Powerplay Tips Onsdag 5/4

Publicerad på 4 Apr 2023 - 16:25

MrHockey

MrHockey

4 Apr 2023 - 16:25

Europeisk slutspelshockey pockar på uppmärksamhet denna onsdag. Kupongen gör avstamp på svensk mark där såväl Skellefteå som Mora har pressen på sig i respektive hemmaborg. Övriga slutspelskamper hämtas från Danmark, Norge, Schweiz och Frankrike innan två nattmackor från NHL rundar av kalaset. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Skellefteå - Örebro 1
Inför den andra semifinalen var Mathias Bromé ensam i Örebro om att inte ha gjort poäng i slutspelet. Stjärnforwarden klev då fram när laget behövde det som mest och lirkade in det förlösande 3-2-målet i sudden. Detta sedan närkingarna tappat 2-0 till 2-2 i den sista perioden efter en stark forcering av Skellefteå. De två inledande akterna spelade ÖHK en bländande hockey, inte minst kedjan med Oscarson, Öberg och Carlsson som låg bakom allt offensivt. Trion har svarat för nio poäng tillsammans i semifinalen. Skellefteå stod för ett par osedvanligt stora missar i försvarszonen och visade inte heller någon desperation förrän sista 20 minuterna. Samtidigt ska man komma ihåg den mängd rutin de svartgula besitter och hur pass starka de är med publiken i ryggen. Ettan spikas när SAIK knyter näven och tar en nödvändig seger.

2. Mora - MoDo X
En viktig match stundar vid Siljans norra strand. MoDo har kopplat ett stadigt grepp om serien efter två vinster på hemmaplan. Målvakten Kristers Gudlevskis var den enskilt största orsaken till att ångermanlänningarna avgick med en 3-0-seger i måndags. Mora var nämligen det spelförande laget, vann skotten klart och radade upp fler heta målchanser. Persson och Heikkinen sköt dock med blött krut medan modoiterna, ledda av poängkungen David Bernhardt, tog tillvara på de chanser som Mora bjöd på efter individuellt slarv. Med kalibrerade sikten har dalalaget större chans än vad såväl odds som streck indikerar. Alla tecken plitas ned i ett tidigt skede.

3. ZSC Lions - EHC Biel 1
I fjol fick ZSC Lions uppleva något så ovanligt som att leda en finalserie med 3-0 i matcher och ändå dra det kortaste strået. Ett blytungt avslut på en annars lyckosam säsong såklart. Efter 3-5 i baken i Tissot Arena måste Lejonen själva göra något som endast två andra lag har lyckats med i schweizisk hockeys historia, nämligen att vända 0-3 till 4-3. I tre tämligen jämna matcher har Biel visat upp en mördande effektivitet, inte minst i måndags då de rödgula nätade fem gånger på 21 skott och noterade 100 procent i powerplay. Lions spräckte åtminstone äntligen målnollan och med spelare som Lehtonen och Andrighetto i laget har Zürich-klubben god chans att ta serien tillbaka till Biel/Bienne. Ettan är en fin värdespik.

4. Storhamar - Stavanger 2
Dessa norska storklubbar tränas av två rutinerade rävar. I den första finalen vann Petter Thoresen, som basar över Storhamar, tveklöst matchen i matchen mot Todd Bjorkstrand. Underdogen Storhamar fick på ett förtjänstfullt sätt ned farten på upphaussade Stavanger som ofta fastnade på offensiva blålinjen varpå Thoresens gossar ställde om i snabba spelvändningar. Toppseedade Oilers frustration växte och de drog på sig flera onödiga tvåor som SIL kunde kapitalisera på. 3-0 till Hamar-klubbens favör spelade dock inte riktigt matchbilden och på pappret är det inte tu tal om att Stavanger, som tränas av Todd Bjorkstrand, har en vassare spets i gubbar som Dineen, Kissel och Beck. X2 torde räcka för grön bock.

5. Herlev - Aalborg 2
I det danska slutspelet är storfavoriten tillika de regerande mästarna Aalborg bara en viktoria från en finalplats. Efter två komfortabla vinster fick Piraterna sannerligen jobba hårt för segern i måndags. Herlev öppnade starkt och gick upp i en tidig 2-0-ledning. I den andra perioden växlade Aalborg upp, vann skotten med 14-2 och nätade genom Thomas Spelling och Nikolaj Carstensen. Efter en jämn tredjeperiod klev Tobias Ladehoff fram i sudden och avgjorde till fördel för Pirates. Luften kan mycket väl ha gått ur Herlev vars säsong troligen når slutstationen här. X2 ramar in detta väl.

6. Grenoble - Rouen 1
Den franska finalserien tar sin början under tisdagskvällen, efter att dessa rader har satts på pränt. 24 timmar senaste möts lagen igen då även match två går av stapeln i sydöstra Frankrike. Grenoble vann grundserien, hela 13 poäng före tvåan Rouen, och kliver in i finalen med ett massivt favorittryck på sina axlar. Fixstjärnan Damien Fleury och dennes kamrater städade enkelt av Cergy-Pontoise med 4-0 i matcher i semin och har inte förlorat en enda hemmamatch (i ligan) på hela säsongen. Rouen gick sex tuffa duster i semin mot Angers där målvakten Matija Pintaric höll nollan i Game 6 och därmed blev stor hjälte hos Drakarna. Ska gästerna lyckas rubba Grenoble behöver slovenen vara isens bästa spelare i Patinoire Polesud. Ettan öppnar.

7. NY Rangers - Tampa Bay X
När en handfull omgångar återstår av grundserien står det redan klart att Tampa Bay, precis som i fjol, kommer att möta Toronto i den första slutspelsrundan. Lightning har fortfarande en liten möjlighet att snuva Leafs på hemmaplansfördelen, men då vill det till att Hedman och company minst plockar 7-8 poäng av de tio som finns kvar att spela om. Liknande utgångsläge råder för Rangers som mest sannolikt har en åttondel mot Devils att se fram emot. Värdarna har stundtals visat upp ett bländande spel på hemmais, men samtidigt intar Tampa Madison Square Garden med tre raka segrar i ryggen. Båda lagen har i princip full trupp att tillgå. Svårtippat värre där alla tecken välkomnas.

8. Winnipeg - Calgary 1
Calgary har sent omsider vaknat till liv och vunnit fyra raka matcher inför mötet med Chicago, som spelas efter att denna analys har gått i tryck. Skulle Flames få med sig två pinnar från den dusten är de uppe på samma antal poäng som Winnipeg. Segraren i denna duell tar i sådant fall ett stort kliv mot slutspel och med tanke på att båda lagen haft problem i defensiven är det ingen vild gissning att tro på en underhållande match med många mål. Jets iklär sig favoritkepsen i kraft av hemmaplan, men här vågar vi inte plocka bort tvåan från ekvationen. Etta-tvåa!

Kupongens kassaskåp

Skellefteå
Med underläge 0-2 i matcher är det upp till bevis för upphaussade Skellefteå som inte har råd att släppa iväg Örebro till 3-0. Närkingarnas seger här uppe senast var inte en rättvis sådan och då ettan just nu streckas förmånligt kan den gott lämnas allena.

Varningens finger!

Mora
Mora var det bättre laget i match två men hade inte förmågan att överlista Gudlevskis i buren. Hemmavid är MIK obesegrade i slutspelet och masarna ska definitivt inte räknas ut på förhand.

144 rader
1. Skellefteå - Örebro 1
2. Mora - MoDo 1x2
3. ZSC Lions - EHC Biel 1
4. Storhamar - Stavanger x2
5. Herlev - Aalborg x2
6. Grenoble - Rouen 1x
7. NY Rangers - Tampa Bay 1x2
8. Winnipeg - Calgary 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto