Powerplay Tips Fredag 12/5

Publicerad på 11 Maj 2023 - 16:22

MrHockey

MrHockey

11 Maj 2023 - 16:22

Hockey-VM hamnar i blickfånget på fredagens Powerplay. Sex bataljer hämtas från mästerskapet i Tammerfors och Riga, tre av dessa spelas under lördagen. Schweiz och Danmark är två favoriter att hålla i handen medan vi hoppas på en ny lettisk premiärknall mot Kanada. Två intressanta och kluriga NHL-matcher ska även synas. Häng med!

Spelstopp: 19:19

1. Sverige - Tyskland 1
Tyskland överraskade vid förra årets VM och slutade tvåa i Helsingfors-gruppen, för att sedan få respass i kvarten mot Tjeckien. Nya förbundskapten, Harold Kreis, har en hel del att leva upp till efter Toni Söderholms framgångsrika tid som chefstränare för de så kallade Örnbärarna. Detroit-backen Mortis Seider kommer att dra ett enormt lass i defensiven och i JJ Peterka (Buffalo) samt Nico Sturm (San Jose) har Kreis två skarpa målskyttar till sitt förfogande. Lyckas Patrik Nemeth, Rasmus Sandin och övriga svenske backar stänga ned dessa är mycket vunnet. Bredden talar såklart för Tre Kronor, men det är inte fel att kasta in ett potentiellt rensarkryss i mixen. 1X!

2. Lettland - Kanada X
Kanada skickar naturligtvis ett starkt lag till den lettiska huvudstaden, även om de riktiga toppnamnen saknas. Tyler Toffoli hade en strålande säsong i ett underpresterande Calgary och kommer att bära C:t jämte lönnlövet på den kanadensiska tröjan. Dennes lagkamrat i Flames, MacKenzie Weegar, är en offensiv back som väntas få mycket istid av André Tourigny. Lettland håller alltjämt tummar och tår för att Teddy Blueger ansluter till VM om Vegas åker ur Stanley Cup-slutspelet. I premiären mönstrar värdnationen ett lag utan NHL-spelare men de vinröda ska likväl inte underskattas med sin fanatiska publik i ryggen, framförallt inte i en premiär på stor rink. På med hela bältet och jobba in 1X!

3. Toronto - Florida 1
Toronto lyckades undvika en så kallad sweep i den andra slutspelsrundan efter vinsten i FLA Live Arena under natten mot torsdagen. Lönnlövens toppforwards har fått utstå mycket kritik i denna serie, men när det gällde som mest klev William Nylander och Mitch Marner fram och levererade varsitt mål i 2-1-segern. Kan fixstjärnan Auston Matthews ta rygg på duon och faktiskt leva upp till sin stora lönecheck? Joseph Woll gav ett stabilt intryck mellan stolparna i Samsonovs frånvaro och räddade 24 av 25 skott. Det fysiska spelet har tagit över alltmer och känslan är att vi får bevittna ännu en tight och målsnål tillställning mellan två lag med många trötta kroppar. Ettan öppnar och kompletteras tidigt av krysset.

4. Vegas - Edmonton 1
Efter den mediokra insatsen i match 3 (1-5) kom inte helt oväntat Edmonton ut som ett helt nytt lag i den fjärde ronden. Kedjan med jättarna Nick Bjugstad och Klim Kostin i fronten satte tonen per omgående med deras fysiska spel. Duon låg även bakom ledningsmålet. Bouchard och Ekholm fyllde därefter på med tvåan och trean innan den första perioden var slut. Ryan Nugent-Hopkins sköt 4-0 i andra perioden, sitt första mål i slutspelet, medan Connor McDavid bistod med två passningspoäng. En helgjuten insats från kanadickerna som vann med 4-1 och kvitterade till 2-2 i matcher. I två av fyra fighter har Vegas varit det klart bättre laget fem mot fem och kan de hålla sig undan utvisningsbåset ligger ettan närmast till hands i T-Mobile Arena. Gaffeln, etta-tvåa, är en lämplig lösning i denna svängiga konferenssemi.

5. Frankrike - Österrike X
Frankrike lyckades hänga kvar i A-VM i fjol och hängde faktiskt med spelmässigt mot samtliga lag i gruppen utom mot Kanada. Någon stjärnglans är det knappast tal om, även om Alexandre Texier är en riktigt bra NHL-spelare i sina bästa stunder. Efter några besvärliga år har fransosen välkomnats tillbaka av Columbus Blue Jackets och blir en viktig pjäs där kommande säsong. Att Les Bleus ska få en enkel resa mot Österrike är det knappast tal om. Alpnationen tog hela sju pinnar vid förra VM och har en gedigen trupp toppad med talangen Marco Rossi som bokfördes för 19 matcher med Minnesota i år. Öppen tillställning på förhand. Alla tecken synas.

6. Schweiz - Slovenien 1
De schweiziska NHL-spelarna sätter stor stolthet i att komma hem och spela för sitt hemland. Nino Niederreiter och Janis Moser har redan anslutit och skulle Devils ryka mot Carolina blir ytterligare en handfull schweizare tillgängliga. Detta välcoachade lag reste till Riga med en turneringsseger i Carlson Hockey Games i ryggen och kan definitivt utmana om medaljerna om stjärnorna står rätt. Slovenien fick dessvärre ett nej tack från storstjärnan Anze Kopitar och även om rutinerade Urbas och Jeglic fortfarande vet hur man petar in puckar har slovenerna inget att hämta här. Banketta!

7. Norge - Kazakstan 1
Med blågula ögon sett är det norska laget mycket intressant. Här finns en hel drös med lirare med koppling till svensk hockey, fem av åtta uttagna backar är exempelvis verksamma i SHL eller Hockeyallsvenskan. Här väntas Oskarshamns Emil Martinsen Lilleberg få spela så mycket han bara orkar. På det hela taget är det dock en ganska svag trupp som den svenske förbundskaptenen Tobias Johansson har till sitt förfogande. Mot ett oerfaret Kazakstan, som har tiotalet 00-talister i truppen, ska Baggarna åtminstone kunna plocka poäng. 1X torde räcka för grön bock.

8. Ungern - Danmark 2
Danmark gjorde ett svagt genrep och torskade mot bottentippade Slovenien. Det ska sägas att fixstjärnan Nikolaj Ehlers stod över den fighten och blir ett riktigt vasst nyförvärv till VM-premiären. Utöver Jets-forwarden måste även SHL-trion Bödker, Russell och Olesen bidra offensivt för att Danmark ska lyckas. Ungern lyckades kravla sig upp till högstadivisionen genom att sluta tvåa bakom Slovenien vid B-VM i fjol. Här finns det dock en överhängande risk att Vilmos Galló och dennes landsmän ges en returbiljett tillbaka till andradivisionen. Tvåan spikas utan snack!

Kupongens kassaskåp

Schweiz
Ett stabilt och välcoachat Schweiz är en spännande utmanare till en semifinalplats och kommer att göra processen kort med Slovenien. Spik!

Varningens finger!

Lettland
Lettland nollade faktiskt Kanada i premiären för två år sedan och kan, om de har dagen, göra om samma bedrift. Kanadickerna är ovana vid den stora rinken och är alltid som bäst under slutet av turneringen.

144 rader
1. Sverige - Tyskland 1x
2. Lettland - Kanada 1x2
3. Toronto - Florida 1x
4. Vegas - Edmonton 12
5. Frankrike - Österrike 1x2
6. Schweiz - Slovenien 1
7. Norge - Kazakstan 1x
8. Ungern - Danmark 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto