Powerplay Tips Lördag 15/4

Publicerad på 15 Apr 2023 - 12:51

MrHockey

MrHockey

15 Apr 2023 - 12:51

Hälften av matcherna på lördagens Powerplay hämtas från Sverige där den inledande SM-finalen smäller extra högt. Två steg ned i seriesystemet fortsätter det att vara ruskigt spännande i kampen om platsen i HA. Dubbla landskamper och två slutspelsmatcher från Norge samt Tjeckien ska även avhandlas. Nu sätter vi igång!

Spelstopp: 15:14

1. Växjö - Skellefteå 1
Efter ett långt och rekordjämnt slutspel är vi äntligen framme vid SM-finalen och det är grundseriens etta och tvåa som ställs mot varandra. Skellefteå var illa ute i semin mot Örebro, men lyckades vinna fyra raka och därmed avancera via 4-2 i matcher. Linus Söderström höll nollan i tre av dessa och kommer att vara en nyckelspelare för SAIK i finalserien. Liksom västerbottningarna har Växjö stött på tufft motstånd på resan fram mot finalen men även när inte offensiven kuggade i hittade Lakers vägar att vinna, mycket tack vare deras robusta defensiv. Brian Cooper har varit en general i egen zon framför eminenta Emil Larmi. Hemmaplansfördelen väger tungt och kan ettan fås till runt 45 procent är det en fin spik.

2. Hudiksvall - Piteå 1
Toppen mot botten drabbar samman när vi vänder blicken mot Kvalserien till Hockeyallsvenskan. Piteå var på god väg att bärga en nödvändig trea mot Väsby, men släppte in fem baljor i den sista perioden och tappade 3-1 till en blytung 3-6-torsk. Norrbottningarna stod för några misstag i egen zon samtidigt som ett par kassar hamnade på målman Westermarks konto. Med fem segrar efter sex omgångar, varav tre efter sudden/straffar, sitter Hudiksvall i förarsätet i kampen om ett hockeyallsvenskt kontrakt. Tvåmålsskytten Samuel Eriksson var en av hjältarna hos Hudik som vände 1-3 till seger 5-4 borta mot Nybro häromsistens. Ettan är såklart trolig, men till dessa priser blir valet att rulla ut heltäckningsmattan.

3. Väsby - Troja/Ljungby 2
Väsbys förhoppning om en återkomst till HA höll på att försvinna ut i sanden vid ställningen 1-3 borta mot Piteå. Då tog Väsby tag i sakerna och lyckades hitta nätet inte mindre än fem gånger i den sista akten. Dick Axelsson noterades för både mål och assist medan backen Elias Ewertzh sköt sina två första fullträffar i Kvalserien. Troja/Ljungby inkasserade andra raka förlusten efter 3-5 hemma mot Kalmar där Trojanerna inte lyckades ta till vara på den 2-0-ledning som Emil Ekholm och Calle Ernstig hade gett dem. Läget är därmed pressat för smålänningarna som har fem pinnar upp till serieledande Hudik och sannolikt måste vinna de resterande fighterna. Jämn och tät match att vänta och då lockar onekligen den understreckade tvåan mest. Helgardera och heja på Troja!

4. Kalmar - Nybro 1
En av kupongens absoluta höjdare väntar härnäst när derbyt mellan Kalmar och Nybro står på menyn. Kvalseriens första möte mellan dessa kombattanter blev en jämn och chansfattig historia där Nybro var effektiva och vann med 3-0. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. De gästande Vikingarna har bland annat tappat succétränaren Pekka Virta och gått på pumpen i två av de tre senaste matcherna. Kalmar har tagit motsatt riktning och kommer närmast från en meriterande vinst borta mot Troja där SHL-aktuelle Hampus Karlsson blev tungan på vågen. KHC har ännu inte förlorat på hemmais, varken i kvalet eller slutspelet, och får förtroendet. Etta!

5. Storhamar - Stavanger X
Över till Norge där en ny mästare kan komma att koras under lördagen. Efter två raka nederlag drog nämligen Storhamar den längsta stickan häromdagen när Hamar-klubben vann med 4-1 i DNB Arena. Ikonen Patrick Thoresen spelade fram till Eskils Olsens två fullträffar. Olsen noterades även för en assist och den odraftade 21-åringen lär vara på radarn hos flera svenska klubbar. Det har varit jämnt under hela finalserien och det blir antagligen små marginaler som även avgör detta. Alla tecken synas.

6. Vitkovice - Mountfield X
I det tjeckiska slutspelet har Mountfield tappat 3-0 i matcher till 3-3 och behöver därmed facea en sjunde och helt avgörande match i Otravar Arena. Ett ynka mål har varit skillnaden mellan lagen i fem av sex fighter, varav fyra har gått hela vägen till övertid. Senast tog det nästan fyra sudden-perioder innan Dominik Lakatos avgjorde för Vitkovice, fint framspelad av rutinerade Rastislav Dej. En ny tight och målsnål historia ligger i korten och vi täcker per omgående hela brädet – 1X2.

7. Tyskland - Tjeckien 2
Harold Kreis fick ingen flygande start på uppdraget som huvudtränare i det tyska landslaget. Tjeckien vann lekande lätt med 6-2 inför runt 3800 åskådare i Eissporthalle Kassel. Backparet Müller/Nowak, som huserar i Berlin till vardags, är två av i övrigt få tyskar som kom upp i normal kapacitet. Hos Tjeckien hade “Sparta Prag-kedjan” med Tomásek, Horák och Flek bra fart under skenorna och låg bakom fyra baljor framåt. Även Ambrì-duon Spacek/Chlapík imponerade och torde vara aktuella för spel i VM. Tvåan ligger närmast till hands. X2 agerar lås i Frankfurt.

8. Schweiz - Slovakien 1
Dessa nationer möts först och främst under fredagskvällen, efter att denna text har publicerats. Värt att hålla ett öga på resultatet och om det sker några förändringar i truppen. Inför den första drabbningen håller vi rutinerade räven Andres Ambühl och dennes kamrater som numret större än Marek Hrivíks Slovakien. Gästerna kommer att kunna mönstra en vass förstakedja, men är svaga längre ner i formationerna och saknar dessutom en riktigt vass målvakt. I skrivande stund tornar ettan upp som en bra spik.

Kupongens kassaskåp

Växjö
Växjö vann grundserien av en anledning och får gälla som knapp favorit när SM-finalen drar igång under lördagen. Lakers är erkänt starka i Vida Arena och då ettan just nu streckas förmånligt är vi inte främmande för att damma av spikklubban.

Varningens finger!

Troja/Ljungby
Troja har slarvat bort fem poäng i de två senaste omgångarna och kommer sannolikt att behöva gå rent i de fyra sista matcherna. De rödvita pållarna håller i grunden minst lika hög klass som Väsby och ska inte räknas ut i Renew Arena. Tvåan bör prioriteras.

162 rader
1. Växjö - Skellefteå 1
2. Hudiksvall - Piteå 1x2
3. Väsby - Troja/Ljungby 1x2
4. Kalmar - Nybro 1
5. Storhamar - Stavanger 1x2
6. Vitkovice - Mountfield 1x2
7. Tyskland - Tjeckien x2
8. Schweiz - Slovakien 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto