Powerplay Tips Fredag 5/5

Publicerad på 4 Maj 2023 - 14:56

MrHockey

MrHockey

4 Maj 2023 - 14:56

Fredagens Powerplay öppnar med lite internationell hockey där Storbritannien och Italien bland annat slåss om en plats i A-VM nästa säsong. Huvudnumret hämtas från Stanley Cup-slutspelet och match 2 mellan Carolina och New Jersey. Fem kluriga AHL-fighter ska även synas i sömmarna innan vi är hemma. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Norge - Frankrike 1
Det norska landslaget har matchat mot tufft motstånd under våren och det har inte helt oväntat blivit några plumpar i protokollet. Baggarna har dock svarat för starka prestationer mot både Finland och Sverige, två världslag som Olimb och company pressade hela vägen in i kaklet. Målvaktssidan med Arntzen/Haukeland är inte alls tokig, en post där värdarna har en stor fördel gentemot Frankrike. Gästernas spets med firma Texier, Dube och Treille går inte av för hackor, men här håller vi likväl Norge som numret större. Ettan singlas.

2. Italien - Storbritannien 2
Sista dagen i B-VM är här och såvida inte Polen fullständigt faller samman mot Rumänien så kommer de att säkra en biljett till nästa års A-VM. Det innebär i sådant fall att Italien måste gå för tre poäng i den avslutande matchen mot Storbritannien. Pastavurmarna har dock svajat en del i turneringen, inte minst i 2-4-förlusten mot Polen, och möter här ett stabilt brittiskt bygge. Värdnationen är alltjämt obesegrade efter fyra omgångar. Ben Bows har hållit tre nollor och längre fram i leden står Arizona-tingade Liam Kirk på åtta pinnar (3+5). Med publiken i ryggen löser GBR biffen i Nottingham. Spiktvåa!

3. Carolina - New Jersey 2
Det var aldrig något snack om saken i den första konferenssemin när dessa kombattanter mätte svärd här i Raleigh. Carolina lade i högsta växeln redan från start och tog välförtjänt ledningen med 2-0. När sedan Jesperi Kotkaniemi fyllde på med trean blev New Jerseys rookie-målvakt, Akira Schmid, utbytt. Inte för att schweizaren kan lastas för något av målen, men Devils var desperata och behövde få till ett trendbrott. Spelet jämnade visserligen ut sig, men Canes var ändå i full kontroll och vann rättvist med 5-1. Gästerna behöver hitta tillbaka till det snabba och effektiva spelet man visade upp mot Rangers och på individnivå är Djävlarna tveklöst bättre än Hurricanes. Detta är långt ifrån över och då fint värde uppdagas till höger lockar tvåan mest. Plocka helst med alla tecken.

4. Utica - Toronto Marlies 2
Ryan Chyzowski får sällan några stora rubriker. Kanadensaren svarade bara för två mål för Toronto på 39 framträdanden i grundserien och gjorde inte heller några märkbara avtryck i de inledande slutspelsmatcherna. I match 3 sköt dock 22-åringen dubbla baljor, varav det matchavgörande 3-2-målet, när Marlies vann med 5-2. Utica saknade inte heller chanser, men Erik Källgren i gästernas målbur stod för flera svettiga parader. Marlies leder med 2-1 i matcher i denna bäst av femma och får förhandstipset i en ny förmodat målrik tvekamp. Tvåan först, ettan sedan.

5. Hartford - Providence 1
Efter två tighta drabbningar i Providence, som båda mynnade ut i knappa vinster för Hartford, hade Wolf Pack chansen att svepa Bruins. Vargarna öppnade även klart bäst och radade upp chanser, men fick se Bruins kontra in tre puckar. Trots en stark upphämtning i den tredje perioden räckte det inte hela vägen för Anton Blidh och hans Hartford. Den svenske forwarden tvingades istället se på när hans tidigare lagkamrater i Providence satte två puckar i tom kasse och vann med 6-3. Resultatet speglade inte matchbilden och känslan är att Hartford tar tillfället i akt och avgör framför fansen i XL Center. 1X ramar in detta väl.

6. Milwaukee - Manitoba X
The Moose is loose! Efter att Milwaukee grejade en övertygande 6-2-seger i den första ronden har Manitoba kommit tillbaka starkt och vunnit två raka, båda efter sudden. Tilltänkta tredjemålvakten, Oskari Salminen, har tagit över rollen som etta med bravur och har fått god hjälp av Ville Heinola. Den NHL-meriterade backen drar ett enormt lass i de bakre leden, både med och utan puck. Hemmahörande Admirals är med sagt långt ifrån ett slaget lag. Askarov är en pålitlig burväktare medan Luke Evangelista, som gjorde 15 pinnar på 24 matcher i Nashville, är en superstjärna på denna nivå. Alla tecken nyttjas från start.

7. Abbotsford - Calgary Wranglers 1
Abbotsford är alltjämt med i leken. Vancouvers farmarlag räddade den första matchbollen (3-2) och reducerade därmed till 1-2 i matcher. Lagets bästa målskytt i grundserien, Linus Karlsson, fick äntligen hänga första baljan i Calder Cup, vackert framspelad av Nils Höglander. Eftersom Calgary avgjorde de två inledande mötena först efter sudden har Abbotsford ännu inte förlorat under ordinarie tid i denna jämna och tighta serie. Vi tror att den trenden håller i sig och nöjer oss därför med att bocka i halvgarderingen till vänster – 1X.

8. Coachella Valley - Colorado Eagles 1
Medan Seattle gör succé i hockeyns finrum vill inte farmarklubben Coachella Valley vara sämre. Colorado drog visserligen det längsta strået i den andra och tredje ronden, mycket tack vare Jonas Johansson eminenta målvaktsspel, men i Palms Springs fick Örnarna bekänna färg häromnatten. Firebirds fick ett enormt stöd av publiken som bar fram hemmaidolerna till en 4-3-seger. Serien är därmed framme vid en femte och direkt avgörande fight, en rafflande holmgång där hemmaplansfördelen kan komma att väga oerhört tungt. Ettan först!

Kupongens kassaskåp

Storbritannien
Storbritannien har gått som tåget i VM:s andradivision och endast tappat en futtig poäng. Intresset är stort i Nottingham och med hjälp av publikens stöd ordnar britterna en biljett till A-VM.

Varningens finger!

New Jersey
Devils visade mot Rangers att det dryper av talang i laget och efter brakförlusten senast lär det finnas mycket revanschlusta hos herrar som Hughes, Bratt, Palat och Hischier. Finfin tvåa i PNC Arena.

144 rader
1. Norge - Frankrike 1
2. Italien - Storbritannien 2
3. Carolina - New Jersey 1x2
4. Utica - Toronto Marlies 12
5. Hartford - Providence 1x
6. Milwaukee - Manitoba 1x2
7. Abbotsford - Calgary W. 1x
8. Coachella - Colorado E. 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto