Powerplay Tips Lördag 28/1

Publicerad på 27 Jan 2023 - 15:42

MrHockey

MrHockey

27 Jan 2023 - 15:42

Det är tätt på given i SHL då lördagen bjuder på fulltalig omgång från det svenska finrummet. Bottenstriden närmar sig ett avgörande skede och det blir extra intressant att följa HV71 - Luleå och Malmö - Brynäs på dagens Powerplay. En viktig hockeyallsvensk dust rundar av kalaset. I kikarsiktet syns åtta gröna bockar!

Spelstopp: 15:14

1. HV71 - Luleå 1
Det går inte att nog poängtera vikten av matchen i Husqvarna Garden under lördagen. Nästjumbon HV71 har fem poäng upp till Brynäs på säker mark och ytterligare fyra till elvan Luleå. Efter den snöpliga och orättvisa förlusten hemma mot Leksand senast är känslan att det är do or die som gäller för Jönköpingslaget. Luleå, som kommer från dubbla trepoängare mot LHC och Rögle, kan i sin tur lämna bottenstriden och blicka uppåt vid seger. Värdarna är knappa favoriter på oddset och då ettan streckas till under 40 procent (i skrivande stund) testas den som singel.

2. Timrå - Linköping 2
Timrå rivstartade mot Brynäs och ledde med 3-0 efter den första perioden. Medelpadingarna hade dessutom ett mål bortdömt innan pausvilan. I den andra akten var det ombytta roller då gästrikelaget dominerade innan TIK återigen greppade tag i taktpinnen sista 20 där Anton Landers 4-3-balja säkrade tre viktiga poäng för de vitröda. Marcus Högberg rånade Växjö på tre pinnar då landslagsmålvakten räddade samtliga 47(!) skott när Linköping slog Lakers med 1-0. Spelmässigt fanns det mer att önska, men östgötarna har tagit kliv under vintern och jämför man trupperna skiljer ytterst lite. Jämn match att vänta där LHC ges en liten fördel med hänsyn till värdet. 1X2!

3. Malmö - Brynäs 1
Malmö har inte gett upp hoppet om att undvika kval och skåningarna har spelat bra mot slutet även om segrarna uteblivit. Torsdagens viktoria hemma mot de regerande mästarna (4-0) kom därför inte oväntat. Carl Söderberg har precis som hela laget sett pigg ut i de senaste matcherna och fick även utdelning i form av två baljor senast. Mot ett Brynäs som fortsätter att vara ruggigt ojämna har Redhawks en fin möjlighet till att krypa ytterligare tre poäng närmare säker mark. Söderberg och company måste gå för en seger under ordinare tid, därmed lämpar sig “Gaffeln” som lösning i Malmö Arena. Ettan först, tvåan sedan.

4. Leksand - Örebro X
Örebro brukar trivas ypperligt mot Leksand och efter den bedrövliga insatsen mot Oskarshamn (1-5) lär närkingarna vara laddade inför lördagens möte med dalalaget. Leksand har radat upp fyra raka vinster trots att lagets två bästa centrar, Hrivík och Ruohomaa, alltjämt syns på skadelistan. Ett imponerande facit av masarna som balanserar på topp 6-strecket, en handfull poäng bakom gästerna som återfinns på femteplats. Prestationen i Jönköping lämnade dock mer att önska där 3-2-vinsten kan tillskrivas Mantas Armalis. Spelar inte den litauiske målvakten på toppen av sin förmåga går inte de vitblå säkert. X2 lockar mest, alla tecken smakar bäst.

5. Färjestad - Frölunda 1
Dessa rivaler står på 64 poäng vardera och gör upp om tredjeplatsen bakom Växjö och Skellefteå som har seglat ifrån i toppen av tabellen. Båda förlorade respektive match i torsdags där framförallt Färjestad stod för en blek insats i Skåne och nollades av Malmö. Åt det positiva hållet gjorde Linus Johansson comeback efter ett långt skadeuppehåll. Medan truppläget ljusnat hos FBK dras Frölunda med flera avbräck på betydande spelare. I förlusten mot Skellefteå saknades Folin, Friberg, Lasch och Pontus Johansson. Därtill fick kapten Lundqvist en smäll mot ena knät och grinade illa. Göteborgarna hade inte en sportmössa mot SAIK och får svårt att räcka till mot hemmastarka Färjestad. Ettan spikas.

6. Oskarshamn - Växjö 2
Växjö noterade 70-32 i skottförsök och 47-15 i avslut på mål men föll med 0-1 borta mot Linköping. Tränare Jörgen Jönsson var ändå inte alltför nedstämd efter matchen då Lakers skapade tillräckligt många chanser för att göra 3-4 mål. Känslan är att Oskarshamn kommer att få sota för Lakers missöde på östgötaslätten. IKO är i rykande form och körde över Örebro med hela 5-1 på bortais senast och tog därmed lagets första seger i Behrn Arena i SHL-sammanhang. Oket är dock ett av seriens sämsta lag på egen rink med bara fyra trepoängare på 18 försök. Tvåan är en tänkbar spik om den går att få till runt 50-55 procent.

7. Skellefteå - Rögle 2
Skellefteå inkasserade tolfte raka segern på hemmaplan då Frölunda lades på rygg med 4-1. Den rutinerade högerskytten Oscar Möller tryckte in två strutar och spelade fram till ett av målen. 33-åringen passerade därmed Patrik Karlkvist upp på andraplats i den totala skytteligan. Ska Rögle ha någon möjlighet att få med sig ett bra resultat måste de grönvita backarna hålla Möller borta från skottsektorn, annars lär det smälla bakom Rifalk/Clang. Skåningarna tappade viktiga poäng i jakten på kvartsfinal efter 0-1 i baken mot Luleå. Insatsen var emellertid inte så tokig och med forwards som Tambellini, Stål-Lyrenäs och Kasper att tillgå ska inte Abbotts pågar räknas bort. Plocka med alla tecken och håll en extra tumme för tvåan.

8. Djurgården - BIK Karlskoga 1
Notera att fredagens omgång i Hockeyallsvenskan inte har spelats när denna analys sätts på pränt. Djurgården ska först och främst mäta svärd med Västervik medan Karlskoga strålar samman med Almtuna i Nobelhallen. Det fortsätter att gå troll i spelet för DIF som endast vunnit en av de åtta senaste och ser ut att få svårt att ens nå en plats bland de fyra främsta. Vem hade kunnat ana det inför säsongen? Karlskoga vann när lagen möttes senast och är ett av ligans bästa lag sett till de senaste 5-6 omgångarna. I dagsläget lockar den lägre streckade högersidan mest, men avvakta helst resultat, odds och streckning efter fredagens runda.

Kupongens kassaskåp!

Färjestad
Frölunda lider av en handfull tunga avbräck och hade inte mycket att sätta emot Skellefteå i torsdags. Göteborgarna slår även ur underläge i Karlstad där Färjestad är svårslagna. Ettan spikas.

Varningens finger!

Örebro
Örebro brukar trivas som fisken i vattnet mot Leksand och svepte bland annat masarna i slutspelet för ett par år sedan. Detta känns helt öppet på förhand och då lockar den lågt streckade högersidan mest i Dalarna.

162 rader
1. HV71 - Luleå 1
2. Timrå - Linköping 1x2
3. Malmö - Brynäs 12
4. Leksand - Örebro 1x2
5. Färjestad - Frölunda 1
6. Oskarshamn - Växjö 2
7. Skellefteå - Rögle 1x2
8. Djurgården - BIK Karlskoga 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto