Powerplay Tips Lördag 20/5

Publicerad på 19 Maj 2023 - 22:14

MrHockey

MrHockey

19 Maj 2023 - 22:14

Vi har en speciell Powerplay-omgång framför oss då mängder med lag ännu inte har spelat färdigt sin senaste match när denna text går i tryck. Notera att match 6-8 går av stapeln under söndagen. På agendan står sju VM-matcher och den andra konferensfinalen från Stanley Cup mellan Carolina och Florida. Blir det ännu en maratonmatch i Raleigh eller lyckas något av lagen avgöra under ordinarie tid? Häng med och bli varse!

Spelstopp: 15:19

1. Kanada - Schweiz 1
En spännande gruppfinal står på menyn under lördagseftermiddagen när Arena Riga slår upp portarna för mötet mellan Kanada och Schweiz. Lönnlöven har hållit en hög nivå under inledningen av VM, även om de dippade något mot Slovakien där segern bärgades först efter straffar. Mot Kazakstan visade Calgarys Mackenzie Weegar och Arizonas Lawson Crouse hög klass och 5-1 var definitivt i underkant. Schweiz blir något att bita i för det nordamerikanska laget. Urmakarna har ännu inte tappat någon poäng och dessutom spetsat laget ytterligare med Fiala, Hischier och Siegenthaler. Gaffeln är en lämplig lösning mellan två gäng som vill framåt – etta-tvåa!

2. Österrike - Finland 2
Finland har betat av de tuffa matcherna mot USA och Tre Kronor och fick bara med sig en poäng från dessa möten. Värdnationen har därmed en behagligare resa framför sig innan slutspelet tar vid och kan slipa på offensiva detaljer. Jukka Jalonen måste dessutom få igång Mikko Rantanen som inför fredagens möte med Ungern alltjämt inte har tänt mållampan. För Österrikes del väntar först ett tufft möte med USA knappa 24 timmar innan denna dust och då alpnationen har frågetecken för supertalangen David Reinbachers medverkan får de svårt att avvärja de blåvita Lejonen. Tvåan bör sitta, den som har råd kastar med krysset i jakten på hög utdelning.

3. Sverige - Frankrike 1
Tre Kronor hade som väntat lekstuga mot Ungern och vann med hela 7-1. Lucas Raymond var på spelhumör och såg ut att trivas som fisken i vattnet tillsammans med lagkamraten i Detroit, Jonathan Berggren. Noterbart är att vikarierande förstekeepern Jesper Wallstedt inte fick ett ynka skott emot sig under de sista två perioderna. Det ger en klar bild av hur överlägsna Sverige var och härnäst väntar ett motstånd som faktiskt gick bet mot Ungern tidigare i gruppspelet. Visst, fransoserna har fler offensiva hot, och då tänker vi främst på Columbus-liraren Alexandre Texier, men detta vinner likväl Sverige med oknutna skridskor. Banketta!

4. Kazakstan - Lettland X
Dessa nationer ska båda in i hetluften under fredagen så vi kan räkna med ett antal trötta kroppar i respektive läger. Kazakstan spelar för att undvika degradering medan Lettland går en stenhård kamp mot Slovakien i jakten på den sista slutspelsplatsen. Värdnationen har inför fredagens dust mot Slovenien blandat höga toppar med djupa dalar och trivs uppenbarligen bättre med att spela en destruktiv hockey med kvicka omställningar. Här väntas balterna föra spelet, något man hade problem med mot Norge, och känslan är att Rodrigo Abols och övriga vinröda spelare inte går säkert mot ett individuellt skickligt Kazakstan. Plocka med alla tecken och jobba in minst en kazakisk pinne!

5. Carolina - Florida 1
Det krävdes nästan sju perioder för att få fram en vinnare i den första konferensfinalen mellan Carolina och Florida. Med sekunder kvar av den fjärde sudden-perioden fick Panthers fixstjärna Matthew Tkachuk en passning av Sam Bennett och stänkte dit en handledare bakom en överrumplad Frederik Andersen i Canes-kassen. 3-2-segern i PNC Arena innebär att kattdjuren satt sig i en strålande sits inför fortsättningen. Carolina var emellertid det spelförande laget fem mot fem och låg närmast vinsten under ordinarie tid. Jesper Fast och company kommer att göra allt för att slippa bege sig söderut med två förluster i ryggsäcken. Bredden talar för Hurricanes och till runt 40-45 procent är ettan en bra spik.

6. Tyskland - Ungern 1
Vi hoppar vidare till söndagens matcher och hittar ett troligen enkelriktat möte mellan Tyskland och Ungern. De sistnämnda grejade sin första seger i A-VM på 84 år då Frankrike besegrades i sudden. Istvan Bartalis, som är fostrad i Troja/Ljungby, avgjorde matchen. Nykomlingarna hade sedan inte en suck mot Sverige och väntas även få smörj av Finland under fredagskvällen. Tyskland har siktet inställt på slutspel och imponerade stort mot Danmark. Moritz Seider gör ett gediget jobb i de bakre leden och mot Ungern får Detroit-backen chansen att glänsa offensivt. 1X låser in den gröna bocken.

7. Slovenien - Slovakien 1
Slovenien har några avgörande matcher att ta sig an kommande dagar. Först och främst ska Lodjuren mäta svärd med värdnationen Lettland, därefter väntar viktiga möten med Slovakien och bottenkollegen Kazakstan. Oavsett resultat i dusten med letterna får Kopitars gäng som vanligt finna sig i att slå ur underläge. Slovakien är såklart det bättre laget spelare för spelare, men det finns luckor i defensiven som Urbas, Jeglic och Verlic i den slovenska förstakedjan mycket väl kan utnyttja. Den lägre streckade ettan lockar ur ett värdemässigt perspektiv, även om alla tecken förderas.

8. Tjeckien - Schweiz 2
Vi startade kupongen med ett toppmöte från Grupp B och går i mål med ytterligare ett. Den gemensamma nämnaren för dessa kamper är Schweiz som alltså följer upp tungviktsmötet mot Kanada med ännu en tuff uppgift. En seger mot Lönnlöven och alpnationen har chansen att säkra gruppsegern här. Hischier och Fiala har anslutit från världens bästa liga och kommer att ta kliv ju längre turneringen fortskrider. Några av de mest lyckosamma spelarna huserar i det tjeckiska bygget, då tänker vi framförallt på skyttekungen Dominik Kubalík. Som lag har ölnationen dock inte rosat marknaden och såväl bredd som spets talar för Schweiz. Högerfattning!

Kupongens kassaskåp

Sverige
Stabila Tre Kronor släppte inte till ett skott på mål på 40 minuter mot Ungern och kommer att göra processen kort med Frankrike. Bergsäker etta i Tammerfors!

Varningens finger!

Slovenien
Slovenien höll jämna skär med Tjeckien i två perioder och förfogar över ett vasst powerplay som styrs av rutinerade Jan Urbas. Slovakien är inte tillräckligt bra för att målas upp till skyn här. Vänstersidan prioriteras i värdejaktens namn!

144 rader
1. Kanada - Schweiz 12
2. Österrike - Finland x2
3. Sverige - Frankrike 1
4. Kazakstan - Lettland 1x2
5. Carolina - Florida 1
6. Tyskland - Ungern 1x
7. Slovenien - Slovakien 1x2
8. Tjeckien - Schweiz x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto