Powerplay Tips Lördag 18/2

Publicerad på 17 Feb 2023 - 15:11

MrHockey

MrHockey

17 Feb 2023 - 15:11

Grundseriens sista Gävledala-derby frontar lördagens Powerplay när Leksand tar emot ett krisande Brynäs. Ytterligare en handfull SHL-matcher ska avhandlas på kupongen som kryddas med CHL-finalen i Coop Norrbotten Arena samt en hockeyallsvensk tvekamp mellan Vita Hästen och MoDo. Nu åker vi!

Spelstopp: 15:14

1. Leksand - Brynäs X
Leksand tog tre viktiga poäng borta mot Luleå sedan Patrik Zackrisson svarat för två mål i powerplay efter Oskar Engsunds matchstraff. Dalalaget tog sig därmed upp på rätt sida topp 6-strecket, men har knappast råd att vila på hanen då såväl Timrå som Oskarshamn skuggar en pinne bakom. En smolk i bägaren är Carter Ashtons knäskada som transatlanten ådrog sig i samband med Engsunds tilltag. Krisen är total hos Brynäs som efter 1-7(!) hemma mot Oskarshamn fick se HV71 passera upp på rätt sida om kvalstrecket. Det var dock ingen 1-7-match, något skotten 53-24 i Brynäs favör tydligt påvisar. Gästerna har visserligen haft ruggigt svårt för LIF, framförallt i Tegera, men då ettan streckas till skyarna rullas heltäckningsmattan ut ögonaböj.

2. Malmö - Skellefteå 1
Malmö stod på hälarna i den första perioden i Skånederbyt och släppte in tre mål redan de inledande 20 minuterna. Trots en rejäl uppryckning föll jumbon med 2-5 även fast Rögle bara avlossade 18 skott mot en olycksalig Brandon Maxwell i MIF-kassen. Kollars trupper sköt dubbelt så många skott och hade åtminstone bud på 3-4 mål framåt. Den fina effektivitet man visade upp mot Färjestad (7-4) var som bortblåst. Värdarna har dock visat att de kan rubba topplagen och med tanke på Skellefteås stenhårda batalj mot Växjö senast, som avgjordes först i sudden, räknar vi inte bort en knall i Malmö Arena. Måla från vänster och så långt lädret räcker.

3. Linköping - Örebro 1
Linköping var inte med om rolig upplevelse i Göteborg. Även fast Frölunda ställde upp med ett lag till en tredjedel bestående av juniorer tvingades LHC vika in hovarna efter 1-6 i baken. Bortaspelet är fortsatt under all kritik medan Klas Östmans gäng är fjärde bäst i klassen hemma på östgötaslätten. Örebro är precis som Linköping ett utpräglat hemmalag och det var aldrig något snack om saken när närkingarna slog Timrå (2-0) parallellt med Clubens nederlag på västkusten. I “Saaben” har ÖHK 2-8 i målskillnad på de senaste två matcherna och då värdet tycks hamna till vänster är ettan en trevlig singel att bygga kupongen runt.

4. Timrå - Växjö 1
Inte nog med att Timrå inkasserade tredje förlusten sett till de fyra senaste matcherna, medelpadingarna blev dessutom passerade av såväl Leksand som Oskarshamn och återfinns numera på plats 8 i det tighta mittenskiktet. Firma Dahlén, Lander och Pettersson sköt ånyo med blött krut, en trio som behöver lyfta sig en nivå om Timrå ska återta platsen bland de sex främsta. Utan att få igång sitt normalt sett habila försvarsspel lämnade Växjö seriefinalen mot Skellefteå med bara en pinne (3-4). Lakejerna har dessutom dragit den kortaste stickan i tre av de fyra senaste bortamatcherna. Timrå har vad som krävs för att studsa tillbaka i NHC Arena och den överstreckade tvåan lämnas därhän – 1X!

5. Färjestad - Oskarshamn 2
Färjestad lider av en diger skadelista som nyligen utökades med det tyngsta namnet då Theodor Lennström förväntas missa de kommande två matcherna. Karlstaditerna blev överkörda av HV71 senast det begav sig och har svarat för få gedigna insatser på sistone. Oskarshamn har tagit motsatt riktning och vunnit tre raka samt pangat dit sanslösa 17 fullträffar mot Luleå, Växjö och Brynäs. Suomela går inte att stoppa och längst bak är Tim Juel i sitt livs form. Tvåan lockar initialt, men då den riskerar att bli populär bland tipparna välkomnas ettan. Målgaranti i solstaden!

6. Rögle - Frölunda 1
Efter att ha svarat för flera slätstrukna insatser på sistone, mycket på grund av skadeläget såklart, drog Frölunda på sig blåstället och kämpade ned Linköping. Som grädde på moset var göteborgarna dessutom ruggigt effektiva och nätade sex gånger framför en salig hemmapublik. Det ska dock sägas att Lasse Johansson behövde stå för ett gäng kvalitativa parader och 6-1 speglade inte matchbilden. Rögle på bortais blir en tuffare nöt att knäcka. I detta grönvita tempel fick Skellefteå nyligen ge vika och känslan är att FHC går samma öde till mötes. Mycket fin etta!

7. Luleå - Tappara 1
Mitt i det tuffa SHL-schemat ska CHL-finalen avverkas och för andra året i rad deltar Tappara i turneringens sista match. Senast fick Yxmännen se på när Rögle lyfte bucklan i Catena Arena, även denna gång får de orangeblå finna sig i att slå ur underläge. Luleå har lyft sig ett par snäpp efter årsskiftet och framförallt lyckats få igång kedjan med Shinnimin, Fröberg och Komarek som låg bakom två mål när LHF föll mot Leksand i torsdags. Gästerna från Tammerfors besitter inte samma offensiva kunnande och även fast värdarna tvingas avvara avstängde Engsund viktar vi något mer åt vänster. 1X torde räcka för att rätta grönt i Norrbotten.

8. Vita Hästen - MoDo 2
Dessa två allsvenska kombattanter spelar på varsitt håll under fredagskvällen, efter att denna analys har färdigställts. MoDo är inte vad man var för en månad sedan. Det är svårt att sätta fingret på vad som saknas hos gästerna, men vi kan konstatera att Vela och Brickley inte levererat sedan flytten från Västervik. Inte heller special teams har nått samma höjd som i höstas, långt därifrån. Vita Hästen är inte på samma nivå som MoDo, men är normalt sett solida på hemmais. Adam Ohres skada svider såklart, återstår att se om inlånade LHC-junioren Hugo Hävelid får speltid i någon av helgens drabbningar. X2 lämpar sig som lösning i en troligen målsnål dust.

Kupongens kassaskåp

Rögle
Rögle imponerade i derbyt mot Malmö och vann rättvist med 5-2. Bandyklubben har växlat upp och adderat Simon Hjalmarsson till ett redan starkt lagbygge. 6-1 speglade inte riktigt händelserna mot Linköping och Frölunda är fortfarande kraftigt försvagade på grund av skador och avstängningar. Ettan är en sund spik.

Varningens finger!

Malmö
Malmö må husera sist i tabellen, men skåningarna har sprattlat till mot topplag och vunnit med stora siffror. Skellefteå kommer från en påfrestande seriefinal mot Växjö och är betydligt jämnare på hemmaplan. 1X måste med i jakten på hög utdelning.

144 rader
1. Leksand - Brynäs 1x2
2. Malmö - Skellefteå 1x2
3. Linköping - Örebro 1
4. Timrå - Växjö 1x
5. Färjestad - Oskarshamn 12
6. Rögle - Frölunda 1
7. Luleå - Tappara 1x
8. Vita Hästen - MoDo x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto