Powerplay Tips Lördag 22/4

Publicerad på 21 Apr 2023 - 16:30

MrHockey

MrHockey

21 Apr 2023 - 16:30

Den fjärde SM-finalen i all ära men på lördagens Powerplay kittlar den rafflande avslutningen i kvalet mot Hockeyallsvenskan extra mycket. Fyra lag står på 16 poäng inför den sista omgången där Väsby har bäst målskillnad och därmed sitter i förarsätet. Fyra europeiska finalmatcher tar kupongen in över mållinjen. Let’s go!

Spelstopp: 15:14

1. Skellefteå - Växjö 1
I nästan 50 minuter var det Skellefteå för hela slanten när den tredje finalen gick av stapeln i Vida Arena. Larmi, stolpen och ribban var dock i vägen för SAIK under de 40 inledande minuterna. När väl utdelningen kom, genom en styrning signerad Pär Lindholm, vaknade Växjö till liv och spelade deras kanske bästa hockey i slutspelet sista tio minuterna. Lakers vände också på steken innan Oscar Möller kvitterade i powerplay. Simon Robertssons oannonserade skott i sudden innebär att det är reducerat i serien (1-2). Med Jocke Lindström tillbaka har SAIK ytterligare en dimension i anfallsspelet och på hemmais håller vi Ohlssons manskap som knapp favorit. Strecka från vänster.

2. Kalmar - Väsby 1
I fjol hade tre lag chansen att nypa den hockeyallsvenska biljetten inför den sista omgången. I år står fyra(!) lag på samma poäng när allt ställs på sin spets under lördagseftermiddagen. Väsby innehar pole position i och med en bättre målskillnad än övriga kombattanter. Tre poäng kan räcka långt, beroende på hur det går för Hudiksvall och Nybro. Kalmar måste i sin tur vinna för att passera Väsby, och det kommer högst sannolikt att krävas en seger under ordinarie tid för att smålänningarna ska ha en rimlig chans att fixa HA-kontraktet. När två jämbördiga lag tar sikte på tre poäng så är “gaffeln” (etta-tvåa) en lämplig lösning.

3. Hudiksvall - Troja/Ljungby 2
Likt i fjol är Hudiksvall på väg att sjabbla bort den hockeyallsvenska platsen. Hälsingarna tappade först en 2-0-ledning till förlust borta mot Kalmar och följde upp det med att ta stryk av Väsby i Stockholm där stöttepelaren Henrik Olsén på nytt saknades. Hudik har alltjämt chansen men då man har sämre målskillnad än Kalmar och Väsby är det bara en seger under ordinarie tid, helst med några måls marginal, som gäller när tränare Dennis Hall gör sin sista match i HHC-båset. Troja/Ljungby har varit rökta sedan flera omgångar tillbaka, men har ändå behållit fokus och slagit såväl Piteå som Nybro. Med tanke på förutsättningarna lockar skrälltvåan mest i jakten på hög utdelning. Ettan agerar stödhjul.

4. Nybro - Piteå 1
Nyberg missade chansen till att sätta sig i en rejäl guldsits i och med 0-1 i ändalykten borta mot redan bortkopplade Troja/Ljungby. En rejäl missräkning för Vikingarna som hittas längst ned i tabellen av de fyra som gör upp om förstaplatsen. Tur för Pontus Nybergs gäng är att det är jumbon Piteå som gästar Liljas Arena i den sista omgången. PHC bjöd visserligen upp till dans hemma mot Kalmar senast, men står på fyra raka nederlag på bortais och mindre smickrande 5-17 i målskillnad. Såvida inte Nybro drabbas av ”stora darret” vinner de detta med klara siffror. Spiketta!

5. Tappara - Lahti 1
Den finska dominanten Tappara vann klubbens första CHL-titel tidigare i vintras och är framme i åttonde Liiga-finalen sett till de tio senaste säsongerna. De blåorangea Yxmännen mosade uppstickaren Lahti med hela 5-1 i den första finalen där Marcus Davidsson svarade för ett av målen. Pelikanerna, som gästerna kallas, stod upp bra i nästan två perioder innan Tappara gick från 1-1 till 5-1 inom loppet av fyra minuter. Målman Bartosak, som har ett förflutet i MoDo, hade ingen vidare bra dag på jobbet men visade i semin mot Ilves att han kan vinna matcher på egen hand. Den andra finalen har ännu inte spelats när denna analys går i tryck, men hur den än slutar bör favoritettan garderas i jakten på utdelning.

6. Servette - EHC Biel 1
Precis som i SHL gör grundseriens etta och tvåa upp om guldet i Schweiz. Efter fyra lirade kamper är lagen oskiljaktiga. Servette gick segrande ur torsdagens drama i Tissot Arena (3-2) där Örnarnas fjärdekedja med Smirnovs, Bertaggia och Pouliot visade framfötterna när lagens ledande enheter tog ut varandra. Pouliot slog till med dubbla fullträffar och stod dessutom för ett gediget jobb i spelet utan puck. I de två senaste matcherna har Servette hållit ett bastant grepp om spelet och stundtals parkerat nere hos storspelande Harri Säteri i Biel-kassen. Utöver Säteri har backresen Viktor Lööv fått dra ett tungt lass genom hela slutspelet och börjar se lite sliten ut. Med 1X torde vi kunna sitta avslappnat i båten.

7. Trinec - Mountfield 1
Trinec är säkerligen inte tillfreds med hur de presterade i grundserien där de trippla regerande mästarna slutade först på en modest sjätteplats. Det spelar dock mindre roll nu när laget är framme i fjärde raka finalen och leder med 2-0 i matcher. Rutinerade herrar som Martin Ruzicka och Andrej Nestrasil har föga förvånade lagt i en växel till, samtidigt som den vikarierande förstaspaden Ondrej Kacetl i princip varit omutlig mellan stolparna. Mountfields oerhört tuffa semifinal mot Vitkovice, som krävde sju fighter och fem förlängningar, har onekligen satt sina spår hos Lejonen som dessutom dras med skador på Cingel, Jank och Stohanzl. Upp till 55-60 procent kan ettan gott lämnas allena i WERK Arena.

8. Kiekko-Espoo - Imatran Ketterä 1
Precis som i Liiga är det sällan vi bjuds på några målkalas ett steg ner i det finska seriesystemet. I Mestis-finalen, där ligans två i särklass bästa lag gör upp om titeln, har det totalt producerats fem mål på två bataljer, varav ett tillkom i tom kasse när Imatran Ketterä var på reduceringsjakt i den första finalen. Efter 0-2-förlusten på bortais studsade Ketterä tillbaka hemma i OmaSP Areena och vann med 2-1 där Philadelphia-lånet Samu Tuomaala föga förvånande spelade huvudrollen. I Espoo Metro Areena har Ketterä inkasserat fyra raka förluster denna säsong. Ettan öppnar.

Kupongens kassaskåp

Nybro
Piteå inkasserade den åttonde förlusten i Kvalseriens nionde omgång och har inget att sätta emot när Nybro jagar en plats i Hockeyallsvenskan. Ettan är en bank!

Varningens finger!

Troja/Ljungby
Troja/Ljungby har faktiskt presterat på en högre nivå sedan chanserna till ett allsvenskt kontrakt försvann. Smålänningarna har ett namnkunnigt lag på pappret och kan spela helt avslappnat medan all press vilar på Hudik. Den värdemässigt fina tvåan måste med!

144 rader
1. Skellefteå - Växjö 1x2
2. Kalmar - Väsby 12
3. Hudiksvall - Troja 12
4. Nybro - Piteå 1
5. Tappara - Lahti 1x2
6. Servette - EHC Biel 1x
7. Trinec - Mountfield 1
8. Kiekko-Espoo - Imatran 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto