv. Polletterna måste in.
Därför jag uppskattar dessa dagar allra mest. När det brinner samtidigt på tio olika spelplatser.
Lägg till att vi har ett par elitseriematcher, hockeyallsvenskan och franska ligan vevandes samtidigt så förstår du hur vilken briljant speldag vi har framför oss.

Se till att skaffa en ny exklusiv bonus innan spelen läggs. Spana in vilken som saknas:

1500 KR STARTBONUS HOS bet365 - KLICKA HÄR!
1000 kr startbonus online + 500 kr riskfritt spel i mobilen

1000 KR STARTBONUS HOS Nordicbet - KLICKA HÄR!
1000 kr startbonus online + 500 kr riskfritt spel online. NYHET!!

1000 KR STARTBONUS HOS William Hill - KLICKA HÄR!
1000 kr startbonus online

*****

PSG lär vara spelat till från alla håll och kanter i dag med tanke på vilka pjäser hemmalaget saknar.
Den kan man slötitta på medan Fulham v Spurs rullar på tv:n.

21:00 | FOTBOLL
Evian Thonon Gaillard v PSG

KLICKA HÄR FÖR ATT SE OCH LIVESPELA PÅ MATCHEN


7 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
sjudubbel - 2013-12-05 13:13

Håller med dig här, Holms. Men debattklimatet i Sverige är ju inte direkt så fritt så att media och politiker vågar spekulera kring alla orsaker. Migrationspolitiken är givetvis inte den enda orsaken, men en av de allra största. Och visst är det ganska märkligt att den inte ens får nämnas utan att diverse beskyllningar och personangrepp ska börja hagla.

holms - 2013-12-05 08:55

Finns så klart flera anledningar. Får säkert inte plats på fingrarna på ena handen. Men som jag skrev så anser jag, mer flera, att invandringen är den som tär mest på skolan. Allt annat vore ju faktiskt ytterst märkligt.
Rosengårdsskolan havererade ju knappast för att det fanns för många etniska svenskar där. Trots en in i helvete massa satsade pengar på just den skolan.
Lyssna på lärare i Katrineholm, Växjö, Borlänge. Det talas hela tiden om "enorma utmaningar" med alla nyanlända som knappt har någon skolgång alls i ryggen.
Sedan säger jag inte alls att vi gör fel. Men att den inte skulle äta enorma resurser i skolan, det vore att blunda för mycket.

Sedan allt det här andra du nämner, det är förstås åt helvete. Men en helt annan diskussion kan jag tycka då Sverige som land tar in mer skatt än någonsin, trots skattelättnader. Då måste det handla om prioriteringar.
Som sagt, vart tar pengarna vägen om vi inte kan ha en fungerande skola med detta skattetryck vi har?

Vaio - 2013-12-05 07:04

Jag kan väl säga såhär Holm. Om man kallas in till sin chef och uppmanas att inte kopiera papper i onödan och se om man kan låna läromedel på biblioteket istället för att köpa in dem då är det en ganska tydlig signal om vart pengarna går

Fritt skolval och kommunalisering i samband med mindre resurser är orsaken. Invandring är precis som allt annat en easy väg att skylla bort det för att slippa erkänna att man själv har gjort fel

Vaio - 2013-12-05 06:59

Okey. Då är jag helt med på att du har bakgrund nog att man kan respektera din åsikt.

Men faktum kvarstår. Oavsett blockpolitik eller parti så har dem alla lekt och fjantat runt med skolan i 20 år nu. Små experiment för att nischa sig och sina partier och det är bevisat att skolan får klart mindre resurser nu än tidigare. Även om skatterna är relativt höga spelar ju inte det någon roll eftersom de uppenbarligen inte prioriteras till skolan

H43 - 2013-12-04 23:00

"Då får nog diskussionen i stället handla om var alla skattepengar tar vägen"

Leksands If ?

holms - 2013-12-04 22:51

Jo. I sex år har jag jobbat på skola. Tre år i Nora och tre år i Lindesberg. Och orden från mig här ovan bygger naturligtvis även på kolleger som är kvar där. Vissa väljer att se det som du, men de allra flesta jag fortfarande har kontakt med ser sanningen i vitögat.
Sedan satsar det enormt på skolan. Att skylla på skattesänkningar blir nästan genant. Ska vi inte med världens nu nästan högsta skatter inte kunna ha en fungerande skola? Då får nog diskussionen i stället handla om var alla skattepengar tar vägen.

Vaio - 2013-12-04 20:51

Spännande att du drar den slutsatsen. Har du stor insikt i skolan? Jobbat där? Verksam inom politiken där?

Jag jobbar inom skolan och har gjort ett bra tag. Jag och alla jag arbetar med ser mer ett samband med att mindre och mindre pengar satsas på skolan. Lärartätheten är mycket mindre är 80/90-tal. Lönerna har stått stilla, vilket resulterat i att duktiga pedagoger väljer andra yrken. Mindre tid i skolan läggs på undervisning och mer på att skriva dokument om vad man faktiskt tänker göra, större klasser, mindre specialpedagoger..... Det är bara att surfa in på lärarförbundets hemsida så länkar de till många forskningsrapporter som stödjer det här.

Att komma som 11/12-åring och försöka lära sig ett nytt språk är inte så hemskt som framställs. Det är först när man passerar 15-16 års ålder som det blir svårt, vilket också är bevisat i forskning. Visst har nyanlända en effekt på resultatet men jag tror absolut inte att den är i närheten av att vara den största. Tvärtom ganska långt ner på listan.


Sänkta skatter medför att kommuner har mindre pengar att röra sig med. Var dras de här pengarna in då? skola...äldrevård....

Respekterar att alla har en åsikt men alltför många människor i det här landet är plötsligt experter på skolväsendet och hur det fungerar trots att de flesta inte satt sin fot på högstadiet sedan de gick där själva.

Jag är ingen expert men jag pratar om någonting som jag arbetar i och spenderar mitt yrkesliv i så jag känner att jag har ganska bra fog för att bedöma situationen

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
14:55  Global Withdrawl - Cat Chevy
Trav - Solvalla - H2H 1
1.70
15:00  Malmö FF - Dalkurd
Fotboll - Allsvenskan - 1 asian hcp -1,5
2.00
15:00  Kalmar FF - Hammarby
Fotboll - Allsvenskan - Över 2,5 mål
1.83
17:30  Elfsborg - Trelleborg
Fotboll - Allsvenskan - 1
1.80
17:30  Sirius - Djurgården
Fotboll - Allsvenskan - 2
1.76
17:30  Vasalund - Lidingö
Fotboll - Division 2 norra Svealand - 1/1 HT/FT
2.20
20:30  Cadiz - Tenerife
Fotboll - La Liga 2 - 1
1.75
12:00  Cilic - Duchworth
Tennis - Franska Öppna - Cil hcp -9,5 games
1.71

Skador & Avstängningar