holms

Onsdagskrönika

5 Mars 2014 - 09:08
Är det känsligt att prata om det här? Har faktiskt läst lite överallt att det ska vara just det.
Personligen har jag inga bekymmer alls att skriva att jag kräks över den här bilden.
Inga bekymmer överhuvudtaget.Abeba Aregawi med en svensk flagga. Jublandes över något jävla guld någonstans.
Jag kräks. Jag kräks över länder som med blixten skyndar på medborgarskap bara för att det ska kunna gynna ett förbund gällande internationella medaljer.
Vi är själva inte sena att fördöma andra länder som sysslar med denna "doping", och då ska vi ta mig fan syna oss själva i spegeln varje gång det sker här också.

När det handlar om landslagsidrott och framgångar på den internationella scenen så vill i alla fall jag jubla över den svenska modellen. På det sättet VI (Sverige) fostrat fram talanger som på något sätt slaktar konkurrenter från övriga världen.
En Patrik Sjöberg som hoppat i regn och rusk på någon nedsliten friidrottsarena i Göteborg medan Viljo Nousiainen runkat sig till kramp i bakgrunden, en Björn Borg som sluggat sig lam med forehands mot en garagedörr, en Klas Ingesson som stångat sig blodig som grabb i Ödeshögs IF, en Charlotte Kalla med sina norrländska ådror i mörka skidspår etc etc etc.
Jag tror de allra flesta förstår vad jag menar. DET är vad det handlar om när det gäller landslagsidrott.
Människor som är födda i ett land. Eller åtminstone fått sin idrottsutbuldning i landet.
När en sådan idrottare skördar framgångar internationellt, då kan vi vara stolta. Då kan vi säga att vi är någonting. DÅ har SVERIGE tagit fram en stjärna som står sig internationellt.

När Abeba Aregawi snabbt som blixten helt plötsligt blev svensk, och svensk massmedia hyllar hennes VM-guld som "vårt", då kräks jag. Rakt ut.
Hon kritade på för Sverige som redan världens överlägset bäste 1500-meters löpare. Egentligen helt utan konkurrens. Sverige har inte ett jävla skit med hennes framgångar att göra. Alltså precis lika lite som Österrike, Moldavien eller Peru har med hennes framgångar att göra.
Däremot har vi blivit utnyttjade. Och det rejält.
Jag skrev om det här redan förra året, för den som minns.
Efter det svenska medborgarskapet så skrev hon sig med blixten i Etiopen. Att skatten där är nästan obefintlig är ingen större konspirationsteori för den flytten.
Hennes svenska klubb, vackra fina Hammarby, som pröjsar henne stora belopp årligen och hade hoppats på henne som affischnamn kunde bara se på när bluffen blev värre och värre.
Hon tog emot sitt svenska pass (efter ett påhittat äktenskap) vilket gjorde att hon mycket enklare kunde röra sig fritt i världen, utan att på ett enda jävla vis visa varken Sverige eller Hammarby det minsta av uppskattning.
Svensk media älskade givetvis det här. Vi hade ju genom denna kvinna skeppat in ett friidrottsguld. Och dessutom på det nya fina viset.

Hur kan man hylla detta som svenskt?
Om Rafael Nadal i morgon träffar en svensk tjej, gifter sig på stört, ansöker om svenskt medborgarskap och skeppar in en massa Grand Slam-segrar, skulle vi jubla som om det vore svenska framgångar?
Om Ole Einar Björndalen skulle få en snilleblixt och flytta hit, bli svensk medborgare (vilket skulle gå fort), skulle vi då (Sverige) gapa om att Sverige minsann hade världens bäste skidskytt?
Skulle vi skratta oss glada om Messi, Ronaldo och Kyle Walker mosade in var sitt svensk medborgarskap och tog oss till fotbolls-EM 2016?
Nej. För det är inte på riktigt. Det är en jävla bluff. En lika jävla stor bluff som om Muamer Tankovic helt plötsligt börjat spelat fotboll för något Tintin-land långt bort.
Sådant här gör mig galen. På riktigt.

Visst. Folk får nya nationaliteter i dessa tider. Man att som idrottsnation ens låtsas jubla och ta åt sig äran över dessa personers prestationer? Men skjut mig för helvete.
1996 satt en hel nation och jublade åt en färdig produkt i Ludmila Enqvist som sprang något jävla lopp och vann. En hel nation utom en klok 16-åring från Nora som ville krypa ur sin egen kropp när landet Sverige gick bananas över något så jävla ickesvenskt som det bara kunde vara.
Och då ska det ändå sägas att Ludmila Enqvist gjorde mera för svensk friidrott på en halv dag än vad denna parasit till Abeba Aregawi någonsin kommer att göra.

*****

Det har hänt förr. Att texter jag från början tänkt skulle stannat vid ett par meningar spårat ur teckenmässigt, och den ovan är ett bra exempel. Förlåt för det. Men när jag går i spinn och blir förbannad så finns det sällan något stopp.
Sverige spelar fotboll i kväll. Med en startelva där det inte finns några jävla bluffar som fått sin grundutbildning utanför landets gränser. Vilket är viktigt. Jag ser hellre att vi missar 30 mästerskap i rad med våra spelare än att vinna 30 VM-guld med köpta spelare.
För den som vill se övriga matcher den här kvällen så är det bara att klicka sig vidare. Det är ett härligt smörgåsbord att sätta tänderna i.

16:45 | FOTBOLL
Bulgarien v Vitryssland
17:00 | FOTBOLL
Stabaek v Hamarkameratene
18:00 | FOTBOLL
Grekland v Sydkorea
18:00 | FOTBOLL
Montenegro v Ghana
18:00 | FOTBOLL
Sydafrika v Brasilien
18:00 | FOTBOLL
Ungern v Finland
18:30 | FOTBOLL
Bosnien och Hercegovina v Egypten
18:30 | FOTBOLL
Israel v Slovakien
18:30 | FOTBOLL
Tjeckien v Norge
19:00 | FOTBOLL
Colombia v Tunisien
19:00 | FOTBOLL
Makedonien v Lettland
19:00 | FOTBOLL
Valerenga v Lillestrom
19:00 | FOTBOLL
Rumänien v Argentina
20:30 | FOTBOLL
Austria v Uruguay
20:30 | FOTBOLL
Schweiz v Kroatien
20:45 | FOTBOLL
Irland v Serbien
20:45 | FOTBOLL
Polen v Skottland
19:45 | FOTBOLL
Wales v Island
21:45 | FOTBOLL
Portugal v Kamerun
22:00 | FOTBOLL
Spanien v Italien

KLICKA HÄR FÖR ATT SE OCH LIVESPELA PÅ SAMTLIGA MATCHER


10 Kommentarer
Kommentarer
För att kommentera måste du vara inloggad.
SuneMjeek - 2014-03-06 12:15

Jag håller inte med överhuvudtaget i något av dina påståenden alls.
Jag har aldrig förstått att folk tar äran åt att råka vara födda i samma landsända som Björn Borg och göra hans Wimbledonsegrar till sina egna.

Jag bryr mig lika lite om att Aregawi kallar sig svensk som att Linda Algotsson som tog OS-silver förra året gör det.
Det är mycket intressantare att se de atleter som sysslar med idrotter jag faktiskt är intresserad av, oavsett vilken landsända de råkar vara födda.

Varför uppröra sig om var Aregawi bor? Är det lika upprörande att alla andra svenska friidrottare bor i Monaco, ishockeyspelarna och golfarna i Nordamerika etc, etc... eller kan det vara så enkelt att de bor där förutsättningarna för dem att utöva sin favoritsport är bäst?

Mr Orange - 2014-03-06 00:52

Ja det är nåt fel med den bilden

HullaOMG - 2014-03-05 19:26

Det var ju tur för Holm att hon inte fick Bragdguldet. Det hade blivit att köra buss hela natten.

rillow - 2014-03-05 14:13

Tobias Holm !!!, detta är precis därför man kikar in och läser lite smått & gott här på sidan..
Rakt från hjärtat och lite svenskt jävla sunt förnuft, mycket bra.

Dock måste jag få flika in att - Dagens bästa speltips - håller snudd på omvänd nivå från din krönika..
Vem "pickar" dessa ?

HullaOMG - 2014-03-05 13:40

Håller också med till 100%. Apropå Ludmila Engqvist; ingen som hört ett enda nytt om henne efter hennes härliga bobsatsning som gick överstyr?

stejarp - 2014-03-05 13:32

Inte alltid jag delar dina åsikter, men här håller jag med till 100%. Varenda bokstav var sann! Aldrig har väl ordet patetiskt varit mer sant.

Mackan12 - 2014-03-05 11:02

Funderar på om hon är begåvninssvag (någon agent som tokblåser henne) eller om hon själv är kusligt smart...

Niksan - 2014-03-05 10:56

Världsklass på den krönikan. Exakt samma känsla här.

Kribbe - 2014-03-05 09:36

Håller med dig till 100% gällande Aregawi.

Däremot lite mer tveksam till om Tankovic skulle välja att representera Bosnien (?). Han är förvisso uppvuxen i Sverige och allt så, men att han skulle representera sina föräldrars hemland och representera den uppfostran han fått hemifrån hade väl ändå inte varit någon paradox. På samma sätt kan vi jämför med överskattade John Guidetti som fått en förhållandevis liten fotbollsfostran i Sverige (Snarare i Kenya och senare England). Hans svenskhet går dock inte att ifrågasätta, även om han inte skattat en krona i Sverige.

Eller är det annorlunda?

Jonas O. - 2014-03-05 09:15

Bästa du skrivit någonsin.

Stackars Bajen.

Bettingbonusar

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+

Senaste Bloggar

Erbjudanden & Kampanjer

Regler & villkor tillämpas för startbonusar. Spela ansvarsfullt. 18+
  Rekatochklart Speltips Odds
11:00  Bedene - Cuevas
Tennis - Franska Öppna - Bedene
2.20
15:00  Malmö FF - Dalkurd
Fotboll - Allsvenskan - 1 asian hcp -1,5
2.00
17:30  Elfsborg - Trelleborg
Fotboll - Allsvenskan - 1
1.80
17:30  Sirius - Djurgården
Fotboll - Allsvenskan - 2
1.76
17:30  Vasalund - Lidingö
Fotboll - Division 2 norra Svealand - 1/1 HT/FT
2.20

Skador & Avstängningar